Lauantai 15.12.2018

Ärähdys Juha Sipilän uhkaukseen uusista vaaleista: ”Pääministeri oikaisee perustuslakia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.3.2018 11:06
Päivitetty: 
2.3.2018 11:24
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    SDP:n konkaripoliitikko Eero Heinäluoma muistuttaa pääministeriä perustuslaista. Arkistokuva.
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatumispuheita toppuutellaan niin oppositiosta kuin kokoomuksen sisältä. Sipilä totesi eilen torstaina, että hallitus kaatuu, jos sote-uudistus kaatuu, jolloin pidettäisiin uudet vaalit.

Taustalla on kohu, joka on noussut kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) irtiotosta. Hän ilmoitti keskiviikkona, että nyt on ”aika kaataa sote ja maakuntauudistus”. Lue lisää: Kova avaus kokoomuksen sisältä: ”Aika kaataa sote ja maakuntauudistus”

Lepomäki yllätti ulostulollaan sekä kokoomuksen että hallituskumppanit. Sipilä sanoi politiikan toimittajille Kesärannassa, että soten kaatuminen johtaisi uusiin vaaleihin ja korosti, että kyse on B-suunnitelmasta, kun A-vaihtoehto on saada sote-uudistus läpi.

Lepomäen kapinalle tukensa antanut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) toppuutteli puheita Twitterissä.

–Ei hallituksen kaatua tarvitse, riittää että maakuntauudistus kuopataan. Hallituksen kaatumisella uhkailu sinänsä vanha keino runtata kansanedustajat äänestämään näkemystensä vastaisesti, Vapaavuori twiittasi.

Hän myös asemoi itsensä tarkasti vain maakuntauudistuksen vastustajaksi.

–Käyn vain ja ainoastaan yhtä kampanjaa: kampanjaa maakuntauudistusta vastaan.

Pääoppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma huomautti pääministerille, että asiassa ei voi sivuuttaa perustuslakia. Hän huomauttaa Twitterissä, että jos pääministeri jättää eronpyynnön, katsotaan ensin, syntyykö uudelta pohjalta hallitusta.

–Pääministeri Sipilä oikaisee perustuslakia ja puhuu uusista vaaleista. Päätös eduskunnan hajottamisesta kuuluu kuitenkin presidentille. Jos hallitus hajoaa, ensin katsotaan, syntyykö istuvasta eduskunnasta uutta hallitusta. Eduskuntaryhmillä on tässä oma roolinsa, Heinäluoma twiittasi.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Sipilän uhkausta eduskunnassa eilen torstaina, kertoo muun muassa Demokraatti. Orpo ei suostunut pohtimaan uusien vaalien mahdollisuutta ja korosti, että sote-uudistus pitää viedä maaliin. Orpon mukaan kaikkien on nieltävä joitakin kompromisseja.

Kokoomusjohto on kaiken aikaa kuvannut Lepomäen ulostuloa yksityisajatteluksi. Orpon mukaan kokoomusta johdetaan puoluetoimistolta ja eduskuntaryhmästä.

– En vielä alkaisi lämmittelemään lentokoneen moottoreita, Orpo heitti Demokraatin mukaan vastauksena lentotaitoisen Sipilän uhkaukseen.

– Jan Vapaavuorella ei ole mitään asemaa kokoomuksen keskeisissä päätöksentekoelimissä. Hän on Helsingin pormestari, ja hän toimii siitä näkökulmasta, ja hänellä on siihen täysi oikeus.

Lue myös:

Nyt avautuu sote-kapinallinen Lepomäki: ”Olen pahoitellut - Asetin kokoomuslaiset hankalaan paikkaan”

Jan Vapaavuori tukee Lepomäen sote-kapinaa: ”Minulla on kaikki syy olettaa, että hän on oikeassa”

Juha Sipilä: ”Nimilistoja käydään läpi”

Kokoomuksen Heinonen: ”Jos me saisimme itse päättää, ei Suomeen maakuntahallintoa tehtäisi”

IL: Petteri Orpo yllättyi kovasta ulostulosta – Lepomäki haluaa kaataa soten

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Nykyisellä pääministerillä ei taida olla muutenkaan kovin vahva ymmärrys perustuslaista.

"Pääministeri Sipilä oikaisee perustuslakia ja puhuu uusista vaaleista. Päätös eduskunnan hajottamisesta kuuluu kuitenkin presidentille."

Erkki Martikainen

Eikö pääministeri saisi puhua uusista vaaleista kun oppositio ja vallankin sen kommunistivetoinen demariosasto on puhunut siitä koko vaalikauden ajan. Heille on ollut epäselvää ainoastaan ennenaikaisten vaalien ajankohta mutta siitä ovat olleet varmoja että sellaiset tulee. Taitaa olla sinullakin muutama sen suuntainen kommentti kirjoitettuna.

Harri Tapani

" kommunistivetoinen demariosasto"

Heh, demarit on lähempänä kokoomusta kuin mitään muuta puoluetta, Lipposen aikana meni jopa oikealta kokoomuksesta ohi, myös kansanedustajien vaihto/loikkaus puolueiden välillä käy melko saumattomasti, sama mielipide kelpaa molemmissa puolueissa pienellä hienosäädöllä. Ei-kommunisteina demarit saivat jopa Yhdysvalloista koulutusta ja CIA-rahaa taisteluun vasemmistoa ja varsinkin kommunisteja vastaan.

Seppo Simonen

Eero Heinäluoma on aatesisar veli sosialisteineen on haukkua rutkuttanut ja ruikukuttanut sekä soittanut vaskikelloja tälle Sipilän hallitukselle. Nyt kun hallituksen ero autuus mahdollisesti koittaisi niin eipä sekään kelpaa, väärin sanottu Sipilältä.

Pentti Westerholm

Opposition tarkoituksena on vain lisätä välikysymyksellä omaa kannatusta vaalien lähestyessä.Hallituksen eroa hekään ei enään toivo.Se nimittäin olisi täysi katasrofi ottaa maakunta- ja Soteuudistus kontolleen.Todellinen painajainen heille jos näin kävisi.

Teemu Terava

No hetkinen. Hallituksen on nautittava eduskunnan enemmistön luottamusta. Hallituspuolueiden edustajien ei ole pakko äänestää luottamuslauseen puolesta. Uusissa hallitusneuvotteluissa voidaan asettaa sellaiset ehdot hallitusohjelmalle, ettei kukaan hyväksy niitä. Presidentti joutuu hajottamaan eduskunnan ja uudet vaalit on järjestettävä, jos Sipilä niin haluaa, eikä oikaista tarvitse yhtään.

Harri Tapani

"Hallituspuolueiden edustajien ei ole pakko äänestää luottamuslauseen puolesta."

No ne äänestelee kuitenkin luottamuksen puolesta tai sitten piileskelevät poissaoloverukkeen takana, onhan tuo jo nähty moneen kertaan, siitä vain pidetään huoli, että Hallituksen puolesta on riittävä määrä änestäjiä. Tai muuten...väärin äänestänyttä rankaistaan.

anita frisk

Ylen tämänpäiväisen gallupin mukaan kannatuslukemat SDP 21, kok 20 ja kepu 17 %. Vaikka Sipilä ei sote-kustannuksista näytä mitään tajuavaankaan, niin takuulla osaa lukea näitä kannatusnumeroita. Uskooko joku , että hän tosissaan olisi ehdottamassa ennenaikaisia vaaleja näillä lukemilla? Ottaisi riskin kepun mahdollisesta joutumisesta vilttiketjuun ja vilkuttaisi hyvästit maakuntavaaleille?