Keskiviikko 19.12.2018

18 maakuntaa ”ei ole kiveen hakattu” – Rahavaikeudet voivat johtaa yhdistämisiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.3.2018 14:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Alivaltiosihteeri Päivi Nerg painotti tilaisuudessa, että kriteerit maakuntien arviointimenettelylle ovat tiukat. Arkistokuva.
|

Maakuntauudistuksessa päätetyt 18 maakuntaa saattavat vähetä, jos joku maakunta ei selviä taloudellisesti. Tällöin maakunta voidaan yhdistää toiseen maakuntaan.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että pysyvästi taloudellisiin vaikeuksiin ajautunut maakunta otetaan arviointimenettelyyn, joka on kriteereiltään tiukka. Vehviläisen mukaan menettely voi johtaa siihen, että ”tulee maakuntien yhdistäminen”. Hän luonnehtii mallia evoluutiomalliksi.

Vehviläisen mukaan 18 maakuntaa ei siis ole ”kiveen hakattu”, vaan lakiin on kirjattu mahdollisuus yhdistää maakuntia tarvittaessa. Maakunta joutuu arviointimenettelyyn, jos maakunta ei pysyvästi pysty hoitamaan omia asioitaan mukaan lukien niin talousasiat kuin sote-palvelut.

Arviointimenettelyn päässä on maakuntien yhdistäminen.

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg tarkensi, että kriteerit ovat erittäin tiukat, eikä tilanteeseen puuttuminen tule kenellekään yllätyksenä, vaan ennakoiden yhdessä katsotaan, mitä toimenpiteitä tehdään.

Jos maakunnalle tulee kaksi vuotta peräkkäin negatiivinen tilinpäätös, maakunnan kanssa aletaan Nergin mukaan keskustella siitä, selviääkö maakunta vai ei.

Lue myös:

Hallituksen malli julki: Valinnanvapaus luo 5 miljardin euron markkinan – palveluntuottajien täytyy julkaista verotietonsa

Sipilän hallitus luo uuden viraston, johon tulee 1600 henkilötyövuotta

Nyt tuli hallituksen luku: Jopa 25 000 sote-työntekijää siirtyy yksityisille – Li Andersson tyrmistyi

Jaa artikkeli:

Kommentit