Torstai 21.2.2019

Perustulon tilalle yleistuki Britanniasta? – ”Selkeämpi ja sovitettu Suomen oloihin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.2.2018 10:44
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Keskustan entinen pääministeri Mari Kiviniemi on toiminut OECD:n apulaispääsihteerinä kesästä 2014. Arkistokuva.
|

Taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestö OECD ehdottaa Suomessa kokeiltavan perustulon tilalle mallia Britanniasta. OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemen mukaan mallia selkeytettäisiin Suomen oloihin.

OECD on julkistanut Suomen-maaraporttinsa, jossa se puuttuu Suomen perustulokokeiluun. Julkistustilaisuudessa puhui valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.), joka uskoo kasvun jatkuvan vahvana ja ennakoitua vahvempana tänä ja ensi vuonna.

–Vain ja ainoastaan korkean työllisyysasteen avulla pystymme lunastamaan eläke- ja palvelulupauksen, Orpo sanoi tilaisuudessa.

Orpon mukaan kikyllä ja muilla toimilla on ollut vaikutusta yritysten toimintaympäristön kannalta. Hän katsoo, että työllisyys on nostettava pohjoismaiselle tasolle.

–Pidetään kiinni tiukasta finanssipolitiikasta. Velkaantuminen on saatava pysähtymään.

Myös OECD:n Kiviniemi uskoo talouskasvun pysyvän vankkana, vaikka tulevina vuosina kasvu tulee jonkin verran hidastumaan. Kiviniemen mukaan maailmantalouden kasvulla on totta kai vaikutusta.

–Ensimmäinen edellytys on kasvava talous, Kiviniemi sanoi tilaisuudessa.

Kiitosta ansaitsee Kiviniemen mielestä kuitenkin myös Suomen hallitus.

–Voimakkaasta elpymisestä voi kiittää myös työntekijöitä jotka ovat pitäneet palkkamalttia, yrityksiä, jotka ovat tehneet uudistuksia ja hallitusta, joka on tukenut molempia osapuolia.

–Taloustilanteen parantuessa on kasvatettava puskurivaraa heikompia aikoja varten.

Kiviniemen mukaan työn verotusta pitäisi keventää ja ympäristön kannalta haitalliset tuet lakkauttaa asteittain.

OECD ehdottaa raportissaan Suomeen perustulon tilalle brittiläistä universal credit -mallia. Kiviniemi korostaa, että Suomelle ehdotettu universal credit, yleistuki, olisi Britannian mallia selkeämpi ja sovitettu Suomen oloihin.

Suomen perustulo kokeilu ansaitsee Kiviniemen mielestä kiitoksen. Se tuottaa arvokasta tietoa käyttäytymismuutoksista tällaisessa järjestelmässä. Perustulokokeilu on Kiviniemen mukaan kuitenkin liian pieni, jotta siitä voisi tehdä laajempia johtopäätöksiä.

Suomessa useamman kuin joka neljännen ammatin nähdään olevan vaarassa automaation vuoksi. Lähinnä rutiinitehtävistä koostuvat tehtävät ovat vaarassa hävitä.

Suomessa Iso-Britannian mallin mukaista sosiaaliturvaa on toivonut myös kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Lue lisää: Puoluesihteeri selvitti: Näin ankara Ruotsi on sosiaaliturvan saajille – Suomessa lapsiperheelle 500 €/kk enemmän

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

"Vain ja ainoastaan korkean työllisyysasteen avulla pystymme lunastamaan eläke- ja palvelulupauksen, Orpo sanoi tilaisuudessa."

Ei ole minkäänlaista kiinnostusta tukijärjestelmien byrokratian purkuun, liian suuri byrokratia maksetaan korkean työllisyysasteen tuotoksilla, jolloin tehottomuus vain jatkuu.

Teemu Terava

Näin on, mutta minkäs teet?
Etuudet, tuet ja tulonsiirrot ovat niin herkkä alue Hyvinvointi-Suomessa, ettei mihinkään uskalleta koskea ilman, että siitä aiheutuu hirveä kalabaliikki, torikokouksia tai yleislakko.
SAK/SDP ja kumppanit on asettunut siilipuolustukseen vaatimaan etuuksia, joihin meillä ei ole varaa. Työllisyysasteen nostamisen pohjoismaiden n 75% tasolle on mahdotonta. Ay-liike nostaa palkkavaatimukset jo paljon alemmalla työllisyyden tasolla niin korkealle, ettei kenelläkään ole edellytyksiä työllistyä ja kaikki ovat lakossa tai tukilakossa.
Hyvinvointi-Suomea ei pelasta mikään. Se syö enemmän kuin tienaa, joten sille tulee aikanaan loppu, kuten kaikille ahneille.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Etuudet, tuet ja tulonsiirrot ovat niin herkkä alue

-On toki. Ja jos et ole huomaut niin se "herkkäalue" on suojelu-alue ja nimen omaan hyätuloisten ja rikkaiden etuudet. Niihin ei ole sormellakaan koskettu -94 jälkeen. Päin vastoin ne on noussut ja useampi etuus jopa kahteen kertaan tämänkin hallituksen aikana.
Keneltähänkö niihin on rahat leikattu? Oikein työttömiltä ja pientä eläkettä saavilta.

Kun Kikyllä leikattiin palkansaajien tuloja niin paljonko vielä haluat viedä heiltä ostovoimaa? Edm ja työttömien ostovoiman hiipuminen kun on kaikki PK-yritysten tuloista pois.
Siinä voi käydä kuten E.Ahon aikanakin. 65 000 PK-yritystä joutui pistämään laudat oviin ja liittymään leipäjonoon.
Orvannahat ja kävyt kun ei käy maksuvälineen ,tarvitaan rahaa kalliisiin kotimaisiin tuotteisiin.(Olisi aika yritysten pudottaa hintoja ja hallituksen laskea veroja ja Alv.)
Tai on ostettava Lidlistä-halvalla hyvää,Tokkmanilta Kiinalaista ,Thaimaalaista .

JK. Valtiohan ei maksa yksityisenpuolen palkkoja joten miksi niitä murehdit? Ne ei ole pois valtion kirstusta.

Juha Virtanen

Orpo on päättäjänä ministeriössä niin hän voi pistää teollisuuden rattaat pyörimään. Saman puolueen hörhö, Katainen sai aikanaan jarrutettua Suomen tuhon partaalle nakkikioskilla hankitun työkokemuksen viisastamana. Nyt on korpivaellus kestänyt kymmenen vuotta ja menetykset on katastrofaaliset. Tiet rempallaan, koulutus ajettu alas, työttömiä historiallinen ennätys, puoli miljoonaa, yritykset lopettaneet, ihmisten aktiivisuus alhaalla, politikot eivät osanneet motivoida ihmisiä. Mari Kiviniemi epäonnistui päättäjänä mutta nyt on neuvonantajana. Kun luotetaan tämän tason konsulttiin niin kokemuksesta tiedämme miten siinä käy. Minun visioni on että teollisuus pitäisi saada pyörimään niin kyllä tekijöitä saadaan teollisuuteen mikäli työpaikat on siellä missä työvoiman tarjontaa on. Nyt on ollut väärinpäin, missä työvoimaa ei saatavissa niin sinne tulee yrityksiä. Katsokaa mallia Saksasta. Siellä raha otetaan teollisuuden tuotteilla eikä Suomen tapaan haaveilemalla digitaalisaatiolla.

Jari Kaisla

Vaalit lähestyvät. Aika antaa taas kansalaisille hieman toivoa paremmasta, jotta näennäisdemokratia toimisi ja kansa saataisiin vaaliuurnille. Tätäkin hanketta koskeva keskustelu kestää vain siihen saakka kunnes vaalit ovat ohitse. Sen jälkeen nämä hankkeet haudataan ja aletaan kähmiä taas omiin ja kavereiden taskuihin verovaroja. Piiri pieni pyörii...

Marja-Liisa Kalkela

Kiviniemi haluaa halpatyövoimaa tänne kuten Sipiläkin .Joka jatkaa nyt siitä mihin Kiviniemeltä jäi työttömien kyykytys. Ex-PM oli "menoja" ja jätti virkamieshallituksensa sopimansa EVM (14mrd.) Kataisen niskoille keväällä-11 rökäletappion jälkeen.

9.2.2018
Kaleva
Työttömyyden väheneminen yli 30 000 ihmisellä olisi laskelmien mukaan Suomen taloudelle isku.
Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä puhuu OECD:n ja Euroopan komission arvioimasta rakenteellisen työttömyyden rajasta.

(Ei poista köyhyyttä vaan puhdas tulonsiirto tuloja saaville)

Perustulo vähennetään seuraavien etuuksien nettomäärästä:
työmarkkinatuesta ja peruspäivärahasta
ansiopäivärahasta
Erityistä muihin etuuksiin liittyen
Toimeentulotuki
Perustulo otetaan toimeentulotuessa huomioon tulona. Toimeentulotuki määräytyy perustulokokeilun aikana kuten ennenkin. Työstä kieltäytyminen voi vaikuttaa toimeentulotuen perusosan suuruuden alentamiseen.
KELA-17
Kepu pettää aina.

Marja-Liisa Kalkela

JK.
OECD:n ja Euroopan komission arvioimasta rakenteellisen työttömyyden rajasta.

Perustulolla/sosiaaliturvalla , työtä vastaan vältetään palkkakilpailu .Joka muuten syntyisi jos työllisyys kasvaisikin yli 30 000.
Ei työsopimuksia,ei lomapäiviä,ei palkakorotusvaatimuksia "TES" sopisi hallitus omilla ehdoilla Kelasta saatavista "palkoista"!
Näppärää. Kestääkö palvelut ja huoltosuhde tuota kun verotuloja ei tule palkoista niihin?
Vai aikooko hallitus alkaa verottaa yrityksiä ja rikkaita vuorostaan kovemmalla kädellä?

Irma Asikainen

Mitäköhän tapahtuisikaan, jos hallitus alkaisi oikeasti toteuttaa lupaamaansa julkisen sektorin "kommervenkkien" purkua. Puolitehoisen julkisen sektorin nielemällä ylimääräisellä rahalla voisi tehdä monia hyödyllisiä asioita, mutta jostain kumman syystä sitä ei vaan kukaan uskalla lähteä purkamaan. Yksinkertaistamalla käytäntöjä ja yhdistämällä toimintoja saataisi aikaan valtava rahallinen säästö, jolla voisi moni ihminen elää ihmisaravoista elämä, mutta nyt se mieluummin maksetaan näille tuottamattomille virkamiehille, jotka osaltaan ovat tekemässä vähäosaisten ihmisten elämästä helvettiä.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Puolitehoisen julkisen sektorin
Josta on leikattu kuntien valtionosuuksia aina -92 lähtien. Josta on vähennetty väkeä -07 lähtien julkisenpuolen säästöt.
Josta on yhä useampi siirtynyt yksityistämisen myötä yksityisenpuolen leipiin .

Käsiparit on minimissä. Sehän näkyy nytkin Kelan toimeentulotukien 3kk viivästymisessä,MAVI tukien viivästymisessä.Maahanmuuttoviraston turvapaikka hakemusten viivästymisistä,sosiaalivirkailijoiden lastensuojelun ja perheiden määrissä yhtä henkilöä kohden.
"Ylisuuri" julkinenpuoli on porvarien ikuinen mantra. Jota nyt puretaan SOTE ja maakuntahimmelillä,jolloin tumpataan omia virkamiehiä pilvin pimein eri virkoihin.

Mark Daniel

Liity suuriin ILLUMINATI BROTHERHOODiin tänään ja elää parempaa ja

ONNELLINEN ELÄMÄ. TERVETULOA URHEILUJEN, FAME JA TEHTÄVISTÄ. olemme

olet liiketoiminta Mies tai nainen, poliitikko,

muusikko, pastori, asianajaja, näyttelijä, näyttelijä, pankkiiri, ja haluat olla rikas,

voimakas ja kuuluisa elämässä. Voit saavuttaa unelmasi olemalla a

suuri ILLUMINATI-veljen huppari. Näin kaikki unelmasi

ja sydämen halu voidaan täysin saavuttaa, jos todella haluat olla a

suuri ILLUMINATI-veljen huppari, Huom: hiljattain rekrytoitu

jäsenet ovat oikeutettuja 1 000 000 Yhdysvaltain dollariin, A Golden Ring

suojaa ja kilpailee vihollisilta sekä vapaata viisumia Yhdistyneelle

Amerikan valtio. Älä jakaa verta.

Ystävällisesti, mitä meitä tämän numeron kautta:

  +16314839145 TAI sähköpostitse: [email protected]