Torstai 23.5.2019

Kansalaisaloite läpi eduskunnassa äänin 122–42: Lapsi voi saada 2 äitiä

Luotu: 
28.2.2018 14:09
Päivitetty: 
28.2.2018 14:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Äitiyslaki meni eduskunnassa läpi kirkkain luvuin. Arkistokuva.
|

Kansalaisaloite äitiyslaista on mennyt läpi eduskunnassa äänin 122–42. Kristillisdemokraatit esittivät lain hylkäämistä.

Poissa oli 34 kansanedustajaa ja tyhjiä ääniä oli 1. Asia on nyt eduskunnassa loppuun käsitelty.

Esityksen mukaan naispari voi tunnustaa lapsen pitkälti vastaavalla tavalla kuin isyys nykyään tunnustetaan jo ennen lapsen syntymää. Näin lapsi saa kaksi äitiä, eikä naisparin tarvitse enää tehdä perheen sisäistä adoptiota. Äitiyslaki ei vaikuta isyyden määräytymiseen eikä mahdollista sitä, että lapsella voisi olla useampi kuin kaksi oikeudellista vanhempaa. Vahvistusta toiselle äidille ei voida antaa, jos isyys on jo vahvistettu tai se voidaan myöhemmin todeta tai vahvistaa.

Lakivaliokunta puolsi aiemmin kansalaisaloitteen hyväksymistä, mutta Antero Laukkanen (kd.) jätti valiokunnan mietintöön vastalauseen.

Kansalaisaloite oli sikälikin poikkeuksellinen, että sen pohjana on oikeusministeriön valmistelema lakiluonnos vuodelta 2014.

Aiheesta käytiin värikäs keskustelu eduskunnassa viime viikolla. Varsin kiivaita vastustuspuheenvuoroja kuultiin etenkin perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien riveistä. Asia jakoi myös keskustaa. Lue lisää: Lapselle 2 äitiä? Laille tyrmäyksiä eduskuntasalissa – Päivi Räsänen: ”Merkillistä ja elämälle vierasta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Venäläinen

Avioliittolain tulosta eikä loppua näy. Isien teettämät äidittömät lapset ovat vuorossa seuraavaksi. Liberaali yhteiskunta tuhoaa luonnollisen perheen käsitteen, jonka jälkeen yhteiskuntajärjestyskin on vaarassa. Isätön sukupolvi on potentiaalinen auktoriteetteja kyseenalaistavaa sorttia, etenkin kun yhteislunta ei kyennyt suojelemaan heitä juurettomuudelta.

Risto Mikkonen

On paljon tärkeämpää pitää kirjaa kaikista tästä laista seuraavista katastrofeista kuin lapsen hyvinvoinnista. Ilmastonmuutos ei ole seurausta meidän jumalattomasta kulutushimosta vaan liian liberaaleista seksikäsityksistä. Muistaakseni Jobin kirja todistaa tämän. Tai joku. Lähtisin muuten heittämään tuhkaa päälleni pannuhuoneeseen mutta meidän taloyhtiössä on tämä jumalaton kaukolämpö....