Maanantai 17.12.2018

Ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille? – Ministeri Mattila käynnisti selvityksen: ”Ei jakoa kahteen leiriin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.3.2018 13:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) mielestä on tärkeää, ettei järjestelmä jaa työttömiä kahteen leiriin.
|

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) on käynnistänyt selvityksen ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Tarkoituksena on selvittää, pitäisikö ansiosidonnainen työttömyysturva ulottaa kaikille.

Selvityshenkilön tehtävänä on lokakuun loppuun mennessä arvioida ja selvittää nykyjärjestelmää ja sen kehittämistarpeita.

–Aika ajoin keskusteluissa ja tutkimuksissa nousee kysymys siitä, kuuluisiko ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille työttömille. Nyt on hyvä aika selvittää asiaa, Mattila sanoo tiedotteessa.

Vastaavaa on jo aiemmin ehdottanut sinisten puheenjohtaja Sampo Terho, jonka avaus on saanut huutia ay-piireiltä. Lue tarkemmin: Ay-liikkeestä tyrmäys Sampo Terholle: ”Haluaa romuttaa ansiosidonnaisen”

Mattilan mielestä kyseinen kokonaisuus on hyvä arvioida sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisen kynnyksellä. Myös tuore OECD:n Suomen-maaraportti ehdotuksineen nostaa esiin tarpeen ansiosidonnaisen työttömyysturvan kattavuuden arvioinnista.

Raportin yhtenä näkökulmana on työikäisten etuuksien harmonisointi. Askel tähän suuntaan olisi Mattilan mukaan ansiosidonnaisen ulottaminen kaikille työssäoloehdon saajille. Nykyään Suomessa maksetaan työttömälle joko ansiosidonnaista, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

–Pidän tärkeänä, että järjestelmämme ei jakaisi työttömiä kahteen leiriin. Selvityshenkilön tehtävänä on tuottaa kuvaus nykytilasta ja selvittää ansioturvan kehittämistarpeita. Toivon, että löytäisimme keinon, jolla voitaisiin edistää tasa-arvoa tässäkin asiassa.

Mattilan mielestä on syytä pohtia, miten perusturvaa uudistetaan ihmisten kannalta kestävällä, kannustavalla ja inhimillisellä tavalla niin, että ”jatkossa tuki ja turva muotoutuvat ihmisen tarpeisiin ja elämäntilanteeseen, eikä ihminen tuen koukeroihin”.

Lue myös:

Ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille? – ”Suomessa työttömät on jaettu kahteen kastiin”

Perustulon tilalle yleistuki Britanniasta? – ”Selkeämpi ja sovitettu Suomen oloihin”

Suomen ihmetelty perustulokokeilu sai moitteet – OECD esittää vaihtoehtoa

”Maksat vakuutuksesta jota et saa” – Ekonomisti: Suomen työttömyysturvassa uskomaton valuvika

”Dramaattinen kuvio” Suomen työttömyysturvasta – ”Merkittävä vaikutus ihmisten käyttäytymiseen”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Tarkoitat varmaan sitä miten hienosti Kela hoiti toimeentulon maksatuksen siirron itselleen . Sehän ei Kelalle (: Kepu) edes kuulu yhtään.

Tässä on takana Kepun junior Lippukunnan Siniset epätoivoinen jamboree nousta edes 1 % kannatukseen.

Kepu siirtäisi jos voisi , kaikki maksatukset ml Lotto ja Naapurit Kelaan.
Ansiosidonnaisuus ei koske mitenkään vain työttömyyttä vaan monia muitakin etuuksia. Kepu pitää tasajaosta.
Huomioitavaa on, että Ministeri Mattila saatuaan aktiivimallin hienosti jalkeille, jatkaa työttömien murjomista.
Lohduttavaa on, ettei hän tätä pysty hoitamaan.
Diabetes-potilaat muistavat häntä lämmollä kuukausittain hakiessaan lääkkeensä jos pystyvät. Minulta lähti 620€ nettoa / v . Syäkää naateja ja porkkanaa oli ohjeistus.

Ainoa asia mikä on SDP tulevassa hallitusäsenyydessä hyvää on se , että
Työelämän pelisääntöjen taitamaton murjominen loppuu. Kunhan vaan työministerillä on akateeminen tutkinto ja suurten lukujen laskupäätä. Työkansan edustajat on nyt nähty.

Pitkällä urallani olin tovin ansiosidonnaisella. Minusta se on reiluhko ja myös eläkertymän kautta hyvä systeemi.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Sehän ei Kelalle (: Kepu) edes kuulu yhtään.

Eikö? Kepun "tontti" läänitetty jo -56 lähtien.Ollut putkeen kepulaisten "palkkoivirka".
esim. Toimeentulotuen ja työttömyysturvan höylääjä Ahon hallituksessa
Sos ja terv.ministeri J.Huuhtanen-95-10
Sos ja terv.minsteri "köyhienystävä" L.Hyssälä -10-17
Nyt Kepun Kelan johtaja oliko se Aalto ?

Kepu on "aina" pitänyt palkansaajien etuuksia ja työeläkkeitä "turhana" ja on ensimmäisenä niiden kimpussa kun leikataan.

Harri Kovala

Kannattanee huomioida, että sikäli, kun ansiosidonnaisesta tulee yleinen KELAn maksama etuus, koskee se myös jokaista EU-kansalaista, joka tekee 6 kuukauden työrupeaman Suomessa. Aivan kuten lapsilisiä maksetaan jo nyt toisten EU-maiden kansalaisille.

Johannes Hissa

Eikö ole oikein, että kaikki EU-kansalaiset saavat vastineita rahoilleen, sillä johan jo nyt kaikki työnantajat ja -tekijät Suomessa (paitsi EU-maista työkomennukselle lähetetyt, jotka voivat kuulua lähettävän maan sosiaaliturvan piiriin 24 kuukauden ajan) maksavat työttömyysvakuutusmaksuja, joilla suurimmaksi osaksi maksetaan myös ansiosidonnainen työttömyysturva, sillä työttömyyyskassan jäsenmaksulla katetaan vain 5 % työttömyysturvamenoista. Käytännössä siis kyse on tällä hetkellä työttömyyskassojen maksuosuudesta eli noin 225 miljoonasta eurosta, mikä siis voitaisiin korvata kaksinkertaistamalla työntekijöiden työttömyysvakuutusmaksu eli nykyisin työttömyyskassoihin kuuluville ei tulisi lisäkustannuksia. Lisäksi tulisi myös säästöjä, sillä nykyään on vielä noin 30 työttömyyskassaa eli miksi työttömyyskorvauksien maksu tarvitsee moninkertaista byrokratiaa vai eikö sitä voi maksaa yhdestä paikasta eli Kelasta?

Johannes Hissa
Vastaus kommenttiin #27

Sinun mielestäsi siis EU-kansalaisten ja heidän työnantajiensa pitäisi vapauttaa työttömyysvakuutusmaksuista, sillä he eivät saa saada niille vastinetta. Ongelmahan on se, että työttömyysturva rahoitetaan pääasiassa muilla kuin työttömyyskassan jäsenmaksuilla, jotka kattavat vain 5 % työttömyysturvaan käytetyistä rahoista.

Harri Tapani

Kyllä siinä lopulta jotain säästöä tulee, ansiosidonnaista kun joudutaaan ko.tapauksessa laskemaan niin alas ja kestoa lyhentämään, että sen käytännön merkitys romuttuu. Sellainen siellä on suunnitelmissa taustalla.

Harri Tapani

"Valtio maksaa jo nyt suuren osan työttömyyskassajen ansiosidonnaisesta työttömyystuesta"

Osan maksaa, sen minkä maksaa kaiklille, sitten on väkeä joka maksaa kassoihin vakuutusmaksua työttömyysturvan parantamisesta, siitä huolehtii työttömyysvakuutusrahasto, joka huolehtii monesta muustakin asiasta, Wikipedia auttavasti kertoo asiasta, samoin tietysti TVR:n omat nettisivut jotka kertovat Wikipediaa laajemmin erilaisita maksuvelvollisuuksista eri ryhmille...

Johannes Hissa
Vastaus kommenttiin #18

Työttömyysvakuutusrahaston kustantaa suurimmaksi osaksi työnantajat, joten käytännössä työnantajat maksavat työttömyysvakuutusmaksuillaan työttömyyskorvauksista noin puolet ja valtio noin 40 %. Kaikki työntekijät maksavat työttömyysturvakorvauksista työttömyysvakuutusmaksuillaan noin 5 % ja työttömyyskassan jäsenmaksulla katetaan loput eli noin 5 % eli käytännössä työttömyyskassojen osuus maksuista on vain noin 250 miljoonaa euroa. Työttömyysturvaetuuksia maksettiin vuonna 2016 yhteensä 4 974 milj. euroa, josta ansioturvan osuus oli 2 805 milj. euroa (Lähde: Kela, Tilasto Suomen työttömyysturvasta 11.10.2017).

Johannes Hissa
Vastaus kommenttiin #28

Nythän puhutaan työttömyyskasojen maksamasta osuudesta, joka vuonna 2016 ansioturvan osalta oli 5,6 % eli 157 miljoonaa euroa
https://www.tyj.fi/fin/tyottomyyskassat/rahoitus/
Kaikkiaan työttömyysturvaetuuksia maksettiin vuonna 2016 yhteensä 4,9 miljardia euroa, josta siis työttömyyskassat maksoivat 3,2 %. Vuonna 2016 pelkästään työttömyyskassojen hallintokulut olivat yhteensä noin 86 miljoonaa euroa, joten ehkä 28 työttömyyskassaa on liikaa, jos niiden saamista jäsenmaksuista yli 35 % menee pelkästään hallintoon ja vain alle 65 % työttömille.

Marja-Liisa Kalkela

Keitä ne "veronmaksajat" on ? Onko esim.palkansaajat n.2,4milj. ?
Mihin perustuu se että irtisanotulle Ex-palkansaajalle,työttömälle ei kuulu kansan sosiaaliturva enää kun hän on työtön?
-15
Sosiaaliturvamenot 66,3 miljardia.
Menojen rahoitus
Suomen sosiaaliturva rahoitetaan seuraavasti:
työnantajien maksuilla 34,4 prosenttia
vakuutetut maksavat 13,3 prosenttia
valtion rahoituksesta 26,5 prosenttia
kuntien rahoituksella 20,8 prosenttia.
Loput noin 5 prosenttia katetaan sosiaaliturvarahastojen tuotoilla.

Suomessa sosiaalimenotilastoista vastaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos.
66,3 miljardia euroa
38,5% (sairaalat ,laitokset ym)
Kelan osuus tuosta oli 27,8%
Työttömien osuus Kelan tuista 7%

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry
1.1.2018 - Jos ansiosidonnaisen päivärahasi verotuksessa käytetään palkkaverokorttia, veroa pidätetään aina vähintään 25 %, vaikka korttiin merkitty veroprosenttisi olisi tätä pienempi.
Peruspäiväraha on 20x 32,40 € vuonna 2017
vero 20% /Kela
Työttömyysturvan verotus palkkatuloa kireämpää
Yle
Työttömyysetuuksien verotus on tällä hetkellä huomattavasti palkkatulojen verotusta kireämpää, koska työttömät eivät ole oikeutettuja vastaaviin vähennyksiin.

Perustulo vähennetään seuraavien etuuksien nettomäärästä:
työmarkkinatuesta ja
peruspäivärahasta
ansiopäivärahasta
Toimeentulotuki
Perustulo otetaan toimeentulotuessa huomioon tulona.
-Työstä kieltäytyminen voi vaikuttaa toimeentulotuen perusosan suuruuden alentamiseen.
KELA-17

Marja-Liisa Kalkela

Kun palkasta pidätetään työttömyysvakuutusmaksu jokaiselta olisi se pitänyt kuulua kaikille koko ajan.
Miksiköhän "työnantajat" EK ja eduskunta ei ole sitä halunnut kaikille maksaa?
Osanhan maksaa työnantaja,valtio ,kunnat kerää loput veroissa.

Kun -17 200 000 työtöntä saa toimeentulotukea ,miksi he ovat silmätikkuna ?
Palkoista kerätyistä työttömyysvakuutusmaksusta työttömyysrahasto tilittää Kelalle rahat josta Kela maksaa peruspäivärahat. Eli he itse maksavat "toimeentulotukensa"-20%.

Olisiko niin että toimeentulotuen ehdoilla säästetään suurimman osan työttömien tuissa hulpea summa?
-94 lähtienhän kaikki yli normin menevä osa lasketaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.
-Työmarkkinatuki
-peruspäiväraha
-Kelan muut etuudet
-Asumistuki
-lapsilisät
-Perustulo 560e/kk jos on onnistunut pääsemään kokeiluun
Veronpalautukset.
Lisäksi lakia tuesta on sormeiltu tämän tästä jotta se on saatu vastiikkeelliseksi ja jolla voi kiristää ilmaistöihin. Vieläpä leikkaamalla siitä minimituesta johon ei tule muita etuuksia 20%-40%.
(Miksi meillä on leipäjonot? Tämän takia-93-18 ajan)

Porvaripuolueilta on hävinnyt kokonaan käsitys siitä mitä Ansiosidonnainen työttömyysturva yleensä edes tarkoittaa. Tai mitä edes joka tilistä pidätetty Työttömyys-Vakuutusmaksu on ja mihin tarkoitukseen se on tarkoitettu.
Turvaamaan elantoa kun irtisanomisen takia loppuu säännölliset ansiotulot.

Tulojen mukaan maksetut Kela-etuudet tulojen päälle, hyvätuloisille on kyllä hyvin tarkoin tiedossa ja niihin ei kosketa edes pikkusormellakaan.
Ja jos oikein osaa toimia saa verovaroista myös takuueläkkeenkin .

Marja-Liisa Kalkela

Siniset on vähän myöhässä. Ennen ansiosidonnaisten keston lyhentämistä 100 päivällä-15 olisi tuo jo pitänyt olla "tiedossa" .
Kannatus ei nouse enää jälkikäteen.

23.02.2015
Kauppalehti
Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille !
Milla-Riitta Reunanen
Toimitusjohtaja
Monelta saattoi jäädä huomaamatta julkinen keskustelu siitä, että kaikki palkansaajat saisivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan.
Kaikilta peritään työttömyysvakuutusmaksu palkasta.

Tapio Mäkeläinen

Kateus vie kalatkin vedestä. Mitä eivät liity liittonsa kassaan tai huomattavasti huonompana vaihtoehtona Loimaan kassaan. Mattilan touhu on tota punakaartin logiikkaa että jaetaan tasan kaikki tai ainakin kurjuus.
Liiton jäsenyydessä tulee myös oikeusapu ja muitakin etuuksia. Lapsellista ajatella jotain poliittisia pidäkkeitä. Työnantajat ei sinua rakasta yhtään enempää kun lappuja taas kohta aletaan jakamaan.
Ansiosidonnainen sovittiin v 1985 kierroksella ja kuten Ralf Sund oikein totesi se oli osa laajaa kokonaisuutta.

Harri Tapani

Suomalaisten ymmäryskykyyn näissä asioissa on vaikutettu melkoisella mediaoperaatiolla jo useamman vuoden, siksi se ei ole olleenkaan ihmellistä, että iso osa suomalaisista on pihalla jopa omista asiostaan ja osa jopa äänestele ihan itseään vastaan, aivan kutan rednekit tekevät Yhdysvalloissa, asia joka on myös tutkittu.

Mutta mitäpä näistä, sitä saa, mitä äänestää ja nyt on näin äänestelty, duunarit saavat turpiinsa ihan kunnolla, otan osaa heidän puolestaan.

Vasurit taas ovat tyhmäilleet ja mielistelleet aivan liian paljon gobalisaattorien ideologian kanssa ja heidän juttujaan ei nykyisin duunarit voi ottaa oikeasti vakavissan...

Vaihtoehtoja on hyvin vähaän ja ne eivät ole edes eduskuntapuolueissa, vaan eduskunnan ulkopuolisissa puolueissa, joten todellisuudessa mikään ei muutu vaan jatketaan kilpailua kohti pohjaa, uhreja tulee paljon...Vaihtoehtopuolueet ovat myös globalisaattoreiden vihan ja mediamanipulaation kohteena, "ajatuspoliisit" seuraavat toimintaa, toisin ajattelu on käytännössä jo kielleltyä jo pitemmän aikaa.

Vaihtoehdot ovat aika tarkasti ole duunari ja nöyrä ja elä kädestä suuhun, tai ole "Minä, minä,minä, minulle kaikki heti-ihminen" jolloin voit pärjätä varsinkin jos omaat vahvat kyynäräpäät.

Sehän tiedettiin, että suurin osa ihmisistä ihoaa noita "minä, minä, minä-ihmisiä", valitettavasti he ovat saaneet vallan lähes globaalisti...

Ensio Jauhiainen

yleinen tulo/eläkekatto voimaan riittää sitten rahaa uusiin työpaikkoihin eikä tarvitse olla pienituloisilta/sairailta ja lapsiperheiltä leikkaamassa niitä isotuloisia on niin paljon keltä pystyisi ottamaan ja heidän ei tarvitsisi rahoja piilottaa vakuutuskuoriin ja veroparatiiseihin esimerkiksi joku vuosi sitten Suomen yksi kovatuloisin tienasi vuoden jokaisena arkipäivänä 660000e. ja maksoi tästä veroa 4,7% joten kyllä näitä löytyy siinä Mattilalle ja Orvolle tehtävää

Jari Kaisla

Siniset ovat kunnostautuneet viimeaikoina lupaamalla asioita jotka ovat tavallisten kansalaisten korville merkittäviä ja positiivisia asioita. Ikävä kyllä Siniset ovat osoittaneet kuitenkin jo hallituksessa olonsa aikana kuinka takki kääntyy täysin kun omat edut ovat kyseessä joten uskoa tuskin löytyy enää riittävästi näille tyhjille lupauksille. Mikäli Siniset haluaisivat nousta ensi vaaleissa eduskuntaan ja vahvistaa nykyisiä asemiaan heidän tulisi kiireen vilkkaan toteuttaa kansalaisia hyödyntäviä hankkeita, jotta saataisiin jotain konkreettista pohjalle. Pelkillä lupauksilla Siniset tulevat jäämään ensivaaleissa huomattavasti alle RKP:n kannatuksen.

Joni Rikkola

Sitä saa isot toimitusjohtajat verovaroin kustannettua ansiosidonnaista. Hienoa. Eivät maksa työttömyysturvaansa, mutta nauttivat siitä pian eniten. Sama systeemi on jo eläkkeiden kanssa. Työväestö tarjoaa.
Porvareiden suunnitelma AY-liikkeitä vastaan, kun pelkkä loimaankassa ei riittänyt.

Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin.

Verovaroista maksettua "työttömyysturvaa" on myös Luopumistuet.
Samoin "maailman paras" työttömyysturva kansanedustajilla. Niillä se oma "AY" on ajanut asiat hyvin . Eikä niihin hallitus uskalla koskea tai leikata.
Keitähän ne pääasiassa on kenen veroista nuo maksetaan? Olisiko juuri ne palkansaajat kenen työttömyysturvaa on heikennetty -94 lähtien.

Teijo Myllylä

Asia on yksinkertainen. Liity ammattiliittoon ja saat ansiosidonnaita. Tämä menee hallituksen kehitysjuttujen piikkiin. Kun tämä hallitus kehittää koulutusta, tekee eläkeuudistusta tai uudistaa työttömyysturvaa niin se tarkoittaa supistuksia ja heikennyksiä. Vain tyhmät ei ole sitä huomanneet. Vain osakeporukalla menee hyvin. Työelämäuudistus kikykakkosen avulla on opropojan ja sipilän seuraava hanke?

Irma Asikainen

Mattila on tainnut unohtaa AY-liikkeen mahdin. Sehän ei suosiolla hyväksy sitä, että sen tärkein valtti, ansiosidonnainen päiväraha työttömyyden osuessa otsaan, suodaan kaikille, mikä varmasti ajaisi suuren joukon ihmisiä ulos liitoista. Miksi maksaa liiton maksuja, kun samat edut saa muutenkin. Tätä voisi sanoa jo "tuskan parahdukseksi" populistipuolueen suunnalta.

Marja-Liisa Kalkela

Noinko on ? SE AY "mahtihan" näkyy nyt hyvin kun hallitus sormeilee niitä "AY" hallitsemia ansiosidonnaisia päivärahoja? Kerrotko omin sanoin miten EK ja hallitus pääsikin leikkaamaan sen kestoa 100 päivällä? Miten se pääsee tekemään ehtoja sen saamiseksi? (Sen jälkeen putoaa peruspäivärahalle=toimeentulotuelle jonka ehtona on 9e/pv työtä .)
esim. 18t/3kk tai alkamaan yrittäjäksi.

Voiko hallitus sanella muiden jäsenliittojen MTK/EK jäsenille ehtoja?
Eihän hallituksella,valtiolla ole maa rahaa.Rahat on kaikki kansalta kerättyjärahoja,veroilla,veroluonteisilla maksuilla,ALV,vakuutusmaksuilla.
esim.joka tilistä Työttömyys-Vakuutusmaksut n.2,4 milj.palkansaajalta .