Keskiviikko 19.12.2018

Kova ripitys Juha Sipilän hallitukselle: ”Toimet eivät ole oikeudenmukaisia eivätkä poliittisesti kestäviä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.2.2018 15:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SAK:n johtaja Matti Huutola sanoo, että hallitus on työllisyyspolitiikassaan painottanut aktiivimallin kaltaisia kepityksiä, jotka ”työllistymisen sijaan johtavat työttömien köyhtymiseen”.
|

SAK:n johtaja Matti Huutola arvostelee Juha Sipilän (kesk.) hallitusta vääriin asioihin keskittymisestä. Huutola sanoo, että hallitus on työllisyyspolitiikassaan painottanut aktiivimallin kaltaisia kepityksiä, jotka ”työllistymisen sijaan johtavat työttömien köyhtymiseen”.

– Hallituksen toimet eivät ole sosiaalisesti oikeudenmukaisia eivätkä poliittisesti kestäviä, hän totesi puheessaan Jyväskylän Talven seminaarissa lauantaina.

Huutolan mukaan on etsittävä uusia keinoja työllisyyden parantamiseksi.

Työttömyysaste on Suomessa pysytellyt korkeana työllisyyden paranemisesta huolimatta. Työttömät saattavat Huutolan mukaan olla eri puolella Suomea kuin työpaikat, eikä heillä välttämättä ole sellaista osaamista, jota työelämässä tarvitaan.

–Suomessa on edelleen yli 600 000 työikäistä pelkän perusasteen koulutuksen varassa. Osaamista voidaan kohentaa muun muassa pidentämällä oppivelvollisuutta sekä helpottamalla opiskelua työn ohessa ja työttömänä, Huutola sanoo.

Työntekijöiden ja työpaikkojen alueellista kohtaamista voidaan hänen mukaansa edistää asunto- ja liikennepolitiikalla.

–Työpaikkojen saavutettavuus varmistetaan, kun asunnot rakennetaan oikeisiin paikkoihin ja liikenneyhteydet pidetään kunnossa. Myös varhaiskasvatuksesta, vanhustenhoidosta ja muista julkisista palveluista on pidettävä huolta, jotta työssäkäynti on mahdollista.

Suomen työttömyysaste oli tammikuussa 8,8 prosenttia, kun se vuosi sitten oli 9,2 prosenttia. Säännöllistä kausivaihtelua ja kuukausittaista satunnaisvaihtelua tasoittava työttömyysteen trendilukema oli 8,5 prosenttia ja työllisyysasteen 70,9 prosenttia.

Lue lisää:

Aktiivimalli näkyy jo tilastoissa? Ekonomisti: ”Hallitus voisi nostaa työllisyystavoitteen riman korkeammalle”

Työllisyys kasvaa kuin itsestään – Video: Mihin aktiivimallia tarvitaan, Jari Lindström?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Koipallojen seasta kaivettu Apollokadulta Aho/Viinasen aikainen lista ,köyhimpiä ja heikompien kyykyttämiseksi.

”Tämä ei ole oikeudenmukaista”
Keskiviikko 14.2.2018
IL
Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Sosten tekemän selvityksen mukaan leikkaukset ovat kohdistuneet etenkin työttömiin, lapsiperheisiin ja opiskelijoihin.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset pitävät kehitystä huolestuttavan.

- Politiikkaan tarvitaan selkeä suunnanmuutos.

Myös työttömät ovat saaneet kohdata leikkurin voiman.

Kurittaminen ei kuitenkaan jää Sosten mukaan pelkästään tähän: myös työttömyysturvaa ja muita sosiaalietuuksia verotetaan ankarimmin, lisäksi asumistuki on pienentynyt.

- Perusturvan leikkaukset ovat heikentäneet yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevien henkilöiden tilannetta. Tämä ei ole oikeudenmukaista. Leikkausten perusteena ja oikeutuksena käytettiin valtion talouden heikkoa tilannetta ja näkymää.

"Joidenkin" tuissa se ei kyllä näy .Päin vastoin "Kato-tukienmyöhästymis-maitotuet" on noussut mukavasti koko hallituskauden ajan.
Eikä maataloustuet vain laske vaikka tiloja on poistunut tuhansia?

Marja-Liisa Kalkela

Tutkimus paljasti: Joka kymmenes pienituloinen ikäihminen jättää menemättä lääkäriin rahan takia !
Lauantai 24.2.2018 klo 16.01
IL
THL:n tutkimuksen mukaan myös pienituloisten kotipalvelu ja kotisairaanhoito ovat usein riittämättömiä.

Yli 400 000 ulosotossa terveyspalvelumaksuja.
HS
-- Rahat ei riitä edes niihin enää 27% terv.palv.maksujen korotusten ja indeksikorotusten leikkausten jälkeen.

Lauri Kiiski

Eiköhän aktiivimallissa ole taustalla ne samat motiivit, joita maan kaikki hallitukset ovat vuorollansa olleet toteuttamassa : Todellisen työttömyysasteen vekslaaminen alaspäin hokkuspokkustempuin ja byrokratian avulla.

Viime joulukuussa maassa maksettiin työttömyyetuukdia 400.000 työttömälle, kuitenkin virallisen työttömyyden ollessa paljon pienempi luku.

Teemu Terava

Korkea työttömyysaste ja alhainen työllisyysaste ovat Suomen talouden heikkous ja ongelma. Korkea rakenteellinen työttömyys on jo talouden kasvun este. Työttömyydestä taloudelle koituvia kustannuksia on leikattava.
Kaikki keinot, joilla työttömyydestä taloudelle aiheutuvia kustannuksia voidaan alentaa ilman, että työttömien pitäisi mennä töihin tai heidän tukiaan leikataan, ovat arvokkaita ja SAKn soisi keskittyvän niihin käsien heiluttelun ja torikokousten sijaan.
Jos SAK olisi käyttänyt jo kolmikannassa resurssinsa työllisyyden parantamiseen, ei aktiivimallistakaan tarvitsisi nyt marista. Kolmikannan osapuolet ovat yhteistuumin ajaneet työmarkkinat ongelmineen nykytilaansa. Nyt katsellaan taivaalle sen sijaan, että korjattaisiin ongelmat.

Markku Koivisto

Niinpä. Voisiko se SAK:kun jollakin tapaa edistää KANNATTAVIEN työtilaisuuksien luomiseen. Eivät kaiken maailman puuhapäivien järjestäminen työttömien asemaa mitenkään helpota. Parempaa sosiaaliturvaa saadaan aikaan vain veroja nostamalla tai sitten kunnollisia kannattavia työpaikkoja luomalla. Että julkissektoriin työllistett
yjä työntekijöitä samalla voitaisiin sijoittaa tuottavaan työhön, lisäsi sekin osaltaan verokertymää.

Marja-Liisa Kalkela

SAK? Miksi? Eikö samaa voisi vaatia EK,Yrityksiltä,MTK? Tietääkseni noilla ne työpakat on .Ei SAK,YTK,yrittäjien-työttömyyskassoilla.

Psst.Hallitus maksaa sosiaaliturvan,valtio ja kunnat kerää verot niihin ja kansa itse maksaa sosiaaliturvansa.
Veroillaan,ALV,kunnallisverossa,veroluonteisissa maksuissa.
Syökö joku taho kuormasta kun se ei enää riitä kaikille? Ei se kartu hallituksen ilmaistöillä eikä 18t/3kk. Ei tule veroja sosiaaliturvaan ,vaan ne menee "palkkoina"
työpanoksesta minkä yritykset saa ilmaiseksi.Veronmaksajien taskuilta.

Markku Koivisto

Niin, tarvitaan lisää tuottavaa työtä, kunnolla kaupaksi käyviä tuotteita ja palveluita ja investointeja niiden eteen. Ei 18h/3kk ole sellaista eikä tuota mitään ilmaista kenellekään.
En toki odottaa että SAK muuta bisnestä pystyisikään luomaan, mitä nyt kerryttämään verottomia lakkokassojaan, joiden turvin sitten sahataan koko yhteiskunnan oksaa ja hurskastella oltava vähäosaisten asialla. Kun kuului, että nyt ei enää mene aivan kurjasti, oli Rinteen kommentti että koko kansan pitää päästä heti nauttimaan tästä. Ennenkuin mitään käsinkosketeltavaa tulosta on aikaan saatu se pitää heti pyrkiä ulosmittaamaan. Edes SAK ei kehdannut tuohon täkyyn tarttua ehkä ymmärtää sään nykyisen taloustilanteen siten vain jatkuvan ennallaan tai vielä huononevan. Nykyisten velkojen takaisin maksussa on vielä pitkä tie, ennenkuin jaettavaa alkaa kertyä edes korkokulujen vähetessä.

Teemu Terava

SAKlla ja ay-liikkeellä on pitkään ollut vahva edustuksensa eduskunnassa. Rinne, Heinäluoma tai Ihalainen ovat tuskin hyljänneet viiteryhmäänsä. Lisäksi SAKsta on taidettu palkata eduskunta-avustajia varmistamaan ääniyhteys.
Jostain syystä SDPn politiikka ja puheenvuorotkin säestävät SAKn ja ay-liikkeen kantoja. Vai onko syytä uskoa, että SAK ja ay-liike noudattavatkin SDPn kovin populistisiksi käyneitä kantoja?

Niilo Mäkelä

Mitäpä ei keinottelija tekisi voittojensa maksimoimiseksi kuin käydä heikompiensa kimppuun - hallitus sai äsken ripitystä vanhusten hoidosta Kivelältä Tastulan ohjelmassakin.
Loikkarien avustama oikeistoh Sipilän johdolla ei osaa edes hävetä?