Tiistai 11.12.2018

Jan Vapaavuori uhosi – Mauri Pekkarinen oudoksuu: ”Voiko hullumpaa himmeliajattelua olla!”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.3.2018 19:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Konkaripoliitikko Mauri Pekkarinen (kesk.) syyttää Vapaavuorta ja tämän tukijoita himmeliajattelusta. Arkistokuva.
|

Yksi hallinto, ei himmeleitä, vastaa keskustan konkaripoliitikko, eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen Helsingin pormestarille Jan Vapaavuorelle (kok.), joka uhosi maakuntauudistuksen kaatuvan.

Vapaavuori on puhunut julkisuudessa voimakkaasti uudistusta vastaan ja alkanut saada näkemyksilleen myös tukea. Jo aiemmin Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) asettui tukemaan Vapaavuorta. Tänään kuusi Helsingin kaupunginhallituksen jäsentä eri puolueista julkaisi uudistusta kritisoivan kannanoton ja puhui painavasta huolesta. Lue lisää: Nyt leviää Helsingin painava huoli sotesta: ”Leikkausten mittakaava on käsittämätön – Vastaa koko terveysasemaverkoston lakkauttamista”

Vapaavuoren mukaan uudistus kaatuu vielä kevään aikana. Lue tarkemmin: Vapaavuori avautuu taas hallituksen aikeista: ”Pettääkö puolueensa vai kotikaupunkinsa?”

Uudistus on joutunut vastatuuleen myös eduskunnassa, kun kokoomuksen rivit ovat alkaneet rakoilla käsittelyn alla. Soten valinnanvapausesitys tulee eduskunnan käsittelyyn huomenna torstaina.

–Maakunta- ja sote-uudistuksesta voidaan olla monta mieltä. Kaikkine riskeineen ja valmistelun mittavine puutteineenkin, uudistus nyt linjatulta pohjalta on välttämätön ja parempi vaihtoehto, kuin sen tekemättä jättäminen, Pekkarinen sanoo tänään lähettämässään tiedotteessa ja nälvii oman profiilin nostajista.

–Vakavampaa on kuitenkin se, mistä Helsingin pormestari Vapaavuori eilen kirjoitti blogissaan, mihin vaivihkaa myös eräät muut kokoomus- ja sdp-taustaiset kaupunginjohtajat yhtyvät ja mille vihreissä on vahva kannatus. Heille maakuntauudistus on liki kirosana. Heidän mielestään sote-uudistus voisi toteutua, muttei maakuntauudistus.

Kriitikot ovat arvostelleet maakuntauudistusta uudesta byrokratian tasosta, mutta Pekkarisen mukaan juuri Vapaavuoren tapaan ajattelevat syyllistyvät himmeleiden rakentamiseen. Jo aiemmin Pekkarinen ihmetteli Twitterissä Vapaavuoren ajatusta siitä, että sote tarvitaan, mutta maakuntauudistusta ei.

– Siis esimerkiksi pirkanmaalaiset valitsisivat maakunnan sotehallinnon. Maakunnan liiton, valtion aluehallinnon ja kuntayhtymien tehtävät jäisivät eri päättäjille. Voiko hullumpaa himmeliajattelua olla!

Pekkarinen ihmettelee, että kriitikot haluaisivat valita maakuntavaltuuston, joka päättäisi kaikesta soten järjestämiseen liittyvistä asioista, mutta kaikki muu alueen julkinen hallinto pitäisi ”ilmeisesti jättää nykyiselleen”.

–Eli suorilla vaaleilla valittujen sote-päättäjien rinnalla monia muita päättäjiä. Kunnallisvaalien pohjalta valitaan maakuntien liittojen päättäjät, joiden tehtäviin kuuluu muun muassa maakunnan aluekehitys, kaavoitus, EU:n aluepolitiikka ja yleinen edunvalvonta.

Pekkarinen tulkitsee, että maakuntauudistuksen vastustajien mukaan kokonaan maakunnan päättäjien ulottumattomiin jäisivät myös maakunnassa olevat lukuisat valtionhallinnon tehtävät, joita hallinnoidaan nykyisin ainakin kuudesta ministeriöstä. Näitä ELY-keskuksissa hoidettavia tehtäviä ovat muun muassa maakunnan ympäristö-, liikenne-, elinkeino- ja työvoima-asiat.

–Siis samassa maakunnassa olisi Vapaavuoren ja kumppaneiden mukaan sikin sokin erilaisia päätöksentekijöitä ja moninkertaista hallintoa. Mikseivät nuo sotea varten suorilla vaaleilla valitut päättäjät voisi vastata kaikesta sellaisesta koko maakuntaa koskevasta, mikä ei kuulu kunnille? Sitähän maakunta- ja sote-uudistus tarkoittaa.

Pekkarisen mukaan Portugalia ja Baltian maita lukuun ottamatta valtion ja kuntien välissä on hallintoa jokaisessa Euroopan maassa. Pekkarisen mielestä vapaavuorelaisten kriitikoiden ajattelussa maakunnan kaikkia alueita edustavan maakunnallisen hallinnon korvaisi maakunnan keskuskaupunki.

–Sen päättäjien pitäisi voida päättää, ei vain omista asioistaan, vaan myös monista ympäröivän maakuntansa asioista. Tuollainen ei ole kansanvaltaa. Sellaiselle on sanottava ei! Maakuntiin tarvitaan yksi hallinto, ei himmeleitä.

Eduskunnassa kokoomuksen rivit rakoilevat. Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) on vaatinut sote- ja maakuntauudistuksen kaatamista. Sitä ovat arvostelleet myös hänen puoluetoverinsa Susanna Koski ja Harry Harkimo. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ilmoittanut, että nimilistoja käydään läpi sen varmistamiseksi, että hallituksen esitys voittaa äänestyksessä, jonka odotetaan olevan kesäkuussa.

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Milli Maja

Valitusoikeushan viedään valtion viranomaisilta pois ympäristö-, kaavoitus- ja liikenneasioissa. Hyvästi puistot ja retkeilyalueet ja tervetuloa grynderit ....niinkö? Ai nämä vaaleilla valitut poliittiset maatilan emännät tietävät paremmin näistäkin asioista siellä maakuntahallituksessa??

Harri Tapani

" tervetuloa grynderit ....niinkö?"

Uutiset ovat kertoneet tutkimuksista...

"Hämeen ja Helsingin poliisit tutkivat lahjusepäilyjä keskustataustaisessa Nuorisosäätiössä, kertovat Suomen Kuvalehti (SK) ja Ylen uutiset.

Ylen ja SK:n mukaan poliisi tutkii, onko lahtelainen rakennusliike Salpausselän Rakentajat järjestänyt satojentuhansien eurojen maksuja..."

https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/suomen-kuvalehti-ja-yle-poliisi-tutkii...

Kari Kallio

Tuskin Pekkarisen oma viiteryhmä nyt tuulimyllyistä on mieltään pahoittanut, vaan siitä, että eiköpä se ollut juuri Maurin hallintokaudella, kun Suomen lannoitetteollisuus myytiin liian halvalla Norjaan, minkään jälkeen lannotteiden hinnat pomppasivat pilviin ja myyntihinnan maksumiehiksi tulivatvatkin itse maajussit.

Markku Koivisto

Ylen uutisvahdissa joukko professoreita oli sitä mieltä että maakuntauudistus olisi ihan hyvä mutta valinnanvapaus ei. Otapa näistä selvää tavallinen Pulliainen. Mitä helsinkiläiset noita summiaan esittelevät ne vaikuttavat ainakin minusta vähän niinkuin keittiön kellosta katsotuilta.

Seppo Simonen

Ei mitään uutta tällä palstalla, samalla suunnan sävelellä näppis laulaa. Tuleva sote/maakunta uudistus tulee hämmästyttämään edukseen pahimmatkin kriitikot.
Eräskin kommentoija täältä jo 9 vuotta sitten Kalevalehdessä kommentoi kriisikunnista kuntien, pitäis kuntien määrää saneerata 340 kunnasta 200 kuntaa.

Hallitus toteuttaa sotessa terveystoiminnassa potilaan valinnanvapauden kunnan ja yksityisen puolen yhteistyöllä potilaalle parasta hoitoa tarjoamalla. Maakunta uudistuksell modernisoidaan ja digtalisoidaan kuntarajenteesra nykyisten 295 kuntapäättäjän joukko 18 maakunta päättäjään. Kukapa moista järkilinjaa vastustaa joten Mauri Pekkarinen on oikeassa joukossa.

Harri Kovala

Enää puuttuvat vain laki maakunnista, kaikki työkalut, digitaaliset ja analogiset, sekä tieto mitä, milloin ja miksi maakunnat tekevät.

HUSin digitaaliset työkalut maksoivat 1,8 mrd euroa, riittääköhan maakuntien Suomen digitaalisiin työkaluihin 10 vai 15 med euroa.

Juha Uotinen

Koko eduskunnan nykyinen tehtävien teko on himmeliajattelua, toiveita ja palturia. Kansa kärsii ja köyhiä kuolee, mutta Pekkarinen vaan pohtii maaseudun tulevaisuutta sote-mallissa. Sosiaali ja terveydenhoito on muuttunut asosiaalisten rikollisten yläpitämään sairauksien yllä pitämiseen ja sairauksien pysyvyyden hoitoon. Kansalla ei ole varaa lääkeisiin, joita sairastavat, koska ravintosuositukset ovat hengenvaarallisia. Työttömät tapetaan vehnäjauholla ja makaronimössöllä ja diabeteshoitajat syöttävät sokeria sokeriyliherkille liikalihaville. Terveydenhoidosta ei kukaan puhu mitään, lääkkeitä, lääkkeitä ,aina vain lääkkeitä. Kela maksaa ja veronmaksajat.

Matti Mulari

Mauri Pekkarinen on satakymmenen prosenttisesti oikeassa.
Maakuntahallinolle (18 maakuntaa) siirretään nykyisiltä hallintohimmeleiltä 190 Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiota, 62 Ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-aluetta, 56 Maaseutuhallintoa, 44 Lomituksen kunnallista paikallisyksikköä, 22 Pelastuslaitosta, 18 Maakuntien liittoa, 15 Te-toimistoa ja 15 ELY-keskusta.
Onko tämä Vapaavuoren morkkaamaa himmelien lisäämistä?Tulevaisuudessa siis 18 maakunnan vaaleilla valitut valtuutetut päättävät näistä asioista.
Onko Vapaavuori nukahtanut, kun yhteen- ja vähennyslaskua peruskoulussa on opetettu vai onko Helsingin kouluopetus laskennossa ollut noin huonoa. Suosittelisin vapaavuorilaisille laskuopin alkaiden kertaamista.
Mistä todella on kysymys tästä Vapaavuoren ja hänen opetuslastensa masinoimasta offensiivista laillista esivaltaa ja lainsäätäjiä vastaan?
Kysymys on Vapaavuoren ja kaupunginjohtajien ja johtavien luottamusmiesten egosta.
Helsingin kaupungin vuoden 2016 tilinpäätöksen mukaan sosiaali- ja terveystoimen henkilöstöä oli 21792 eli 57,3 prosenttia kaupungin koko henkilöstöstä. Ilman liikelaitoksia ja sisäisiä eriä Helsingin kaupungin toimintamenoista Sosiaali- ja terveystoimen osuus oli 2 188 milj. euroa eli 47 prosenttia.
Pelko Vapaavuorella ja hänen Elinoillaan on siitä, että Helsingin kaupungin nykyisestä henkilöstä ja budjetista yli puolet siirtyisi vaaleilla valituille Uudenmaan maakunnan päättäjille. Tässäkin systeemissä helsinkiläisillä olisi melkein enemmistö. Vapaavuoren kaulakäätyjen paino siis puolittuisi, eikä hän voisi mesoa niin suurella äänenpainolla kuin nyt, kun alamaisjoukosta ja uskollisista aseenkantajista yli puolet olisi "kadonnut" pienempiin ja demokraattisempiin hallintohimmeleihin.