Maanantai 20.5.2019

Jan Vapaavuori tukee Lepomäen sote-kapinaa: ”Minulla on kaikki syy olettaa, että hän on oikeassa”

Luotu: 
1.3.2018 07:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on jo aiemmin usein kritisoinut hallituksen toimia ja antaa nyt tukensa kansanedustaja Elina Lepomäelle (kok.), joka haluaa kaataa sote- ja maakuntauudistuksen. Arkistokuva.
|

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) antaa tukensa kansanedustaja Elina Lepomäelle (kok.), joka on revennyt hallituspuolue kokoomuksen riveistä vastustamaan sote- ja maakuntauudistusta.

Lepomäki yllätti eilen keskiviikkona kovasanaisella ulostulollaan, jossa hän ilmoitti, että ”on aika kaataa sote ja maakuntauudistus”. Tämän jälkeen on arvuuteltu, kuinka suuresta kapinasta on kyse. Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) kommentoi Iltalehdelle yllättyneensä ulostulosta ja kielsi, että puolueessa olisi käynnissä laajempi kapina.

Lue ulostulosta tarkemmin: Kova avaus kokoomuksen sisältä: ”Aika kaataa sote ja maakuntauudistus”

Kyseistä uudistusta jo aiemmin kovin sanoin arvostellut Helsingin pormestari Vapaavuori antaa nyt Lepomäelle tukensa Twitterissä. Hänen mukaansa myös valtiovarainministeriön (VM) kannattaisi huomioida Lepomäen pointit.

–Lepomäen perusteltua sote-kannanottoa kannattaa lukea huolella myös VMssä. Vieläkö kehdataan virkavastuulla väittää, että uudistus pienentäisi kestävyysvajetta? Veikkaan, että Lepomäki saa lähipäivinä pyyhkeitä, mutta hänen pääargumenttejaan ei kukaan tule kumoamaan, Vapaavuori twiittaa.

–Olennaista on: entä jos Lepomäki onkin oikeassa. Minulla on kaikki syy olettaa, että kyllä on.

Myös Lepomäki oli ehdolla kokoomuksen puheenjohtajaksi, kun Orpo valittiin tehtävään Lappeenrannan puoluekokouksessa 2016.

Lue myös:

Kokoomuksen Heinonen: ”Jos me saisimme itse päättää, ei Suomeen maakuntahallintoa tehtäisi”

IL: Petteri Orpo yllättyi kovasta ulostulosta – Lepomäki haluaa kaataa soten

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koponen

..SOTE olisi tarpeen. Maakuntauudistus on ilmeisesti keskustan politiikkaa?! Maakuntauudistus on jäänyt hämärän rajamaille ,miksi sitä yleensä ajetaan?Vapaavuori on tunnetusti visionääri ja fiksu johtaja. Onko todella näin, että lapsikin saa mennä pesuvedenmukana...?

Veli Laurinsalo

Onnetonta kohkaamista tämän Soten ympärillä. Siihen on niputettu valtavia puoluepoliittisia hankkeita kuten maakuntauudistus ja Soten sisältöä ja ohjeistus käsikirjojen työstämiseen on päästetty lobbarit ”ketunhäntä kainalossa” täysin avoimilla valtuuksilla. Lopputuloksena korporatiivinen suurien yritysten harvainvalta, missä lopputuloksena Lepomäenkin mainitsema pienten tuottajien täydellinen häviäminen markkinoilta.

Miten se on siis mahdollista? No siten, että toimialojen ohjeistukset minimäärityksin on määritelty niin, että siihen pystyy vain suuret toimijat. Näin kätevästi poistetaan tuhannet pientuottajat ja henkilöyhtiöt (toiminimet) markkinoilta. Lopputuloksena tyypillinen oligopolinen markkinatilanne, missä hintataso pysyy korkeana (vähän toimijoita jolloin kenenkään ei kannata alkaa kilpailemaan hinnalla) ja voimakas valta-asema myös työntekijöitä vastaan, eli ei tarvitse kilpailla palkoilla. Käytännössä tämä näkyy jo ylimielisten toimijoiden työnhinnoittelussa, kun monivuotisen työkokemuksen ja terapiakoulutuksen omaaville henkilöille tarjotaan suorastaan naurettavan alhaisia palkkoja, periaatteessa samaa tasoa minkä saa kouluttamaton henkilö vaikka pikaruokalan kassalla.

Mitä pahaa siinä sitten on, että pientuottajat häviävät markkinoilta?
1. Kilpailu tarvitsee toimiakseen paljon toimijoita. Vähäinen kilpailu pitää hintatasoa keinotekoisen korkeana.

2. Laau. Yksi Soten hienoimmista periaatteista kun tulisi olemaan asiakkaan valinnanmahdollisuus, joka toteutuu esim. Euroopassa hyvin yleisellä asiakasseteli-idealla. Siinä asiakas saa valita kenen luo menee hoidettavaksi (kunhan on ns. ammattilainen), eikä siis sille, joka on tehnyt keskussairaalalle halvimman tarjouksen, jolle potilaat on aikaisemmin saanut lähetteen.

Nyt siis työn laatu ja toimijan työn todellinen tuloksellisuus tuleekin valinnankriteeriksi. Monelle taholle aika pelottava tulevaisuudenkuva ilmeisesti. Suomessa on nytkin useita pieniä tuotantoyksiköitä, joiden toiminnan laatu on suorastaa ylivoimaista, jotka saavat vapaassa ”asiakas valitsee” kilpailutilanteessa siis välittömästi ansaitsemansa huomion ja aseman. Tämä laadun korostuminen tuntuu pelottavan monia toimijoita. Ja pienet tuottajat yleensä ovat juuri niitä, joiden ainut kilpailukeino on laatu ja sen jatkuva parantaminen. He ovat niitä, jotka hakevat uusia parempia menetelmiä pärjätäkseen kilpailussa. Ja sitähän hoitoala tarvitsee, jatkuvaa uudistumista ja toiminnan parantamista

3. Suomalaisen koulutus- ja osaamistason vanhakantaisuuden muutoskipuilu. ”Suomessa on maailman paras koulutus ja osaaminen” –mantraa hokiessa silmät kiinni ja kädet korvilla ei näe eikä kuule muuta tätä älämölöä pitäessään. Todellinen kilpailutilanne paljastaa nopeasti suomalaisen koulutuksen ja osaamisen auttamattoman vanhakantaisuuden.

Se 60-luvun uudistushenkisyys peruskouluineen pysähtyi ja juuttui paikalleen. Lopputuloksena Euroopan vanhanaikaisin ja kallein koulutuskokonaisuus. Meillä koulutetaan vuosittain 20 000 mitään osaamattomia ylioppilaita hampurilaisketjujen ja kauppojen kassoille halpatyövoimaksi ja ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulujen (myös terveydenhuollon) aloituspaikat eivät vastaa lainkaan halukkaiden määrää. Mainittakoon nyt vertailun vuoksi, että esim. Ruotsissa samalla 20 000 ylioppilaalla suurimmalla osalla on valmistuessaan lukiosta joko sairaanhoitajan, insinöörin tai merkonomin tutkinto kädessään, ja vain osalla vain teoreettisen linja käyneillä ei ole mitään ammatillista koulutusta (pyrkivät ehkä lääkikseen tai tekniska högskolaan).

No mutta terveydenhuollon koulutus sitten. Meillä koulutetaan ammattikorkeakouluissa erittäin kapean osaamisprofiilin tekijöitä, varmasti hyvin ja kunnolla, mutta ongelmaksi syntyy se, että tällä kapealla osaamisprofiililla ei useinkaan hoideta ketään kuntoon. Jaa, miksi ei? No siksi, että ne sairaudet, vaivat, ahdistukset ja syndroomat eivät juuri koskaan ole kapean osaamisprofiilin alueella, vaan mokomat melkein aina tarvitsevat hyvinkin laajaa ja eri alojen osaamista. No tämä on hoidettu sitten niin, että lääkäri tekee lähetteen (halvimman tarjouksen kelalle tai hoitopiirille tehneelle) hoitotaholle, joka sitten sillä kapean osaamisprofiilin taidoillaan yrittää parhaansa. Joskus onnistuu, joskus ei. Ongelman ydin tässä on koulutuksen osin vanhakantaisuus ja kapea-alaisuus.

No miten se Soten kilpailu tässä sitten mitään muuttaisi? Todennäköisesti paljonkin, koska mikäli asiakassetelit oikeasti tulevat asiakkaiden käyttöön ja että jos asiakkaat oikeasti saavat valita itse hoitotahonsa, niin vain osaavimmat ja parhaat hoitotulokset tuottavat toimijat saavat asiakkaita. Tästähän nytkin kuuluu hirveä älämölö, kun milloin kukakin kritisoi juuri tätä asiakkaiden valinnanvapauden hirveää tilannetta, että laatu voittaa. Todella hirveää, eikös vaan? Ja mikä pahinta, ammattikorkeakoulujen pitäisi muuttaa koulutussisältöjään vastaamaan todellista tarvetta. Ja se muutos se vasta kauheaa onkin, kuten tiedetään.

Olisiko sittenkin parempi vain käpertyä sikiöasentoon, laitaa silmät kiinni ja kädet korville ja toistaa sitä samaa iänikuista mantraa ”Suomessa on maailman paras koulutus ja hoito” ja toivoa, että ei sairastuisi milloinkaan.

Kalevi Salonen

Ei todellakaan ole tarpeen kysyä onko Lepomäki oikeassa. Sehän on päivänselvää. Hallituksen sote-uudistus ei ole toteuttamassa ainuttakaan tavoitettaan. Kestävyysvajekin vain pahenee. On kummallista miten pitkään tällainen valheiden kupla saattoi pysyä hengissä. Se kertoo jotain todella vakavaa Suomen poliittisesta järjestelmästä.

Seppo Simonen

Jan Vapaavuoren innovaatiot on umehtunutta vanhaan ylimieliseen luokkajakoon perustuva kaupunkimafian ylivallan hekumointia. Pimeiden kujien väkivaltaisen kulttuurin kasvattama Helsingin Pormestarin ajatusten mukaisesti maaseulla elävät ihmiset on toisenluokan kansalaisia.
Vapaavuoren lyöttäytyminen Lepomäen talliin on nyt saanut ituja luoda myös Kokoomukseen sisälle opposition, vastaava on Keskustalla väyrysoppositio ja Perusuomalaisista ovat vetäytyneet erilliseksi ryhmäksi enemmistö oppositioksi nimeltä Siniset.
Sote/maakuntamalliin on satsattu valtavasti henkistä pääomaa joten sen kumoaminen on epäisänmaallista ja vastuutonta toimintaa.

Harri Kovala

SoTesta voidaan saada toimiva mutta se vaatii vielä paljon työtä. Maakuntauudistus olisi toimiva, jos kunnilta perutaisiin veronkanto-oikeus ja kunnista tehtäisiin perinneyhdistyksiä.

Se, että johonkin on tuhlattu valtavasti rahaa, ei ole oleellinen asia. Se on tärkeämpää, että ei enää tuhlata enempää.

M Juhani Tuovinen

Soteen liittyvässä maakuntahallinnossa ei ole järjen häivää. Suomi ei tarvitse
lisää hallintoa ja byrokratiaa kun väkeä on puoli puolikkaan kaupungin verran
eli alle puolet Lontoosta.

Julkisella puolella pitäisi ottaa tavoitteeksi tehokkuuden lisääminen ja velkaantumisen
lopettaminen. Suomi on ainoita maita euroalueella, jonka julkiset menot ovat tuloja
suuremmat.

Mitään erityisiä valinnanvapausvirityksiäkään ei tarvita. Valinnan vapaushan on jo nyt
mahdollista. Jokainen on vapaa ja saa valita yksityiset palvelut.

Hannu Rautomäki

Sote-uudistus on mitä ilmeisimmin käynnissä, kun Lahden seudulta sairaat kärrätään Helsinkiin, ja Kouvolan seudulta Kotkaan.
Molempien kaupunkien oma sairaalakapasiteetti jää käyttämättä, ja perillä ajomatkan jälkeen kapasiteetti ei riitä.

Mikko Toivonen

Tuo, Hannu, onkin sitä korkeampaa matematiikkaa, mitä ainakaan kukaan hallituksessa tai sen virkamiehistössä ei hallitse. Täysi selviö kuitenkin jopa "apukoulun" aritmetiikan opiskelleilleHallituksen pörssimatematiikka kuitenkin toimii kuin karjalainen prosenttilasku, eli ostan yhdellä, myyn kahdella ja olen voittanut yhden prosentin!

Milli Maja

Vapaavuori on tässä maakuntauudistuksessa oikeassa. Nyt Soten kylkiäisenä kepu yrittää vilauttaa tämän maakuntauudistuksen. Kaikki valta maakunnille se on kepun mantra. Kyllä kaupungit ja erityisesti Helsinki ovat vetureita, mitä kaikkea maakuntahallinto saakaan päätettäväkseen? Sitä ei ole täydentävästi selitetty missään mediassa. Onko niin että maatilan isännät päättää jatkossa kaupunkien kaavoituksesta?

Teemu Terava

Suurimpien kaupunkien näkökulmasta maakunta-sote ei ole kovin houkutteleva. Mutta onko maakunta-sote edullinen edes palvelunsa maakuntakeskuksiin menettävien haja-asutusalueiden näkökulmasta?
Maakunta-soten mahdollisia voittajia ovat maakuntien ”pääkaupungit”, joihin palvelut ja hallinto keskitetään, jos nekään?

Irma Asikainen

Juuri tämä "pääkaupunkeihin" keskityminen on yksi suuri ongelma ja se herättää kyllä kysymysmerkkejä myös monen maalla asuvan ihmisen mielessä. Mitä jää näille kaukana kaupungeista asuville, muuta kuin luu käteen? Ehkä joitakin peruspalveluita, joita nämä maakuntakeskukset minimissään velvoitetaan järjestämään myös haja-asutusalueille, mutta kaikki vähänkin osaamista ja laitteistoa vaativat palvelut siirtyvät pitkien matkojen päähän niistä ihmisistä, joiden (muka) tasapuolista palveluiden saantia tämä SoTen väitetään turvaavan. On suorastaan koomista, miten tämä hallituksen tiedottaminen suorastaan k^^^^see päin naamaa niitä ihmisiä, jotka sen oikeasti pitäisi vakuuttaa ja ihmiset mukamas eivät tajua.