Maanantai 10.12.2018

Tyly huomio maakuntavaaleista: ”Sipilän hallitus ei ole katsonut tarpeelliseksi noudattaa demokratian perusperiaatteita”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.3.2018 16:31
  • Kuva: Jukka Uotila / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen arvioi, että maakuntavaalien hätäinen aikataulu asettaa eduskunnan ulkopuoliset puolueet eriarvoiseen asemaan suurten puolueiden kanssa.
|

Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja, ekonomisti ja vihreiden kuntapoliitikko Mikko Kiesiläinen arvioi, että maakuntavaalien hätäinen aikataulu asettaa eduskunnan ulkopuoliset puolueet eriarvoiseen asemaan suurten puolueiden kanssa. 

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen linjauksen mukaan maakuntavaalit järjestetään 28. Lokakuuta.

– Maakuntavaaleja koskeva lainsäädäntö ei edelleenkään ole voimassa, vaikka vaalit on tarkoitus pitää lokakuussa. Näin viime tippaan jätetty lain säätäminen on demokratian perusperiaatteiden vastaista ja syrjii pieniä puolueita, Kiesiläinen kommentoi Liberan blogissa.

Hän muistuttaa, että yksi Euroopan neuvoston alaisen Venetsian komission perusohjeista on se, että vaaleja koskevaan lainsäädäntöön ei pitäisi tehdä muutoksia vaaleja edeltävän 12 kuukauden aikana.

–Tämä varmistaa sen, etteivät lakeja säätävät puolueet saa epäreilua etua siitä, että he tietävät lakien lopullisen muodon ennen muita. Lisäksi vuoden mittainen aika on katsottu tarpeelliseksi, jotta voidaan varmistua siitä, että kansalaisilla on riittävä aika saada tietoa uusista vaalilaeista. Maakuntavaaleja koskeva lainsäädäntö on tarkoitus hyväksyä toukokuussa ja saada voimaan vasta kesäkuussa, kun vaaleihin on neljä kuukautta eli yksi kolmasosa Venetsian komission suosittelemasta ajasta, Kiesiläinen huomauttaa.

Venetsian komissio on asiantuntijaryhmä, jonka tehtävä on neuvoa sen jäsenmaita siinä, miten demokratia toimii ja miten järjestetään reiluja vaaleja. Se koostuu maaailman johtavista perustuslakiasiantuntijoista. Komissio perustettiin 1990, kun Itä-Euroopan maat vapautuivat kommunismista ja monissa maissa syntyi akuutti tarve vaalien järjestämiseen tarvittavalle asiantuntemukselle.

– Maakuntavaalien hätäinen aikataulu asettaa eduskunnan ulkopuoliset puolueet eriarvoiseen asemaan suurten puolueiden kanssa. Monessa Itä-Euroopan maassa ollaan päästy jyvälle demokratiasta ja vaalien järjestäminen reilusti sujuu jo huomattavasti useammassa (ei toki kaikissa) Itä-Euroopan maassa kuin 1990, kun Venetsian komissio perustettiin. Jotta komissiolla eivät työt loppuisi, Sipilän hallitus ei ole katsonut tarpeelliseksi noudattaa demokratian perusperiaatteita, Kiesiläinen kirjoittaa.

Hän viittaa myös puoluelakiin, jonka mukaan puolueet saavat kerätä rahaa kampanja-aikana, joka alkaa kuusi kuukautta ennen vaalipäivää. Kampanja-aika ei voi kuitenkaan alkaa ennen kuin vaaleja koskeva lainsäädäntö on tullut voimaan.

–Tämä tarkoittaa  sitä että hallitus suunnittelee leikkaavansa kampanja-aikaa jopa kolmanneksella, Kiesiläinen sanoo.

Myös RKP:n kansanedustajan Anders Adlercreuz on arvostellut maakuntavaalien hätäistä aikataulua ja sanonut, että Suomi toimii vastoin Euroopan neuvoston suosituksia.

Lue lisää: Maakuntavaalien kiire hämmästyttää: ”Tämä on suorastaan edesvastuutonta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

https://www.kansalaisyhteiskunta.fi/jarjestohakemisto/sosiaali-_ja_terve...
Maakuntavaaleissa valitaan ihmisiä päättämään Suomen kansan terveydenhoidollisista kysymyksistä! Eikö olisi kohtuullista, että myös alan sos-& terveysyhdistyksille annettaisiin oikeus asettaa ehdokkaita vaaleihin! Luulen, että sieltä löytyisi enemmän asiantuntemusta kuin summittain politiikkaan muuten mukaan tulleilla konsanaan on! Samaa on taivasteltu myös Ruotsissa! eli millä eväillä normipoliitikoilla on muka kykyjä päättää terveysasioissa kun eivät niistä mitään tiedä.

Seppo Simonen

Brezneviläisellä taantumisyhteiskunnalla on kannatusta näissäkin kommenteissa. Yhteiskunnan modernisointi on kiellettyä uudistusta. Puolustetaan byrokraattisen 295 kuntapäättäjän joukon modernisointia 18 maakunnan päättäjään.
Empä usko että mikään puolue noin vain luovuttaa valtaansa maskunnissa, vaan asettaa ehdokkaansa vaaleihin.
Seuraava yhteiskunnallinen muutos uudistus on mihin kuntia enää tarvitaan.

Erkki Malinen

Miten sinä Seppo kuvittelet 295 kuntaa lakkautetaan samalla kun maakunnat perustetaan, nehän vain tulee kuntien lisäksi missä se modernisointi tulee. Se olis modensointia jos kuntien määrä vähennettävä vaikka 100n ja samalla perustettua kymmenkunta sote keskusta.

Milli Maja

Eikö tästä tulevasta maakuntavaalipäätöksestä voisi valittaa vaikkapa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Tämähän on selvää epätasa-arvoa. Voisiko sillä viivästyttää lain toimeenpanoa? Samoin sotesta, joka piti alistaa jonkin EU-instanssin syynättäväksi. Nyt juristit selvittämään...ja puolueettomat sellaiset....