Lauantai 15.12.2018

”Nyt ovat kovat piipussa - kuka kantaa vastuun, jos tämä kaatuu?” – Hjallis Harkimolta kova sote-ryöpytys SS-blogissa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.3.2018 09:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Hjallis Harkimo sanoo, ettei nyt eteenpäin ajettava sote-uudistus ole samanlainen kuin se, josta alun perin on sovittu.
|

Kokoomuksen kansanedustaja, liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo sanoo, ettei nyt eteenpäin ajettava sote-uudistus ole samanlainen kuin se, josta alun perin on sovittu.

– Aikoinaan tehty sopimus sisälsi aivan erilaiset yksityiskohdat, kuin mitä nyt käsittelyssä olevassa sote-ehdotuksessa on. Yksimielisesti sovittiin maakuntamallia hyväksyttäessä, että samalla kunnat yhtiöittävät toimintansa ja alkavat kilpailla yksityisen sektorin kanssa. Se olisi aidosti vähentänyt kustannuksia, hän kirjoittaa blogissaan Savon Sanomissa.

Harkimon mukaan myös mallin valinnanvapaus-osuuksissa olivat yksityiskohdat varsin erilaiset kuin nyt.

–Itse asiassa ainoa asia, joka on pysynyt samanlaisena, on maakuntamalli. Sitä ei muuta mikään, siitä pitää keskustapuolue kiinni. Syy on se, että se vähentää kaupunkien valtaa. Näinhän keskustalaiset sanovat itsekin. Se on myös ainoa syy tähän maakuntamalliin, ei mikään muu.

Harkimo sanoo miettivänsä nyt sitä, kuka kantaa vastuun, jos sote-uudistus epäonnistuu.

– Iso kysymys onkin, että kuka kantaa vastuun, jos tämä kaatuu. Kunnissa, valiokunnissa ja eduskunnassa tätä valmistellaan jo nyt tuhansien ihmisten voimin, vaikka päätöksiä ei ole vielä tehty. It-ratkaisuihin on jo satsattu kymmeniä miljoonia, valmistellaan uusia vaaleja. Kaikkea tehdään kovalla kiireellä vain koska keskustalla on kauhea kiire saada sote-uudistus läpi niin kauan kuin he vielä ovat vallassa. He tietävät, että kukaan muu ei tule koskaan hyväksymään maakuntamallia. Nyt ovat siis kovat piipussa. Valmisteluja kiirehditään, jotta maakuntavaalit saataisiin pidettyä jo syksyllä. Ehditäänkö siihen, meneekö kaikki läpi, hän kysyy.

Harkimon puoluetoveri, kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti keskiviikkona vastustavansa hallituksen sote-ratkaisua. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan totesi, että sote on hallitukselle kohtalonkysymys – jos se kaatuu kesäkuun äänestyksessä, kaatuu hallituskin. 

Lue lisää: Nyt avautuu sote-kapinallinen Lepomäki: ”Olen pahoitellut - Asetin kokoomuslaiset hankalaan paikkaan”

Harkimon mukaan se, että Lepomäen ulostulo ”sekoitti pakkaa” on osoitus siitä, että koko Suomen poliittinen systeemi on kriisissä.

– Herää kysymys, miksi me kansanedustajat edes istumme Arkadianmäellä, jos emme edes saa sanoa mitään. Sen sijaan pieni porukka puolueiden johdossa tekee päätökset ja pitää kiinni ”sopimuksista”, vaikka ne muuttuisivat matkan varrella kuinka paljon, hän toteaa.

Lue myös:

Li Andersson lyttää soten Ylellä: ”Aivan käsittämätöntä, että hallitus, jolla on näin heikko kannatus, ajaa tätä”

Suomen Yrittäjät vastaa Elina Lepomäelle: ”Skenaario vaikuttaa kummalliselta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Ainoa mahdollinen vastuunkanto on se, että sekä maakuntahallontohanke, että vielä pöydällä oleva sote sotku kuopataan ja sote aloitetaan seuraavan hallituksen aikan puhtaalta pöydältä ja nyt kuunnellen sitoutumattomia asiantuntijoita sekä palvelujen "käyttäjä asiantuntijoita"

Julkista ja pörssirahastus terveydenhuoltoa ei edes pidä laittaa kilpailemaan keksenään vaan rahastusterveydenhuolto rajataan lailla enintäin 20% koko terveys ja vanhustenhoiva toiminnasta kuten Brittien NHS järjestelmässä. Pörssiyhtiöille ei mitään tukia valtiolta mutta palautettaville aidoille ammatinharjoittajalääkärien yksityisvastaanotoille tai muutaman lääkärin pienklinikoille kelöa tuki annettaisiin ja tuo yksityinen ossa toimisi julkisen alihankkijana pääosin
Maakuntahallintohanke kuopataan forever ja korvataan 50-70 kunnan organisaatiolla ja yliopistosairaaloihin pohjautuvilla erikoissairaanhoidon piireillä

Kalevi Salonen

Mikko: Julkista ja pörssirahastusterveydenhuoltoa ei todellakaan pidä laittaa kilpailemaan keskenään jälkimmäisten ehdoilla. Sen sijaan yksityiset kilpailkoot niin, että julkinen puoli saisi käyttää omia vahvuuksiaan. Aivan varmasti silloin yksityinen puoli pysyisi pienehkönä ilman säätelyäkin, koska se ei pystyisi mitenkään vastaamaan julkisen terveydenhuollon tehokkuuteen (ks. http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251578-kansantaloudellis...). Yksityisen puolen tehokkuus on pelkkä myytti. Jos politiikka poistetaan terveydenhuollosta, yksityinen voittoineen ja markkinointikuluineen häviää väistämättä, mutta aina löytyy pieni joukko niitä, jotka kaipaavat valinnanvapautta..

Irja Laamanen

Tämän me kansalaiset jo tiedämme:" pieni porukka puolueiden johdossa tekee päätökset ja pitää kiinni ”sopimuksista”. Miten tätä ei saada kuriin? Miten edustajamme oikeasti voisivat vaikuttaa, ei vain kumileimasimina? Miten tällaiseen tilanteeseen on tultu?

Milli Maja

Hjallis sinäkö kannat vastuun kun tämä sote laitetaan täytäntöön ja se osoittautuu fiaskoksi. Siihen ei mene montaakaan vuotta. Lisäksi otatko taloudellisen vastuun sen ja maakuntahimmelin aiheuttamista lisämiljoonista.

Seija Matikainen

Hjallis Harkimo uskaltaa sanoa miten asioita pitää hoitaa.
Sote-uudistus jäihin kertakaikkiaan.tulee kalliiksi varonmaksajille.
Sipilän hallitus ulos ja väliaisesti virkamieshallitus.
Suosittelen Harkimoa hoitamaan maanasioita.hänellä on
maalaisjärki tallella ja homma hoituu ilman vitkastelua, siitä on näyttöä.

Antti Ollikainen

Maailman surkeimmalla porvarihallituksella on helppo tehdä tälläisia Sote sotkuja kun se tietää että maksumiehiksi ja naisiksi joutuvat kaikista köyhimmät ihmiset.
Sipilää ei tietysti moinen pikku seikka kiinnosta. On hyvä että Kokoomuksesta löytyy edes muutama edustaja jotka ovat huolissaan tästä, heitä vain kaivattaisiin lisää.

Seija Matikainen

Olen samaa mieltä Antti Ollikainen kanssa.
meillä on todellakin maailman surkein hallitus.
Köyhät on nyletty loppuun.nyt varmaan käydään keskiluokan kukkarolle.
Eihän Sipilää kiinnosta muu kuin omat bisnekset
miten paljon on pumpattu Talvivaaran kaivoksen veronmaksajien rahoja
tietääkö Sipilä ja OrPo itsekkään.???

Risto Nikander

Totta. Caruna touhuihin jatkoa. Kokoomus haluaa tahoja rahojen luokse veroparatiiseihin. Siitä kun hyötyy muutama kokoomuslainenkin, kuten on jo nähty. Ja kuten ei tulla näkemään, ellei vuotoja tapahdu.
Kepua se ei haittaa jos ja kun saavat valtaa ja tuskin eräät ilman bonuksia jäisivät. Sipilänkin rahan ahneus on jo nähty, myös hallituksessa.

Kari Kallio

Caruna-päätökseen osallisia on ollut useampi kuin yksi, selvisi HS:n vanhasta jutusta:
Mauri Pekkarinen (kesk), eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja vuosina 2011–2015, eduskunnan I varapuhemies, Tapio Kuula, Fortumin toimitusjohtaja vuosina 2009–2015, Jyrki Katainen (kok), pääministeri vuosina 2011–2014, EU-komissaari, Jutta Urpilainen (sd), valtiovarainministeri vuosina 2011–2014, kansanedustaja, Jan Vapaavuori (kok), elinkeinoministeri vuosina 2012–2015, Euroopan investointipankin varapääjohtaja. Jyri Häkämies (kok), elinkeinoministeri vuosina 2011–12, EK:n toimitusjohtaja, Heidi Hautala (vihr), kehitysministeri vuosina 2011–2013, europarlamentaarikko, Paavo Arhinmäki (vas), kulttuuri- ja urheiluministeri vuosina 2011–2014, kansanedustaja, Timo Soini (ps), perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoasiain- ja eurooppaministeri, Pekka Haavisto (vihr), kehitysministeri vuosina 2013–2014, kansanedustaja.

Kaarle Akkanen

Hallitus itse. Valtakunnan suurinta lehmänkauppaa ollaan runnomassa läpi välittämättä tuon taivaallista asiantuntijoiden lausunnoista! Suomen etu on jäämässä puoluepolitiikan jalkoihin. Jos onnistuvat, niin hinta tulee olemaan meille kaikille kova ja kauaskantoinen. Toivon, että järki viimeinkin alkaa voittaa alaa tässä hysteriassa!

Jari Kaisla

Työhanskat putoaa pian taas eduskunnassa lattialle kun kesälomat ovat jo uhkaavasti ovella. Syksymmällä kuulemme taas pari lyhyttä vääntöä aiheesta ja sitten joululomien viettoon. 4.5kk:n vuosittaisilla lomilla kun ei paljoa keretä paneutumaan tällaisiin laajoihin asioihin. Onneksi on pian uudet vaalit ja saadaan taas runsaasti uusia sopeutumiseläkeläisiä kertoilemaan jälkiviisaita ajatuksia.

Rauno Tuomisto

On syytä KUOPATA SOTE.
Tämä kokemus asityö on suureksi ratkaiseva apu seuraavalle yritykselle.
Siis aloitetaan puhtaalta pöydältä ja käytetään hyödyksi kokemus joka saatu tässä valmistelussa. Miten pitäis tehdä miten ei tule tehdä ja SÄÄSTÖTKIN VOIDAAN SAADA AIKAISEKSI. Voidaan ehditään tehdä tarvittavat kokeilut.
Ja enne kaikkee halitukseen saadaan ei yksinvaltias oikeisto vaan sparraamaan tarvitaan esim nyt SDP olis ollut hyvä sparraamaan...et sillee tämä nykyhallitus vetää eurokiilto silmis oikeeta laitaa kansakunnan kustannuksella.

Teemu Terava

”Harkimo sanoo miettivänsä nyt sitä, kuka kantaa vastuun, jos sote-uudistus epäonnistuu.”
Käytännössä ei kukaan. Poliittinen vastuu ei meikäläisessä järjestelmässä ole kovin velvoittava. Suurtenkin virheiden ja epäonnistumisten jälkeen poliitikot ilmoittavat kantavansa täyden poliittisen vastuun ja jatkavat kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Kansan vihaa on turha pelätä. Sillä on kultakalan muisti. Eikä äänestäjä voi ennakoida hallituskoalitiota saati hallitusohjelmaa. Politiikka ja poliitikot elävät omaa elämäänsä ja kukin puolue rakentaa omat maakuntansa vuorollaan ja yhä uudestaan.

Annikki Tallgren

Tottakait kokoomus on pettynyt kun valinnanvapaus ei mennyt läpi niinkuin he alunperin halusivat, mutta sehän oli perustuslakivaliokunta joka ei hyväksynyt sitä.Se on nyt vain niin, että maakuntamalli on mennyt perustuslakivaliokunnassakin läpi, niin annetaan sen nyt olla kuitenkin järjestäjänä. Kysymys miksei edellinen hallitus sitten tehnyt sotea kun siinä olivat mukana kaikki muut puolueeutta ei kepu.Li Anderson ja Touko Aalto ym.

Erkki Malinen

Kokoomus meni lestaatiolaisten virittämään ansaan. Maakuntien myötä niitten vahvat alueet niinkun Olunseutu pysyy niitten vallassa. Näihin ei sitten pörröiset helposti pääse eikä ne välttämättä tuppaannukkaan, näin omat pisnekset pyörittää niissä sotea. Suurista kaupungeista ne ei ei välitä minkälaiset pörriäiset sielä terveydenhuoltoa pyörittää.

Matti Mustonen

Mikähän on estänyt keskustelemasta? Nyt kyse on kuin entisellä kylällä. kun yksi koira alkoi haukkumaan kaikki räkyttivät eikä siihen useimmiten mitää syytä tarvittu. Virheiden pelko on kehityksen jarru. Utopian tavoittelijat on vaarallisimpia onnistuessaan seurauksena on katastrofi. Täydellisyyttä ei voi demokratiassa olla olemassa. Vapavuori ja hänen juoksuhenkilönsä ovat siinä suhteessa väärässä.

Joni Rikkola

Kn vasuun kantaa i 9ole saumaattä mmOlikopteit sijoieta pohjoispohjanalle vaika mualaonenemän taretta. Sellä on pilän sielunvljien keskitymä. Samnalaista kotiinveto koko idootin touhut. Kokoomus voi ihan vapaasti tuhota Suomen. Sieltä voi riveistä tosin nousta pari Lepomäen kaltaista sankaria, jotka ajattelevat omilla aivoillaan ja estävät kaiken.

Joni Rikkola

Sama suomeksi
Keskusta vastuun kantaa pääministeripuolueena, suurena takinkääntäjä sinisten ja persujen kera. Kokoomus on ollut vain kokoomus.
EI ole sattumaa että mm SOTEhelikopterit sijoitetaan pohjoispohjanmaalle vaikka muualla on enemän tarvetta. Siellä on Sipilän sielunveljien keskitymä. Samanlalaista törkeää narsistista kotiinvetoa koko idootin touhut. Kokoomus voi ihan vapaasti tuhota Suomen. Sieltä voi riveistä tosin nousta pari Lepomäen kaltaista sankaria, jotka ajattelevat omilla aivoillaan ja estävät kaiken. Keskusta on keskusta ja vain idootti äänestää sitä, mutta haluaako Suomen porvaristo olla Suomen tuhoaja...pitää muistaa, että lasku tulee porvareille aina lopulta ja sen perii kansa.
Sipilä on täysi takakonttiroisto, sukulaiset saavat omistuisia sijoituksia firmoihin jotka eivät tuota mitän jne. Siellä on kokoomuslaisten sormetkin pelissä.
En tiedä kuin tyhminä Hjallis te kokoomuslaiset pidätte Suomen kanssa?
SOTE ei tule unohtumaan.
IHmettelen että kokoomus viitsii enää olla SIpilän narsistikyydissä,. Kokoomus on kumminkin seuraavassakin hallituksessa, vaikka tulisikin ennenaikaiset vaalit.