Maanantai 20.5.2019

Kokoomuksen Heinonen: ”Jos me saisimme itse päättää, ei Suomeen maakuntahallintoa tehtäisi”

Luotu: 
28.2.2018 20:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Timo Heinonen ei tuomitse puoluetoverinsa huomiota herättänyttä keskustelunavausta.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen sanoo sen ääneen vielä kerran: kokoomus on mukana tekemässä maakuntauudistusta vain, koska se on ehto puolueen haluaman sote-uudistuksen toteutumiselle. Heinonen kommentoi Uudelle Suomelle kokoomuksen sisältä tullutta päivän sote-ryöpsähdystä.

Heinonen jakoi sosiaalisessa mediassa puoluetoverinsa, kansanedustaja Elina Lepomäen sanomaa, joka kuuluu tiivistettynä näin: hallituksen sote-uudistus, valinnanvapauslaki ja maakuntauudistus tulisi kaataa. Heinonen huomauttaa kuitenkin jakaneensa myös puheenjohtaja Petteri Orpon vastauksen Lepomäen ”yksityisajatteluun”.

Heinonen hyväksyy keskustelun käymisen, mutta vahvistaa kysyttäessä olevansa itse hallituksen linjoilla eli sote- ja maakuntauudistuksen tukija – ainakin äänestysnappia painettaessa.

– Sanotaan niin, että olen sote-uudistuksen tukija, ja jotta me saadaan sote-uudistus [toteutettua] hyvänä, meidän on hyväksyttävä myös ei-niin-hyvä maakuntauudistus, kansanedustaja sanoo.

Heinonen arvelee, että kokoomuslaiset yleisesti eivät ole erityisen ”intomielisiä” keskustan vaatiman maakuntauudistuksen suhteen.

– Jos me itse saisimme päättää, niin ei Suomeen varmaan maakuntahallintoa tehtäisi, ei sellaista tarvittaisi. Mutta se on keino saada välttämätön sote toteutettua, Heinonen muotoilee.

Aivan täysin Heinonen ei maakuntamalliakaan tyrmää. Hän huomauttaa, että edellinen hallitus pyrki saamaan sote-uudistuksen aikaan kuntapohjaisella mallilla, mutta sekin kaatui perustuslaillisiin ongelmiin. Myöskään kuntayhtymät eivät ole auttaneet.

– Jos ei tämäkään toteutuisi, niin mikä se malli sitten on? Sen jälkeen ei ole käytännössä jäljellä kuin valtio toimijana, joka se voisi olla.

Lue lisää Lepomäen avauksesta: Nyt tulee kovaa tekstiä kokoomuksen sisältä: ”Aika kaataa sote ja maakuntauudistus”

Elina Lepomäen näkemys on, että sote-uudistus, joka nyt tällä keinoin saadaan, ei ole hyvä eikä vastaa asetettuja tavoitteita. Lisäksi hän hahmottelee kokoomuslaista kauhukuvaa, jossa valinnanvapaus kaatuu EU-lainsäädäntöön ja EU-oikeuteen, ja jäljelle jää vain keskustan maakuntamalli, hallintorakenne, ”josta on enemmän haittaa kuin hyötyä”.

– En itse usko siihen kehityskulkuun, mitä hän kuvaa. Mutta ei kukaan tietysti voi tällä hetkellä varmaksi sanoa, mikä on tulevaisuus, Heinonen kommentoi.

Heinonen lisää, että hän ei usko itsekään siihen, että sotesta tai edes maakuntahallinnosta ”tulisi valmis tässä ensimmäisellä kerralla”. Molemmat uudistukset tulevat vaatimaan muokkaamista, kansanedustaja arvioi.

LUE MYÖS: Suomen sote osui nyt keskelle EU-mylläkkää – Opposition vaatima syynäys käytännössä hyödytön

Heinonen ei usko myöskään Lepomäen pessimismiin valitun sote-palveluiden valinnanvapausmallin suhteen. Lepomäki ennustaa, että malli johtaa markkinoiden keskittymiseen suurille sote-yrityksille ja sulkee pienemmät yritykset pois kilpailusta.

– Uskon, että uusi sote tulee tarjoamaan nimenomaan myös pienemmille toimijoille hyviä mahdollisuuksia. En jaa sitä huolta.

Heinonen on vakuuttunut siitä, että kokoomus pitää Lepomäen viime hetken kapinoinnista huolimatta rivinsä suorina ja eduskuntaryhmä tukee hallituksen esityksiä. Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä hallituksen sote-esityksiä vastaan niiden tullessa eduskuntaan. Lisäksi spekulaatioissa on ollut esillä ainakin Hjallis Harkimon nimi. Hallituksella on niukka 105 edustajan enemmistö eduskunnassa.

– Tällaisia yksinpelaajia voi olla, mutta en usko, että montaa, Heinonen sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Onko meillä näin härskisti omien intressi etujen ajavaa hallitusta ikinä ollut. Kaikki isot muutokset on omaan pussiin pelaamista, kepu tässä tuntuu olevan vielä pahempi kuin Kokoomus mutta kaikki tähtää omiin intressiryhmiin, loppuosa kansasta on vain pelinappuloita.

Seppo Simonen

Kokoomuksen Loppilaisella maaseutu kansanedustajalla on oma mielpide yhteistyökyvystä ottaa hallituksessa toista puoluetta huomioon, ei me mutta kun tuo hallituskumppani vaatii.
Sote/maakunta mallista vain omat sote rusinat kelpaisi muttei maaseudun kehittäminen. 295 kunnan päättäjien määrää ei saisi modernisoida 18 maakunta päättäjään. Kokoomus luetaan innovaatio puolueeksi eikö se olekkaan järjen linjalla. Muutoin Elina Lepomäen ja irti otto lausunnot on myöhäisherännäisyyttä, kun juna meni jo.

Harri Kovala

Eihän 295 kuntaa olla lopettamassa, vaikka pitäisi. Maakuntahallinto olisi tulossa vielä 295 kunnan hallinnon päälle. Miksi muuten vanhat 12 lääniä lopetettiin? Siksi, että hallintoa haluttiin keventää. Miksi KePu haluaa 18 maakuntaa? Siksi, että he haluavat lisää hallintoa, vähemmän palveluita ja lisää velkaa.

Irma Asikainen

Jokohan alkavat kohta Orpopojan housust tutista, kun ensin Lepomäki, sitten Vapaavuori ja nyt Heinonen. Eivät ollenkaan turhia nimiä ja kaikki hallituksen kaavailuja vastaan. Kokoomuksella onkin ollut liian kiire sotkea yhteikuntajärjestystämme, joten hyvä, että jolkut edes heräävät.

Kari Korhonen

Ei olis tarvinnu kertoa. Tuo lehmänkauppa oli kaikkien tiedossa alusta asti. Lapsellista pisteiden keruuta. Toisaalta kepu ei olis hyväksyny yksityistämistä jos ei olis saanu maakuntauudistusta. Siniset olis joutuneet ulos hallituksesta jos eivät olis hyväksyneet molempia.
Olisko tässä lopun alku hallitukselle. Toivotaan että näin.

Kari Kallio

"Jos me itse saisimme päättää, niin ei Suomeen varmaan maakuntahallintoa tehtäisi, ei sellaista tarvittaisi. Mutta se on keino saada välttämätön sote toteutettua, Heinonen muotoilee."
Lehemänkauppa mikä lehemänkauppa! Hyvä kun tunnustit! Onko kukaan missään tehnyt laskelmia sen suhteen, mitä tuo turhake - väliportaan hallinto Suomelle maksaa? Ja. Olisipa kiintoisaa kuulla, kuinka paljon Kepu tässä siis nettosi!