Sunnuntai 16.6.2019

Pääministeriksi pyrkivä Petteri Orpo: Uudessa Suomi-raportissa ”hyvä runko” hallitusohjelmalle

Luotu: 
28.2.2018 15:19
  • Kuva: Alma Media arkisto / Antti Mannermaa
    Kuva
    Arkistokuvassa valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
|
Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoo, että OECD:n suositukset Suomelle sopivat pohjaksi tuleville hallitusneuvotteluille keväällä 2019.
 
OECD suosittaa tänään keskiviikkona julkaistussa maaraportissaan sosiaaliturvan ja verojärjestelmän uudistamista työllisyyttä ja talouskasvua tukeviksi.
 
–Minusta tässä olisi hyvä runko mille tahansa hallituskoalitiolle nostaa nämä asiat pöydälle, Orpo sanoo Uudelle Suomelle.
 
–Minusta raportin iso vahva yleisviesti on se, että uudistua pitää. Me tiedämme, missä meidän rakenteelliset ongelmat ovat. Ne ovat matalassa työllisyysasteessa ja sen takana olevissa asioissa: jäykissä työmarkkinoissa, työn kohtaannossa, työnteon kannustavuudessa, yritysten toimintaympäristöissä, innovaatioissa ja kansainvälistymisessä. Kaikkiin näihin pitää koko ajan tehdä toimenpiteitä.
 
 
Seuraava hallitus muodostetaan vuoden kuluttua keväällä pidettävien eduskuntavaalien jälkeen. Kokoomus on gallupien sekä edellisten kuntavaalien suurin puolue. Orpo onkin tällä hetkellä puoluejohtajista vahvimmilla seuraavaksi pääministeriksi.
 
OECD:n suositukset muuttuvat myös politiikaksi. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten julkaistussa raportissa järjestö moitti Suomea siitä, ettei työttömyysturva aktivoi työttömiä riittävästi työnhakuun. Tämän vuoden alussa voimaan astui työnhaun aktiivimalli.
 
Politiikkatoimien ja OECD:n suosituksien välillä on myös suorempikin linkki: järjestön suomalainen apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi (kesk.) kertoo, että raportin aihealueet sovitaan yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa.
 
Tuoreessa maaraportissaan OECD katsoo, että Suomessa parhaillaan toteutettava perustulokokeilu vastaa kyllä sosiaaliturvan nykyajan haasteisiin olemalla selvästi yksinkertaisempi kuin nykyinen tukijärjestelmä, mutta työllisyyden kannalta kannustavampikin malli olisi tarjolla.
 
Erityisesti OECD nostaa esiin Ison-Britannian universal credit -, eli yleistukimallin. Brittimallissa on yhdistetty eri tukia ja Pariisista käsin toimiva talousyhteistyön järjestö esittää Suomelle eri työttömyystukien, yleisen asumislisän, kotihoidontuen ja päivähoitomaksujen yhdistämistä yhdeksi tueksi.
 
–Aion ehdottomasti tutustua vielä tähän yleistukiehdotukseen paremmin, koska minusta se vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Se voisi olla sellainen malli, jota tarkastellaan nyt tarkemminkin, kun mietitään ensi vaalikaudella tehtävää sosiaaliturvauudistusta, kertoo Orpo.
 
Erityisesti Orpo sanoo kiinnittäneensä huomiota mallin marginaaliveroasteisiin. Prosenttiluku kertoo, miten paljon uusista tuloista menee veroa tilanteessa, jossa tulot kasvavat. OECD:n mukaan nykyisessä järjestelmässä marginaaliveroaste nousee osa-aikatyötä vastaanotettaessa nopeasti yli 90:n ja 100 prosentin äärimmilleen aina 120 prosenttiin. OECD:n ehdottamassa yleistukimallissa marginaaliveroaste painuu 70–80 prosentin tasolle.
 
–Se selkeästi yksinkertaistaisi tukijärjestelmää ja mikä tärkeintä, se lisäisi työnteon kannusteita. Työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa.
 
Verotuksen uudistamisessa OECD suosittaa Suomelle työn verotuksen keventämistä, ansio- ja pääomatulojen verotuksen yhtenäistämistä ja arvonlisäverokantojen yhdenmukaistamista sekä lisäksi ympäristölle haitallisista yritystuista luopumista. Etenkin työn verotuksen keventäminen on kuin suoraan kokoomuksen periaateohjelmasta.
 
–Kokoomuksen ajama politiikka ja mielestäni se, mitä hallitus on tehnyt, on että nyt siirrytään työn ja yrittämisen verotuksesta enemmän välillisiin veroihin, ympäristöveroihin ja haittaveroihin. Sitä tietä pitää jatkaa, Orpo toteaa.
 
Arvonlisäverokantojen yhtenäistämistä kannatetaan ekonomistikunnassa laajalti, mutta uudistus on osoittautunut poliittisesti vaikeaksi. Orpo ei nytkään halua julistaa, että Suomen kolme eri arvonlisäverokantaa tulisi yhdistää.
 
Toinen poliittisesti vaikea uudistus on yritystukien remontti. Nykyinen hallitus kävi läpi kaikki yritystuet läpi vuosi sitten, mutta ilmoitti lopulta, ettei suorista yritystuista voitu leikata, koska maksut oli sidottu koko vaalikaudeksi. Verotukiin hallitus lupasi palata syksyn budjettiriihessä. Tarkastelun ja leikkausten sijaan hallitus perusti parlamentaarisen työryhmän tarkastelemaan tukia. Ryhmää on opposition taholta kutsuttu myös ”hautausmaaryhmäksi”.
 
–Uskon, että siinä kaikille valkenee se, kuinka vaikea juttu tämä on. Minusta on selvää, että yritystukien kokonaisuus on käytävä läpi. Se on käytävä läpi parlamentaarisessa ryhmässä ja se on käytävä läpi hallituksen toimesta. Kyse on niin isoista rahoista ja yhteiskunnan panostuksista, että meidän täytyy tietää, että ne käytetään kaikkein eniten taloutta ja yhteiskuntaa uudistavalla tavalla, Orpo sanoo.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Vaalit lähestyvät. Nyt on hyvä kosiskella kansalaisia "nostamalla asia pöydälle". Kunhan vaalit on käyty palataan taas aiempaan Kokoomuksen linjaan eli kansan kurittamiseen ja rikkaiden palkitsemiseen. Kuvio on toistunut jo useita kertoja aiemmissakin vaaleissa ja toistuu edelleen tulevissakin. Kiitos kapitalismin ja suuren pääoman mahdin kertoa satuja valtakunnan laajuisesti. Kokoomus tulee panostamaan miljoonia mainostoimistoihin, jotka rakentavat "brändättyjä" satuhahmoja Kokoomuksen ehdokkaiksi, jotta valta saataisiin pidettyä porvareilla.

Marja-Liisa Kalkela

Kokolailla juurikin noin.
Oliko OECD lausunnon tehnyt ehkä ex-kepulainen Pääministeri joka on palkkiovirassa OECD kokoomuksen (Kataisen) suosittelemana?
Oi kuinka sopivasti se sopisikin nyt juuri kepu,kok . Ei ole mitään syytä hehkutaa tilinpäätös nähdään vasta keväällä -19.
Tulikko "takki" vai "tuluskukkaro" hallituksen puuhasteluista.

Pasi Anttila

Sinä se et kansaan luota. Kokoomus tekee sitä politiikkaa mitä kansa siltä odottaa.
Eikä kokoomuskaan niin rikas ole että se käyttäisi mainostoimistoihin miljoonia. Rkp tosin on todella varakas mutta eivät hekään niitä rahoja noin käytä.

Ei kansa ole niin tyhmää suomessa (vielä ainakaan) etteivätkö osaisi ajatella omilla aivoillaan.

Jaakko Karki

Orpo on pyrkimässä pääministeriksi mutta siihen hänestä ei ole. Orpo ei ole johtaja ja se näkyi jo hänen sisäministeriaikanaan. Sekärangattomasti myötäli Merkelin ja Ruotsalaisten rajojen avaamista ja siten aiheutti aiheettoman vuosittaisen miljardien eurojen kustannuksen suomalaisille veronmaksajille ja jakoi koko kansan kahtia vaikealla tavalla.
Kansa ansaitsee ja tarvitsee paljon strategisemman ja isänmaallisemman pääministerin. Jos kokoomuksesta ei parempaa naista tai miestä löydy, valitaan se sitten muusta puolueesta.

Teijo Myllylä

Ei ole opropoika tainnut tajuta, että talouden nousukiito on tavoittanut vain pienen osan äänestäjistä. Miten se nyt parhain päin muille kuin miljonääreille selittäisi? Se jää nähtäväksi, kun vaalivalheet alkavat. Hymyilyttää jo valmiiksi. Kohta saadaan nauraa.