Maanantai 10.12.2018

Kaatuuko hallitus soteen? Kapinan laukaissut Lepomäki: ”En pidä mitenkään annettuna, että tämä laki tulee eduskunnasta ulos”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.3.2018 19:23
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pasi Liesimaa
    Kuva
    Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) yllätti viime viikolla vaatiessaan sote- ja maakuntauudistuksen kaatamista.
|

Kapinan sote- ja maakuntauudistusta vastaan aloittanut kokoomusedustaja Elina Lepomäki kertoo saaneensa kollegoilta tukea. Hänen mukaansa ei ole mitenkään varmaa, että uudistus toteutuu.

Lepomäki repäisi viime viikolla ja vaati sote- ja maakuntauudistuksen kaatamista. Kokoomuksen rivit rakoilivat viimeksi tänään, kun Susanna Koski vaati sotea EU:n syyniin liveten hallituksen linjasta. Aiemmin myös kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo on kritisoinut uudistusta.

Koski ja Harkimo eivät ole suostuneet kommentoimaan, äänestävätkö he hallituksen esityksen puolesta, sillä esitys ei ole vielä tullut eduskuntaan. Harkimo sanoi kuitenkin Iltalehden kolumnissaan äänestävänsä sen mukaan, mikä on parasta Suomelle, eikä sen mukaan, mikä olisi parasta kokoomukselle tai keskustalle. Lue lisää: Jo kolmas repesi kokoomuksen riveistä – vaatii sotea EU:n syyniin: ”Riskit ovat liian suuria”

Lepomäki kommentoi tilannetta Uudelle Suomelle tänään, ennen kuin puoluetoveri Susanna Koski julkaisi kannanottonsa. Lepomäkikin viittaa siihen, että lakiesitykset ovat vasta tulossa eduskuntaan ja niitä kaiketi ”kuumeisesti vielä säädetään”. Kokoomukselle tärkeä valinnanvapauslaki tulee käsittelyyn tänä torstaina. Tulossa ovat vielä myös täydennykset maakunta- ja järjestämislakiin.

–Sen tiedon mukaan, mikä minulla on, on hirveän vaikea nähdä, että voisin äänestää sen esityksen puolesta, Lepomäki sanoo Uudelle Suomelle.

Uusi Suomi teki kokoomuksen eduskuntaryhmälle nimettömän kyselyn siitä, aikovatko jäsenet äänestää hallituksen esityksen puolesta. Saimme vain neljä vastausta ja kokoomuksen sote-vastaava Sari Sarkomaa (kok.) huomautti, että lakikokonaisuus on vielä valmisteltavana. Neljästä vastaajasta kaksi ilmoitti puoltavansa hallituksen esitystä ja kaksi ei osannut sanoa kantaansa.

–Riippuu siitä, muuttuuko valinnanvapaus eduskunnassa siitä, mitä on nyt sovittu. Eli valinnanvapautta ei enää voi vesittää iltalypsyillä yhtään, kuului yhden vastaajan näkemys kokoomuksen eduskuntaryhmästä kyselyssämme.

Vaikka vastausprosentti jäi pieneksi, kahden vastaajan epätietoisuus kertoo jotakin hallituspuolueen rakoilevista riveistä.

Ainakin Lepomäki uskoo käymiensä keskustelujen perusteella, että kansanedustajat tulevat ”käymään esitykset läpi hyvin kriittisesti”.

–Uskon, että tässä kysymyksessä sen perusteella, kun olen kollegojen kanssa puhunut, hyväksyminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Voi hyvin olla, että perustuslakivaliokuntakin kiinnittää muutamiin asioihin huomiota, Lepomäki sanoo Uudelle Suomelle.

Lepomäki huomauttaa tiukasta aikataulusta ja muotoilee, ettei ”pidä mitenkään annettuna, että tämä laki tulee eduskunnasta ulos”. Lepomäen mukaan moni on hallituspuolueissa hänen kanssaan samaa mieltä.

–Tukea on tullut.

Lepomäki kuuluu valtiovarainvaliokuntaan sekä kunta- ja terveysjaostoon ja odottaa, että hallituksen esitykset käydään läpi asiantuntijoiden kanssa.

–Kyllä minä uskon, että siinä sitten itse kukin osaa vetää sen pohjalta johtopäätökset, Lepomäki sanoo asiantuntijakuulemisista.

Sipilän hallituksen suurimman uudistuksen puolella alkaa olla vain niukka enemmistö eduskunnasta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi jo viime viikolla, että nimilistoja käydään läpi enemmistön varmistamiseksi ja esimerkiksi sen pohtimiseksi, pitääkö ministerien matkoja keskeyttää äänestyksen takia. Sipilä on myös uhannut kaataa hallituksen, jos sote kaatuu.

Käytännössä Lepomäen lisäksi tarvitaan neljä kapinallista lisää hallituspuolueiden riveistä, jotta sote voisi kaatua, sillä puhemies ei saa äänestää. Hallituspuolueilla on eduskunnassa 106 kansanedustajaa, kun yhteensä edustajia on 200. Äänestysten odotetaan olevan kesäkuussa.

Lue myös:

Hallituskumppanilta täyslaidallinen Elina Lepomäelle: ”Notkautti Petteri Orpon polvet trauman asteelle”

”Nyt ovat kovat piipussa - kuka kantaa vastuun, jos tämä kaatuu?” – Hjallis Harkimolta kova sote-ryöpytys SS-blogissa

Li Andersson lyttää soten Ylellä: ”Aivan käsittämätöntä, että hallitus, jolla on näin heikko kannatus, ajaa tätä”

Suomen Yrittäjät vastaa Elina Lepomäelle: ”Skenaario vaikuttaa kummalliselta”

Keskustan Kaikkonen haastaa Jan Vapaavuoren: ”Haluatteko todella että rapautuminen jatkuu tässä maassa?”

Ärähdys Juha Sipilän uhkaukseen uusista vaaleista: ”Pääministeri oikaisee perustuslakia”

Nyt avautuu sote-kapinallinen Lepomäki: ”Olen pahoitellut - Asetin kokoomuslaiset hankalaan paikkaan”

Sipilä älähti Touko Aallolle EU-vaatimuksesta: ”Päättäkää nyt”

Jan Vapaavuori tukee Lepomäen sote-kapinaa: ”Minulla on kaikki syy olettaa, että hän on oikeassa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Tavalliselle kansalle sote ja maakuntauudistuksella ei ole juurikaan merkitystä nykyiseen tilanteeseen. esim. Espoossa kapunki on ostanut terveykeskuspalveluja yksityiseltä (omalääkäri) ja myös HUS silmäsairaala ostaa potilaalle annettavalla palvelusetelillä yksityiseltä palvelun tarjoajilta. Sote/maakuntauudistuksessa tämä yhtenäistyy koko maahan TE ja ELY keskus palveluineen demokraattisen vaaleiila valitun maakuntavaltuuston alaisuuteen.

On aivan törkeätä kouhotusta ja puuttumista eduskunnan lainsäädäntöön Helsingin kaupungin Pormestarilta Jan Vapaavuorelta, pitää oikein kysyä onko tämä lobbaus lain vastaista luottamusasemman väärinkäyttöä. Kokoomuksen aisan yli hyppijät on Petteri Orpolle näytön paikka.laittaa rivit kuntoon.

veli leppäjuuri

Höpö höpö Seppo Simonen domokratia käsitys varsin yksi oikoinen. Pienen piirin junailema sote uudistus, ilman kritiikkiä pitäisi niellä vai ?. Kokoomuksen ja keskustan junailema sulle mulle vaihtokauppa, on saanut jo itse sopia puolet toisiin aatoksiin. Suurin puhallus on Vapaavuoren mainitsema turhien kalliiden virkojen lisäys veronmaksajien maksettaviksi ympäri maakuntia.

Juha Koponen

..parasta Suomalaisille ihmisille on: SOTE muutos, joka lopettaa DDR terveyskeskukset. Huonno hoito saa muutoksen. Se on todella tärkeää. Myös apteekkien kilpailuvapaus on jatkossa asiaa. Joka marketissa olisi apteekia, parempaa palvelua ja valtavan paljon edullsempaa myyntiä. Yksityinen yritys on valtavan paljon joustavampaa kuin DDR-hoito järjestelmä. Ihmisten pitää tajuata tämä! Hajllis möi jo jääkiekon sielun Ryssille, toivottavasti ei nyt SOTEA ryssitä...

Risto Salonen

Parasta hoitoa on itsehoito ja ennaltaehkäisevä hoito: alkoholin käyttö minimiin, tupakka pois, rasva ja sokeri minimiin, riittävä ulkoilu ja uni. Mukavat työkaverit, rakastava puoliso ja terveet lapset, kohtuullinen palkka, vähän velkaa. Ei stressaava ympäristö.
Hyvät geenit, lääkäri naapurissa ja juristi toisessa.
Eiköhän näillä pärjää.