Keskiviikko 12.12.2018

Jo kolmas repesi kokoomuksen riveistä – Kansanedustaja vaatii sotea EU:n syyniin: ”Riskit ovat liian suuria”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.3.2018 17:53
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
    Susanna Koski (kuvassa) on jo kolmas kokoomuksen kansanedustaja, joka astuu esiin kritisoimaan sote-uudistusta. Myös Harry Harkimo (kuvassa) on arvostellut sitä. Voimakkain ulostulo kuultiin Elina Lepomäeltä, joka vaati viime viikolla, että koko uudistus kaadetaan. Vain niukka enemmistö alkaa eduskunnassa olla uudistuksen puolella, joskaan Harkimo ja Koski eivät kerro, äänestävätkö lopulta uudistuksen puolesta. Valinnanvapausesitys tulee käsittelyyn tällä viikolla.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski vaatii hallitusta lähettämään EU-komissiolle sote-uudistukseen liittyvän notifikaation eli pyytämään kantaa siihen, onko Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus EU:n kilpailulainsäädännön mukainen, kertoo Talouselämä.

–Notifikaation tekemättä jättämisestä aiheutuvat riskit ovat liian suuria. Näin etenkin, jos tässä vaiheessa kaikki valinnanvapausjärjestelmän elementit, jotka saatetaan tulkita kielletyiksi valtiontuiksi, eivät ole tiedossa, Koski kirjoitti blogissaan tiistaina.

Hän vetosi kannassaan mm. siihen, että myös korkein hallinto-oikeus on pitänyt notifikaatiota tarpeellisena. Hallitus on kuitenkin tehnyt poliittisen päätöksen siitä, ettei hallinto-oikeuden kantaa tarvitse noudattaa.

Kosken mukaan sote-uudistus voi sisältää ongelmia kilpailuneutraliteetin kannalta, jos maakunnalliset liikelaitokset voivat toimia markkinoilla kilpailussa osakeyhtiöiden kanssa. Kosken mukaan ”on kiistatonta, että sote-uudistuksen valinnanvapauslakia ei voi säästää Euroopan komission syynäykseltä”.

Kosken edustajatoveri Elina Lepomäki (kok.) ilmoitti viikko sitten vastustavansa sote-uudistusta osittain juuri EU-oikeuteen liittyvien ongelmien vuoksi. Ilmoitus sai pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vaatimaan, että kokoomus pitää tekemistään sopimuksista kiinni.

Lepomäki sai nuhteita puolueensa puheenjohtajalta Petteri Orpolta sekä kokoomuksen eduskuntaryhmältä, ja pahoitteli edustajatovereilleen aiheuttamiaan hankaluuksia. Kosken ilmoittautuminen EU-komissiolle lähetettävän notifikaation kannattajaksi osoittaa, että kokoomusryhmässä on edelleen tyytymättömyyttä sote-uudistuksen valinnanvapausmallia vastaan.

Koski ei uhkaa Lepomäen tapaan äänestää valinnanvapauslakia vastaan, mutta vaatii hallitusta arvioimaan uudelleen notifikaation tarpeen tai avata perustelut sille, miksei notifikaatio muka ole tarpeen.

–Mihinkään myöhempään on liian varhaista ottaa kantaa, kun varsinaista esitystäkään ei ole vielä annettu eduskunnalle, Koski täsmentää kantaansa viestissään Talouselämälle.

Kokoomus oli alun perin vaatinut kaikkien maakunnallisten sote-yhtiöiden yhtiöittämistä, mutta puolue joutui perääntymään hallituskumppaneidensa keskustan ja sinisten sekä opposition vastarinnan vuoksi. Tuloksena oli malli, jossa sote-palveluja voivat tuottaa sekä maakuntien omistamat osakeyhtiöt että liikelaitokset ja kolmannen sektorin toimijat.

EU-oikeuden vaatimaa kilpailuneutraliteettia saattaa loukata se, että maakunnan liikelaitos toimii käytännössä ilman konkurssin riskiä, joka osakeyhtiön on aina otettava huomioon tarjouskilpailuissa ja palvelujensa hinnoittelussa.

”Oikeuteen joka tapauksessa”

Kosken mukaan Suomen uuden sote-mallin laillisuudesta kannellaan todennäköisesti joka tapauksessa EU-tuomioistuimeen tästä kilpailunäkökulmasta, joten olisi parempi selvittää järjestelmän EU-lainmukaisuus mieluummin ennen sen toimeenpanoa kuin vasta jälkeenpäin.

–Kysymys on siitä, missä vaiheessa kilpailuneutraalius selvitetään. Jos me tehdään se etukäteen, niin silloin vahingonkorvausmenettelyä tai vastuun realisoitumista ei voi tapahtua. Jos se tehdään jälkeenpäin, niin kyse on ihan eri asiasta, Koski sanoi tiistaina.

Hän sanoo olevansa huolissaan siitä, että valinnanvapaus ei toteudu olleenkaan tai sen toimeenpano keskeytyy.

–Nyt pitää tehdä poliittinen harkinta, että annetaanko näille valinnanvapauteen liittyville riskeille mitään painoarvoa suhteessa siihen, että maakuntauudistus porskuttaa eteenpäin.

Sote-uudistukseen kiinteästi liittyvä 18 maakunnan hallintomalli on keskustan toiveiden mukainen uudistus, josta pääministeri Sipilän johtama puolue ei ole joutunut tinkimään samaan tapaan kuin kokoomus on peruutellut valinnavapaudesta.

Koski myöntää, että notifikaatioprosessi voi kestää kaksi vuotta, joten koko uudistus jäisi seuraavan hallituksen hoidettavaksi ja saattaisi kaatua kokonaan.

–Pitää pohtia, onko tämä uudistus sen kaltainen, että sitä kannattaa tältä pohjalta jatkaa.

Kosken mukaan Maakuntien tilakeskus Oy:n pääomittaminen on ensimmäinen konkreettinen uudistuksiin liittyvä asia, johon eduskunta joutuu ottamaan kantaa, ja sekin päätös voi sisältää kilpailuoikeudellisia ongelmia.

Maakuntien tilakeskuksen omistukseen on määrä siirtää erityishuoltopiirien ja sairaanhoitopiirien nykyinen kiinteistöomaisuus. Tilakeskuksen verkkosivujen mukaan vuokrasopimusten laadinta kohteisiin alkaa tänä keväänä ja sopimukset maakunnan kanssa pyritään allekirjoittamaan vuoden kuluttua.

Lähde: Talouselämä

Lue myös:

”Riskit nousivat täysin uudelle tasolle” – Oppositio vaatii sotea EU:n syyniin, hallitus sivuutti jo 2 tuomioistuinta

Hallituskumppanilta täyslaidallinen Elina Lepomäelle: ”Notkautti Petteri Orpon polvet trauman asteelle”

”Nyt ovat kovat piipussa - kuka kantaa vastuun, jos tämä kaatuu?” – Hjallis Harkimolta kova sote-ryöpytys SS-blogissa

Li Andersson lyttää soten Ylellä: ”Aivan käsittämätöntä, että hallitus, jolla on näin heikko kannatus, ajaa tätä”

Suomen Yrittäjät vastaa Elina Lepomäelle: ”Skenaario vaikuttaa kummalliselta”

Nyt avautuu sote-kapinallinen Lepomäki: ”Olen pahoitellut - Asetin kokoomuslaiset hankalaan paikkaan”

Juha Sipilä: ”Nimilistoja käydään läpi”

Jan Vapaavuori tukee Lepomäen sote-kapinaa: ”Minulla on kaikki syy olettaa, että hän on oikeassa”

Kokoomuksen Heinonen: ”Jos me saisimme itse päättää, ei Suomeen maakuntahallintoa tehtäisi”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Nou hätä, seuraava punamulta hallitus laittaa sote ja maakuntauudistuksen mieluiseensa malliin. Kokoomus suree mennyttä maailmaa syvällä Jan Vappaavuoren kainalosssa. Kokoomukseen sitoomuksiin hallituskumppanina ei sitten jatkossa voi luottaa.

Mikko Toivonen

Ei ainakaan meitä voida syyttää, ettemmekö olisi tuoneet näkemystämme ja myös kansainvälistä kokemustietoa erittäin selkeästi esiin.

Toivottavasti sillä on ollut vaikutusta ja on lisää niin että maakuntahallinto todella kokonaan hylätään ja sote uudistus aloitetaan alusta mutta nyt vastuulliselta ja oikeasti parempien kansainvälisten mallien mukaan.

Tarkoitan siis Keski-ja Länsieurooppalaisten mallien muikaan. En ruotsalaisen minkä tiedämme osin menneen puihin. Amerikkalaisen mallinhan kaikki tietävät olevan terveydenhuollon pohjasakkaa kaikilla mittareilla.

On ilahduttavaa nähdä että lopulta Kokoomuksesta alkaa nousta vastuullisia ihmisiä puhumaan totuudesta.

veli leppäjuuri

En ole mikään ameriikka fani , mutta ihmettelen tätä heidän terveyshuollon arvostelua. Se on varmasti huono niiden osalla jotka eivät töitä ole tehneet, mutta se suurin osa väestöstä jotka tekevät töitä ja maksavat veronsa ja sairasvakuutus maksunsa 2-4% palkastaan, saavat aivan huippu palvelut kun sattuvat sairastumaan.

veli leppäjuuri

Minä en näe sosiaali ja terveyspalveluiden uusiossa niitä mörköjä kuin jotkut toiset, ja nehän voidaan säätää koe ajaksi aluksi. Sen sijaan maakuta viritys jota keskustapuolua ajaa on torpattava pikaisesti. Se ei kestö demokraattista ajattelua koskien kansalaisten valinnan vapautta.

Harri Tapani

Tätä on kovasti selvitetty ihan lääkärienkin toimesta ja vertailtu molemmin puolin "rapakkoa", tuossa koottuna joitain havaintoja.

http://pekkajnykanen.blogspot.fi/2005/09/suomen-terveydenhuolto.html

Yhdysvalloissa menee valtava määrä ihmisiä konkurssiin sairauden takia/vuosi ja Yhdysvaltojen malli on järjettömän kallis eikä, edes takaa hoitoa kaikille.

Tässä hieman esimerkkiä:

"Sairaala dumppasi halvaantuneen katuojaan

...Viimeksi kuluneen vuoden aikana Los Angelesin alueella on sattunut 50 Olveran kaltaista heitteillejättöä.

https://www.uusisuomi.fi/comment/780964#comment-780964

Pentti Westerholm

Yllättäävän suuri valta on kokoomuksen vilttiketjulla jos kaatavat uudistukset.
Tämä tietäisi sitä,että kokoomuksen puheejohtajan paikka aukeaa,uudet vaalit,uudistusten valmisteluun käytetyt miljoonat valuavat hukkaan. uusi hallitus aloittaa uuden pääministerin (kuka?)jälleen alusta.Hömöläisten touhua jos näin käy!

Kalevi Salonen

Siis miljoonat menneet hukkaan. Enpä sanoisi noin, jos asiat olisivat edenneet normaalilla tavalla. Tiedän kyllä, että suunnitelmia toteutetaan jo täyttä päätä ennen kuin niitä on edes hyväksytty, mutta sehän on suorastaan rikollista ja todellista hölmöläisten touhua.

Tulee mieleen naapuri 1960-luvulta, joka osti Mossen ennen kuin oli saanut ajokortin. Kaverilla meni sitten toista vuotta ennen kuin pääsi inssistä läpi. Toinen osa juttua on, että Mosset ruostuivat nopeasti, joten ne hävisivät alta vaikka paikallaan seistessä. Hallituksen sote-uudistushölmöily muistuttaa kaikin puolin kovasti tätä Mosse-tapausta.

Jari Kaisla

Näin vaalien alla Kokoomus koittaa ilmeisesti nostaa tulevaa kannatustaan vastustamalla osittain SOTEa. Kun vaalien äänet on saatu kokoomuksen laariin voidaan kääntää taas takki ja palata toteuttamaan suurta SOTE-puhallusta seuraavan vaalikauden aikana. Kokoomus esittää mitä ilmeisemmin pelaavansa nyt "kahdessa leirissä" ja saavansa tälla tavoin maksimoitua epävarmojen äänestäjien äänet. Todellinen kanta taustalla heillä on kuitenkin edelleen rahastus kansalaisten terveyden kustannuksella. Siihen malliin on Kokoomuksen riveistä siirtynyt henkilöstöä yksityisen terveyspuolen hallinnollisiin virkoihin, että suunnitelma on melko selvä.

Lauri Kiiski

Mitä ihmeen kilpailua se on, jos yksityisen yrityksen palveluiden tarjoajana kilpailijana kadun vastapäätä on julkinen verovaroin yllä pidetty liikelaitos, jolla on pohjaton massi tehdä tappioita vuodesta toiseen ?

Sotemallista ei tältä osin ole lainkaan malliksi ainakaan, jos tavoitteena on kustannustehokkuus ja valinnanvapaus, kuten asiaa on äänestäjille markkinoitu.

Erkki Malinen

Mihinkä tarvitaan 200 kansanedustajaa, kun päätökset tekee pieni piiri ja tavallinen rivi kansanedustaja ei saa sanoa edes omaa mielipidettä. Tästä Mikael Jugner aamutelkkarissa hyvin selvitti, jos tätä sanotaan demokratiaksi niin mitä oikeasti demokratia on. Sveitsi taitaa olla ainut demokratia sielä tälläinen asia kysyttään suoraan kansalta, täälä ei edes kansanedustaja saa päättää itsenäisesti. Ei tämä meidän malli paljon Venäjästä poikkea, taitaa tsaarin aika vielä kummitella.

Joni Rikkola

Kaikki kolme ovat niitä jotka kokoomus haluaa maakuntahallintoon. Vaalikampanja on aloitettu ja kansa luulee että kokoomus on oikeasti kaatamassa jotain, varsinkaan , Susanna joka on demokratian ja markkintalouden antikristus. Kokoomus ajaa kolmilla rattailla jo.