Keskiviikko 19.12.2018

Hallituksen malli julki: Valinnanvapaus luo 5 miljardin euron markkinan – palveluntuottajien täytyy julkaista verotietonsa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.3.2018 13:42
Päivitetty: 
8.3.2018 14:03
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Tiedotustilaisuuden materiaaleista napattu kuva, joka kuvaa sote-uudistuksen valinnanvapausmallin vaikutusta yksityisten terveysyritysten rooliin terveysmarkkinassa.
|

Faktakulma

Hallituksen esitys sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslaiksi annetaan eduskunnan käsittelyyn tänään 8.3.2018. Lakiesityksen mukaan asiakkaan mahdollisuus valita sosiaali- ja terveyspalvelujaan laajenisi vaiheittain vuosina 2020-2022. Eduskunnan on tarkoitus hyväksyä maakunta- ja sote-uudistuksen lait kesäkuussa 2018.

Hallitus on julkistanut esityksensä sote-palveluiden valinnanvapaudesta. Esityksessä arvioidaan, että valinnanvapauden kautta järjestettävien palvelujen arvo on vajaa kolmannes eli noin 29 prosenttia kaikista maakuntien järjestämistä sosiaali- ja terveyspalveluista.

Tämä tarkoittaa noin 5,3 miljardia euroa julkisten sote-palveluiden koko 18,6 miljardin euron rahoituksesta vuoden 2016 tasossa. Aiempi arvio valinnanvapausmarkkinan koosta oli 5,8 miljardia euroa, mutta nyt asiakassetelin käyttöä on rajattu aiempaan malliin nähden.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan valinnanvapautta täsmennettiin ennen joulua siten, että asiakassetelin käyttöä tarkennettiin ja sote-keskusten toiminnan määritelmää laajennettiin tuomalla niihin kaksi erikoissairaanhoidon osa-aluetta. Maakunta päättäisi mitkä nämä erikoisalat ovat.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kuvasi tiedotustilaisuuden aluksi hallituksen esitystä valinnanvapaudesta historialliseksi.

Hallituksen tiedotteen mukaan valinnanvapaus tarkoittaisi käytännössä sitä, että ihminen listautuu valitsemansa sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaaksi ja valitsee lisäksi haluamansa hammashoitolan. Sote-keskuksesta saisi terveyspalveluja sekä ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluista. Kuten sanottu yllä, sote-keskuksesta saisi uuden esityksen mukaan myös erikoislääkärin palveluja vähintään kahdelta erikoisalalta.

Maakunnan liikelaitos tarjoaisi omien sote-keskusten ja hammashoitoloiden lisäksi kaikki sosiaalipalvelut ja muut terveyspalvelut. Näitä ovat esimerkiksi perhekeskusten palvelut, kouluterveydenhuolto, kotihoito ja erikoissairaanhoito sairaaloissa.

Lain mukaan maakunnan liikelaitoksen olisi myönnettävä asiakasseteleitä tietyissä palveluissa. Asiakas käyttäisi asiakassetelin yksittäisen palvelun hankkimiseen toiselta palveluntuottajalta.

– Asiakasseteliä pitäisi tarjota esimerkiksi kotihoidossa, asumispalveluissa ja lääkinnällisessä kuntoutuksessa. Lisäksi asiakasseteli olisi myönnettävä, jos hoitotakuun aikarajat ylittyvät. Maakunta voisi käyttää halutessaan asiakasseteliä laajemminkin, kunhan se ei haittaisi palvelujen toimivuutta, tiedotteessa kerrotaan.

Henkilöt, joilla on laaja ja pitkäaikainen avuntarve, voisivat saada käyttöönsä henkilökohtaisen budjetin. Henkilökohtaisen budjetin avulla asiakas voisi valita yksilölliseen tilanteeseen sopivia palveluja, vaikkapa henkilökohtaisen avustajan.

Lue myös: Tämä kuva selventää: Mitä sote-uudistus muuttaa – näin saat hoitoa v. 2020

Palveluntuottajien julkaistava verotietonsa

Hallituksen mukaan ”laki velvoittaisi maakuntia ja palveluntuottajia huolehtimaan asiakkaiden neuvonnasta ja ohjauksesta”. Tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että tämä on tärkeää, jotta valinnanvapaudesta saadaan hyötyä.

– Asiakkaat saisivat nykyistä paremmin tietoa sosiaali- ja terveyspalvelujen laadusta ja odotusajoista. Lisäksi sote-keskusten ja hammashoidon palveluntuottajien sekä asiakassetelipalvelun tuottajien pitäisi julkaista vuosittain tiedot muun muassa tuloistaan, maksamistaan veroista ja verotuspaikasta, voitoista ja tappioista, johdon palkoista ja palkkioista sekä yhteiskuntavastuun toteuttamisesta, hallitus kertoo.

Palveluntuottajille maksettavissa korvauksissa otettaisiin huomioon asiakkaiden palvelutarpeeseen vaikuttavat tekijät, kuten ikä ja sairastavuus. Maakunta siis maksaisi palveluntuottajille suuremman korvauksen vanhemmista ja sairaammista asiakkaista. Maakunta voisi maksaa tuottajalle myös lisäkorvauksia syrjäseutujen palveluista ja kannustimia hoidon ja palvelun onnistuneisuuden perusteella.

Sote-keskus ja maakunnan liikelaitos voisivat mallissa täydentää omaa palvelutuotantoaan ostamalla palveluja eri kokoisilta yrityksiltä ja järjestöiltä.

– Pienillä yrityksillä olisi myös hyvät edellytykset toimia asiakassetelipalvelujen ja henkilökohtaisen budjetin palvelujen tuottajina, hallitus arvioi tiedotteessaan.

Lue lisää:

Sipilän hallitus luo uuden viraston, johon tulee 1600 henkilötyövuotta

Nyt tuli hallituksen luku: Jopa 25 000 sote-työntekijää siirtyy yksityisille – Li Andersson tyrmistyi

18 maakuntaa ”ei ole kiveen hakattu” – Rahavaikeudet voivat johtaa yhdistämisiin

Lue myös:

Yle: 25 kokoomuslaista vahvisti äänestävänsä soten puolesta – ainakin 5 epävarmaa: ”En voi ottaa sikaa säkissä”

Kaatuuko hallitus soteen? Kapinan laukaissut Lepomäki: ”En pidä mitenkään annettuna, että tämä laki tulee eduskunnasta ulos”

Ministeriön virkamiehen väitöstutkimuksesta kylmää kyytiä valinnanvapaudelle: Heikensi potilaiden palveluita

Faktakulma

Hallituksen esitys sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslaiksi annetaan eduskunnan käsittelyyn tänään 8.3.2018. Lakiesityksen mukaan asiakkaan mahdollisuus valita sosiaali- ja terveyspalvelujaan laajenisi vaiheittain vuosina 2020-2022. Eduskunnan on tarkoitus hyväksyä maakunta- ja sote-uudistuksen lait kesäkuussa 2018.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Verotietojen julkaiseminen on uutta, mutta muuten asia on kuvattu ja siitä varoiteltu jo liki parikymmentä vuotta sitten ihan kirjassa.

”Yksityistämisinnon takana olevat toimijat ovat niitä, jotka yksityistämisestä hyötyvät.

Erilaisten julkisten palvelujen yksityistäminen tarjoaa yritysten voitontavoittelu-näkökulmasta huikeita etuja...

Monialayritysten katseet ovat nyt kohdistuneet Euroopan kehittyneen julkisen terveyden- ja sosiaalihuoltojärjestelmän vuoksi paljon vaikeammin valloitettaviin markkinoihin. Kyse on suurista rahasummista.

Jos kansallisvaltiot ja julkinen sektori vastaavat jatkossakin terveys- ja sosiaalialan palvelujen tuottamisesta Euroopassa, suuret amerikkalaisyritykset menettävät hyvin paljon rahaa..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/757245#comment-757245

Veikkaan, että veroja voi silti vältellä erillaisilla "verosuunnitteluilla".

Milli Maja

"Maakunta siis maksaisi suuremman korvauksen palveluntuottajalle vanhemmista ja sairaimmista asiakkaista"Nyt kaikki maakunnat haalimaan sairaita vanhuksia, siitä kun saa valtiolta suuremman korvauksen (lue veronmaksajien kukkarosta). Näitä menoja sitten terveysfirmat paisuttelemaan saadakseen lisää rahaa siirrettäväksi Cayman saarille. Hyvästi kustannusten säästö. Tälläkö sitä sitten myydään. Vanhukset mannekiineiksi.

Eero Pekonen

Onhan se jotain, että verotiedot on julkaistava, mutta mitä se auttaa? Eikö olisi ollut parempi valmistella tiukennukset verolakeihin esim. siten, että konsernikikkailua harrastanut menettää oikeutensa tuottaa sot-palveluja? Orpo ei kai muilta kiireiltään ole ehtinyt, vai mistä oikein on kyse. Kyllä on isänmaallista toimintaa kypäräpappipuolueen valtionvarainministeriltä.

Kari Kallio

Kyllä kapitaatioperiaate antaa firmoille uuden mahdollisuuden laskuttaa yhteiskuntaa pelkän asiakaskortiston perusteella, vaikkei hoitoja olisi kuin muutama. Tämän haamulaskutuksen päälle tulevat vielä toimenpidelaskut (pitkiä) ja houkutus on tehdä ns perusterveille ihmisille turhia kalliita kokeita mutta toisaalta ei sitten hoitaa kunnolla niitä, jotka ovat oikeasti sairaita. Ne eivät ole bisneksen kannalta kovin kannattavia, joten ne työnnettäisin yhteiskunnan ylläpitämiin sairaaloihin, joihin se jono muodostuisi tällä työntöperiaatteella. Toivokaamme, että olen totaalisesti väärässä! Se olisi koko Suomen etu!

tom brunila

"– Asiakkaat saisivat nykyistä paremmin tietoa sosiaali- ja terveyspalvelujen laadusta ja odotusajoista. Lisäksi sote-keskusten ja hammashoidon palveluntuottajien sekä asiakassetelipalvelun tuottajien pitäisi julkaista vuosittain tiedot muun muassa tuloistaan, maksamistaan veroista ja verotuspaikasta, voitoista ja tappioista, johdon palkoista ja palkkioista sekä yhteiskuntavastuun toteuttamisesta, hallitus kertoo."
Ja ne ilmoittaisivat, että ovat maksaneet korkoja ja konsernitukia veroparatiisissa rekisteröidylle emoyhtiölle! Ja siksi Suomen verotuksessa verotettava tulo olisi 0 €!

Juha Koponen

..tämäkin on todella hyvä asia. Lopulta sote saattaa säästää verovaroja todella huomattavasti. Yksityistä palveluntarjoajaa voidaan nopeasti ohjata. DDR-terveyskeskus muutos on tällaista, se kestää 15 vuotta ja lopulta sitä ei voida muuttaa, kaikki pitää pysyä ennallaan, kuten oppositio haluaa.
Yritys terveyspalvelujen tarjoajana on hyvä asia...