Maanantai 20.5.2019

Timo Soini riemuitsee kyselystä: "Kansa ei hyväksy kotiäitivihaa - kotihoidontukea pitää nostaa"

Luotu: 
7.3.2018 11:35
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva

Kotihoidontuki pitää säilyttää päivähoidon rinnalla, vaatii ulkoministeri Timo Soini (sin.). Hän viittaa tuoreessa blogikirjoituksessaan Uutissuomalaisen kyselyyn suomalaisten kannoista kotihoidontukeen.

–Tänään julkaistu tutkimus vahvistaa sen, jonka tiesinkin: Kansa ei hyväksy kotiäitivihaa vaan kannattaa perheiden valinnanvapautta. Pienten lasten äitien pakkoajaminen töihin sanelupolitiikalla ei saa kannatusta, Soini kommentoi tulosta.

Kyselyn mukaan 21 prosenttia vastaajista patistaisi äidit nykyistä aiemmin takaisin työelämään, kun 58 prosenttia vastustaa ajatusta. Uutissuomalainen kertoo Kelan kyselystä, jonka mukaan yli puolet perheistä on sitä mieltä, että lapsen tulisi olla kaksivuotias päivähoidon aloittaessaan.

87 prosenttia suomalaisperheistä käyttää Kelan mukaan kotihoidontukea ainakin jonkin aikaa. 43 prosenttia perheistä on käyttänyt sitä yli vuoden.

–Kannatan lapsiystävällistä Suomea ja se merkitsee sitä, että perheillä on taloudellisesti mielekäs valinnanvapaus kotihoidon ja päivähoidon välillä. Molempia tarvitaan. Mielestäni kotihoidontukea pitää nostaa, Soini toteaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Lehtinen

Kukaan ei kysy naisia työllistäviltä yrittäjiltä kuinka syvältä tämä järjestelmä on. Lisäksi naiset kaivavat omaa kuoppaansa tässä asiassa. Nykyinen kotihoidontukijärjestelmä vaikeuttaa naisten asemaa työelämässä.

Marja-Liisa Kalkela

Totta. Tuohonkin löytyisi yksinkertainen ratkaisu joka on isonikäpolvenajoilta jo.
Perhe sai itse päättää Omilla rahoilla oliko kummallakaan varaa jäädä kotiin . Valtio ei tukenut kotonaoloa .Ainoastaan lapsilisän 4x vuodessa sai kaikki lapsiperheet.
Loput elantoa varten täytyi hankkia työynteolla jos ei ollut varaa jäädä kotiin.

Ei hyvinvointivaltiota muuten olisi rakennettu .
Eläkkeisiin ei riitä rahat? Totta.Ei riitä Takuueläkkeisiin verot niille jotka ei ole työllään hankinnut työeläkettä. Nehän maksetaan 100% verovaroista.
Työeläkkeet kyllä riittävät jatkossakin työssä oleville.

Marja-Liisa Kalkela

Tottakai "pitää" nostaa. Aivan samoin kuin takuueläkettä jota nostettiin jo toiseen kertaan,niille kellä ei ole itse hankittua työeläkettä.
(samalla kun työeläkkeistä leikattiin indeksikorotukset-15 -19 asti)
Ja niiltä ketkä ne kotihoidontuet
(kotona olevien "työttömyyskorvaukset")
veroissaan maksaa niin leikata lisää .Vaatia aktiivimallilla "laiskoja" palkansaaja työttömiä tekemään työttömyys-turvansa eteen töitä.
Ihan jo yhdenvertaisuuden vuoksi ? Vai eikö enää olekkaan kiire saada kaikkia työikäisiä töihin tienaamaan rahaa valton verokirstuun?
JK.Koskeeko tuo myös työttömiä lapsiperheitä? Saako työtön valita kotihoidontuen ja jäädä kotio ? Eikä tarvitse osallistua aktiivimalliin saadakseen kotihoidontuen+lapsilisät+vanheimpainrahaa?

Joko -94 tehtyä lakia muutettiin toimeentulotukea saavilta työttömien lapsiperheiltä?
n.50 000 ei ole saanut edes noita edm.tukia kotihoidontukea,lapsilisiä ym 24 vuoteen. Puhumattakaan siitä että olisi voinut edes itse valita sosiaaliturvansa ehdot.
Työttömillä ja köyhimmillä niistä on päättänyt hallitus ja Stvm-valiokunta aina.

Riittääkö verot kotihoidontukiin jos 9e/pv ilmaistöitä työttömillä teetetään ja verot palkoista jää saamatta?

Pentti Westerholm

Suomessa syntyvyys on alimmalla tasolla 150 vuoteen.Kotihoidon tuen ja äitien hyvinvoinnin lisääminen on tuiki tarpeellista.Se ei ole hyvinvointia kun äidit patistetaan töihinja lapset tarhaa,hetimiten kun äiti on synnytyslaitokselta kotiutunut.Elämässä on paljon muutakin kuin "uraputki".Mikäli Suomi tarvitsee lisätyövoimaa sitä on runsaasti jopa valikoivasti saaatavilla. Soinin linjalla tässä asiassa.l

Marja-Liisa Kalkela

Tuoppa jotain todisteeksi tuosta . Tietääkseni isonikäpolven vanhemmilla ei ollut työssä ollessaan ongelmia kasvattaa meikäläisiä työelämään ja osallistumaan yhteiskunnan palveluiden rahoittamiseen. Vain 4x lapsilisä vuodessa ei muita tukia,myös heillä kuten isonikäpolven aikoina.

Noilla toimilla mentiin-80 luvulle asti.
Nyt on tukia,tukien päälle verovaroista joku ne aina maksaa palkkatyöllään .
Jos ex-palkansaajia irtisanottuja työttömiä vainotaan työttömyystukien takia ,niin mikä ero niissä on muiden Kela etuuksiin nähden? Se että työtön on työssä ollessaan maksanut työttömyysturvansa joka tilistä .
Perusturvan/Toimeentulotuenkin. Työttömyysrahasto tilittää Kelalle palkoista pidätetyistä työttömyysvakuutusmaksuista rahat perustuloon.
Mutta voi ihme kun se onkin sitä "ilmaista" loikoilurahaa. Muut kelan etuudet on ansaittua etuutta josta ei luovuta.

Kun yhdenvertaisuuden vuoksi päästäisiin edes siihen että kaikki lapsiperheet olisi tasa arvoisia ,myös köyhät ja työttömät jotka saa toimeentulotukea.
Että myös heille aletaan maksamaan 24 vuoden jälkeen vihdoin myös lapsilisää,kotihoidontukea,elatusmaksut ja lapsiperheen muut tuet. Nehän on vähennetty -94 lähtien tulona pois toimeentulotuesta.
Kansan sosiaaliturvan pitäisi kuulua kaikille yhdenvertaisesti .
Ei niin että
A)Tuloja saaville ei ehtoja etuuksiin
B) Köyhiltä ja työttömiltä vähennetään etuuksia
C) Työttömät pakotetaan vastiikkeeliseen työhön saadakseen sosiaaliturvansa.
Jotain rajaa sentään yhteisten verovarojen jakamiseen.

Pentti Westerholm

Niin Marja-Leena siihen aikaan kun isä lampun osti.Riitti kun oli katto päänpäällä ja särvintä pöydässä.Elettiin niin sanotusti ,me vielä nousemme tästä aikaa.(-40-50 luku)Muistan erään perheen kun asuivat torpassa missä oli vain maalattia.Pohjolan 30 asteen pakkasissa saattoi hieman paleltaa.Onneksi Suomi on saatu nosuuun yhteisellä uurastuksella.Näin ankeasti ei enään tarvitse asustella .Mutta perheen sisäiset ja ulkoiset vaatimukset ovat kasvaneet,Vaatimattomuus ei enään kaunista vaan se on rasite monelle.Sen takia tukiverkkoa tarvitaan.Sitä paremmin vähäosaisia pystytään auttamaan mitä enemmän on veronmaksajia.Teoriassa on mahdollista saada kaikki tasavertaiseksi,mutta käytännössä ei onnistu.Sanotaan nyt vaikka näin;Tasan ei käy onnenlahjat.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #9

Tasavertaisesti SE onnistui kyllä kun Sosiaalisiatukia ei annettu tuloja saaville .Joka lähtöön 12x vuodessa OP seinästä tulojen päälle. Useampiakin etuuksia päällekkäin.
Kun vainotaan työttömiä ,puhutaan verojen väärikäyttäjistä,laiskoista,työtä vieroksuvista
Niin perusteleppa millä oikeudella muut voi vetää lonkkaa sohfalla ja tuet juoksee kuin manulle illallinen?

Kuten porvarit on usein todennut tuet Passivoi ihmisiä .Ei enää viitsitä nähdä vaivaa tehdä työtä elantonsa eteen. Eikä edes hankkia omaa eläkettä.
Kaikki tarjotaan verovaroista.Mutta vain joillekkin.
Ja juuri siksi Sipilä,Soini ja Orpo jotka työttömiltä leikkaa ja kiristää tukien ehdoilla on viimeisiä joiden pitäisi puolustaa muiden etuuksia.
Jos säännöt ja ehdot ei ole kaikille samat .Sama verokirstu kaikissa Kelasta maksettavista tuista,lisistä,vähennyksistä ym.

Jokainen saa jo kehdosta lähtien sosiaaliturvasta tukea,koulutuksen,neuvolat ym.
Jokaisella on myös velvollisuus ne työikäisenä maksaa takaisin . Muuten sosiaaliturva tullaan jatkossakin hoitamaan velalla jälkipolvien maksettavana.

Ja kuten sanoit "Mitä useampi on työikäisistä työssä ja maksaa veroja,sitä useammalle sosiaalista tukea todella tarvitseva saa juuri sitä mitä varten aikanaan luotiinkin sosiaaliturva.Turvataan riittävä elanto sitä taritseville.
Vanhuksille,sairaille,työkyvyttömille ,pienituloisille,opiskelijoille ja työttä vailla oleville.

Nyt Kelan miljardeja jaetaan tuloja saaville? Miksi? Eletäänkö yli varojen kun palkat,pääomatulot,osingot ei riitä elämiseen?
Olisko aika tehdä täys remontti Ketuuksiin ja tehdä ne kaikki tuloperusteiseksi? Kuten toimeentulotuen ehdot on? On oltava totaalisesti tuloton ja todistettava tiliotteella että on varmasti köyhä.

Pekka Salminen

Soinin ihannemaassa USA:ssa äitiysloma on muutama kuukausi ja sitten on mentävä takaisin töihin. Jos haluaa olla pitempään kotona lapsia hoitamassa on isällä oltava tarpeeksi lihava rahapussi. Tosin lapset saattavat mennä päiväkotiin jo 2,5 vuotiaina.

Marja-Liisa Kalkela

Paitsi Köyhien lapsien äidit?

26.01.2011
SS
Lapsilisä ei kuulu köyhille!
Ylen uutiset iski maanantaina suoraan suoneen muistuttamalla, että lapsilisä lasketaan yhä tuloksi toimeentulotukea saaville.
On laskettu pian 17 vuotta, vuodesta 1994 lähtien.
(Jo 24 vuotta ja yhä voimassa .Myös kotihoidontuki leikattu saman ajan)
Toisin sanoen, kaikista köyhimmät perheet eivät saa lapsilisää, koska toimeentulotuesta vähennetään lapsilisän verran.

Käytäntö koskettaa monia, sillä lähes joka kymmenes lapsi
-eli noin 50 000 lasta jää vaille lapsilisäänsä.
-Suurin osa menettäjistä on yksinhuoltajaperheitä.

Universaalinen joka lapsen oikeus lapsilisään. Paitsi köyhien.
Savon sanomat laski että n.150milj/ vuodessa olisi edm.lapsilisät.
24v X 150milj=3,6 Mrd pois köyhiltä lapsiperheiltä ja tämä on vain lapsilisien osuus.

Nyt olisi mukava kuulla perustelut tuohon ?
Onko lapsen vika kun syntyi köyhään perheeseen?
Onko lapsen vika jos vanhemmat on työttömiä?
Onko 0-17v lapsi myöd työtön vai miksi hänen lapsilisä on leikattu lapsen toimeentulotuesta?
Joka on välttämättömään elantoon kuukaudeksi. Ei lisää lapsen elantoon lapsilisää
kuten tuloja saavat saa lisänä tulojensa päälle 12x vuodessa/17v per lapsi?

JK. Jos lisiä ei tarvitse elantoon voi sen tallettaa tai ostaa osakkeita. Hyvin sijoitettuna voi saada jopa 45 000e 17v aikana.Ja ihan verovaroilla vaikka asunnon ostoa varten.

Näillä tulonsiirroilla verovaroista köyhimpien kustannuksella on tehty Kelasta hyvätuloisten tukiautomaatti.
Köyhät ja työttömät syyllistetään kun he saavat vain välttämättömän tuen kuukauden elantoa varten ?

Marja-Liisa Kalkela

Ja lasten ja äitien eriarvoistaminen jatkuu yhä 2018

Stvm-budjetti-18
Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lapsilisälain lapsilisän suuruutta koskevaa pykälää siten, että lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen tasoa nostettaisiin 4,75 eurolla lasta kohden. Näin yksinhuoltajakorotus nousisi 48,55 eurosta 53,30 euroon lasta kohden kalenterikuukaudessa.

-Lapsilisä otetaan toimeentulotukilaskelmassa huomioon toimeentulotuen määrään vaikuttavana tulona.

yksinhuoltajatalouksissa pienituloisuusaste on lähes kaksinkertainen verrattuna muuhun väestöön.
-Samoin yksinhuoltajien työttömyys on kaksi kertaa yleisempää kuin muun väestön työttömyys.
Toimeentulotukea saavien kotitalouksien tuloja korotus ei siten lisää.

Aivan. Hurstilta saa lapselle leipää ja kirppputorilta vaatteet. Jo kehdosta lähtien eroitetaan lapset eri kastin.