Tiistai 11.12.2018

Meteorologi: ”Nyt voidaan puhua poikkeuksellisen kylmästä ilmamassasta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.2.2018 09:08
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jukka Ritola
    Kuva
    Alkuviikolla eteläisen Suomen ylle koillisesta leviävä ilmamassa voi kylmimmillään olla -25 –asteista.
|

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas ennustaa, että kylmimmät päivät ovat Etelä-Suomessa vasta edessä. Alkuviikolla eteläisen Suomen ylle koillisesta leviävä ilmamassa voi hänen mukaansa kylmimmillään olla -25 –asteista.

– Kaiketi nyt voidaan puhua siis poikkeuksellisen kylmästä ilmamassasta; näin kylmä helmi-maaliskuun vaihde toistuu keskimäärin vain kerran tai pari vuosisadassa, Mäntykannas toteaa blogissaan.

Hän ennustaa, että sulan meren ja hyvin kylmän ilmamassan yhteisvaikutuksesta Itämeren yllä voi syntyä erittäin sakeita lumisateita tai jopa oma “arktinen matalapaine”, joka tuo pahimmassa tapauksessa Ruotsin itärannikolle hyvin suuria lumikertymiä.

Mäntykannas muistuttaa, että kylmän sään taustalla on todennäköisesti polaaripyörteen hajoaminen.

–Jos siis laitetaan tämä kylmä sää heikenneen polaaripyörteen piikkiin, lohdullista on se, ettei tilanne voi kestää loputtomiin. Kevään edetessä ja pohjoisen napa-alueen lämmetessä polaaripyörre ja sen vaikutukset häviävät. Tyypillisesti näin käy huhti-toukokuun aikana. Tällöin vastaavia arktisen ilmamassan purkauksia ei enää yleensä meidän leveysasteille yllä, sillä napa-alue lämpenee kesää kohden voimakkaasti.

Mäntykannas viittaa NOOA:n historiallisiin ilmamassa-analyyseihin ja toteaa, että eteläisen Suomen yllä on ollut vieläkin kylmempää ilmamassaa muun muassa Helsingin pakkasennätyksen aikoihin tammikuussa 1987 ja talvisodan aikana.

–Tammikuun 10. päivänä vuonna 1987 Helsinki-Kaisaniemessä mitattiin -34,3 astetta. Tällöin ilmamassan lämpötila oli n. -28 astetta eli noin neljä astetta kylmempää kuin tiistaina saapuva kylmin annos. Talvisodan aikoihin Etelä- ja Keski-Suomen yllä on mahdollisesti ollut edellisen vuosisadan kylmin ilmamassa. Tällöin Helsingissä ilmamassan lämpötila on ollut vuonna 1940 17.-18. tammikuuta -30…-32, maan itä- ja kaakkoisosassa jopa -35…-37 astetta. 

Jaa artikkeli: