Tiistai 18.12.2018

Patriaan vaaditaan ulkopuolista selvitystä Ugandan takia – Juha Sipilän reaktio hämmästyttää

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.3.2018 18:19
  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki / Alma Talent
    Kuva
    Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo piti tiedotustilaisuuden Patrian itse tekemän selvityksen jälkeen.
|

Vasemmistoliiton kansanedustajat vaativat ulkopuolista selvitystä valtionyhtiö Patriaan, jonka ympärillä on kuohunut Ugandassa kuolleen liikemiehen tapauksen vuoksi.

Kansanedustaja Silvia Modig (vas.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Ugandassa kuolleen liikemiehen toimintaan liittyvistä kytköksistä ja kansalaisten luottamuksesta Patriaan. Kysymyksen allekirjoittaneet vasemmistoliiton kansanedustajat vaativat ulkopuolista selvitystä Ugandan tapahtumista.

Suomen valtion enemmistöomistama puolustustarvike- ja aseyhtiö Patria liittyy erikoiseen tapahtumaketjuun, joka johti suomalaisen liikemiehen kuolemaan Ugandassa. Kuolleella liikemiehellä oli lupa jakaa Patrian esitteitä Ugandassa, minne joutui myös toisen aseyhtiön Nammon esitteitä.

Vasemmistoliiton kansanedustajat vaativat hallitusta varmistamaan, ettei tällaisia yksittäisiä lupakirjeitä enää jatkossa anneta Patrian nimissä.

– Miten kansalaiset voivat luottaa, ettei tällaista toimintakulttuuria ole Patriassa laajemmin? Hallituksella on työtä kansalaisten luottamuksen palauttamisessa Patrian toimintaan. Muutama irtisanoutuminen ei vielä syntynyttä epäluottamusta ratkaise. Hallituksen on vaadittava laajaa ja yksityiskohtaista ulkopuolista selvitystä Ugandan tapahtumista, ja tämän selvityksen on oltava kansalaisten luettavissa, Modig vaatii tiedotteessa.

Patria on aiemmin antanut tapauksesta omia selvityksiään, ensin lyhyen selvityksen ja sen jälkeen perusteellisemman selvityksen valtion omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille Mika Lintilälle (kesk.). Lintilä pyysi selvitystä ja sen jälkeen perusteellisempaa selvitystä, jonka Patria antoi ja piti tiedotustilaisuuden aiheesta 21. helmikuuta. Lue tarkemmin: Patria julkisti yhteydenpitonsa liikemiehen kanssa – toisenkin aseyhtiön esitteitä ”joutui Ugandaan”

Tämän jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi, että asia on loppuun käsitelty.

Vasemmistoliitto ei kuitenkaan ole tyytyväinen, vaan vaatii vielä ulkopuolista selvitystä. Modig hämmästelee Lintilän ja Sipilän reaktioita.

– Vaikuttaa siltä, että Patrian tuotteiden esittelylupaa hyödyntämällä on yritetty päästä joihinkin neuvottelupöytiin. Patria ja valtiojohto ovat selittäneet tilanteen olleen yksittäistapaus. Patria on tehnyt asiasta selvityksen ja kolme työntekijää on jättänyt yhtiön. Lintilä ja Sipilä ovat olleet tyytyväisiä tähän ja todenneet asian olevan loppuun käsitelty, Modig summaa.

Valtioneuvosto myöntää asevientilupia tiukoin kriteerein. Uganda-tapauksen yhteydessä on todettu, että vientilupaa ei olisi ollut mahdollista saada Ugandan olosuhteiden vuoksi. Modig muistuttaa Patriaan valtionyhtiönä kohdistuvista vastuullisuusvaatimuksista.

– Valtio-omisteisen yrityksen toiminnan tulee olla läpinäkyvää, jotta omistajat, eli jokainen suomalainen, voivat luottaa, että toiminta on asiallista ja vastuullista. Asevienti toimialana asettaa vielä erityisiä vaatimuksia toiminnan vastuullisuudelle ja läpinäkyvyydelle.

Lue myös:

Outoja väitteitä Ugandasta: Kuollut suomalaismies manipuloitu turvakameran videolle

MTV: Poliisi kuulusteli Suvi Lindéniä Uganda-tapauksen todistajana

Patrian neuvottelukunta sai yhtiöltä Uganda-selvityksen

Patria harmitteli salaliittoteoriaa: ”Suvi Lindénillä ja meillä ei ole yhteyttä”

Patrian toimitusjohtaja myöntää: Ugandassa kuolleen kanssa keskusteltiin palkkiomallista

Ammusvalmistaja hämmästyi Patrian paljastuksesta: ”Luvaton temppu – kukaan ei tunne koko henkilöä”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

Mitä ja kenen tässä pitäisi vielä selvittää ja mitä tässä selvityksessä voitaisiin saada selville?
Kaikki yritykset tekevät asiakashankintaa. Haluaako Vasemmistoliitto kieltää Patrian asiakashankinnan tai jonkin parlamentaarisen komitean päättämään ketä Patria saa kontaktoida asiakashankinnassaan?
Maailmalla on tällä hetkellä ylitarjontaa 8-pyöräisistä panssaroidusta vaunuista, joten Patrian asiakasviestinnän rajoittaminen tai neuvottelujen julkistaminen, lopettaa Patrian liiketoiminnan tehokkaasti.
Sitä tässä ilmeisesti haetaankin?

Jari Kaisla

Eiköhän tässä ole enemmänkin kyse siitä miten sitä kauppaa oltiin tekemässä ja kenen toimesta. Nythän vaikuttaa siltä ettei menehtyneellä kauppamiehellä ollut minkäänlaisia valtuuksia keneltäkään, mutta silti mainitut yritykset irtisanovat omia henkilöitään eräänlaisena ennaltaehkäisynä. Lisäksi mukana oli ex-ministeri (sopeutumiseläkeläinen), jolla ei ollu mitään valtuuksia ja joka tekee palkatonta edustusta oman firmansa nimiin ympäri maailmaa nostaen samalla sopeutumiseläkettä (työttömyysturvaa) itselleen. Kyllähän tässä on aika paljon epäselvyyksiä ilmassa.

Teemu Terava

Enemmän selvitettävää lienee siinä, miksi vastuullinen ministeri saa hepulin, kun Patrian käyttämä konsultti kuolee yrittäessään luoda asiakaskontaktia.
Asiakaskontaktien luomisessa yritykset käyttävät yleisesti erilaisia konsultteja, joilla ei tarvitse olla suosituskirjettä kummempia valtuuksia.
Jos asiakaskontakti syntyy ja johtaa neuvotteluihin, neuvotteluvastuu siirtyy yrityksen henkilökunnalle tai valtuutetulle edustajalle. Jos syntyy kauppa, on yrityksellä määritelty protokolla, jolla kauppa, rahoitus jne sovitaan ja allekirjoitetaan.
Asekaupan yhteydessä protokolla on huomattavan tarkka, eikä voi tapahtua valtioneuvoston tietämättä. Nyt ei syntynyt edes asiakaskontaktia neuvotteluista puhumattakaan.
Ministerin meuhkaaminen, joka johti Patrian henkilöstön irtisanomisiin, oli selkeä ylilyönti, joka olisi ehkä syytä selvittää. Ministeriltäkin pitäisi voida odottaa kohtuullista arviointikykyä toimissaan.

Erkki Martikainen

"Haluaako Vasemmistoliitto kieltää Patrian asiakashankinnan tai jonkin parlamentaarisen komitean päättämään ketä Patria saa kontaktoida asiakashankinnassaan?"
Juuri sitä Vasemmistoliitto haluaa. Se on käynyt ilmi monessa heidän puheenvuoroistaan.
Heidän mielestään Suomesta pitäisi lopettaa kaikki sellainen teollisuus millä on vientimahdollisuuksia muualle kuin Venäjälle.

Eero Saastamoinen

Tässä valtiojohto salaa suuria asioita, joita viattoman surmaaminen peittää!

Tyypillistä totalitaarista vallankäyttöä nyt Suomessa.

Tosihan on, ettei Lindenin (ex-ministerin) ja valtionjohdon yhteysyrityksiä pitänyt ollenkaan paljastaa.

Kuollut mies on vyyhteen syytön - hän on vain surmatyön uhri.

Nyt media riepottaa kuolemaa, vaikka suurimmat syylliset istuvatkin Suomen hallinnoissa.
Hallinnoissa, joissa ja joista Juha Sipilä ei ole lainkaan osallistumaton ja tietämätön.

Miten menee myös Sauli Niinistön kylmälaite-pörssiyhtiöllö, jota ei oikeasti ole edes olemassakaan.

Näin sen "puhtauden" voi piilotella "kauniisiin tekoihin".

Kuka kohta pystyy suojaamaan valtiojohdon bisneksiä, kun kansalta loppuu kohta myötätuntokin!

Risto Salonen

Valtio omistaa esim Fortumista enemmän kuin Patriasta. Miksi Modig ei nostanut älämölöä, kun Fortum hankki hiilipölyä Saksasta.
"Valtio-omisteisen yhtiön toiminnan pitää olla läpinäkyvää, jotta jokainen suomalainen voi luottaa, että toiminta on vastuullista ja asiallista".
Onko hiiliyhtiön nurkkaaminen vastuullista tai asiallista.
Patriassa on myös lähes yhtäsuuri omistus norjalaisella Kongsberg Defencellä ja Norjan valtiolla sitä kautta.

Tapio Mäkeläinen

Maailman varustelumenot ovat yli triljoonan vuodessa. Täällä itketään brosyyreistä, joita saa firman respasta tai mistä vaan alan lehdestä.

Poliitikot eivät näköjään jätä yhtään tilaisuutta väliin irtopisteiden keruussa.

Itse myisin aseita jokaiselle lailliselle hallitukselle, jolla on rahaa maksaa ; määrätyin varauksin. Rahat käytetään oman puolustuksen vahvistamiseen .