Maanantai 20.5.2019

Uusi sähkömaksu: Näin Helen selittää ”vuoden suurimman tuntitehon” perusteella veloittamisen

Luotu: 
2.3.2018 20:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Sydäntalven sauna- ja bileilta kotona voi tuoda joihinkin sähkölaskuihin ilmestyneeseen tehomaksuun usean euron lisän vuoden ajaksi. Helen Sähköverkko Oy:n käyttöön ottama tehomaksu koskee omakotitalo- ja rivitaloasukkaita.
  • Kuva: Paula Nikula / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Tehomaksun on ottanut käyttöön Helen Sähköverkko Oy tietyille, pääosin pientaloasiakkailleen.
|

Faktakulma

Tehomaksu

Sähkönsiirron laskutus on perustunut sähköenergian tuntitason mittaamiseen (kWh) erillisillä päivä- ja yöenergian siirtohinnoilla. Uuden tehomaksun käyttöönoton myötä Helen laskuttaa myös asiakkaan kuluttaman sähkötehon (kW) perusteella.

Asiakkaan kulutustottumukset vaikuttavat tehomaksun suuruuteen. Mitä tasaisempaa asiakkaan sähkönkulutus on, sitä pienempi on kuukausittain maksettava tehomaksu. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa tyypillinen 10 kW:n tehohuippu aiheuttaa 7,9 euron kuukausittaisen kustannuksen. Vastaavasti päivä- ja yösiirtohinnat alenevat, jolloin keskimäärin 18000 kWh vuodessa kuluttavan sähkölämmittäjän siirtolaskun loppusumma nousee hinnanmuutoksen takia noin 4,8 euroa kuukaudessa. Lähde: Helen

Sähkölaskutuksen uusi tehomaksu määräytyy suurimman yksittäisen tunnin kulutuksen mukaan, koska verkon kapasiteetti täytyy mitoittaa asiakkaiden maksimikäytön mukaan, kerrotaan Helsingin sähköverkkoyhtiö Helen Sähköverkosta.

Helen Sähköverkko otti sähkölaskutuksen uuden komponentin käyttöön tietyille kotitalousasiakkaille viime kesänä. Tehomaksu on tullut sähkönsiirtolaskuun kiinteän perusmaksun ja energian määrästä riippuvan siirtomaksun rinnalle. Se koskee nyt yritysasiakkaiden lisäksi 18 000 kotitaloutta, jotka pääosin ovat sähkölämmitteisiä omakoti- tai pientaloja. Lue myös: Sähkölaskuun tuli uusi tehomaksu

Muun muassa tehomaksun määräytymisperuste on herättänyt huomiota. Maksu määräytyy viimeisen 12 kuukauden aikana mitatun suurimman yhden tunnin tuntitehon mukaan.

Helen Sähköverkon asiakkuushallintayksikön johtaja Jouni Lehtinen, miksi maksu määräytyy vain yhden tunnin mukaan? Onko kyse rahastuksesta?

– Ei ole. Peruste on se, että tehomaksu kohdistaa verkon kustannuksia sen mukaan, minkä verran asiakas käyttää verkon kapasiteettia. Verkossa täytyy olla kapasiteettia sen mukaan, mitä asiakkaat maksimissaan käyttävät, Lehtinen kertoo.

Hänen mukaansa sähköverkkoa rakennetaan asiakkaiden tehontarpeen mukaan. Näin ollen uusi maksu kohdistaa kustannukset vastaamaan paremmin sähköverkon kustannusrakennetta.

– Sähköverkon kustannukset ovat hyvin pitkälti kiinteät. Käyttää asiakas sähköä sitten tuhat kilowattituntia tai kymmenen tuhatta, ei sillä ole juuri merkitystä sähköverkon kannalta. Jos kumpikin käyttää tehoa kymmenen kilowattia, niin verkossa täytyy olla kapasiteettia sen verran, että asiakas saa sen kymmenen kilowattia läpi, vaikka toinen käyttäisi sitä hetken ja toinen useammin, Lehtinen kertoo.

– Tehomaksu kohdistaa maksun asiakkaalle sen mukaan, minkä verran he käyttävät verkon kapasiteettia.

Lehtisen mukaan sähkölämmitteisessä pientalossa huipputeho määräytyy lähes yksinomaan kiinteistön lämmitystehon mukaan. Lämmityksen teholukema pyörii kymmenen kilowatin tienoilla, kun esimerkiksi pesukoneen suurin teho on noin kaksi kilowattia. Tämä maksimiteho ei ole koko käytön ajan sama, sillä koneet eivät esimerkiksi lämmitä vettä koko käytön ajan. Siten tehomaksun laskutusperusteena käytettävä tunnin keskiteho on paljon pienempi, Lehtinen kertoo.

Yksi bileilta voi tuoda +4€/kk laskuun

Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelussa bloggaava Niko Kaistakorpi hahmotteli blogissaan, kuinka yksittäinen kulutuspiikki määrittelee asiakkaan tehomaksun seuraavaksi vuodeksi.

– Satut pitämään helmikuun paukkupakkasilla yhdet kunnon illanistujaiset kotona. Kymmeneltä menee päälle yösähköllä toimiva lämmitys vedenkierrolla. Samaan aikaan osa porukasta on saunassa, musiikki raikaa stereoista, valoja on päällä ja keittiölaitteet uunia myöten ahkerassa käytössä, kun jengi tarvitsee pientä purtavaakin. Näissä juhlissa taitaa sitten tulla se vuoden suurin yhden tunnin keskiteho, jonka perusteella saat nauttia korkeammasta sähkölaskusta koko vuoden, Kaistakorpi kirjoittaa.

Helen Sähköverkon Lehtinen myöntää, että näin taitaa käydä.

– Niinhän siinä käy, että tämä voi muodostua huipputehoksi. Jos menee kymmeneltä lämmitykset päälle ja vedetään uuni päällä ja kiuas päällä, niin todennäköisesti laskutusteho määräytyy silloin sen tunnin keskitehon mukaan, Lehtinen sanoo.

Helenin mukaan tehomaksu on keskimäärin noin kahdeksan euroa kuussa sähkölämmitteisessä pientalossa. Lehtinen arvioi Uudelle Suomelle, että jos esimerkissä mainitun bileillan järjestäminen lisää tunnin keskitehoa viisi kilowattia, tuo se laskuun ”noin neljä euroa kuukaudessa lisää”.

– Voi siellä illanistujaisissa olla isompiakin kulueriä, Lehtinen huomauttaa.

– Mutta sen verran siitä voi tulla.

Tämä neljän euron lisä tulee maksuun 12 kuukauden ajaksi, jos kyseisen illan luku pysyy kulutushuippuna.

Helen Sähköverkon Petri Vihavainen neuvoikin jo aiemmin pientaloasiakkaita olemaan kytkemättä kaikkia sähkölaitteita yhtä aikaa täysille, jos mielii välttää maksun kasvun.

Helenillä on noin 380 000 käyttöpaikkaa, joista tehomaksu koskee alle 10 prosenttia. Tehomaksun piirissä ovat yritysasiakkaat sekä lähinnä omakotitalo- ja rivitaloasukkaat. Kerrostaloasujille maksua ei suunnitella, koska yksittäisten kerrostalohuoneistojen kuormitus sähköverkolle on niin pientä.

Tehomaksu ja sen käyttöönottoon yhdistetty yleinen laskutusmuutos ovat yhteisvaikutuksena laskeneet joidenkin Helenin asiakkaiden kuukausimaksuja ja nostaneet useimpien. Mikäli samalla ei olisi laskettu yöhintoja huomattavasti, olisivat kaikkien tehomaksun piirissä olevien asiakkaiden maksut nousseet.

Helen Sähköverkko on osa Helen-konsernia.

Lue myös: Sähkölaskuun tulossa uusi tehomaksu: Näin pidät sen kurissa

Faktakulma

Tehomaksu

Sähkönsiirron laskutus on perustunut sähköenergian tuntitason mittaamiseen (kWh) erillisillä päivä- ja yöenergian siirtohinnoilla. Uuden tehomaksun käyttöönoton myötä Helen laskuttaa myös asiakkaan kuluttaman sähkötehon (kW) perusteella.

Asiakkaan kulutustottumukset vaikuttavat tehomaksun suuruuteen. Mitä tasaisempaa asiakkaan sähkönkulutus on, sitä pienempi on kuukausittain maksettava tehomaksu. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa tyypillinen 10 kW:n tehohuippu aiheuttaa 7,9 euron kuukausittaisen kustannuksen. Vastaavasti päivä- ja yösiirtohinnat alenevat, jolloin keskimäärin 18000 kWh vuodessa kuluttavan sähkölämmittäjän siirtolaskun loppusumma nousee hinnanmuutoksen takia noin 4,8 euroa kuukaudessa. Lähde: Helen

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Esko Seppänen selitti aikanaan hintojen nostoa:

"EU:ssa direktiivi sähkömarkkinoiden liberalisoimisesta. UV 4/03 PDF Tulosta Sähköposti

Monet ovat kiroilleet sähkön hinnan nousua. Monet muutkin kiroilisivat, jos tietäisivät, ettei se johdu sähkön tuotantokustannusten noususta vaan sähkön pörssittämisestä ja viekkaista sähkökauppiaista.

EU:ssa sähkömarkkinat "liberalisoidaan". Sillä tavalla sähkön hinta tehdään riippumattomaksi tuotantokustannuksista...Myydään halpaa kalliilla ."

http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_content&view=article&id...

Markku Lehto

Saa tässä Helenian puhelinmyyjät puhua ennen kuin vaihdan sähkön toimittajaa.

Ja jos tämä "tauti" leviää muuallekin, muistan mistä se lähti.

Tähänhän liittyy myös sen laite, joka ohjaa omakotitalon sähkön kulutusta. Laiteen hinta vaihtelee 500€ - 2000 € välillä.

Kari Lappi

Pitäisikö tämän perusteella päätellä, että Helen mitoittaa verkkonsa eri aikoina toteutuneiden huippukulutusten yhteismäärän mukaan? Tulisi rakennettua aika paljon ylikapasiteettia.

Laskentaperuste on todella yksinkertaistettu ja tehty sellaiseksi, että voittajana on vain Helen. Jos tämä on parasta laskentaosaamista, jota Helenillä on, niin eipä ole hurraamista. Jos yksittäisen asiakkaan kulutushuippu osuu ajankohtaan, jolloin Helenillä on todellisuudessa käytössä vapaata kapasiteettia, niin eipä Helen rakenna sen mukaan yhtään mitään lisäkapasiteettia.

Kari Kallio

Oletko kääntänyt sopimuspaperin, ettei siellä vain ole paljon pienenpienellä fontilla kirjoitettua ruskeaa "sopimustekstiä" tilanteista, jolloin heillä on oikeus korottaa hintojaan! Appropoo siitäpä mieneen... pienin fontti!
"Japanilaisen Osakan yliopiston tutkijat ovat tehneet typografiaan liittyvän ennätyksen, jota ei tulla ikinä rikkomaan. Yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kirjoittamaan atomivoimamikroskoopin avulla ”Si” -tekstin kirjaimellisesti pienimmällä mahdollisella fontilla. Kuvassa esiintyneet pisteet, jotka muodostavat kirjaimet olivat yksittäisiä atomeja, eli aineen pieninpiä mahdollisia järjesteltäviä osasia. Teksti on kokonaisuudessaan noin kahden nanometrin mittainen, eli 1 / 40 000 osa ihmisen hiuksen paksuudesta.

Jouni Halonen

Siirtomaksuhan on aina ollut tehoporrastettu, sulakekoon mukaan tai suuremmilla kuluttajilla on ollut ihan tämä sama teho- sekä loistehomaksu. Se ei taida enää riittää Helenille, portaita pitää tihentää ja rankaista huippuhetkistä.

Kari Seppä

Mielestäni tämä on huijausta. Perustelut; no mistä kukaan tietää mikä on kokoverkon heltkellinen käyttöaste miltäkin tunnilta. Näin ollen jos kaikilta mitataan vain hetkellinen(1 h) maximiteho ja verkossa kuitenkin ei olekkaan silloin täysi kasiteetti käytössä niin silloin on perusteetonta veloittaa maximi käytön mukaan. Ja miten kun asuinalueella kunta tekeekin lisäyksen ja verkon vaikutusalueelle tulee yhtäkkiä 200-300 taloa lisää kuluttamaan verkon maximikuormitusta. Näin ollen veloitetaan vanhoiltakin uusien aiheuttaman verkon kurmituskyvynnosto. Ja tätähän nämä sähkösiirtomaksut peräävät. Samoin kun kaapeleiden maahanlaittoa ennakkoveloitetaan etukäteen. Eli kerätään ihmisiltä korottomasti pakkorahaa koska kun investointi on tehty ei maksua alenneta vaikka kunnossapitokustannukset vähenevät ja haittamaksut toimimattomista linjoita poistuvat.(= tarkoittaa katteet kasvaa poskettomiksi) Kaikki tämä tarkoittaa tulevaisuudessa sitä että energianhinta popsahtaa pilviin ja kannattaa ostaa oma agrekaatti.