Tiistai 21.5.2019

Nyt leviää Helsingin painava huoli sotesta: ”Leikkausten mittakaava on käsittämätön – Vastaa koko terveysasemaverkoston lakkauttamista”

Luotu: 
7.3.2018 14:11
  • Kuva: Alma Talent arkisto / Antti Mannermaa
    Kuva
    Kannanotossa on mukana Helsingin kaupunginvaltuutettuja kuudesta eri puolueesta. He kaikki ovat kaupunginhallituksen jäseniä. Kuvituskuvassa arkistokuva kaupunginvaltuuston kokouksesta.
|

Sote- ja maakuntauudistus huolestuttaa Helsingissä päättäjiä yli puoluerajojen. Kuusi kaupunginhallituksen jäsentä julkaisi yhteisen kannanoton Helsingin Sanomissa. Heidän mukaansa uudistuksella olisi dramaattiset seuraukset Helsingin kehitykselle.

Kirjoitus on lähtenyt leviämään somessa.

Aiemmin uudistuksen vastustajana on julkisuudessa esiintynyt lähinnä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.), joka on saanut tuekseen myös Tampereen pormestarin Lauri Lylyn (sd.). Nyt huolensa esittävät yhteisessä kirjoituksessa Helsingin kaupunginvaltuutetut Terhi Koulumies (kok.), Otso Kivekäs (vihr.), Tomi Sevander (sd.), Veronika Honkasalo (vas.), Marcus Rantala (r.) ja Mika Raatikainen (ps.).

Kuusikon mukaan Helsingin kaupunginhallituksessa on yli puoluerajojen herännyt painava huoli hallituksen sote-esityksen seurauksista. He viittaavat Uudenmaan liiton laskelmiin, joiden mukaan pääkaupunkiseudulla syntyisi uudistuksen johdosta heti ensimmäisenä vuonna 200–400 miljoonan euron alijäämä, mikä päättäjien mukaan tarkoittaisi Helsingille sadan miljoonan euron leikkausta. 10 vuoden aikana Uudenmaan rahoitusvaje kasvaisi 1,2 miljardiin euroon.

Tämä rahoituskriisi johtaisi kannanoton mukaan joko valtaviin leikkauksiin peruspalveluista tai uusimaalaisten rajuihin veronkiristyksiin verontasausjärjestelmän takia. Hallituksen esittämä valtionosuuksien laskentakaava on päättäjien mukaan Uudellemaalle poikkeuksellisen epäedullinen, joten maakuntiin upotettava raha kupattaisiin etenkin pääkaupunkiseudun veronmaksajilta.

–Leikkausten mittakaava on käsittämätön. Siihen päästäisiin vuositasolla helsinkiläisten palveluissa esimerkiksi lakkauttamalla kaupungin koko terveysasemaverkosto tai vähentämällä 2 000 työntekijää sote-palveluista. Tällaiset leikkaukset peruspalveluihin eivät ole hyväksyttäviä tai edes harkittavissa hyvinvointivaltiossa, kaupunginvaltuutetut katsovat.

Kuusikon mukaan uudistuksessa suurimpia häviäjiä ovat helsinkiläiset ja isojen kaupunkien asukkaat, kun muuttotappioalueet voittavat.

–Emme voi kannattaa sellaista uudistusta, joka näiden näkökohtien lisäksi ei edes muutenkaan täytä sille asetettuja tavoitteita.

Sote- ja maakuntauudistus on ajautunut vastatuuleen myös eduskunnassa, kun kokoomuksen rivit ovat alkaneet rakoilla käsittelyn alla. Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) on vaatinut uudistuksen kaatamista. Sitä ovat arvostelleet myös hänen puoluetoverinsa Susanna Koski ja Harry Harkimo. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ilmoittanut, että nimilistoja käydään läpi sen varmistamiseksi, että hallituksen esitys voittaa äänestyksessä, jonka odotetaan olevan kesäkuussa.

Soten valinnanvapausesitys tulee eduskunnan käsittelyyn huomenna torstaina.

 

 

Lue myös:

Ministeriön virkamiehen väitöksestä kylmää kyytiä valinnanvapaudelle: Heikensi palveluita

Timo Soini murjoo hallituskumppania: ”Kokoomus on sekoomus”

Kaatuuko hallitus soteen? Lepomäki: ”En pidä mitenkään annettuna, että tämä laki tulee eduskunnasta ulos”

Jo kolmas repesi kokoomuksen riveistä – vaatii sotea EU:n syyniin: ”Riskit ovat liian suuria”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antero Koski

Mikäs hätä snadilaisilla nyt on? Justiinhan meni niin upeasti, että laittomillekkin tarjottiin kaikki mahdolliset hoidot ilmaiseksi. Hoitakoot nyt sitten omatkin kansalaiset.

Joo, noinhan Janille, Pekalle, Naatzimalle jne kertoa, mutta kääntyyhän se hesalaisten kustannukset koko kansalle kuitenkin.
Mutta hesasta olisi hyvä tehdä kuitenkin sote kokeilu alue ja jostain perämetsästä toinen. Kun kerran sen synnyttäminen on vaikeaa, niin ei suden korjaaminen ole yhtään helpompaa.

Mikko Toivonen

Kyllä tämä meille kansainvälistä terveydenhuoltoa kokeneille on ollut aivan selvää alusta asti. Pieleen menee ja kunnolla.
Ei tarvita talousprofessoreja päättelemään, että kustannus nousee ja palvelut heikkenee.
Määrää vaan ei kukaan vielä pysty tarkoin laskemaan kun se riippuu täysin siitä kuinka paljon vapaamatkustajia, anteeksi vapaavalintaisia, lasketaan pörssiterveydenhuollon piiriin julkisesta
Suunta on kuitenkin ilmiselvä ja siksi koko yhdistelmä maakuntahallinto ja sote yhdistelmä on peruttava kokonaan ja heti.

Lauri Kiiski

Onhan Helsingin Kallioon luvassa läänitason jättivirasto tuhansine uusine työntekijöineen huolehtimaan maakunnan omien julkisten liikelaitosten toiminnasta ilman varsinaista kilpailutusta verovaroin, joten uutisointi on epäuskottava.

Toki Helsingissäkin äyrejä voitaisiin nostaa muun Suomen tasolle.

Tommi Vilkka

Rajat kiinni tai auki, ei sen väli kun riittää että osaa sanoa yhden taikasanan ja pääsee maahan (tämä piti sanoa kun ihmiset eivät vieläkään ymmärrä). Soten idea on amerikan malli jossa julkinen kaikille mahdollinen terveydenhuolto ajetaan alas niin että ihmiset ennemmin kuolevat hitaasti kotiinsa kuin menevät lääkäriin. Sote uudistuksessa tullaan siirtymään enemmissä määrin palveluseteleille joka tarkoittaa että yksityiset yritykset saavat melkein luvan painaa rahaa omaan käyttöön, ja kuntien että valtion menot kasvavat.

Esa Auramäki

Kummasti Helsingillä Vapaavuoren vetämänä oli varaa kunnallisveron alennukseen. Ja sehän oli jo ennestäänkin alempi kuin syrjemmillä ja köyhemmillä alueilla. Muutenkin tää Helsingin naukuminen "maakuntiin upotettavasta rahasta" on lähinnä naurettavaa. Kyllä sitä "yhteistä rahaa" kannetaan Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle konttikaupalla. Nuo valtionosuudet ja verontasaukset ovat vain rikka rokassa. Sinänsä koko tuo Sote-sekoilu joutaa kaataa. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005428382.html

Pasi Käyhkö

Olen sitä mieltä,"että kuntien valtionosuuksia on pienenettävä. Valtionosuuksien jakaminen joka niemeen ja notkelmaan on turhaa tekohengitystä.
Enemmänkin tukea pitää antaa elinvoimaisille, kasvaville talousalueille. Esim. asuntotuotantoa varten.

Mikael Nygård

Pöyristyttävää!

Nyt on korkea aika kaikkien Kokoomuksen kansanedustajien herätä ja ottaa taskulaskimet esiin. Artikkelissa esitetyn leikkaustarpeen mukaan tilanne olisi Helsingissä Sote/Maakuntauudistusten toteutuessa se, että kaikki kaupungin terveysasemat lakkautettaisiin ja tilalle tulisi yksityiset terveysasemat joiden veloitustasoista ei ole mitään tietoa.

Tätäkö me haluamme?

En ainakaan minä. Tämä ei vamaan myöskään kelpaa kenellekkään muulle stadilaiselle.

Miten tästä sitten päästään pois? Siten että stadin Kokoomuskansanedustajat yhtenä miehenä julkisesti hylkäävät esitetyt uudistukset sellaisina kuin ne nyt on tai ovat juuri tulossa pöydille. Sen jälkeen sekä pääministeri että Kokoomuksen puheenjohtaja ymmärtävät epäonnistuneensa hankkeessa ja vetää siitä omat nopeat johtopäätöksensä.

Markku Koivisto

Kuinkas minusta tuntuu, että nuo esitetyt luvut on hätäpäin vetästy hatusta. Valtioneuvoston tilauksesta muuan professoriryhmä, useat sen jäsenet, olivat sitä mieltä että maakuntauudistus olisi ihan kelvollinen mutta tämä valinnanvapaus turmelisi kaiken.
Totta sen sijaan lienee, että nykyjärjestelmä jatkaa "hillitöntä" kustannusten nousua kuten tähänkin asti.

Juha Koponen

..Sote muuttaa terveydenhuoltoamme kannattavaan ja parempaan suuntaan. Tottakai DDR-terveyskeskuksiemme työntekijät saavat lähdöt, koska kukaan ei tule käymään siellä. Totta kai ihmiset valitsevat paremman hoidon , vastuullisemman mahdollisuuden. Totta kai muutunut järjestelmä maksaa veroja Helsinkiin. Parempi hoito tuo myös rahaa.
On selvää, että kun muutos on tehty, tullaan palaamaan kriitiikkiin ja yrityksiin kaataa menestyvä uusi järjestelmä.
YLE tuo pakko TV haluaa myös Pakko DDR-järjestelmän pysyvän.yle pakko tv on tehnyt tutkimusta sotesta jossa katsotaan mmitä on vallinnnanvapaus. Ihmisillä on edessään "valintaviidakko". heh, se oli paras sen jälkeen, kun joku korkea viranomainen sanoi, että Sote mahdollistaa "turhat käynnit erikoislääkäreillä"!
Ihmiset! vaaleissa äänestettävä SOTE puolueita. Se on kaikkien tärkein muutos, jolla Suomi saadaan muutokseen ja parempaan DDR ajoista...

Kari Kallio

Prof. Kekomäki tänään antoi hyvät ohjeet HS:ssa. Lukekaa! Hänen mukaansa sellaista mikä ei ole rikki ei pidä korjata! Hän tarkoittaa, että Suomen terveydenhoitojärjestelmä on hyväksi havaittu ja sitä tullaan aivan ulkomailta asti tänne ihmettelemään. Kekomäkeä on kuultu asiantuntijana, mutta kovakorvainen hallitus ei ole ottanut mitään opikseen! Surullista kovakorvaisuutta.

Tapani Lehti

Suomen koko valtion ja kuntien yms tehtävät ja työt saneerattava raskaalla kädellä, pääsivät surkeaan ja tehottamaan ja kalliiseen tilaan edellisten hallitusten ja presidenttien aikana, ja verotus ja valtion velka kestämättömät. Yksityistäminen ei hyvä, mutta jotaon on pakko tehdä.

Jari Kaisla

Tämän show käsikirjoitus menee seuraavasti:

1. Sote runnotaan läpi erilaisilla pelotteluilla ja verukkeilla.
2. Sote leikkauksien seurauksena terveydenhoitohenkilöstöä vähennetään ensin rajusti, jotta voittoja saadaan maksimoitua yksityisille tahoille.
3. Hoitojonot kasvavat.
4. Aletaan vaatimaan lisää resursseja, jotta hoitojonoja saataisiin purettua nopeammin.
5. Valtio joutuu maksamaan tuntuvasti lisää, jotta sairaanhoitopalvelut tehostuisivat.
6. Yksityiset tahot korottavat hintojaan ja hallinnon korvauksiaan tuntuvasti. Suuriosa valtion korotuksista menee terveysyhtiöiden osinkoihin ja näiden yritysten korkeassa virassa olevien bonusten/palkkioiden maksuihin. Tuloksena on vain vähän lisääntynyt tehokkuus.
7. Valtiota huudetaan taas apuun ja rahaa tarvitaan lisää. Kohta 6. alkaa pyöriä samaa sykliä eli sisään laitettu lisäraha tuottaa todella vähän tehoa, koska suuriosa menee aivan muihin tarkoituksiin kuin sairaanhoitoon.
8. Rahastusautomaatti on luotu ja meille syntyy useita uusia miljonäärejä terveydenhoidon alalle ja emme ole edes samalla tehokkuuden tasolla kuin ennen Sotea. Tapahtumaa selitellään maailman muuttumisella ja teknologian lisääntyneillä kustannuksilla jne.