Tiistai 11.12.2018

HS: KRP pääsee käsiksi toimittajan laitteisiin etsiäkseen vuodettuja papereita

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.3.2018 16:07
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin Sanomat julkaisi joulun alla paljastusjutun Tikkakosken Viestikoekeskuksesta, mistä nousi kohu ja alkoi rikostutkinta.
|

Helsingin käräjäoikeus on myöntänyt keskusrikospoliisille (KRP) luvan tutkia Helsingin Sanomien toimittajalta takavarikoituja laitteita, kuten tietokonetta, kertoo Helsingin Sanomat.

Kyseessä on erityinen laite-etsintä, jota ilman Puolustusvoimilta todennäköisesti laittomasti vuodettuja asiakirjoja ei käräjäoikeuden mukaan ole mahdollista löytää ja takavarikoida. Oikeuden mukaan toimittajalla voi olla hallussaan kyseisiä papereita.

Käräjäoikeus totesi aiemmin, että toimittaja Laura Halmisen kotiin tehty erityinen kotietsintä oli laillinen. Halminen oli riitauttanut asian ja vedonnut muun muassa lähdesuojaan. Käräjäoikeus totesi, että lähdesuoja on perustuslain turvaaman sananvapauden olennainen osa, jota ei voi rikkoa esitutkinnan aikana, kun kyseessä on turvallisuussalaisuuden paljastaminen.

KRP pääsee nyt siis tutkimaan esineitä etsintävaltuutetun avulla. Valtuutettu varmistaa, ettei poliisi pääse käsiksi lähdesuojan alaisiin tietoihin. Valtuutettu arvioi, sisältääkö materiaali lähdesuojan alaista aineistoa.

Erityisen kotietsinnän taustalla oli Helsingin Sanomissa edellisenä päivänä julkaistu paljastusjuttu Tikkakosken Viestikoekeskuksesta. Halminen oli toinen jutun kirjoittajista. Helsingin Sanomille vuodettiin salaisia asiakirjoja, ja artikkelin yhteydessä julkaistiin kuvia asiakirjoista, joissa oli ”salainen” ja ”erittäin salainen” -leimoja. KRP tutkii tapausta nimikkeillä turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

Halmisen kotoa on takavarikoitu kaikkiaan 19 esinettä: tietokone, tabletti, useita muistitikkuja, gsm-puhelimia, tietokoneen virtajohto ja muuntaja sekä muistilappu ja muistivihkoja. Esineet oli suljettu sinettipusseihin sitä mukaa, kun Halminen oli ilmoittanut niiden sisältävän lähdesuojan alaista aineistoa. Ne jätettiin tuolloin odottamaan myöhemmin etsintävaltuutetun kanssa sovittavana aikana suoritettavaa laite-etsintää.

Oikeus katsoi aiemmassa päätöksessään, että mikään ei viittaa siihen, että lähdesuoja olisi Halmisen tapauksessa vaarantunut tai että se tulisi todennäköisesti myöhemmin vaarantumaan. Lue päätöksestä tarkemmin: Käräjäoikeus: Kotietsintä HS-toimittajan kotiin ei ollut laiton – poliisi saa pitää takavarikoidut esineet

Halmisen asianajaja Kai Kotiranta kertoi tuolloin ilmaisseensa tyytymättömyyttä päätökseen, ja kotietsintäjuttu on etenemässä hovioikeuteen. Kotiranta pitää juttua merkittävänä erityisesti sen kannalta, miten absoluuttista lähdesuojaa jatkossa tulkitaan. Kotiranta katsoi tuolloin, että takavarikoidut esineet olisi pitänyt säilyttää koskemattomina, kunnes viimeinen oikeusaste antaa asiassa lopullisen päätöksen.

Lue Kotirannan haastattelu: HS-toimittajan lakimies aikoo valittaa – takavarikoidut muistitikut yhä koskematta

Lue myös:

KRP:n kotietsintä oli HS:n toimittajan mukaan laiton – Lakimies: Poliisin perustelulla ”ei mitään merkitystä”

Sauli Niinistö hämmästyi professorin epäilyä kanslian vuotamisesta: ”Käsittämätöntä”

Professori: HS:n vuotaja voi olla presidentin kansliasta – ”Selittäisi Sauli Niinistön ripeyden”

Sanoman hallitus: HS:n päätoimittajalla varaukseton luottamus

Sananvapausjärjestössä repesi riita: HS:n virheestä jyrähtänyt pj erosi

Arvio tietovuodosta TE:ssä: Myyrä löytyy varmasti – melko korkealla järjestelmässä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Mattila

Kyl se todellinen syyllinen istuu tuolla päättävissä toimijoissa ketkä haluavat tämän tiedustelulain voimaan. Mielestäni tälläistä lakia ei pitäisi asettaa voimaan. Suomi ei saa sotkeutua mihinkään suurvaltojen tietojen yritys kalasteluun vaan pitäytyä puolueettomana. Kun ei nuo poliitikot ajattele muuta kuin omaa persettään. Lisää poliittisia virkoja maakuntahallitusten kautta ei kiitos! Poliittista peliä Mikä väärentää demokratiaa on niin paljon et se on sitä suomen sisäistä korruptiota. Sitä pitäisi purkaa. Maan pitäisi olla omavarainen kaiken sen suhteen mitä se pystyy olemaan. Monopoli asemassa valtion firma saa olla Ramsey hinnoittelun mukaan vaikka eu:ssa ollaankin. Enemmistö veronmaksajista on kuitenkin normi työläisiä joiden toimeentuloja nämä hallituksen kaikki päätökset rasittaa se on kuitenkin se osa kuka tuo niitä todellisia verotuja ja mitä enemmän kaikkea annetaan sijoitusyhtiöiden omistukseen niin sen huonommin Suomella menee. Onko kukaan poliitikoista ilmoittanut jossain äänestyksessä ettei hän voi osallistua siihen koska hänellä on osakkeita sijoitusyhtiössä mihin tää päätös vaikuttaa? Sellaisen ilmoitta jättäminen on mielestäni aika vakava teko ja rangaistuksena pitäisi olla poliittisen uran loppu. Sellainen ihminen ei voi olla kansanedustaja.

Erkki Martikainen

Sinä sitä halusit julkituoda vastustuksesi asiaan joka ei ollut ollenkaan tämän jutun aiheena. Näin käy kun ei halua ajatella muuta kuin sitä yhtä asiaa joka kulloinkin harmittaa , eikä senkään asian todellisia vaikutuksia jaksa miettiä. Mutta toki saat olla mitä mieltä haluat.

jari välimäki

koko setti on alusta lähtien suunniteltu yhtä tarkoitusta palvelemaan , tämä näytelmä pitää esittää finlandia talolla, ilmainen sisäänpääsy , vähän vastaavaa mitä nämä yksityisen pysäköintifirmojen oikeus näytelmät , salainen ja erittäin salainen , ihan kuin 80 luvun bondista , puolueeton , mainio termi , vastaava kuin ( mitään tietämätön, hajuton , mauton , ei paikalla kun tapahtui )....