Perjantai 24.5.2019

Hallitus matelee Ylen gallupissa: SDP:llä hurja nousu kärkeen – nyt rymistelevät punavihreät

Luotu: 
2.3.2018 08:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa demareita eduskunnassa. Keskellä puheenjohtaja Antti Rinne.
|

SDP on noussut suosituimmaksi puolueeksi kokoomuksen ohi Ylen kannatusmittauksessa. Demareiden kannatus on nyt 21 prosenttia ja kokoomuksen vain 20 prosenttia.

Kyselyn suurin nousija SDP paransi peräti 2,3 prosenttiyksikköä tammikuusta, kun kokoomus menetti kannatustaan 0,8 prosenttiyksikköä.

Keskusta on kolmantena 17 prosentin kannatuksella, vihreät neljäntenä 14,5 prosentin kannatuksella ja vasemmistoliitto viidentenä 8,9 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisia kannattaa nyt 8,5 prosenttia suomalaisista ja luvussa on peräti 1,1 prosenttiyksikköä laskua edellismittauksesta.

Kristillisdemokraatteja kannatus on 3,3 prosenttia ja RKP:n 2,0 prosenttia, jossa on yllättävän iso 1,7 prosenttiyksikön lasku. Asiantuntija kuitenkin laittaisi sen satunnaisvaihtelun piikkiin. Siniset matelevat yhä 1,6 prosentissa.

Mittauksessa näkyy punavihreän opposition nousu, jonka yhteiskannatus on nyt 44,4 prosenttia. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus jää 38,6 prosenttiin.

Taloustutkimus teki puhelinhaastattelut 07.02.2018–28.02.2018. Mittausta varten haastateltiin 2 710 henkilöä ja virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Yle arvelee jutussaan punavihreän nousun syyksi laajasti haukuttua työttömyysturvan aktiivimallia. Hallitus taas kamppailee yhä sote-uudistuksen kanssa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Sallinen

Sipilä (kesk.) teki haitallisen maahanmuuton osalta omaa työtään. Hänen asuntonsa lupailuilla maahamme tuli 36000 haittamaahantulijaa suoraan sotatoimialueilta. Ja mitä Sipilä teki? Antoiko asuntonsa pakolaisille? Ei, myi sen äkkiä pois, ettei tarvitse pitää lupaustaan. Ja mitä suomi sai? Elätettäviä lähes 40 000 enemmän kerralla. Suurin osa on edelleen maassamme nauttimassa oikeuksistaan. Tuomioja ei pääse samaan. SDP on muuten vastustanut liiallista maahanmuuttoa sen takia, ettei porvarit saisi luotua maahamme halpatyövoimareserviä.

Seppo Simonen

Hallitus ei matele sillä on enemmisto takananaan. Mitä tapahtuu 2019 huhtikuun vaaleissa se on omaa lukunsa. Media saa lööpittää ja irvailla aivan rauhassa ja vasemman kyljen kommentoijat uneksia märistä unista.
Hallitus on tehnyt vääraiä ja oikeita päätöksiä mutta talous vetää ja työtmyys aleneen sekös mediaa ja punavihervasemmistoa ottaa pataan.
Olettaisi kuitenkin että media tunnustaa tosiasiat vaikka kommentoijat trollaa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
työtmyys aleneen sekös mediaa ja punavihervasemmistoa ottaa pataan.

Työttömyys "alenee" ja Kelan toimeentulo ja asumistuki menot vain nousee?
Nuo "työllistyneet" ei taida saada palkkaa työstä kun yhä on Kelan tukien saajia?

Kun talous "kasvaa" niin miksi Suomi yhä velkaantuu? Nyt ei oikein hallituksen luvut täsmää edes VM laskuopin mukaan.
"Tosiasiat" löydät VM -talousennuste -18-19/TEM-Työllisyyskatsaus tammikuu-18 sivuilta kuten media,vasurit ja muutkin on löytänyt.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
ja työtmyys aleneen sekös

On kepuhallisukselta "muunnelta-totuutta" valetta?

#4
Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen kertoo
2.3-18
Aamulehden
-haastattelussa, että aktiivimalli todennäköisesti lisää toimeentulotuen tarvetta.
- Odotettavissa on, että meille tulee 40 000 uutta toimeentulohakemusta tai muuta sellaista hakemusta, joissa asiakas on jo toimeentulotuen asiakkaana, mutta hänen kohdallaan joudutaan tekemään uudet laskelmat vähentyneen työttömyysturvan vuoksi.
Viime vuonna toimeentulotukea maksettiin 350 000 kotitaloudelle.

- Tästä määrästä 90 000 kotitaloudessa päätuensaaja oli alle 25-vuotias.

JK.Taitaa olla historiallinen ennätys jo toimeentulotukia saavien määrä. Mistähän se kertoo? "Palkallisista" työpaikkojen lisääntymisestäkö?

Kai Niemeläinen

Nyt ollaan taas menty pitkä aika, ettei Rinne ole lausunut mitään merkittävää. SDP on noussut suosionsa huipulle.

SDP:n kannatus nousee vain, mikäli Rinne ei tee mitään. Kun Rinne avaa suunsa, kannatus romahtaa. Kokoomuksella ei siis ole hätäpäivää. Ei Rinne voi olla hiljaa vaalien alla. Rinteen puheenvuorot satavat ääniä kilpailijoiden laariin.

Äänestäjäkunnan huoli on tilanne, että Rinne olisi ministerinä. Meillä on siitä yksi - onneksi lyhyeksi jäänyt - kokemus. Painajaiseksi huoli muuttuisi, jos kuvittelemme Rinteen pääministeriksi.

Marja-Liisa Kalkela

Paljoko Rinne sdp pystyi vaikuttamaan Vanhasen -II/Kiviniemen hallituksen päätöksiin seuraavalle kaudelle -11-15? Mitä kok,rkp,vihr+krst oli sopimassa -07-11?
No ei varmasti mitään juhannuksesta-14-15 vaaleihin mennessä. Yhtä paljon kuin PS/siniset nyt .
USA tilattu konsulttifirman MacKinseyn ohjeet:
Koulu-uudistus
Kunta-uudistus-SOTE
Leikkauslista (tehty helmikuu-11)
Sosiaaliturvan uudistus/työttömät

Kiviniemi sopi maaliskuussa -11 Brysselissä "Kiky-sopimuksen" EU.
KL-11
Ja 42 Demaria olisi pitänyt saada kaadettua nuo kaikki porvarienemmistön tekemät sopimukset?
Hoh hoijaa . Eikä "Edes" Lipponen ollut tarjoamassa nahkuriorsia taustalla tukena demareille.

Erkki Malinen

Eiköhän tämä hallitus ole niitä julkisia työpaikkoja lisäämässä maakuntineen. Sittenkun emäntien lapsen kasvatus loppuu niin niille löytyy maakunnasta jokin sosialitantan virka eläkkeelleasti, tähän ei Demarit pysty.

Marja-Liisa Kalkela

Näin taitaa tapahtua. Tuo on metka propakanda Demarit kasvatti julkisenpuolen?
Se "vasemmisto" kun oli Kekkosen aikana kaikki muut puolueet paitsi porvarit Kokoomus ja RKP joita oli tasan 2 puoluetta.
Kun Kepulla on eniten kuntia 204 ja kuntakartta apilanlehdenvihreää koko Suomi. Muutama sininen ja punainen pilkku siellä täällä .Niin ihmettelen jos demarit päättää kepukunnissa virat ja kuntiensa urakat .
Kyllä Kepu Kekkosen aikana piti itse huolen iltalypsyillä että siltarumpu pekkarointi pelaa. Taitaa pelata nytkin kok kanssa eri lehmäkaupoilla .Maakuntaherruus-valinnanvapaus. Nyt vähän on tullut kapuloita rattaisiin kok puoleltakin.

Risto Salonen
Vastaus kommenttiin #17

60-luvun puolivälistä lähtien alettiin rakentaa julkista puolta. Rakentajina ja ideoijina olivat Pekka Kuusi, Mauno Koivisto, Paavo Lipponen, Kalevi Sorsa muun muassa. Seassa häärivät Johannes Virolainen ja Paavo Väyrynen. Kaiken tietysti siunasi ukko ylijumala.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #19

No mie ilmasi sama assii karjalaisittai. Nää suuret johtajat, jonkalaisii meile ei ennää tuu. Nyt o vaa tälläsii Sipilöitä ja Orpopoikii, jotka hyökii tietyst hamuvaat sammaa asemaa histsorias, mut nyt näyttää, et se ei tuu vetelemmää. sillo ihmiset olliit viel vähä nukuksis, mut nyt luulis ihmisii olevajo herreil ja torppaava höijä metkuusa alkuhee. (iso, naurava hymiö perään)

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #17

Kas kun "PM"/Pres.Kekkonen ei puuttuut tuohon eikä toinen maaseutupuolue ?

Valtion ja kuntien virastothan pyörii ilman työntekijöitä? Samoin "pyöri" kuntien terveyspalvelut kun loppui käsiparit ja syntyi jonot.

No ei huolta Maakunta/SOTE tulee tekemään tuhansia työttömiä kunnissa
IL -helmikuu-18
Kelan maksamille tuille ja työttömyyskorvauksille.
Kulutus laskee ja niin laskee myös PK-yrittäjien elinkeinokin kun euroja ei kilise kassaan .

Miten se valtio saa ALV ja palvelumaksut kerättyä kun henkilökuntaa ei kunnissa tarvita?

Jukka Mikkola

Demokratian suurin heikkous on joskus demokratia itse. Ymmärtäväisellä ja ymmärtämättömällä on yhtäläinen äänioikeus. Moni kuvittelee, että ”ilmaisten lounaiden aika” jatkuu loputtomiin. Näinhän ei tietystikään ole käytännössä. Vanhaa perusperiaatetta ei ole syytä unohtaa: Velan antaja määrää, ei velan ottaja. Tämä pätee myös valtion talouteen, jossa valtion lisävelkaantuminen jatkuu noususuhdanteesta huolimatta. ”Isot pojat” tulevat jossain vaiheessa ”viheltämään pilliin” riippumatta siitä, kuka on silloin vallan kahvassa tässä tasavallassa. Suomi-neito on pieni tekijä siinä tilanteessa. Vertaus ”isoihin poikiin” tarkoittaa troikkaa EU, EKP ja IMF.

Irma Asikainen

On pakko miettiä, miten käy Sipilän suunnitelman B, jos kannatusluvut laskevat tuota rataa. Olisi hullua järjestää vaalit, jos kannatus on oppositiota alhaisempi (n. 8 % on jo paljon), mutta jatkaminen olisi vieläkin tuhoisampaa. Eiköhän olisi Sipilän nyt noudatettava omia neuvojaan ja "nöyrryttävä" myöntämään totuus - metsään on menty, eikä auta kuin luovuttaa. Näyttää kuitenkin siltä, että tämän hallituksen linja on ajaa täysillä, vaikka sitten päin seinää, ja oma etu yhteisen edun edellä.

Risto Salonen

Tuli sama asia mieleen. Viime viikolla Orpolle oli sama, koska vaalit ovat. Nyt Orpokin pelkää, jos vaalit tulevatkin nyt, niin menee pääministerin paikka.
Toivottavasti muutkin kokoomuslaiset huomaavat, että soten vastustaminen on järkevää ja jopa kannatusta nostavaa, niin saataisiin ne ennenaikaiset vaalit.

Nita Hillner

Syyllinen Kokoomuksen laskuun on tuleva sote-uudistus. Kannattaisi kuunnella Elina Lepomäkeä. Ja kehittää sotea ottamalla käyttöön jo käytössä olevia hyviä järjestelmiä kuten esim. Eksote.

Nyt meille sen sijaan suunnitellaan lisää hallintoportaita ja parin kansainvälisen pörssiyhtiön monopolia. Mitä kilpailua tämä muka on? Kaikki pienet laadukasta hoitotyötä tekevät pelataan ulos. Käytännössä näin on jo miltei käynytkin. Poliitikkojen ja muiden päättäjien kyteknnöistä meillä on liian vähän tietoa - Jotkut hyötyvät tulevasta järjestelmästä - Ja hyötyjä ei ole Suomi ja sen pieni kansa

Harri Tapani

Ei mitään merkitystä, se on aivan sama että mikö joukku noista uutisessa luetelluista menee/menisi/ hallitukseen/tekisi hallituksen, sama politiikka käyttännössä jatkuisi edelleen, ehkä alkuun hieman eri painotuksin ja kiirellisyysjärjestyksin mutta yhtä kaikki tulos olisi silti sama ja se ei ole hyvinvointivaltio tai edes hyvinvointiyhteikunta. Lähin vastine joka kuvaa tulosta lienee Yövartijavaltio.

"Yövartijavaltio eroaa hyvinvointivaltiosta siinä, että yövartijavaltio ei tuota ns. hyvinvointipalveluja kuten opetus-, hoito- ja hoivapalveluja eikä ylipäätään mitään muita palveluja kuin oikeudelliset ja järjestyspalvelut. Yövartijavaltio ei siis jaa sosiaalitukia eikä muitakaan tukiaisia....

Yövartijavaltiossa on toteutettuna ainoastaan väkivaltakoneisto eli poliisi, oikeuslaitos, vankilat ja armeija. Yövartijavaltio ei tarjoa kansalaisilleen muita palveluja kuin nämä oikeudelliset ja järjestyspalvelut, joilla valvotaan valtion sisäisten lakien toteutumista ja suojellaan valtiota... "

https://fi.wikipedia.org/wiki/Y%C3%B6vartijavaltio

Markku Lehto

Mitkä ovat SDP:n ulko- , turvallisuus- ja puolustuspoliittiset linjaukset suhteessa Venäjään, EU:n yhteiseen puolustukseen sekä Natoon ?

Totta kai SDP:n huoli duunarin toimeentulosta on perusteltua, mutta Suomi joutuu ottamaan monta muutakin asiaa huomioon ja niihin halutaan nyt SDP:n selkeät ja konkreettiset kannanotot. Ihan näin kun asiaa peilaa Venäjän suunnasta viimeiseksi eiliseen Venäjän presidentti Putinin puheeseen. Putinin puhe ei todellakaan liity Suomen AY -politiikkaan.

Jos demarit aikovat pääministeripuolueeksi, niin heillä pitää olla jo ajoissa selkeät nuotit miten EU-politiikka ja siihen liittyen Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka hoidetaan. Ja siitä tulee heiltä olla ajoissa selkeät linjaukset julkisuuteen enne seuraavia eduskuntavaaleja. Ajoissa = vähintään puoli vuotta ennen vaaleja. Nyt vaan Erkki Tuomioja ja muut töihin.

Antti Ollikainen

Tämä hallitus ei ole luonut yhtään uutta työpaikkaa eikä ole saanut ainuttakaan työtöntä töihin. Kauhulla odottelen että mitä tämä maailman surkein porvarihallitus meinaa tehdä jos Trump toteuttaa terästullit ja kauppasota alkaa. Lähtee jälleen työttömien käyrä sojottamaan ylöspäin komeasti.