Sunnuntai 26.5.2019

Jyrähdys SAK:sta: Härskit pikavippimainokset pitää kieltää – ”Vastenmielisen tungettelevaa”

Luotu: 
5.3.2018 18:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on luvannut tehdä linjauksia pikavippien sääntelystä vielä tänä keväänä. Arkistokuva.
|

Poliitikkojen on puututtava pikavippien härskiin markkinointiin, vaatii SAK:n yhteyspäällikkö Harri Järvinen kovasanaisesti blogissaan. Hänen mielestään pikavippejä mainostetaan epäeettisesti.

Järvisen mukaan pikavippifirmat mainostavat vastuuttoman rehvakkaasti eri medioissa.

–Vastenmielisen tungettelevasti jopa ihmisten henkilökohtaisissa sähköposteissa. Jos minulta kysyy, tällainen mainonta pitäisi kokonaan kieltää, Järvinen kirjoittaa blogissaan.

Järvinen huomauttaa, että jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Hän ihmettelee, ajattelevatko poliitikot ”tässäkin asiassa niin, ettei ihmisiä pidä holhota: juokoon vaan itsensä hengiltä vaikka sitten velkarahalla”.

– Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta on tuhoisaa, että ylivelkaantuminen on tehty liian helpoksi. Hallitsematon velkaantuminen kun johtaa helposti syrjäytymiseen, ja siitä syntyvät ”korot” lankeavat meidän kaikkien maksettaviksi. Vanha totuus pätee tässäkin: ennaltaehkäisy tulee jälkien korjaamista halvemmaksi, Järvinen sanoo.

Pikavipeistä linjauksia keväällä

Suomalaisten ylivelkaantuminen puhutti myös eduskunnassa toissa viikolla, joskaan mainonnasta salissa ei puhuttu. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) arvioi toissa torstain kyselytunnilla, että ylivelkaantumiseen liittyvää lainsäädäntöä joudutaan joka tapauksessa tulevina vuosina päivittämään, sillä ongelma paisuu koko ajan. Joitakin lakihankkeita on jo käynnissä. 

– Pikavippikysymyksen olen ottanut uudelleen valmisteluun oikeusministeriössä. Katson, että asiassa täytyy tehdä uudelleenarviointia, ja kevään aikana siitä tehdään linjauksia. Samoin myös muut asiat, jotka liittyvät ylivelkaantumisen ennaltaehkäisyyn ja jälkihoitoon: tarkastelemme konkurssimenettelyä tällä hetkellä, ja toin jo silloin viime vuoden puolella ulosoton kannustinloukkuihin liittyvän asian tänne, joka onkin salissa saanut laajaa kannatusta, Häkkänen sanoi kyselytunnilla.

Reilu pari viikkoa sitten hän arvioi tiedotteessa, että linjaukset pikaluottosääntelyn arvioimisen jatkovalmistelusta tulevat jo lähiviikkoina.

– Pikaluottoihin liittyviin ongelmiin on jo aikaisemmin puututtu useilla asteittain kovennetuilla lainmuutoksilla. Pikaluotoista kuitenkin aiheutuu kuluttajille edelleen velkaongelmia. Velkomustuomioiden määrä on edelleen merkittävä ja velkasaatavien suuruus on noussut lähes kaikissa ikäryhmissä, Häkkänen sanoi tiedotteessa.

Ulosoton kannustinloukkuihin liittyvä lakimuutos on tekemässä aiempaa kannattavammaksi työn vastaanottamisen velkaantuneelle, kun lykkäysmahdollisuus pitenee. Jatkossa vähintään vuoden ajan työttömyysetuutta saaneet ulosottovelalliset ovat oikeutettuja enintään kuuden kuukauden pituiseen lykkäykseen palkan ulosmittauksesta neljän kuukauden sijaan.

Oikeusministeriössä tehdään lisäksi selvitystä niin sanotusta positiivisesta luottotietorekisteristä.

Yksityishenkilön velkajärjestelylain voimassaoloaikana on tehty noin 130 000 velkajärjestelyhakemusta käräjäoikeuksille. Toissa torstain kyselytunnilla Häkkänen sanoi pyrkivänsä saamaan lisää resursseja velkaneuvontaan.

Lue myös: Ulosottomies saa provisiopalkkaa perimistään veloista – Oikeusministeri: ”Ei kuulu enää moderniin julkishallintoon”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Eduskunnan lainsäädäntö on retuperällä.
Samaa lakia on säädetty kai jo kolmeen kertaan.
Alunperin koronkiskonta oli vapaata ja kokonaisvuosikorko huiteli jopa 400 prosentissa.
Eduskunnassa huomattiin etenkin nuorison hälyttävä ylivelkaantuminen pikavipeillä, ja taas herättiin.
Viimeisimmässä laissa asetettin kiinteä korkokatto muiden maiden tavoin, mutta sepä koskeekin vain pienimpiä pikavippejä, ja suurimmissa koronkiskonta eri nimikkeillä jatkuu villinä entisellään.

Joni Rikkola

Pikavipit, perintäyhtiöt pitäisi lailla kieltää. Samoin kaikki muukin rahastusj oka peustuu ihmisten hätään. Terveydenhuolto, lastensuoelu jne. Jopa ulostottoviranomaiset saavat provikoita, joten (tahallisten) virheiden määrä on kasvanut merkittävästi ja toiminta aiheuttaa monille lisää talousongelmia

Marja-Liisa Kalkela

Eikö ole mielenkiintoista se että juuri niiltä köyhimiltä tämä Kelakin perii saataviaan juuri perintätoimistojen kautta?

Taitaa olla puolueilla jotain "yhteistä" pika-vippi-perintätoimistot yrityksissä.
Kummassakin korot tuo muhkeat voitot firmoille.
Lisäksi kun käteen jäävä raha on yhä 500e/kk toimeentulotuen verran ollut jo 24 vuotta. Lakihan vielä muutettiin että jopa pienestä eläkkeestä voidaan ulosmitata velat ja käteen vain 500e,loput on haettava toimeentulotukena Kelasta.
Mutta nuo firmat kuten pankitkin ottaa aina omansa.

Kuinka paljon pikka-vippejä on aiheutunut esim. toimeentulotukea saaville työttömille Päättäjien tyrimisistä?
esim.tammikuu-huhtikuu-17 toimeentulotuki viipyi kelassa .Karenssit ja 40% leikkaukset työttömyystuista. Selitäppä lapsille ettei ole ruokaa pöydässä tai jättääkö laskut maksamatta 3kk karensin aikana.

Nyt "Aktivoidaan" köyhiä (ottamaan ensihätään pika-vippejä) leikkaamalla lisää perusturvasta joka ei riitä edes terveyspalvelumaksujen,lääkkeiden maksamiseen ?

Marja-Liisa Kalkela

No totta kai on aina Pasin mielestä jos kyse on köyhimmistä.

Talonpoikaisjärjellä minä vain aattelen että onpa outoa toimintaa kun Kansan sosiaaliturvan pitäisi auttaa ei laittaa liriin kansalaisia.

Kas peittoahan porvarien mielestä voi jatkaa verovaroilla että edm.firmat saa omansa.
Imetään eläke kuiviin ja annetaan toimeentulotukea tilalle.
Lakisääteinen tuki jos omat tulot ei riitä kuukauden elantoon.

Näppärää.
Kelakin "järkiperäistänyt"? Juu kun AL Kelan johtaja taivastelee kun työttömille on muodostunut jatkuvaksi tueksi työttömyysturva?
Eiks olekkin outoa? Kun työttömyys vain on pidentynyt pitkäaikaistyöttömillä ja nuorilla ja ne yhä saa sosiaalista tukea tulottomana?
Kauppojako niiden pitäisi ryöstää ja mummojen tilit putsata kun töitä ei ole?

Ai niin.Hallitus tarjoaa ilmaistöitä Kelan tukea vastaan ? Ja nyt sekin on jo liikaa.

Mitäs jos otettaisiin löysät pois ansiotuloja,pääomatuloja,optiomiljonääreilta kaikista Kelan etuuksista? Tainnut tulla hyväksyttävä tulonsiirtoa tuloja saaville ihan porvarienemmistö eduskunnan ajamana.

Nykymalli:Sosiaalista tukea Kelasta tuloja saaville ettei elintaso pääse laskemaan.
Köyhät hakekoon Hurstilta ruokansa .

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #12

Kuten jos Kela on maksanut liikaa toimeentulotukea se voidaan periä takaisin?

Eli tuensaajan vika. Käyppä lukemassa valitukset mitä on Kelasta tehty kun se väärin perustein perii tukia takaisin.
Metkaa kun opiskelijoilta peritään tukia takaisin jos he on tienannut liikaa kelan ehtojen mukaan.
Mutta on yks hailee jos voittaa Lotossa miljoonia,tai saa muhkeat osigot,mitään Etuuksia ei peritä takaisin .Eikä ne ole este saada jatkossakin kaikki Kelan etuudet mihin kulloinkin on oikeutettu?

Samoin käy työttömillä toimeentulotukea saavilla. Saat veronpalautusta (joka on pidätetty työmarkkinatuesta) esim.120e takaisin.Kela vie siitä 70e kirstuunsa ja vain 50e saa pitää toimeentulotuen 490e/kk lisäksi.
Jotenkin mun oikeustajuuni ei uppoa tuo meininki.

Tuomas Sikander

Suomalaisten estottomasta riistämisestä ja kaikenpuolisesta kyttäämisestä on tulossa ihmissyöjäpuolueen uusi business.
Kokoomuksen märkäkorva, tuo inha psykoottinen räkänokka olisi pitänyt pitää potallaan istumassa vielä ainakin pari vuotta eikä päästää ihmisten kimppuun itseään toteuttamaan.
._.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kuvittelee olevansa kansanedustuslaitos?

Kuten EK,MTK,Pellervo,EVA,Pankit ,SAK ym?
Kas kummaa kun noita kaikkia kuunnellaan kun yhteiskunnan asioista päätetään.
Ihanko ajattelit että eduskunta yksin päättää tämän maan asioista yksin ?

Päättää VAIN kansalaisia kuulematta edm.kanssa.
Kansa saa sanoa sanottavansa vain yhdenkerran vaalikopissa 4 vuoden aikana.

Marja-Liisa Kalkela

Kas kun päättäjät "suitsi" jo pika-vippejä jo-10 ja -13?

Miten siinä nyt noin on käynytkään "vahingossa"? Olis luullut porvarijohtoisten hallitusten ja porvari oikeusministerien Vihr/RKP,KOK tietävän "sudenkuopat" vippi-yhtiöiden rahastuksesta.

Kalliit pikavipit eivät kadonneet: Vanhat ongelmat piilevät nyt uusissa tuotteissa!
YLE
07.04.2016
Pari vuotta sitten säädetty korkokatto ei ole poistanut markkinoilta kalliita pikalainoja. Lainasummia on korotettu ja laina-ajat ovat venyneet jopa vuosien mittaisiksi. Lainasivustoille on ilmestynyt myös uusia termejä, kuten joustoluotto ja vertaislaina.

Pikavippien ongelmia on yritetty suitsia erilaisilla laeilla jo useampaan otteeseen.