Maanantai 17.12.2018

Li Andersson lyttää soten Ylellä: ”Aivan käsittämätöntä, että hallitus, jolla on näin heikko kannatus, ajaa tätä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.3.2018 10:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Li Andersson.
|

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson listasi sote-uudistuksen heikkouksia Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Hänen mukaansa kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen ulostulo kertoo esityksen heikkoudesta.

Lepomäki ilmoitti keskiviikkona vastustavansa hallituksen sote-ratkaisua. 

Lue lisää: Nyt avautuu sote-kapinallinen Lepomäki: ”Olen pahoitellut - Asetin kokoomuslaiset hankalaan paikkaan”

-Se kertoo tämän nyt esitetyn mallin heikkoudesta. On aivan käsittämätöntä, että hallitus, jolla on näin heikko kannatus eduskunnassa pyrkii ajamaan läpi uudistusta, jolla on näin heikot mahdollisuudet onnistua. Sote-uudistus tarvitaan, mutta se pitää rakentaa julkislähtöisesti, Andersson kommentoi.

Hän arvostelee sote-esitystä muun muassa sen kalleudesta ja varoittaa yksityisistä monopoleista.

– Hallituksen esityksellä saadaan sote-järjestelmä, joka maksaa 1-3 miljardia enemmän kuin nykyinen ilman että se toteuttaa mitään sotelle asetettuja tavoitteita. Jos markkinat avataan terveydenhuollossa, markkinat keskittyvät neljän vahvan terveysfirman ympärille. On vaara että syntyy yksityisiä monopoleja, hän sanoi.

– Jos sote-kustannukset kasvavat kolmella miljardilla, eivät ne sote-yritykset sitä maksa, vaan me veronmaksajat, Andersson jatkoi.

Lue myös:

Ärähdys Juha Sipilän uhkaukseen uusista vaaleista: ”Pääministeri oikaisee perustuslakia”

Suomen Yrittäjät vastaa Elina Lepomäelle: ”Skenaario vaikuttaa kummalliselta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Ollikainen

Tämä ihan romu maailman surkein porvarihallitus kaatuu omaan paskaansa. Li on aivan oikeassa. Tämä maailman surkein porvarihallitus oli susi jo syntyeessään. Ja Sinisillä ei ole edes kansan mandaattia toimia hallituksessa ja sen näkee kyllä kannatussluvuista hädin tuskin edes 2% kannatusta.

Anja Koppinen-Niemi

Nyt viimeistään on vahvan kritiikin aika ja toivon tähän rohkeutta myös niiltä hallituspuolueiden kansanedustajilta, jotka mielessään näkevät riskit ja ongelmat, mutta joille ei ole suotu mielipiteen ilmaisun vapautta johtuen ns. "parlamentaristisesta demokratiastamme". Nyt on korkea aika syventyä kansalaisten palveluketjuihin ja sote-integraatioon ja kuvata sekä päättäjille että kansalaille yksinkertaisesti, mitä palveluja soten piirissä tullaan kansalaisille tarjoamaan ja miten kansalaisille tuotettavat palvelut poikkeavat nykyisestä. Tähän asti kaikkien hankkeeseen kytkettyjen aika on kulunut kahden kansalaisten kannalta täysin epäolennaisten asioiden (maakuntamalli ja valinnan vapaus) pähkäilyyn ja samalla on sidottu kädet luovalta, palveluiden kehittämiseen tähtäävältä työltä. Missä on asiakaslupaus, miten toteutetaan on sote-integraatio, millä säästöt saadaan aikaiseksi? Hyvät eduskuntalaiset ja hallituksen jäsenet, te teette työtänne verovaroin ja vain ja ainoastaan niitä kanslaisia varten, jotka sote-palveluja tarvitsevat ja hyödyntävät, ette puoluettanne varten.

Li Andersson on liian fiksu politiikkaan, niin hyvin hän analysoi tänään Ylen Ykkösaamussa päivän politiikkaa, mm. sotea.

Li on aivan parhaimpien valtakunnan analyytikkojen tasoa. Ja jos oikein herkällä korvalla häntä tänään kuunteli, niin Li voisi yhtä hyvin olla niin Kokoomuksen kuin Vasemmistonkin puheenjohtaja. Taitava nainen! :) Sopisi yhtä hyvin pääministeriksi kuin kaljakaveriksikin: kovuus ja pehmeys yhdistyy Lissä sopivassa sekoitussuhteessa.

Seppo Simonen

Eipä tietenkään voi olla SKDL ja Kommunisti puolueen perillisen Vasemmistoliiton puheenjohtaja kannattaa sote/maakuntauudistusta, koska yhteikunnan toiminnot pitäisi olla kuin neukulassa.
295 kuntapäätjää häärii nyt päätöksiä sotesta kun jatkossa on vain 18 maakuntaa päättämässä.

Matti Kosola

SOTEssa menetetään pitkälle viety sh -piirien ja kaupunkien kehitystyö. Maakunnat ovat vain häiriöksi ja tietojärjestelmien integroinnin häiriöriski kasvaa.

Oli sitten rikollista tai ei niin, minusta terveysjättejä pitää rangaista. SOTEn lykkäys vapauttaa julkiselle puolelle takaisin hoitajia ja lääkäreitä. Lisäaikana voidaan kehittää vahvempi julkinen puoli, koska terveys on valtion monopoli. Maakuntauudistuksen peruminen vie korruptiorahat hukkaan.

Tärkeintä on estää palkan ottamista pääomatuloina ja karsia veroparatiisikytkennät.

Harri Tapani

”Aivan käsittämätöntä, että hallitus, jolla on näin heikko kannatus, ajaa tätä”

Toisaalta, vasureilla on vielä heikompi kannatus, ja kun globalisaatiota ja EU-kehitystä jatketaan vasurit tekee ihan samat typerät päätökset kuin tuo heikoilla kantimilla olevan hallitus, alkaa jopa ajaa niitä "sanamagian" Oikkonen) avulla kuten tämä nykyinenkin hallitus.

Jos vasurit eivät pääse eroon EU:sta, niin se on aivan yhtä turha puolue muutokseen kuin muutkin nykyiset eduskuntapuolueet, eli meillä on käytännössä vanha itänaapurista (sanoivat Neuvostoliitoksi) tuttu yksipuoluejärjestelmä, joskin oudoimpien väitteiden mukaan siellä idän suunnalla on nykyisin jopa enemmän demokratiaa kuin täällä EU-maissa, väittävät tosissaan, että jopa Yhdysvaltojen osavaltiolla on enemmän valtaa omissa asioissaan kuin EU-mailla.

Kari Kallio

Sotella taitaa jonkin verran kannatusta ollakin yli puoluerajojen, mutta maakuntauudistus nähdään useissa seurakunnissa turhana ylimääräisenä byrokratiana, joka ei tuo mitään lisäarvoa mihinkään suuntaan.
HS:n tuoreen Räty-jutun mukaan, soten kaatuminen aiheuttaisi terveysmarkkinoille hallitsemattoman tilan, jota ei estäisi mikään. Se siis kiihdyttäisi yksityisen terveysbisneksen vyörytystä maassamme entisestään.
Äänestää siis kannattanee ns. pienimmän pahan perusteella toisessa kupissa se kauhuskenaario.

Juha Koponen

..miksi pitää tukea nykyistä DDR-terveyskeskusjärjestelmää. Jonot ovat tosiasia. Huono palvelu-huono työn tekemisen kulttuuri ovat totta. Vastuuttomuus-on totta. jatkuvat uhrit säästämisistä ja edellämainitusta ovat totta. Kaikki siis tapahtuu NYT. Kuitenkin vasemmistolaiset todistelevat, että kustannukset nousevat ja se olisi paha asia. Pitää muistaa, että hoitokäytännöt ja järjestelmä uudistuu ja menee parempaan suuntaan. SOTE kannattaa. Jatkossa voidaan tehdä lisää muutoksia jotta kansalaiset saavat parempaa.
Vasemmistolainen vastuuttomuus on aina ollut selviö. Kummallista, että Berliinin muurin kaatuminen ei kuitenkaan muutanut vastuuttomuutta ja proletarian katkeruus on vieläkin olemassa. Yritysmaailma ei hyväksytä. Halutaan valtion hallintaa asioihn, joissa se ei todistetusti toimi! Millään rahamäärällä!,,,