Sunnuntai 26.5.2019

Nyt tuli hallituksen luku: Jopa 25 000 sote-työntekijää siirtyy yksityisille – Li Andersson tyrmistyi

Luotu: 
8.3.2018 14:38
Päivitetty: 
8.3.2018 14:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Tiedotustilaisuudessa sote-uudistusta esittelivät projektijohtaja Päivi Nerg, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sekä ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Hallituksen julkaisema kuva sote-uudistuksen henkilöstövaikutuksista.
|

Tuhannet tällä hetkellä kunnilla työskentelevät terveysalan työntekijät tulevat siirtymään yksityisten työnantajien palvelukseen sote-uudistuksen vaikutuksesta.

Hallitus antoi valinnanvapausesitystä julkistaessaan uuden arvion sote-uudistustuksen henkilöstövaikutuksista. Arvion mukaan noin 6000–25 000 työntekijää siirtyy perustettavista maakunnista ja niiden sote-keskuksista yksityisten terveysyritysten palvelukseen. Maakunnat ottavat sote-palvelut järjestettävikseen kunnilta.

Kunnilla ja kuntayhtymillä on nykyisin noin 420 000 työntekijää, joista 215 000 siirtyy aluksi maakuntiin. Sote-henkilöstöä näistä on noin 200 000. Heistä kuitenkin mainitut 6000–25 000 siirtyvät valinnanvapauden vaikutuksesta eteenpäin yksityisille, jotka ottavat palveluita hoitaakseen. Edessä on siis huomattavia yt-neuvotteluita sekä irtisanomisia, kuten aiemminkin on arvioitu.

Lisäksi erikoissairaanhoidon ja myös sosiaalialan palveluiden parissa työskentelevää henkilöstöä voi siirtyä sellaisille palveluntuottajille, jotka tuottavat valinnanvapauden asiakasseteleillä ostettavia palveluita.

Andersson: Jäätävät terveiset naistenpäivänä

Oppositiopuolue Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson katsoo, että hallitus lähettää naistenpäivänä jäätävät terveiset sosiaali- ja terveysalan työntekijöille. Anderssonin mukaan hallituksen malli ”tuottaa suurta epävarmuutta henkilökunnalle, jota uhkaavat massiiviset irtisanomiset ja työolojen heikentyminen”.

– Hallitus lähettää tällä lakiesityksellä jäätävät naistenpäivän terveiset laitoshuoltajille, ruokapalvelutyöntekijöille, lähihoitajille, sairaanhoitajille ja sosiaalityön ammattilaisille. Tämä esitys ei kunnioita näiden ammattilaisten tärkeää työtä, Andersson toteaa tiedotteessaan.

Lue lisää arkistosta:

Jopa 45 000 työntekijää siirtyy julkiselta yksityiselle? – Sotesta seuraa valtava irtisanomisten ja työnhaun ketju

Hoitajat soten ”kauhuskenaariosta”: Lisää työtä ja palkka pienenee – yksikään työntekijä ei hyväksy

Lue myös:

Hallituksen malli julki: Valinnanvapaus luo 5 miljardin euron markkinan – palveluntuottajien täytyy julkaista verotietonsa

Sipilän hallitus luo uuden viraston, johon tulee 1600 henkilötyövuotta

18 maakuntaa ”ei ole kiveen hakattu” – Rahavaikeudet voivat johtaa yhdistämisiin

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

"Anderssonin mukaan hallituksen malli ”tuottaa suurta epävarmuutta henkilökunnalle, jota uhkaavat massiiviset irtisanomiset ja työolojen heikentyminen”."
Moni sitä ehtikin jo miettimään, mistä ne 3 miljardin säästöt nyt noin työvoimavaltaiselta alalta puristetaan, ja tulihan se lopulta sieltä! Mistäpä muualta kuin työntekijöiden selkänahasta.
Hei HS:ssa oli oiva vinkki "uudesta" tavasta, jolla työntekijä voi hankkia elantonsa - se on tippaus. Sitä vain pitää ruveta soveltamaan myös terveydenhoitoon. Kyll tulee säätöjä! Amerikkalaisen tarjoilijan mukaan se kummasti motivoi tekemään työnsä hyvin!

Jukka Laulajainen

Eikös sitä vasta valitettu että naisilla on huonompi palkka kun ovat julkisella puolella töissä? Nyt ei muuta kuin yksityispuolelle "paremmin" tienaavien miesten kanssa.

Mut ainiin: ”tuottaa suurta epävarmuutta henkilökunnalle, jota uhkaavat massiiviset irtisanomiset ja työolojen heikentyminen” Julkisilla se työpaikka on varmempi kuin yksityisellä puolella.

Rusinat pullasta...

Harri Tapani

Rusinat meni jo, nyt lähtee jo se pullakin.

" New Public Management....NPM ei missään nimessä ole pelkkää teoriaa, vaan hallinto levittää käytäntöjä ja käytäntö niittää uhreja suomalaisten palkansaajien keskuudessa...Pienipalkkaisten naisten työt muutetaan ulkoistamisen myötä vielä huonommin palkatuiksi ja muutenkin työehdoiltaan huonommiksi."

https://www.uusisuomi.fi/comment/781719#comment-781719

"uudet liberalismin muodot eivät suinkaan halua eroon valtiosta: yritykset, markkinat ja työ eivät ole spontaaneja, rikkauden tuottamisen voimia tai paikkoja, vaan hallinnon on luotava ne. Uusi hallinnointi ei halua neutraloida valtion toimenpiteitä, vaan se haluaa määrittää ne uudelleen. Uuteen markkinaliberalismiin eivät kuulu sosiaaliset oikeudet, tasa-arvo, solidaarisuus tai sosiaalipolitiikka, vaan markkinoiden tulee saada päättää julkisten palveluiden tarjonnasta ja kysynnästä - eli ihmisten elämän edellytyksistä. "

https://www.ulapland.fi/Suomeksi/Ajankohtaista/Tapahtumat/Tapahtumia-200...

Lauri Kiiski

Ikävä kyllä, asia taitaa olla nyt niin, että ensi vuosikymmenellä rahat eivät enää riitä nykymallin pyörittämiseen, vaikkakin monilla näyttäisi tämä harhakäsitys olevan.

Sotekuluista voidaan vain säästää joko leikkaamalla yleistä sosiaaliturvaa tai tehostamalla palveluja ( ts. vähentämällä työvoimaa , koska palkkoja on mahdotonta pienentää merkittävästi ).

Terveydenhoito halutaan mitä ilmeisimmin jatkossakin turvata jossakin määrin kaikelle kansalle ja jopa köyhimmille, jos nyt soten tavoitteisiin ja politiikkojen puheisiin on uskominen.

Avoterveydenhuolto terveyskeskustasolla ei ole kummoista nytkään, mutta ei ole sitä varmasti jatkossakaan. Pääasia on, että kaikki ihmiset pääsisivät siedettävissä ajoin hoitoon, joka ei tänä päivänä välttämättä toteudu työterveydehuollon ja kalliiden yksityislääkäreiden vastaanottojen ulkopuolella.

Tapio Mäkeläinen

Jotenkin noin minäkin ajattelen. Usa:lla on lännen tehottomin terveydenhuolto. Kun katsoo Forbes US Top 500 listaa niin suurimpien paikallisten Arvaustalojen ja Pörriäisten taakse jäävät Boeing, Chrysler, Pepsi ja HP.
Mitä väliä sillä lopuksi kansantalouden kannalta on minkä kanavan kautta raha kulkee kunhan tehot ja osaaminen ovat kohdallaan. Tarkoitan, että jos kulua siirretään pois julkiselta niin ei se mihinkään häivy mikäli ihmiset hoidetaan!
Vaikka olen sosiaalinen porvari niin tämä yksityistämisvimma ei mahdu kaaliin, ei millään. Ehkä omat ja lähipiirin raskaat kokemukset yksityisen puolen lipsumisista vaikuttaa. Helppohan se on poimia alhaalla roikkuvat banaanit kun tietää että HUS ja TYKS sit hoitaa homman kun hätä tulee.

Kai Niemeläinen

Yksityisten palveluntarjoajien työedut ovat kunnallisia paremmat, työolosuhteet ja työn ohjaus on varmasti laadukkaampaa. Yksityisten palveluntarjoajien henkilöstötyytyväisyys on ylipäätään julkista puolta paremmalla tasolla.

Hyvät ja aikaansaavat työntekijät saavat työsuhteeseen uutta nostetta. Toki kaavoihin kangistuneille ay-aktiiveille muutosvastarintaihmisille käy näissä uudistuksissa köplösti.

Nita Hillner

Ainakin hoitajien työsuhteet ovat viime aikoina huonontuneet mm. hoitokodeissa. Lääkehuolto on niissä usein rempallaan. Töissä usein kokematonta väkeä. Esimiehinä näissä paikoissa pitäisi toimia ihmisiä, jotka ovat hoitotyön ammattilaisia, sellaisia sairaanhoitajia jotka ovat jo tehneet monipuolista sairaanhoitajan työtä kentällä. Rivityöntekijöisskin pitäisi olla jonkun verran kokenutta väkeä, liian usein miltei kaikki on kokemattomia. Ilmeisesti tulee halvemmaksi palkata vain kokemattomia. Säästetään asioista, jotka vähentävät potilasturvallisuutta. Kielletään joskus jopa soittamasta lääkärille vaikka olisi aihetta - pitää säästää nääs. Sanotaan että täällä ei hoideta sairauksia, tämähän on koti. Mutta kyllähän kotonakin hoidetaan sairauksia (mm. diabetes...) ja otetaan yhteyttä lääkäriin, jos on tarvetta. Kyllä hirvittää tulevaisuus vanhana - no ehkäpä kaikille raihnaisille vanhuksille tulevaisuudessa annetaan se lopetuspiikki (eutanasia).

Harri Kovala

Pasi, Pihlajalinna on tehnyt case studyn asiasta, kun ottivat hoitaakseen eräiden sairaanhoitopiirien kaikki tehtävät hallintoa myöden.

Heidän laskelmien mukaan itse hoitotyössä yksityinen on 3-5 % tehokkaampi. Hallinnosta yksityinen toimija sai 90 % säästöt.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #49

Markkinamalli vs. julkinen, lääkärin kertomaa:

"USA:ssa kuluu terveydenhuollon hallintoon asukasta kohden noin puolet siitä rahamäärästä, millä pyöritetään Suomessa kaikki tervydenhuollon menot."

http://pekkajnykanen.blogspot.fi/2006/01/hallintokulut-terveydenhuolloss...

"USA:ssa terveydenhuollon hallintokulut noin kolminkertaiset Kanadaan verrattuna.

USA:ssa terveydenhuollon kustantavat yksityiset vakuutusyhtiöt. Kanadassa sama tapahtuu verotuksen kautta."

Mikko Toivonen

Aivan sattumalta onnistuin tänään kekustelemaan hiukan syvällisemmin erään teho-osaston hoitajan kanssa ja ihan yllättäen hän oli samaa mieltä kuin minä, että nykyinen sote kaavailu menee täysin puihin. Oli jopa tietoinen siitä että Ruotsin uudistus mikä toki tehtiin järkevämmin kuin meidän sotkukaavailu, meni käpälään sekin eli palvelut heikkenivät ja kustannus kasvoi. Meillä kaavaillulla tuo sama tulee tapahtumaan suurteholla. Itse olin Ruotsin tuloksesta selvillä kun kaksi sisartani ovat siellä koko ikänsä olleet sairaanhoitajina. Toinen vielä päällikkötason hoitajana.

Omat kokemukseni ja tietoni tulevat monesta asutusta maasta ja eri systeemeistä. Kaikissa perussairaanhoito, sen nopea saatavuus ja samalla kustannuksen kontrolli on järjestetty yhdellä yhteisellä piirteellä mistä meidän kaavailussa ei näy jälkeäkään siksi että se on täysin työstetty pörssiyhtiöiden rahastusta varten.

Tuo yhteinen tehokkuus-ja kustannushillitsijä on aidot ammatinharjoittajalääkärit ja pienklinikat kohtuullisine käyntihintoineen. Niillä tuetaan julkista perushuollossa jota sitteen eri tavalla järjestetyt erikoisterveydenhuollon sairaalat täydentävät.

On myös maita joissa sairaanhoito ja sairaalat ovat suurelta osin pörssi-tai yksityisten sijoittajien ja vakuutusyhtiöiden omistamia. Niissä tilanne on kaikkei epätasa arvoisin ja kallein. Niissä kannattaa rukoilla puuta ettei sairastuisi tai ottaa yksityinen vakuutus silloin kun on ihan terve ja kovapalkkaisessa työssä. Sitten taas pärjää.

Suomen perusterveydenhuoltoa voitaisiin helposti tehostaa ja palauttaa yksityiset ammatinharjoittajalääkärit pörssiasemien sylistä itsenäisiksisi omilla vastaanotoillaan, Vaikka kevytvastaanotoilla. Erikoissairaanhoito meillä toimii hyvin. Tosin on kallista kunnille. Pörssisairaaloista varmasti lopulta vieläkin kalliimpaa.

Markku Koivisto

Samalla kun yksityiset saavat hoidettavia julkiselta puolelta se tarkoittaa, että potilaat julkiselta puolelta vähenevät. Tässä nimenomaisessa tapauksessa ennustan pikemminkin kilpajuoksua yksityispuolelle sitä mukaa kun sinne paikkoja ilmaantuu. Mistäpä muualta rekrytoitaisiin kuin julkiselta puolelta, valinnan kautta tosin.

Matti Loikkanen

"Jopa 25 000 sote-työntekijää siirtyy yksityisille
– Li Andersson tyrmistyi"

Onko Li Andersson yhtään tyrmistynyt, että maassa on taloudellinen vahva nousukausi. mutta velka vaan kasvaa ja kasvaa ja kasvaa......

Muuten onko oppositiossa yhtään politiikkoa, joka olisi "tyrmistynyt" maan
velkaantumisaesta. Sipilän hallitus haluaisi korjata tämän syöksykierteen, mutta se yritetään kammeta nurin keinolla millä hyvänsä.

PS. Kävin Kreikassa toista vuotta sitten. Siellä puolet kansasta on työttömänä ja toinen puoli kauppaa rihkamaa truristeille. Halllooo!

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #26

Eiivät Ruotsin lääkärit ole pelkällä kuukausipalkalla. Kannustuslisänä taitaa olla peruskuukausipalkan lisänä ns. nuppitaksat , jota käytettiin Suomessakin vielä 1980-luvulla. Asiasta oli juttua Savon Sanomissa tämän viikon maanantaina, jossa referoitiin tuoretta Aalto-yliopiston tutkimusta OECD:n tiedostojen valossa.

Jari Kaisla

Kreikassahan veronkierto oli jo maantapa. Rikkaimmat, jotka omistivat lähes 70-80% Kreikan talouselämän vetureista eivät juurikaan maksaneet enää veroja maahan. Meillä on hieman samanlainen malli toteutumassa Suomessa, jossa suuryritykset ja varakkaat ansaitsevat enemmän kuin koskaan aiemmin, mutta maksavat vähemmän veroja Suomeen kuin koskaan aiemmin. Porvarihallitus rakentelee erilaisia menettelytapoja, joilla veroja voidaan "kiertää", mutta näitä menetelmiä ei voi käyttää tavallinen duunari lainkaan. Toiminta johtaa jatkuvasti pahentuvaan kierteeseen jossa valtion kassassa ei ole koskaan riittävästi varallisuutta ja duunareilta sekä vähäosaisilta kiristetään vain vain enemmän. Porvareiden mallissa parempiosaiset maksavat käytännössä "vapaaehtoisesti" sen mitä haluavat ja loput pääomat kierrätetään erilaisten "talouden porsaanreikien" kautta verottomasti omaan taskuun.

Nita Hillner

Kehitys on jo pitkään mennyt tähän suuntaan. Eikä loppua näy. Miljonääreille jopa maksetaan valtion tukiaisia, minun on vaikea käsittää. Vakuutuskuorilla verotonta tuloa->> korkoa korolle kertyy näin paljon enemmän kuin tavalliselle piensäästäjälle, joka maksaa veronsa joka käänteessä ym. Ja hyvä näin koska muuten valtion rahat loppuvat kokonaan. Kysytään miksi Trump ja muiden maiden populistit valtaavat alaa. Perimmäinen syy johtuu epäoikeudenmukaisista järjestelmistä ja pääomien erilaisesta kohtelusta, suosimisesta ja karkaamisesta verottajalta. Kaikki puolueet suosivat miljardööreja. Pääomat kasautuvat eikä laajentumista tapahdu enää.

Jarmo Michelsson

Ei LI Andersson ole milloinkaan kieltänyt sitä etteikö Suomi tarvitsisi uuttai SoTe ratkaisua, päin vastoin vasemmistoliiton ehdottama Sote ratkaisu on oikeasti toimiva ja hyvä. Siinä säästöjä valtion menoihin saadaan esim. karsimalla turhaa byrokratiaa pois ja lisäämällä pientuloisten ja lapsiperheiden hyvinvointia, näin ennalta ehkäistään ihmisten sairastumisia ja kun kansakunnassa on vähemmän sairaita niin ei lääkäreitäkään silloin tarvita niin paljon.. mutta eihän se keskustalle sovi, nyt tässä SoTe mallissa päin vastoin lisätään kallista ja turhaa byrokratiaa entisestään ja Sipilä on myös ratkaissut lapsiperhe ja köyhyys ongelmankin, eli pikkuhiljaa eilminoimalla ne kokonaan pois päiviltä.. Keskustan ja Kokomuuksen ajama Sote malli ei tuo säästöjä, eikä valtion velka vähene, päin vastoin velka vain lisääntyy ja verot kasvavat, syynä on se että rikkaita suosivien ahneiden päättäjien takia yhteiskunta voi vain entistä pahemmin ja sairaammin.

Timo Virtanen

Ongelma on tietenkin se, että julkiselle puolelle voi jäädä se heikoin aines ? Kaikki "anderssonskat", jotka parantavat kilvan maailmaa. Ja potilaitakin, jos siinä sivussa menee.
Juuri Hesarin toimittaja teki parin päivän matkan Itä-Suomeen Terveystalon toimipisteisiin kolmeen kaupunkiin ja hoitohlökunta oli tyytyväistä työnantajaansa. Erityisesti siihen, ettei aika kulu turhan byrokratian pyörittämisessä ja päätöksiä asioista saadaan paljon nopeammin kuin ennen, jolloin olivat julkisella puolella.

Nita Hillner

Hallituksen malli ei ole tehokas. Kapitaatiomalli kannustaa sote-keskuksia kerman kuorintaan. Rahastetaan mutta mikään ei kannusta kokonaisvaltaiseen potilaan hoitoon. Hallitus puhuu kontrollin järjestämisestä, mutta se kontrolli olisi käytännössä vaikeaa ja erittäin kallista järjestää, siihenkin hommaan tarvitaan suuri byrokraattiarmeija.

Kustannukset kasvavat ja perusterveet ihmiset kaupungeissa pääsevät hieman useammin lääkäriin. Mutta samalla vakavasti sairaiden ja vanhusten tilanne heikkenee. Näin on käynyt myös Ruotsissa. Haluammeko saman tapahtuvan täällä? Suomen taloudellinen tilanne on Ruotsia huonompi - meillä sotejärjestelmä voi ääritapauksessa kriisiytyä vakavasti.

Pentti Westerholm

Perusterveyden hoidossa ollaan tienhaarassa .Joko jatketaan entiseen malliin.Yritetään varata lääkäriaika ja saadaankin ensin hoitaja aika .Hoitaja arvioi ja antaa buranan .Kehoittaaa menemään kotiin ja tulemaan uudelleen jos vielä tuntuu kipeältä.Uusi hallituksen malli; pääsee
heti lääkärille ja jatkotutkimuksiin.Eikä tarvitse ulkopaikkakuntalaisen lähteä kotikuntaan kipsattavaksi jos jalka katkeaa lomareisulla.Vanha malli pitkittää myös pienituloisten lääkäriin pääsyä.Mutta ,jos vanha malli on joillekin ilo, niin uutta mallia täytyy sitten vastustaa.

Timo Virtanen

Olen muuten juuri kuvaamasi tapahtuman "uhri". Ensiksi labraan, jossa otettiin A4 verran kokeita. Sitten aika terveydenhoitajalle, joka totesi, että on ihan hyvät arvot. Talkkia vaan varpaitten väliin !!! Ei tarvetta lääkäriin. Ilmoitin kuitenkin , että haluan lääkärille sen verran ääni ehkä nousten, että kirjoitti papereihinsa "haluaa kuitenkin lääkärille". Kokeineen päivineen kului 2 kk lääkärin vastaanottoon. Lääkärin kanssa ihmeteltiin yhdessä, mistähän tuo oire, jonka takia hakeudun vastaanotolle. Asiallinen kaveri lääkärinä, kun totesin hänelle, että näet kyllä historiasta, etten ole täällä rampannut alvariinsa. Määräsi vielä muutamia verikokeita ja keuhkokuvaan. Soitti noin viikon päästä (hemoglobiini oli alhaisempi kuin yleensä, muuten normaalit arvot. Keuhkot ok.) Sovittiin vielä, että hän tilaa mahalaukun ja peräpään tähystykset. Taas meni kuukausi lisää, ennen kuin pääsin niihin. Mutta silloin aikoi vika selviämään, joka johti siihen, että keväällä n. 8 kk:n kuluttua ensimmäisestä yhteydenotosta tehtiin kahdeksan tuntia kestänyt leikkaus ! Sen verran rankka oli (ikävine jälkiseuraamuksineen), että noin vuoden kuluttua ensi epäilyistäni vasta aloin tuntemaan oloni paremmaksi...ja toistaiseksi vielä ainakin on mennyt kohtuullisesti ! Tarkoitukseni oli vaan sanoa tässä, että jos sairauden alkupäässä menee kohtuuttomasti aikaa, on se tietenkin ikävää potilaalle ja hänen terveydelleen, sairaushan etenee kaiken aikaa. Monesti ei kyllä terveydenhoitajan kompetenssi riitä . Niin kuin tapahtui minun tapauksessani. Toivon, että näistä päästäisiin eroon.

Nita Hillner

Juuri tämän vuoksi tarvitsemme uudistuksen, sinä kuuluit tapaukseen vakavasti sairaat. Hallituksen kapitaatiomalli ei kuitenkaan kannusta kokonaisvaltaiseen hoitoon vaan osaoptimointiin. Sote-keskus saa rahansa jo kun asias kirjoittautuu asiakkaaksi järjestelmään, eli ennen kuin ihminen on edes hoidon tarpeessa. Raha tulee tekemättä mitään. Sote-keskuksen kannattaa siis hoitaa mahdollisimman helppoja tapauksia, eli ihmisiä jotka tarvitsevat mahdollisimman vähän tutkimuksia tai muuta apua. Muuten tuotot jää pieneksi.
Ruotsissa on vastaava järjestelmä käytössä ja siellä vakavasti sairaat on jäänyt jalkoihin.

Suomessa on eteviä asiantuntijoita ja lääkäreitä, joilla on hyviä ideoita soten järjestämiseksi nykyistä paremmaksi. Myös näissä malleissa voidaan käyttää yksityistä, mutta kokonaisvaltaisella periaatteella, ei kermankuorinnalla. Valitettavasti hallituksemme ei ole kuunnellut näitä tahoja.

Annamari Virtanen

Juuri tästä syystä ei kiinnosta paluu Suomeen. Meno on mennyt ihan hulluksi jo ilman soteakin. Ihmisen ei tarvitse tappaa itseään työllä. Stressi jäi Suomeen, vaikka pitänyt opetella kieli ym ekstraa ollut. Kaikille kynnelle kykeneville suosittelen esim Norjaan lähtöä. Oma työura tulee jatkumaan täällä.

Nita Hillner

Norjassa ei ole yhtä hektistä työelämää kuin Suomessa. Olen kuullut monelta taholta. Varmasti on myös enemmän aikaa potilaille. Eikö sote ole valtion alaisuudessa siellä Norjassa? Jos täällä asiat menevät ihan mahdottomiksi, eiköhän täältä taas lähdetä sankoin joukoin ulkomaille. Onko Norjassa vielä kova hoitajapula?

Annamari Virtanen

Eihän tämäkään mikään paratiisi ole. Töissä paljon kouluttamatonta henkilökuntaa, joten vastuuta siinä mielessä. Työn kuormittavuus täällä vanhainkoti dementikkojen suljetulla vs erikoissairaanhoidon kirurginen vuodeosasto kotona, ei voi kuitenkaan edes puhua samana päivänä.. Mutta viikkotyöaika 35.5h, tuntipalkka melki tupla Suomeen, työt välitysfirman kautta, joka maksaa matkat ja asumisen. Plus minä saan lomalentoja kotiin, silloin kun haluan eli noin 6-8 viikon välein. Ja vaikka olen palkatta Suomessa aina silloin 1-2 viikkoa, palkka on sama tai parempi kuin Suomessa. Itse saan sanoa milloin haluan pitää pitkät vapaat ja onnistuu. Syksyllä pidän 6 viikon loman, oli vain ilmoitusasia, etten ole käytettävissä tuolloin. Itse en niinkään ole panostanut rahankeruuseen, vaan työhyvinvointiin, yleiseen hyvinvointiin ja nauttinut vapaa-ajasta ulkoillen, retkeillen, tutustuen paikkoihin. Koti on myös Suomessa, täysi-ikäiset lapset, muu suku/perhe. Mutta en kadu lähtöä yhtään.
Kova pula on hoitajista ympäri Norjaa. Välitysfirmojen kautta helpoin varmaan lähteä kokeilemaan. Suosittelen kokeilemaan.

Erkki Malinen

Mistä riittää niitä päteviä lääkäreitä jos sinulla on polvileikkaukseen kolme- neljä paikkaa mistä valita ja kaikkiin pääset heti. Eikö tälläisen reservin ylläpito ole helvetin kallista, ja tästä valinnanvapudesta pitäis tulla halvempi.

Juha Koponen

..totuus on, että varmasti tuhannet työpaikat siirtyvät yksityille yrityksille. Säästöt verovaroista satoja miljoonia. Henkilöstö saa parempaa palkkaa. Yhtä-äkkiätä tämä terveyskeskus sosiaali kyvytön työntekijä onkin ystävällinen lääkäri ja sairaanhoitaja jotka parantavat ihmisiä, eivät säästä ja pidäjonoissa. SOTE on meillle suomalaisillle hyvä asia.
Vihreät ja SDP pyrkivät kaatamaan taas tärkeätä uudistusta. SDP hautoi sotea koko viime hallituskauden-silloin olisi voitu tehdä kaikki vasemmisto jeesutelut,oman
sote ministerin vaikutusvallalla ,mutta MITÄÄN ei tehty. Vihreät ajavat lopetettavien ympäristökeskusten asiaa. Opposition vastuustus on vastuutonta. Pyritään viime metreillä kaatamaan tämä erinomaisen hyvä asia suomalaisilta.
Kannattaa huomioida ensi vaaleissa sote puolueet ja ei sote puolueet-vastuuntunto on tärkeä asia politiikassa..