Keskiviikko 17.7.2019

Nyt saa tehdä kotikiljua ja tilata triplaviskin – nämä 9 rajoitusta höllenivät tänään

Luotu: 
1.3.2018 10:14
  • Kuva: Alma Media arkisto / Juhani Hiltunen
    Kuva
    Suomessa ei ole aiemmin voinut tilata tuplaviskiä saati triplaviskiä annoskoon rajoituksen takia, mutta tänään rajoitus poistuu. Kuvituskuva.
|

Loputkin pykälät uudesta alkoholilaista tulevat voimaan tänään torstaina. Moni muukin asia muuttuu kuin paljon puhuttanut ruokakauppojen prosenttirajan korotus, joka tuli voimaan jo tammikuussa. Kokosimme listan muutoksista.

Vuoden alusta sallittiin myös käsityöläisoluen myyntilupien hakeminen aluehallintovirastoilta ja ravintoloiden happy hour -markkinointi. Tänään voimaan astuvat myös alla olevat muutokset.

Moni vastusti uutta alkoholilakia ennustettujen haittavaikutusten takia. Poliisi pelkää nyt hälytystehtäviensä merkittävää lisääntymistä. Lue lisää: Koko alkoholilaki huomenna voimaan: Poliisi pelkää hälytysryöppyä

1. Ravintola voi olla auki neljään saakka ilmoituksella

Alkoholijuomien anniskeluaika on edelleen kello 9–01.30, mutta anniskeluajan jatkaminen tämän jälkeen ei enää edellytä lupaa. Ravintolat saavat jatkossa pidentää anniskeluaikansa kello neljään aikaisintaan kolmen viikon kuluttua siitä, kun ilmoitus asiasta on toimitettu aluehallintovirastolle. Juomia ravintolassa saa nauttia aamuviiteen saakka. Ravintolat ovat jo vuoden alusta saaneet itse päättää aukioloajoistaan.

Uuden lain mukaan jokaisessa työvuorossa pitää olla täysi-ikäinen vastuuhenkilö. Hänelle ei enää aseteta erityisiä pätevyysvaatimuksia vaan alkoholilain osaamistodistus eli niin sanottu anniskelupassi riittää. Alkoholia voi ravintolassa anniskella vuorovastaavan valvonnassa 16 vuotta täyttänyt henkilö.

2. Ravintolat voivat myydä mukaan enintään 5,5 prosenttia juomia

Ravintolat voivat hankkia alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan. Alkoholijuomien myyntiä koskevat normaalit vähittäismyynnin säännöt eli ravintoloista saa ostaa samoja alkoholijuomia samalla tavalla kuin kaupoista kello 9–21 joka päivä.

3. Alkot voivat olla tunnin pidempään auki

Alkot voivat olla auki jatkossa maanantaista perjantaihin kello 21:een. Alkot voivat jatkossa järjestää esimerkiksi viinihuutokauppoja. Valtaosa aiemmin kello 20 saakka auki olleista Alkoista pidentää aukioloaan tunnilla.

Uuden lain mukaan nykyiset kaupan myymäläautot voivat myydä alkoholijuomia. Sama mahdollisuus tulee myös Alkolle.

4. Katsomotila voidaan hyväksyä anniskelualueeksi, jos se on varattu pelkästään 18 vuotta täyttäneille.

5. Annoskokoa ei enää rajoiteta ja yhden drinkin sijasta voi ostaa jopa koko pullon.

6. Kotona saa valmistaa mietoja alkoholijuomia kuten olutta ja viiniä muutoin kuin tislaamalla vain omaan käyttöön. Näin ollen esimerkiksi kiljun valmistaminen itselle on nyt sallittua.

7. Yhteiset anniskelualueet

Vastedes myös usean ravintolan yhteiset anniskelualueet ovat sallittuja. Aiemmat tilapäiset anniskeluluvat korvataan osittain kevyemmällä menettelyllä. Niin sanotulla ”catering”-ilmoituksella ravintolat saavat jatkossa anniskella esimerkiksi aiemmin hyväksytyissä yritystiloissa, juhlapaikoissa ja festivaaleilla tehtyään anniskelusta pelkän ilmoituksen aluehallintovirastolle.

Ikärajalliset festivaalit voivat halutessaan poistaa olutkarsinat.

8. Talo myy, mitä haluaa - ei enää erillisluvista kiinni

Maaliskuun alusta lähtien yhdellä anniskeluluvalla saa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Jatkossa erillisiä A-, B- tai C-lupia ei enää ole.

9. Yksityistilaisuuksien alkoholitarjoilusta ei enää tarvitse tehdä ilmoitusta poliisille.

Etenkin kokoomus toivoi, että uusi laki olisi vapauttanut sääntelyä vielä enemmän. Tiukennustakin tuli. Jatkossa esimerkiksi Venäjän reissun on kestettävä vähintään 24 tuntia, jos haluaa tuoda mukanaan alkoholijuomia. Alkoholijuomien matkustajatuonti ETA-alueen ulkopuolelta edellytti aiemmin vain 20 tunnin pituista matkaa.

Lähde osin: Kauppalehti

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Kiljun teko on ollut laitonta uutisen maukaan vuodesta 1932. Siis nimenomaan sen kijuksi määritellyn.

"Jatkossa kotona saa valmistaa omaan käyttöön käymisteitse oluen, siiderin ja viinin lisäksi kiljua.

Vanhassa laissa raaka-aineet kotona käymisteitse tapahtuvalle alkoholijuomien valmistamiselle oli määritelty erikseen. Suurin osa säädöksistä oli peräisin vuodelta 1932.

- Ajatus on tullut siitä, että kun tehdään kotona [alkoholia] käymisteitse, niin pitää olla jokin maku, joka tulee raaka-aineista. Epämääräinen kiljun tyyppinen on sitten ollut kielletty"

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803012200779908_pi.shtml

Marja-Liisa Kalkela

Kuten Alkon kouluttaja kertoi (hotelli ja ravintola opiston tunnilla) Näkee taas että politikot oli asialla ja alan asiantuntijoita ei kuunneltu.
Silloin kysyin (-70 luvulla) Miksi kirkasta saa vasta 12:00 ravintolasta ,mutta Alkosta täyden lastin jo 10:00.)
Nyt mentiin kyllä ojasta allikoon ja rajusti noilla päätöksillä.
T."Juottolassa" työuransa tehnyt .
Piikkiin viinaa? Kela vois ohjata tuet suoraan kapakoille useammankin kohdalla.
Se hyväpuoli on että nyt pimeen myyjät jää ilman tienestejään piikkiin myynnistä.
"Velka on veli otettaessa mutta veljenpoika maksaessa" myös viinalaskuissa.