Maanantai 10.12.2018

Hallituskumppanilta täyslaidallinen Elina Lepomäelle: ”Notkautti Petteri Orpon polvet trauman asteelle”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.3.2018 18:38
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pasi Liesimaa
    Kuva
    Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti keskiviikkona vastustavansa sote-uudistusta.
|

Hallituspuolue Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeri, kansanedustaja Matti Torvinen sanoo Suomen sisäpolitiikan ajautuneen yhtäkkiä tilanteeseen, jonka seuraukset uhkaavat pahimmillaan kansakunnan yhtenäisyyttä.

Hän viittaa siihen, että toisen hallituspuolueen kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti keskiviikkona vastustavansa sote-uudistusta.

– Kokoomuksen puheenjohtajan Petterin Orpon polvet notkautti trauman asteelle yksittäisen kansanedustajan Elina Lepomäen ulostulo sote-hankkeen kyseenalaistuksella, Torvinen kuvailee Puheenvuoron blogissaan.

Orpo vakuutti keskiviikkona, että hän itse ja kokoomus ovat sitoutuneita valinnanvapausmalliin ja soten kokonaisuudistukseen.

Lue myös: IL: Petteri Orpo yllättyi kovasta ulostulosta – Lepomäki haluaa kaataa soten

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) linjasi viikolla, että sote on hallitukselle kohtalonkysymys: jos se kaatuu kesäkuun äänestyksessä, kaatuu hallituskin. Matti Torvinen varoittaa hallituksen kaatumisen ja uusien vaalien seurauksista.

– Aikaistetut vaalit ja syynä niihin monivuotisen hankkeen torppaaminen, vie suomalaisen politiikan uskottavuuden niin kansalaisten kuin Euroopan Unionin silmissä sille tasolle, jolla se nyt on Kreikassa, Puolassa,  Unkarissa ja niin monessa unionin jäsenmaassa. Suomalaisten puolueiden sisäinen ja keskinäinen luottamus romahtaisi täysin nolliin ja näin keskenään etäälle toisistaan joutuneiden olisi erittäin vaikea lähteä edes uusien vaalien kautta hakemaan uutta nousua.

Oppositiopuolue SDP:n entinen kansanedustaja ja ex-ministeri Kari Rajamäki puolestaan arvioi, että uudet vaalit sopisivat hyvin kokoomukselle, joka pääsisi siten hyödyntämään tasvallan presidentin Sauli Niinistön vahvaa asemaa.

– Kokoomuksen kiusaus on hyödyntää Niinistön vahvaa asemaa ennenaikaisilla vaaleilla. Ei Lepomäki ja (Harry) Harkimo sattumalta ja vain (Jan) Vapaavuoren innoittamana nosta esille maakuntauudistuksen kielteisiä piirteitä, Rajamäki kommentoi omassa Puheenvuoron blogissaan

– Kokoomus arvioi varmasti kuumeisesti nopeata etenemistä siihen, että heille tärkeä soten markkinaehtoinen valinnanvapaus kyetään esim. uusilla vaaleilla saattamaan vielä neuvottelupöytään, hän jatkaa.

Juha Sipilä totesi pääministerin haastattelutunnilla aikaisemmin sunnuntaina, että eduskunnan niukka enemmistö riittää soten läpiviemiseen.

– Kyllä me nyt tietenkin keskitytään siihen, että saadaan valmista. Tämä on hallituksen pöydällä jäljellä olevista asioista kaikkien suurin. Kyllä meitä poliittisia päättäjiä nyt testataan. Kaksi ja puoli vuotta on neuvoteltu ja mielestäni on saatu hyvä kompromissi aikaiseksi. Kompromisseissa on aina puolueille hankalia asioita, myös keskustalle ja itselleni hankalia asioita, pääministeri sanoi.

Lue lisää:

”Kyllä meitä poliittisia päättäjiä nyt testataan” – Juha Sipilä pohti hallituksen tilannetta haastattelutunnilla

”Nyt ovat kovat piipussa - kuka kantaa vastuun, jos tämä kaatuu?” – Hjallis Harkimolta kova sote-ryöpytys SS-blogissa

Ärähdys Juha Sipilän uhkaukseen uusista vaaleista: ”Pääministeri oikaisee perustuslakia”

Juha Sipilä: Jos sote kaatuu, Plan B on uudet vaalit

Nyt avautuu sote-kapinallinen Lepomäki: ”Olen pahoitellut - Asetin kokoomuslaiset hankalaan paikkaan”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

"Matti Torvinen varoittaa hallituksen kaatumisen ja uusien vaalien seurauksista."
Niin Siniset putoaisivat silloin hallituksesta ja ties vaikka Eduskunnasta. Olisihan se kamalaa. Toiseksi tällä hetkellä suurin puolue on SDP, jolloin pääministeriksi ei pääsisi edes Orpokaan! Se olisi todellinen palatsivallankumous, myönnettäköön. Nöppönen loppu.

Pasi Anttila

Eihän Elina ja mahdolliset kumppanit ole kaatamassa kuin maakuntahallintoa, jonka Stubb "typeryyksissään" Keskustalle lupasi. Jos hallitus kaatuu tähän ei se ole maailman, ei edes Suomen loppu. Siitähän tulevaisuus vasta alkaa.

Toivotaan että Vapaavuori ja Lepomäki saavat taakseen myös muita edustajia.
Jos he onnistuvat se on myös Orpon loppu kokoomuksen johdossa ja tie on auki Vapaavuorelle. Lepomäestä valtiovarainministeri?

Veli-Pekka Moisalo

Jos syksyllä tulisivat vaalit, niin siniset ministerit menettäisivät hyvin palkatut duunit ja puolue saattaisi saada max 2 edustajaa kristillisten vaaliliittojen kautta. Se oli totaalinen katastrofi. Koominen lause on, että suomalainen politiikka menettäisi uskottavuuttaan...

Pasi Anttila

"Aikaistetut vaalit ja syynä niihin monivuotisen hankkeen torppaaminen, vie suomalaisen politiikan uskottavuuden niin kansalaisten kuin Euroopan Unionin silmissä sille tasolle, jolla se nyt on Kreikassa, Puolassa, Unkarissa"

Mistä moinen johtopäätös. Tuohan olisi ihan tervettä demokratiaa (jos sote kaatuu ja tulee uudet vaalit). Seän vain lujittaa demokratiaa. Missä on yhteys Kreikkan, Unkariin tai Puolaan. Täysin ääliömäinen analyysi. Onkohan kirjoittaja politiikko ollenkaan?

Mikko Toivonen

Tärkeintä on, riippumatta kenen polvet notkuvat, että tämä nykyinen sote torpataan kokonaan ja aloitetaan puhtaalta pöydältä uusiksi aitojen sitoutumattomien asiantuntijoiden ja kansalaisasiantuntijoiden neuvojen mukaisesti. Sipiläkin voisi lopettaa valehtelun että tämä malli noudattaisi eurooppalaisia malleja. Ei noudata tärkeimmissä fundamenteissa. Tämän tietää jokainen useammassa Euroopan maassa Skandinavian ulkopuolella asunut.
'
Tietysti Kepun isäntävaltaprojektio, maakuntahallinto on kokonaan ja lopullisesti hylättävä.

Lepomäki kirjoitti sote asiassa asiaa. Miksi hän näin myöhään asian julkitoi on erikseen arvioitava, mutta nyt irroitettuna asiana täysin oikein.

Pirjo Oravuo

Jos sote uudistus nyt kaatuu, on selvää, että yksityiset isot terveysfirmat vievät suomalaisessa terveysbisneksestä parhaat ja tuottavimmat osat. Vähävaraiset ja heikompiosaiset ovat ne, jotka kärsivät kaikkein eniten. Kokoomus ja kumppanit saavat valinnanvapauden, sillä perusterveydenhuolto siirtyy suurelta osin yksityisten käsiin, Vapaavuori ja suuret kaupungit saavat toivomansa, ei tule maakuntauudistusta. Jos soten suunnittelu aloitetaan taas alusta, se vie aikaa vuosia, jona aikana ketterät yksityiset terveysfirmat ovat ennättäneet kaapata tuottavimmat osat. Meri-Lapissa uhkasi jo käydä niin. Nyt on edesvastuutonta kaataa sote-uudistus.

Hannu Rautomäki

Varallisuuteen perustuva kahden kerroksen jaettu terveydenhuolto on Suomessa jo nyt arkipäivää.
Varakkaammille nopeaa terveyspalvelua alan yksityisyrityksissä, ja sekin verovaroin tuettuna.
Vähemmän varakkaille pitkää jonottamista julkisella sektorilla "hoonosoomi"-lääkäreiden vastaanotolle.

Jaakko Karki

Lepomäki puhuu täyttä asiaa. Pienessä 5.5 miljoonan asukkaan Suomessa ei todellakaan tarvita mitään uutta ja kallista hallinnon väliporrasta, maakuntahallintoa. Eikö tämän soten olisi voinut hoitaa ehkä viidellä hoitoalueella ja nykyisten kuntien yhdistämisellä elinkelpoiseksi?