Tiistai 21.5.2019

Kirkon selvitys Teemu Laajasalosta valmistui – kaksi ostoa rikkoi sääntöjä

Luotu: 
2.3.2018 11:59
Päivitetty: 
2.3.2018 12:28
  • Kuva: Alma Media arkisto / Tiia-Maria Taponen
    Kuva
    Entisen kirkkoherran, nykyisen Helsingin Piispan Teemu Laajasalon virkoihin liittyvästä rahankäytöstä on käyty keskustelua julkisuudessa sekä kirkon sisällä. Ulkopuolinen selvitysyhtiö katsoo Laajasalolta saamansa selvitykset riittäviksi, mutta toteaa kahden oston rikkoneen sääntöjä.

Helsingin seurakuntayhtymän teettämä ulkopuolinen selvitys seurakunnan rahankäytöstä on valmistunut. Nykyinen Helsingin piispa, entinen Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo saa muutamaa poikkeuksellista ostoa lukuun ottamatta melko lailla puhtaat paperit selvittäjiltä.

Laajasalo joutui toimittamaan lisäselvityksiä noin 3000 euron kulujen osalta, koska hänen kuittikirjanpitonsa on ollut hunningolla. Kuitenkin selvittäjä katsoo Laajasalon toimittamat selvitykset riittäviksi. Sadoista luottokorttiostoista kahden katsottiin rikkoneen seurakuntayhtymän säännöksiä.

– Laajasalon luottokortti- ja matkalaskut käytiin läpi vuodilta 2013–2017. Luottokorttiostoja oli tuolla jaksolla yhteensä 351. Kolmelta viime vuodelta kuitteja oli poikkeuksellisen paljon hukassa. Kahdessa majoituksessa kustannus oli ollut liian korkea, kertoo seurakunnan tarkastustoimikunnan puheenjohtaja, yhteisen kirkkoneuvoston jäsen Pertti Sundberg tiedotteessa.

– Tarkastuksessa ei ole näitä kahta tapahtumaa lukuun ottamatta todettu poikkeuksellisia ostoja, ja tarkastuksen mukaan selvitykset ovat riittävät ja asianmukaiset, hän jatkaa.

Poikkeukselliset ostot olivat yksi liian kallis yöpyminen Savonlinnassa ja yksi liian kallis hytti laivalla. Selvityksen tehnyt MAURA Audit Oy pyysi Laajasalolta tarkastukseen vuosien 2013–2016 osalta lisäselvityksiä yhteensä noin 3090 euron ostoista. Osittain lisäselvitykset oli toimitettu jo aikaisemmin seurakuntayhtymälle.

– Haastattelun yhteydessä 27.2.2018 olemme saaneet lisäselvityksiä yksittäisten, euromääräisesti merkittävimpien maksujen osalta. Olemme todenneet Teemu Laajasalon osalta yksittäisiä kuluja, joiden osalta ei mielestämme ole noudatettu esimerkiksi Matkustussäännön määräyksiä. Näitä ovat majoituskustannukset (2 kpl), selvityksessä kerrotaan.

Laajasalo on asiasta nousseen kohun myötä jo aiemmin ilmoittanut, että hän maksaa seurakunnalle takaisin liiallisiksi katsotut majoituskulut.

Raportin mukaan "keskeinen puute Teemu Laajasalon osalta luottokorttilaskujen tilityksissä on kolmansien osapuolien antamien kuittien puuttuminen".

– Näihin kuittipuutteisiin liittyen Teemu Laajasalo on aikaisemmin toimittanut kirjanpitoon eri ajankohtina muistiotosittein selvityksiä. Lisäksi hän on toimittanut tarkastukseemme selvityksiä eri ostoista. Tarkastuksessa emme ole edellä mainittuja kahta tapahtumaa lukuun ottamatta todenneet poikkeuksellisia ostoja. Mielestämme saadut selvitykset ovat riittävät ja asianmukaiset, selvittäjä katsoo.

Selvitysyhtiö toteaa kuitenkin, että "viime kädessä selvityksien riittävyyden arvioi kaikissa tapauksissa työnantaja".

MAURA haastatteli Teemu Laajasaloa erikseen vielä hänen lähettämiensä lisäselvitysten jälkeen.

”Tarkastuksessa emme ole edellä mainittuja kahta tapahtumaa lukuun ottamatta todenneet poikkeuksellisia ostoja”

Tarkistus 50 johtajalle: 7600 euron puutteet

Selvitys ei kohdistunut vain Laajasaloon vaan selvittäjä kävi läpi seurakuntayhtymän luottokorttiostoja ja matkalaskuja myös yleisellä tasolla yhden vuoden osalta. Kaikkiaan tarkistettiin 50 yhtymän johtajan, päällikön ja kirkkoherran luottokorttiostot ja matkalaskut vuodelta 2017. Viime vuodelta puuttuvat tai puutteelliset tositteet ovat euromääräisesti 7685 euroa, ja ”ne ovat kasaantuneet muutamille kortinhaltijoille”, seurakuntayhtymän tiedotteessa kerrotaan.

– Selvitys luottokortin käytöstä ja matkalaskuista vahvistaa yhtymän sisäisen tarkastuksen viime syksyisen havainnon, että laskujen hyväksyntäprosesseissa on ollut aukkoja ja että tositteiden säilyttämisessä ja selitteiden laatimisessa on paikoin merkittäviä puutteita, seurakuntayhtymä myöntää.

Helsingin seurakuntayhtymän työntekijöistä noin 600:lla on työnantajan luottokortti. Vuonna 2017 niillä tehtiin ostoja noin 924 700 euron arvosta. Noin 7600 euron kuluille, joista puuttui kuitti, ”kaikkiin saatiin tarkastuksessa asianmukaiset selitykset”.

Tausta: Hiippakuntavaltuuston jäsenet irtautuivat Laajasalo-selvityksen aloittaneen puheenjohtajan kannoista

Jo aiemmin Helsingin hiippakuntavaltuuston jäsenten enemmistö irtisanoutui valtuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen toiminnasta Helsingin piispan Teemu Laajasalon tapauksessa. Juuri Korhonen nosti esiin epäselvyydet piispan rahankäytössä ja vaati selvitystä asiaan. Hiippakuntavaltuuston lausuman mukaan asian saaman julkisuuden takia on tehty hätäisiä johtopäätöksiä.

Laajasalo on itse todennut tehneensä virheitä luottokorttikuittiensa säilytyksen ja selvittämisen sekä toisaalta tiettyjen majoituspaikkojensa tason suhteen. Hän on ilmoittanut palauttavansa liialliseksi katsomiaan majoituskuluja. Hänen tapaukseensa liittyen on selvityksiä vireillä sekä seurakunnassa että poliisissa, johon asiasta on tehty tutkintapyyntö.

LUE MYÖS:

Lehti: Hiippakuntavaltuusto kääntyi Johanna Korhosta vastaan – Teemu Laajasalosta ”tehty vääriä johtopäätöksiä”

Teemu Laajasalonkin rahankäyttö perataan – Seurakunnat teettää selvityksen ”pohjamutia myöten”

”Kuninkaan sviitti, samppanjaa, kadonneita kuitteja” – Helsingin piispa palauttaa ökykuluja kirkolle

Teemu Laajasalon yrityksellä 380 000 €:n velat – Kirkollisvaikuttaja: ”Piispan taloudessa on selvitettävää”

Teemu Laajasalon luottokorttikohu: Professori suivaantui nyt Johanna Korhoseen – ”Likaista jälkipeliä”

Kirkon työntekijä avautuu Teemu Laajasalon luottokortista HS:ssa – ”Koskeeko piispaa samat lait?”

Piispa Laajasalo kommentoi poliisin ja kirkon selvityksiä: ”Olen tehnyt arviointivirheitä ja ollut huolimaton”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Hyttyset on sitten kuurnittu ja Korhosen porun takaa löytyi olemattoman vähän villoja. Pyrkimys kärpäsen kasvattamisesta härkäseksi jäi pelkäksi pyrkimykseksi. Nyt jää vain kysyttäväksi, paljonko kustannuksia tämä Korhosen manööveri aiheutti.

Kimmo Tallqvist

Tulokulmasi asiaan kuulostaa oudolta.
Väärinkäytöksiä ja huolimattomuutta on todettu.
Yksityisellä puolella,oikeissa tuottavissa töissä moinen lepsuilu olisi johtanut välittömään irtisanomiseen ja rikosoikeudelliseen vastuuseen.
Tuhansia matkalaskuja tehneenä tiedän.
Satuolennoista saarnaaminen ei oikeuta maallisessa työsuhteessa satuiluihin ja "unohtamisiin" edes kirkon miehillä.

Jukka Konttinen

Tässä on nyt olennaista se, mitä tarina ei kerro. Eli pystyikö Laajasalo toimittamaan kuitit niistä tapahtumista, joista kuitit puuttuivat. Tuskin pystyi. Jos kuitti on kerran hukkaan mennyt, niin tavallisisesti sitä ei enää löydy. Eli jos Laajasalo selviää jälkeenpäin selityksellä, niin siinähän hän on varmasti mestari. Jos ei sitten ole saanut tarvittavia lisäselvityksiä ostojen veloittajilta joka ikiseen ostoon. En usko siihenkään.

Eli tässä on tehty nahkapäätös, on annettu armon käydä oikeudesta ja tulkittu hieman sormien läpi, että saadaan koko kirkkoa vahingoittava jupakka tapettua julkisuudesta.

Ainakaan turha tässä on Korhosen syyksi tätä kääntää, jos hoitaa hommansa luottamushenkilönä ja toimittajana.

Mikael Halleen

Korhosen ajojahti on nyt todistettu. Kaksi ylihintaista majoitusta, muuten asiat kunnossa.
Ei ole syytä tilata(kalliilla) kopioita kuiteista jos aihe ja summa näkyy tiliotteessa. ALKUPERÄISEN kuitin puuttuminen voidaan korvata jälkikäteen tehdyllä jos muu informaatio vahvistaa rahan käytön aiheuttaneen kulun.
Turha puhua ”selityksen mestarista” jos kirjanpitomateriaali puhuu toista kieltä ammattitilintarkastajille.
Korhonen ylitti valtuutensa ja hänen pitäisi ymmärtää erota luottamustehtävästä koska ei enää nauti luottamusta.

Aarre Taalikka

Raportin mukaan "keskeinen puute Teemu Laajasalon osalta luottokorttilaskujen tilityksissä on kolmansien osapuolien antamien kuittien puuttuminen".
Joten emme tiedä kuinka paljon Laajasalo on käyttänyt väärin luottokorttiaan.Tyypillinen tapa uskonnollisissa yhteisöissä lakaista epämiellyttävät asiat maton alle.

Pertti Aaltonen

Raportin mukaan "keskeinen puute Teemu Laajasalon osalta luottokorttilaskujen tilityksissä on kolmansien osapuolien antamien kuittien puuttuminen".

Minusta ei suoraan jutusta käynyt ilmi, kuinka suuri tuo on euromääräisesti. Rahamääräisesti se voi olla hyvinkin pieni, joten sitä ei edes kannata selvittää, vaan tulevaisuudessa tarkastajien tulee heti puuttua kuittien puuttumiseen. Ilmeisesti tilintarkastajat eivät kuitenkaan saaneet moitteita, vaikka heilläkin oli laiminlyöntejä.

Ainakin ennen luottokorttiostoista sai kopiot niistä alkuperäisistä kuiteista luottokorttiyhtiöltä. Itse olen kerran pyytänyt kuitin ja se lähetettiin, en muista maksoiko se mitään. Eikö nykyisin enää näitä kopioita saa pyytämällä?

Nyt sitten varmaan saamme uutisissa ainakin viikon kuulla uutista, että mitään väärinkäytöksiä ei löytynyt. Ainakin se oli uutinen viikon ajan, kun kerrottiin suurista väärinkäytöksistä.

Mikael Halleen

Kuittikopiot ovat kalliita, siksi niitä ei tilata. Omassa työssäni kun olen hukannut kuitin käynnistä Helsingissä ja luottokorttiotteessa lukee 10,80 niin sekä kirjanpitäjä että tilintarkastaja uskoo itse tehtyyn kuittien koska tämä hinta on vr:n tariffien mukainen. Kuittikopio olisi kalliimpi kuin itse matka.

Hannu Karjalainen

Kyllä on kovin leväperäistä touhua luottokorttien käytössä kaikilla tarkastetuilla korttien käyttäjiltä. Jokaisesta ostoksesta kortilla saa kuitin ja se pitäisi toimittaa kirjanpitoon viivytyksettä. Kirjalliset selitykset ovat sitä mitä sattuu muistamaan. Minun toiminnassani olisin saanut noista laiminnyönneistä heti potkut. Kysynkin onko julkisyhteisöissä tuo toiminta yleisesti sallittua?.

Mekkeri Anner

Miten ihmeessä tästä on saatu Korhosen katkera ajojahti? Ihan asiaan puuttui. Laajasalolla vaan on takanaan tukijoukot, jotka pyyhkivät roskat näkymättömiin. Oliko niin, että L oli kirjannut matkalakuunsa Israelin matkan (ja päivärahojen?) alkaneen 26.pvä ja lipun olleen 28.pvlle? Olisi meillä riittänyt potkuihin, varsinkin koko muun sotkun (”harmillista huolimattomuutta”) kera. Hyvin arveluttavaa!

Margit Kulovuo

Korhosen toiminta ei perustu ns.kuittiselvitykseen taustalla on kauna kun Laajasalo sai äänienemmistön piispanvaalissa kun Korhosen suosikki jäi lehdelle soittelemaan ja siitä tämä sairaaloinen vainoaminen ja työpaikkakiusaaminen aina häpäisyyn saakka juontaa juurensa. Irja Askolan ollessa piispa hän käytti melkoisen määrään rahaa ja luxustuoteita joista saimme lukea mediasta mutta kas kummaa Korhonen ei lähtenyt hyökkäämään Askolan rahan käytöstä kuten nyt Laajasalon tapauksessa! Eikä puhettakaan Askolan asumisesta ja asunto on sama jota Askola käytti tyäsuhdeasuntonaan piispana ollessaan ja käytti asumiseen n. 62m2 ja sama kaava kuin nyt Laajasalolla. Ykstyissektorilla olisi jo ajat sitten erotettu vainooja ja työpaikkakiusaaja joka täyttää jopa rikokseen viittaavan tunnusmerkistön vainoamisessa! Ihmetyttää Kirkkovaltuuston menettely vaikka ovatkin irtisanoutuneet Korhosen jahdista mutta Korhonen on saanut jo tulehdetettua työympäristön vainoamalla. Missään tapauksessa Korhonen ei sovi kirkollisiin työtehtäviin missään mielessä! Ei ole yhteystyökelpoinen selkäänpuukottamis toimissaan! Korhosella on itsellään iso ongelma egossaan! Ei jatkoon! Tekis mieli jopa erota kirkosta kun kirkko pitää moista Korhosen kaltaista henkilöä työyhteisössään! Korhonen on selvästi vieläpä miesvihaaja kun on jahdannut Laajasaloa jo toista vuotta, eli ei ole pelkästään kysymys "kuittiasioista" syyt ovat syvemmät pyrkii jatkamaan työpaikkakiusaamista ja vainoa jospa saisi väkisin ja väsyttämällä Laajasalon pois piispan virasta! Tutkintaan pitäisi pistää Korhosen vainoaminen ja työpaikkakiusaaminen! Hyi hitto millainen ihminen voikaan olla! Ihan oksettaa alhaisen ihmisen toimintamallit!