Sunnuntai 26.5.2019

Näkökulma: Suomen ”Nato-vaalit” käydään 9.9.2018 – Ruotsissa

Luotu: 
4.3.2018 18:05
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Suomen Nato-suunnan kannalta lähitulevaisuuden mielenkiintoisin päivämäärä on 9.9.2018, Ruotsin vaalipäivä.
|

Suomalaiset kannattavat Suomen ulkopoliittisen johdon valitsemaa linjaa, joka on tuonut meidät sotilaallisesti yhä lähemmäksi länttä, käytännössä Natoa ja Yhdysvaltoja.

Iltalehden ja Uuden Suomen kyselyn mukaan lähes puolet ilmoittaa olevansa valitun linjan takana, vain runsas neljännes vastustaa ja neljännes ei osaa sanoa.

Erityinen huomio osuu kolmen suurimman puolueen kannattajien näkemyksiin, sillä ne ovat varsin yhteneväiset. Keskustalaisista 49 prosenttia ilmoittaa tukevansa tätä linjaa (19 % vastustaa), kokoomuslaisista 69 prosenttia (13 % vastustaa) ja demareista 51 prosenttia (27 % vastustaa).

Kolmen suurimman puolueen kannattajien näkemykset ovat kiinnostavia siksi, että niillä on ylivoimaisesti merkittävin vaikutus Suomen ulkopoliittisiin linjavalintoihin nyt ja tulevaisuudessa. Niistä kaksi muodostanee myös seuraavan hallituksen rungon. 

Natoon suomalaiset eivät tuoreen IL-US-kyselynkään mukaan haluaisi suoriltaan liittyä, mutta asetelma muuttuu huomattavasti, jos tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätyisi Nato-jäsenyyden kannalle. Tällaisessa tilanteessa presidenttiä tukisi 38 prosenttia suomalaisista, joskin saman verran myös vastustaisi.

Kokoomuslaiset lähtisivät presidentin uuden Nato-linjauksen taakse hyvin yhtenäisesti, mutta keskustalaisten ja demareiden kannattajien enemmistö pysyisi vastustavalla puolella. Todellisuus voisi jälkimmäistenkin osalta olla toinen, sillä jokin painava tosiasia olisi tuohon tilanteeseen johtanut.

Presidentti Niinistö pohdiskeli hiljattain käydyn vaalikampanjan aikana tilanteita, joissa Nato-jäsenyyttä pitäisi pohtia uudelleen. Yksi niistä olisi Ruotsin mahdollinen hakeutuminen Naton jäseneksi.

Suomenkin kannalta oleellista on, että Nato-kysymyksestä saattaa tulla Ruotsin tulevan syksyn valtiopäivävaalien yksi iso teema. Siinä oikeistoblokki ja vasemmistoblokki edustavat päinvastaisia näkemyksiä.

Oikeisto- ja keskustapuolueista koostuva oikeistoblokki on ottanut Ruotsissa kautta linjan myönteisen kannan samaan aikaan, kun kansalaisten mielipide on kehittynyt Nato-myönteisempään suuntaan. Aftonbladetin/Inizion tammikuussa tekemän kyselyn mukaan peräti 43 prosenttia ruotsalaisista olisi Nato-jäsenyyden kannalla ja 37 prosenttia vastaan.

Vaikka oikeisto voittaisi Ruotsin vaalit, tarvitsisi oikeistohallitus tukea muista poliittisista leireistä Nato-hakemuksen jättämiseen. Valtiopäiville ei ole luvassa ehdotonta enemmistöä sen enempää oikeistoblokille kuin vasemmistolle, sillä populistinen ruotsidemokraatit estää sen mahdollisuuden. Populistipuolue ei kannata Ruotsin Nato-jäsenyyttä, joskin sen kannattajakunnassa läntiseen puolustusliittoon suhtaudutaan varsin myönteisesti.

Ruotsin Nato-avaimia käsissään pitävissä demareissa ei ole näkynyt liikehdintää maan liittoutumista tukevampaan suuntaan, mutta aina voi tulla yllätyksiä. Niin tai näin, Suomen Nato-suunnan kannalta lähitulevaisuuden mielenkiintoisin päivämäärä on 9.9.2018, Ruotsin vaalipäivä.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Lue myös: IL:n ja US:n tutkimus: Sotilasyhteistyöllä USA:n ja Naton kanssa vahva tuki - 46 prosenttia hyväksyy yhteisen pelotteen tekemisen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

"Todellisuus voisi jälkimmäistenkin osalta olla toinen, sillä jokin painava tosiasia olisi tuohon tilanteeseen johtanut."
Aivan. Naton paras mannekiini on Putinin Venäjä. Kunhan se taas terhakoituu eli tarvitsee kotimaan poltiikan suksien mennessä ristiin, ulkoista konfliktiä - sen järjestämisessä se on alan mestareita. Esimakua olemme saaneet norjalaisen rajavartijan pidätyksestä; jotain se taas juonii. Putin voi Erdoganin kanssa juonia diilin, ettei Turkki hyväksy yhtään Pohjoismaata Natoon! Se edellyttäisi puolestaan sitä, että Turkki sitävastoin erotettaisiin Natosta ja sese voisi olla ns. pahempi pieti.

Rauno Kujala

Artikkelista voisi nopeasti saada sen kuvan, mikä myös natottajien taholta halutaan antaa, että puolet kannattaisivat natoon liittymistä. Tämähän luonnollisesti ei pidä paikkansa alkuunkaan, koska vain 17 % kannattaa natoon liittymistä. Ja ei edes puolet suomalaisista kannata naton kanssa tehtävää yhteistyötä. Media tietoisesti haluaa kääntää ja vääntää olematonta nato-kannatusta positiiviseen suuntaan..natottaa taas perkeleesti. Kysely kertoo sen karun tosi-asian, ettei suomalaiset halua alkuunkaan natoon ja edellytykset yhteistyöhönkin on vähän niin ja näin. Tulemme auttamatta päätelmiin, toteuttaako Suomen poliittinen johto suomalaisten tahtoa kansanvallan mukaisesti. Oma johtopäätökseni kaiken maailman sotilaiden maihinnousujen jälkeen on...no ei noudata ja eivät aiokkaan noudattaa. Suomi ei ole Ruotsi ja toisinpäin. Suomen kuuluu ja pitää tehdä turvallisuuspoliittiset ratkaisut omassa maassa omalla väellä...vai vieläkö 600 vuotta ollut Ruotsin kolonisaatio Suomessa jatkuu (?)

Timo Nenonen

Olet Rauno oikeassa. Kyselyitä on vuosien mittaan ollut paljon ja jokaisessa niistä 4/5 vastanneista on ollut kielteisellä kannalla ja vain alle 1/5 myönteisellä liittymisestä Natoon.
Vääristetyllä propagandallakaan ei suomalaisia saada Natoon liittymisen puolelle. Se on ollut täysin selvää jo pitkän ajan.

Kari Kallio

"...natottaa taas perkeleesti..." jätä sukulaisten kanssa pelehtiminen, siitä ei hyvää seuraa! Tässä tarvitsemasi verbijohdannaiset..:
Kyty – aviomiehen veli > kytyttääkö?
Nato – aviomiehen sisar > natottaako?
Näälämies – lanko > näälättääkö?

Matti Loikkanen

"..natottaa taas perkeleesti." Saattaa mennä pissat housuun, jos Putin lähettää tankkinsa Eduskuntalon eteen. Ne voi ajaa muutamassa tunnissa Vaalimaalta ja Vainikkalasta Helsinkiin, - kun presidentti ja puolustusvoimain komentaja ovat yöunilla.

"...ei suomalaiset halua alkuunkaan natoon", koska suomalaisia viedään säkissä ja koko turvallisuuspolittinen keskustelu on yhtä skitsofreenistä liirum-laarumia. Uhotaan että ei NATOlle, me puolustamme itse itseämme(!) ja samaan aikaan maan johtava sanomalehti varastaa ja julkaisee armeijan puolustussuunnitelmat ja mm tämän lehden päätoimittaja julisti suuresti nostavansa hattua täälle tempulle (Postittiko HS varastetut suunnitelmat suoraan Putinille? HALLOO).

En ole nähnyt lehdistössä minkäänlaistas asiallista -Euroopan polittiseen tilanteeseen ja numeroihin perustuvaa arviointia Suomen mahdollisuuksista kriisitilanteessa. Tällänen julkinen keskustelu on pakko köydä ja siinä on oltava mukana kaikki maan johtavat politiikot ja sotilasviranomaiset. Kun perustelliinen ja vääristelemätön arviointi on käyty, kysytään sitten kansan mielipidettö NATOsta.

Veikko Savolainen

"... asetelma muuttuu huomattavasti, jos tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätyisi Nato-jäsenyyden kannalle. Tällaisessa tilanteessa presidenttiä tukisi 38 prosenttia suomalaisista, joskin saman verran myös vastustaisi."

Näinpä. Ks. tarkemmin Uuden Suomen viime aikojen mahdollisesti ajanhermoonkäyvin blogi Entä nyt, Sauli Väinämö Niinistö? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250162-enta-nyt-sauli-vainamo-...

Tuomas Sikander

"Paksua ja naiivia", tuntuu olevan päivän tunnuslause lusikaanojen ja suurpääoman lakeijoiden keskuudessa.
Vain Torvald ja Generalissimus Wahlroos puuttuu ahneen sukurasitteisen nepotismin ilosanomaa suomalaisille levittämästä.
._.

Aatu Antero

Niin Suomen poliitikot eivät osaa ajatella omilla aivoilla, käskyt tulee jostain muualta.
Nato suhteen luulisi ajattelevan niin kun sinä menet autoon laitat turvavyön kiinni
ennen ajoon lähtöä. Mikä ero on natossa, miksei sotilalinen turva kelpaa.
Koskaan ei tiedä milloin olemme seuraava Syyria.

Teemu Terava

Suomessa ”ajopuuteoria” on sisäistetty täydellisesti, vaikkei sekään ole totta, vaan jälkikäteen keksitty poliittinen hätävale? Olemme siis syyttömiä kaikkiin ikäviin tapahtumiin emmekä halua ottaa itse todellista vastuuta, vaan yritämme pysyä erossa vaikeista valinnoista?
Kuten ei ole totta sitoutumattomuus, Suomen itsenäinen päätöksenteko tai valinnanvapauskaan. Olemme täysin riippuvaisia niistä päätöksistä sekä päätösten seurauksista ja sivuvaikutuksista, joita meiltä kysymättä tehdään.
Meidän kykymme vaikuttaa ja varautua näihin päätöksiin, on sitä itsenäisyyttä ja sitoutumattomuutta, josta meillä niin paljon vouhkataan.

Mark Andersson

Miksei kyselyssä kysytty vaikkapa sitä, kannatatko Natoon liittymistä, jos presidentti vastustaa, tai jos Venäjä ja USA sopivat ristiriitansa? Tai jos USA tai joku EU-maa tai koko EU eroaa Natosta. Tai jos Natomaa (esim. Turkki) hyökkää naapurinsa kimppuun? Tai jos Natomaa lähtee sotaan ja muista natomaista lähetetään joukkoja avuksi? Entä jos niissä tulee paljon kuolonuhreja?

Sen sijaan kysytään vain noita huonompia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja, kuten että presidentti kääntäisi takkinsa tai Ruotsi liittyisi.

Kari Kallio

Suomi luottanee vielä ns aluepuolustukseen. Natossa taitaa olla nykyisin ajatus, että sotaa käydään vain siellä, missä se puhkeaa ja sinne työnnetään keihään kärki.
Tässä asetelmassa ymmärtäisin - Suomi hyötyisi olemalla Naton jäsen. Sillä olisi oma tontti hallinnassa ja se saisi keihään kärkeä varten tukea Natosta; se olisi ideaali tilanne - toisin kun muuta väitetään. Tuli hetimmin Tali-Ihantala mieleen.

Markku Lehto

Kummallista on se, että vasemmisto vastustaa sitä, että Suomi varmistaisi, että kukaan ei voi sotilaallisesti painostaa Suomea.

Mikähän vasemmistolaisessa ideologiassa edellyttää sitä, että Suomen pitää olla turvallisuus- ja puolustuspoliittisesti taas yksin itänaapurin kyljessä ?

Sen vielä ymmärsin, että YYA-aikakaudella monet vasemmistolaiset tunsivat sympatiaa silloista Neuvostoliiton sosialistista hallintoa kohtaan. Mutta nythän Venäjällä ei ole enää aatteellista selkänojaa vasemmistolle. Venäjällä valtaa pitävät oligargit ja heidän johtajansa presidentti Putin hallintoineen tuskin tuntevat aatteellista sympatiaa meikäläistä vasemmistoa kohtaan.

Tokihan Putinin politiikkana on tukea EU:ssa ääriliikkeitä, jolla hän pyrkii rapauttamaan EU:n yhtenäisyyttä. Tunteeko meidän vasemmisto kuuluvansa Venäjän tukemiin eurooppalaisiin ääriliikkeisiin ?