Maanantai 20.5.2019

Nyt se on tutkittu: Varainsiirtovero kurittaa Suomea

Luotu: 
9.3.2018 09:07
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Varainsiirtovero heikentää muuttoalttiutta.
|

Varainsiirto vähentää muuttoja sekä maakuntien sisällä että maakuntien välillä, selviää uudesta tutkimuksesta.

Varainsiirtoveron takia kotitaloudet asuvat tilanteeseensa sopimattomissa asunnoissa. Veron kielteiset vaikutukset heijastuvat myös työmarkkinoiden toimintaan, todetaan VATT:n ja Helsingin kaupunginkanslian tutkimuksessa.

Varainsiirtovero nousi maaliskuussa 2013 asunto-osakeyhtiöissä 1,6 prosentista 2,0 prosenttiin. Omakotitalojen varainsiirtovero pysyi ennallaan 4,0 prosentissa. Lisäksi asunto-osakeyhtiöissä varainsiirtoveron veropohjaa laajennettiin kattamaan asunnon myyntihinnan lisäksi osakkeisiin kuuluva yhtiölaina.

Nyt valmistuneessa tutkimuksessa varainsiirtoveron muutosta hyödynnettiin niin sanottuna luonnollisena koeasetelmana. Asetelma mahdollisti veron vaikutuksen eristämisen muista muuttamiseen vaikuttavista tekijöistä.

Tutkimuksessa verrattiin omakotiasujien ja osakeyhtiömuotoisissa asunnoissa asuvien omistusasujien muuttoalttiutta ennen ja jälkeen verouudistuksen. Varainsiirtoveron korotus vähensi osakehuoneistoissa asuvien omistusasujien muuttoja noin 4,3 prosentilla. Tutkimuksessa havaittiin myös, että vero vähentää sekä työmarkkina-alueiden sisäisiä että niiden välisiä muuttoja.

Varainsiirtoveron takia kotitaloudet asuvat useammin tilanteeseensa nähden esimerkiksi kooltaan tai sijainniltaan sopimattomissa asunnoissa. Asuntokanta on veron takia tehottomassa käytössä, mikä vähentää hyvinvointia. Tutkimuksen mukaan tämä on merkittävä, vaikkakin näkymätön varainsiirtoveron kustannus.

Hankkeessa hyödynnettiin Tilastokeskuksen henkilötason kokonaisaineistoja vuosilta 2006–2015, varainsiirtoveroaineistoja sekä Kiinteistövälittäjien keskusliiton keräämää asuntokauppa-aineistoa.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Auramäki

Eiköhän tässä nyt kuitenkin ole ratkaiseva se asunnon kokonaishinta. Ja se ero, mikä on nykyisen oman kodin hinnan ja muuttopaikkakunnan hinnan välillä. Kun vaikkapa Jyväskylän kupeessa Muuramessa 45 m2 saunallisesta rivitalokaksiosta järven rantamaisemassa saa myydessään luokkaa 70000 € ja Helsingissä vastaavan kokoinen kerrostalokaksio maksaa keskihintaisella alueella yli 200000€. Eipä juuri houkuttele muuttamaan. Ei siinä tuolla varainsiirtoverolla ole juuri mitään merkitystä. Muutenkin olisi monin verroin fiksumpaa luoda työpaikkoja halvemman asumisen paikkakunnille. Ja palkkakustannuksetkin ovat pääkaupunkiseudulla huomattavasti korkeammat kuin muualla maassa.

Nita Hillner

Periaatteessa maakunnissa eletään paremmin kuin pääkaupunkiseudulla. On suuremmat ja halvemmat asunnot, on luontoa. Pääkaupunkiseudun palkkojen pitäisi olla huomattavasti korkeammat, mikäli halutaan päästä samaan kuin maakunnissa.

Kannustan kyllä kaupungistumiseen, mutta maassa pitäisi olla noin 10 kaupunkikeskittymää pääkaupunkiseudun lisäksi. Ihmisten pitäisi muuttaa omien alueidensa keskuskaupunkeihin, ei Helsinkiin. Nyt pääkaupunkiseudun asukkaat elävät aina vain kallistuvien asuntojen keskellä. Nuorille tilanne on kestämätön. Miksi näin ei tapahdu, jostain syystä kaikilla alueilla ei ole tarpeeksi taloudellista pöhinää ja ihmiset hakeutuvat sinne missä sitä on. Virastojen siirtely ei mitään auta, vain aito yritystoiminta voi muuttaa tilannetta. Esimerkiksi Oulu ja Vaasa ovat onnistuneet - Mitä nämä ovat tehneet oikein?

Petri Lahtinen

Veromuodot vaikuttavat olevan toinen toistaan vahingollisempia. Kuitenkin niitä halutaan lisätä varsinkin vasemmistossa.

Olisi hyvä muistaa, että veroaste on nykyisellään irreversiibeli prosessi, se voi enintään pysyä ennallaan, mutta todennäköisimmin se kiristyy. Jokaiselle verotetulle eurolle keksitään joku menoautomaatti, jonka jälkeen veroastetta ei voi enää pienentää, muuten em. menoautomaatti jää ilman rahoitusta. Ja vasemmisto on hyvä keksimään näitä aina vain lisää.