Maanantai 20.5.2019

Juha Sipilä: Jos sote kaatuu, Plan B on uudet vaalit

Luotu: 
1.3.2018 12:25
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenna Lehtonen
    Kuva

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen kaatuminen johtaisi uusiin vaaleihin, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Sipilä korostaa, että kyse on ”Plan B:stä”, B-suunnitelmasta, kun A-vaihtoehto on saada sote-uudistus läpi.

Kumpi vaihtoehto toteutuu, se nähdään kesäkuussa, kun eduskunta äänestää sote-uudistuksesta, Sipilä kertoi politiikan toimittajien lounaalla Kesärannassa.

–Siitä lähdetään, että jokainen eduskuntaryhmä pitää rivinsä, Sipilä toteaa.

–Jos sote kaatuisi, se olisi isku koko poliittisen järjestelmän uskottavuudelle, hän jatkaa.

Keskustan hallituskumppani kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti eilen irtautuvansa sote-ratkaisusta. Hän ilmoitti, ettei hän voi tukea ratkaisua ja äänestää todennäköisesti sitä vastaan.

Keskustasta, kokoomuksesta ja sinisestä tulevaisuudesta koostuvalla hallituksella on eduskunnassa 106 kansanedustajaa. Salissa enemmistöasema kutistuu viiteen kansanedustajaan, sillä eduskunnan puhemies ei äänestä lakiesityksistä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Se on yhdentekecvää kaatuuko hallitus, sillä paljon tärkeämpää on ettei maakuntahallitusta ja sotea toteuteta. Siis maakuntahallintoa ei koskaan ja sotea ei esitetyssä muodossa vaan puhtaalta pöydältä lähsdettynä ja riippumattomien asiantuntijoiden ja kansalaisten tahdon ja tyarpeen mukaisesti ja niin että pörssirahastus ei koskaan saa yli 20% suurempaa osuutta terveyden tai vanhushuollon kokonaisuudesta.

Harri Kota-aho

Nythän on helpompaa kävellä Niinistön luokse ,kun ovat samassa kaupungissa. Ei tarve tehdä teatteria ja lentää sääli pisteitä. Senkun menee kertomaan,että hallitus eroaa. Ryhmäkuri on aikansa elänyt. Mitä me tehdään kansanedustajilla,jotka ajavat,vain puolueensa etua. Pitäisi varmaan selvittää edustajille mitä sana kansanedustaja tarkoittaa.

Arvo Tammela

Edellä olevista kommenteista huomaa, että maamme asioiden hoidosta vastaavat tällä hetkellä aivan väärät henkilöt. Kaikki osaaminen ja tieto on näillä totuuksia laukovilla some-kirjoittajilla.Vastuuta heillä ei ole mistään, ei ainakaan Suomen taloudesta eikä työttömyydestä. Rahaa heillä tietenkin on kaikkeen hyvään, ei tietenkään omia vaan Kreikasta lainattuja.

Irma Asikainen

"Vastuuta heillä ei ole mistään, ei ainakaan Suomen taloudesta eikä työttömyydestä."

Puhut meistä arvostelijoista näin, mutta kun tarkemmin miettiin, niin tämä lause voisi kertoaihan yhtä hyvin myös hallituksen toimista. "Iha, ko ilma alaleukaa", sano mei naapuri ukko aikanaa.

Harri Kota-aho

Siitä lähdetään, että jokainen eduskuntaryhmä pitää rivinsä, Sipilä toteaa.
Kansanedustajat on valittu vaaleilla. Jokaisella on ollut oma idea miksi minut valittaisiin. Äänestäjät ovat valinneet oman ehdokkaan. Eduskunnassa edustajien kädet sidotaan ryhmäkurin nimessä. Onko tämä demokratiaa. Eikö siellä saa ajatella omilla aivoilla ilman puolueen ohjausta tai johdon miellyttämistä joutumatta sivu raiteelle. Kuulostaa diktatuurilta. Valta kiehtoo ymmärrän sen,mutta se tuo myös vastuuta jolloin joutuu asettumaan itsensä ulkopuoliseksi, ja katsomaan asioita kauempaa nähdäkseen lähemmäksi. Se vaatii henkistä kapasiteettiä,uskallusta,ja epäitsekkyyttä,Ennenkaikkea rehellisyyttä. Tieto lisää tuskaa,nuoleminen lisää sitä.

Jari Kaisla

"–Jos sote kaatuisi, se olisi isku koko poliittisen järjestelmän uskottavuudelle, hän jatkaa."

Mikä uskottavuus? Uskottavuutta ei ole ollut viimeisen kahden hallituskauden aikana lainkaan. Mitä nopeammin tämä hallitus kaatuu sitä parempi. Jopa täysin ilman hallitusta olisimme paremmassa tilanteessa kuin nyt.

Seppo Simonen

Moni odottaa kuin kuuta nousevaa hallituksen kaatumista mutta eipäs nuolasta ennen kuin tipahtaa. Hallitus vie maaliin tämän sote/maakunta uudistukset sillä kuka hallituspuolueiden kansanedustajista ottaa loppuelämäkseen juudaksen viitan harteilleen.
Loppupeleissä nähdään kuinka monelle opposition edustajalle syntyy menoja äänestyspäivälle.
SDP, RKP JA KD sekä Siniset voivat tähyillä vaikka punamultaan päin sillä olisihan tämä sote/ maakunta pois jaloista ja aina sitä voi viilata myöhemmin.

Jarkko Palmgren

3 vuotta on mennyt ja ministereistäkin merkittävä osa on vaihtunut.
Tuolloin 3v sitten olin innoissani tavallaan ,että sen kaamean SIX-pack hallituksen jälkeen saatiin kunnon ryhti-porvarihallitus. No , ensin tuli 30 000 :n muslimi miehen invaasio Merkelin ( Deuschland Ist Fur Muslimen) ja Sipilän( Talo Kempeleessä) kutsumina, enemmistö Irakilaisia, joita Ruotsi auttoi maastaan kaikin voimin ja bussikuljetuksin eteenpäin eikä Irakiliaisile MIEHILLE ( 80-90%)annettu turvapaikkoja siellä. ( olisiko kellojen pitänyt soida?) Mutta Suomi otti! Kun on kiltti maa.Eikä uskallettu päättää itse rajoistamme. Putin sen sijaan päätti myös rajoistamme( Salla) jne.

Alexander Stubbin rooli tuossa ( paremmat virat mielessä) oli olla Merkelin ja EU:n marrionetti joo- jottamassa tervetulleiksi miljardikustannusten aiheuttajat.

Soini osoittautui oman edun konnaksi ja teki Toto- ja hillotolppamiehenä törkeät oharit kansanliikkeelleen eli omalla porukalleen. Soini ei todennäköisesti pystynyt laittamaan kampoihin Sipilän eikä myöhemmin Stubbin ja Orpon EU myönteiselle muslimi-invaasiolle. Olihan mahtavan Saksan johtaja päättänyt jo miten menetellään.

Soinin uskonnollinen oppi ( Katolinen oppi: loputon maan täyttäminen ihmisillä, ehkäisy ja aborttikielto-> Pahinta ympäristörikollisuutta edistävä oppi) , tuntui sopivan Sipilän kuvioihin. Audin takapenkki oli siis mukava valinta. Oli hyvä ruveta hurskaaksi ja leimata puolueessa " oikeasti" rajoittavaa maahanmuuttoa ja "tosi-toimintaa" janoava Halla-aho ihmisvihaaja - natsi marginaaliin. Siniset rupesivat " yhdessä päivässä" kunnon ihmisiksi! Erotukseksi huonoista ja pahoista , persumaahanmuuttokriittisistä. ( toki puolueekokouksen äänestyssäännöt ja liian vapaa osallistuminen olivat rakenteellinen virhe ,liian suuren vaihdoksen mahdollisuus).

No, nykyhallituksen aikana velkaantumisvauhti on saatu hiljenemään, On hyvä asia! Nyt sitten ensivuonna pitäisi päästä jo lyhentämään pois päin, eikä tehdä vaalibudjettia!

Jos pystyvät tekemään niin , että velka lyhenee ensivuonna ja siitä joka vuosi eteenpäin , saisivat ehkä jatkaa?

-En usko siihen. Maakuntauudistuksen edellä on jos nyt kovasti suljettu sairaaloita ja lappua lyöty luukulle minkä ehtii. Ei hyvältä näytä. Maakuntauudistuksen idea näyttää olevan , että matkat hoitoihin pitenevät, eikä pikkuvaivan takia lähdetä apua hakemaan. Ihmisiä kuolee takseihin , ambulansseihin ja tulevat huonokuntoisina kauempiin yksiköihin.

Maakuntahallinnon paikat eivät mene edes KEPU:lle. Kuntien vs. Kaupunkien asukasluvut määräävät lääneissä, että Demarit, Vihreät ja Kokoomus saavat lääneittäin enemmistöt lähes poikkeuksetta. ( ehkä juuri Oulua, Lappia ja Pohjanmaata lukuunottamatta. HS teki aikanaan laskelmat.: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005199369.html

Sipilä ei aja edes Kepun etua! -Miksi tuota eivät ole toimittajat haastatteluissa selventäneet. Orpo ja Rinne tajuavat , että kannattaa ottaa nuo paikat! Vaikka sitten lopulta siellä ei välttämättä mitään tarvitse päättääkään...

Vaikea tilanne Sipilälle, kun suurta piti tulla. En usko, että hallinnon lisäportaalla, näillä työehtosopimuksilla ja etuuksilla mitään säästöä tulee. -Tulee vain lisää kokouksia ja koulutuksia sekä tutustumiskäyntejä ulkomaita myöden ja siten lisää matkapäiviä!!

Jos hallitus saa lopetettua tai merkittävästi leikattua edes kansanedustajien sopeutumiseläkkeitä (ei merkitse rahassa mitään ,mutta oikeutajullakin on hintansa) ja merkittävästi leikattua tuottamattomia yritystukia ,on hallituksella jotain toivoa.

Noista Yrityustuista vapautuvat voimavarat olisi laitettava Itä-Suomen työpaikkakehityksen varmistamiseen ,jotta näköalaton 20% työttömyys saadaan taittumaan. Venäjän olisi saatava oman puolensa Karjalan ja rajan alueen kehitys nousuun sekä yhteistoimintaa entiseen malliin rajan yli!

Sitä odotellessa, se helsingistyminen jatkuu.

Teppo Oikari

Eihän siinä kaadu kuin Sipilän ostorahoilla pelasttu Kepu 2.0 n "poliittinen uskottavuus". Nähdäänkö vielä uusintana Cessna-teatteri vai joko järki alkaa ihan oikeasti tavoittaa myös herrakerhon. Meillä rahvaalla ei ole muuta kuin etanan kiire.

Kaarle Akkanen

Kun ei ole päästy kaupunkeihin, niin otetaan ne haltuun maakuntien kautta? Toteutuuko Kepun märkä uni? Tämä on nyt kiinni Kokoomuksen bisnes-yhteyksien painoarvoista. Kallis byrokratian uusi porras vastaan yksityinen hoitoelinkeino? Suo siellä vetelä täällä? Jos ja kun molemmat saavat haluamansa, niin veronmaksaja maksaa taas kovan hinnan poliittisesta lehmänkaupasta!

Kalle Jotos

Lupauksia lupauksia lupauksia... Sipilä on niin kova poika lupailemaan milloin mitäkin, ja toisinaan taas lupaukset tulkitaan jopa uhkauksiksi... Koskas Juha poika aloitta lupauksien lunastamisen? Aikoi laittaa Suomen taas kuntoon. Ettei tämä tyhjän puhuminen, ja lupaileminen taas menisi siihen niin kuin 1918, että pitää olla aseen kanssa veli veljeä vastaan ratkomassa asioita, kun demokraattisessa järjestyksessä ei siihen pystytä, ja keskustelua ei voida/osata käydä rakentavassa hengessä ilman syyllistämistä/syyllisten etsintää.