Maanantai 10.12.2018

Helsinki kiistää palkkakartellin: ”Helsingillä ei ole sopimusta muiden kuntien kanssa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.3.2018 11:11
Päivitetty: 
6.3.2018 11:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva

Helsingin kasvatustoimialan johtajat kiistävät Yleisradion uutisoinnin, jonka mukaan pääkaupunkiseudun kunnilla olisi sopimus lastentarhanopettajien palkkojen korottamattomuudesta. Myös Uusi Suomi on uutisoinut aiheesta Yleen viitaten.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan apulaispormestari Pia Pakarinen on ottanut asiaan kantaa sosiaalisessa mediassa. Hän kertoo selvittäneensä asiaa Helsingissä eri tahoilta heti kuultuaan uutisen, ” joka ei siis pidä paikkaansa”.

– Helsingissä ei tiedetä tällaisesta "herrasmiessopimuksesta", ei kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla eikä kaupungin keskushallinnossa. Kaupunki noudattaa työehtosopimusta. Olen myös syvästi pahoillani siitä, että tällainen juttu aivan varmasti ja - jos tilanne todella olisi tämä - ansaitusti herättää pahaa mieltä lastentarhanopettajissa, joiden työtä suuresti arvostan, Pakarinen kirjoittaa Facebookissa.

Helsingin henkilöstöjohdon mukaan pääkaupunkiseudun kaupungit sopivat itsenäisesti palkoista. 

– Helsingillä ei ole sopimusta muiden kuntien kanssa, kaupungin kannanotossa todetaan.

Aiemmin Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen sanoi Ylen mukaan, että kunnat pyrkivät "yhtenäiseen palkkakehitykseen". Hänkin kuitenkin kiistää nyt jyrkästi, että kunnilla olisi palkkasopimus.

Ylen mukaan lastentarhanopettajien kuukausipalkat ovat kolmessa pääkaupunkiseudun kunnassa pysähtyneet 2 300 euron tietämille eli työ- ja virkaehtosopimuksen mukaisen minipalkan tasolle. Pakarisen mukaan palkkakehityksen samankaltaisuus selittyy sillä, että "Helsingissä maksetaan tessin mukaista palkkaa".

Myös Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila on pahoillaan ”huonoista sanavalinnoista ja harhaanjohtavasta uutisoinnista lastentarhanopettajien palkkoihin liittyen”. Juuri Mattila sanoi Ylelle, että ”meillä on pääkaupunkiseututasoinen herrasmiessopimus, että ei lähdettäisi kilpailemaan palkoilla”.

– Jokainen kunta vastaa omasta palkkapolitiikastaan. Varhaiskasvatuksen osalta ei ole olemassa mitään sopimusta, kuuluu Espoon varhaiskasvatuksen kannanotto nyt.

Kuitenkin Espoo kertoo, että ”kunnat ovat tehneet yhteistyötä saadakseen lastentarhanopettajia tarvetta vastaavasti”.

Alla helsinkiläisjohtajien some-kannanotot.

 

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit