Tiistai 18.12.2018

Ministeri vastasi Jan Vapaavuorelle Ylellä: ”Olen hämmästellyt pitkin matkaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.3.2018 11:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Anu Vehviläinen.
|

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina pitävänsä selkeänä, että hallitus ja hallituspuolueet vievät sote- ja maakuntauudistusta määrätysti eteenpäin.

Hän sanoi myös ihmettelevänsä Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) sote- ja maakuntauudistukseen kohdistamaa kritiikkiä. 

– Olen hämmästellyt sitä pitkin matkaa, mutta on hyvä asia, että hän sanoo sen suoraan ääneen eikä tee vain kulisseissa töitä, Vehviläinen kommentoi.

Vapaavuori on arvostellut uudistusta kovin sanankääntein toteamalla muun muassa, että "maakuntauudistushan kaatuu vielä kevään aikana, eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä".

Vehviläinen piti kuitenkin selkeänä, että hallitus ja hallituspuolueet vievät sote- ja maakuntauudistusta määrätysti eteenpäin. 

Hän sanoo näkevänsä, että pääkaupunkiseudulla on paljon annettavaa ja toivovansa, että isot kaupungit ovat mukana uudistuksessa.

Lue myös:

Jan Vapaavuori uhosi – Mauri Pekkarinen oudoksuu: ”Voiko hullumpaa himmeliajattelua olla!”

Juha Sipilältä piikki kokoomuslaisille: Pelottelua – kaikki otettu huomioon

Vapaavuori avautuu taas hallituksen aikeista: ”Pettääkö puolueensa vai kotikaupunkinsa?”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lehti

Vapaavuori vain ajattelee Kehä III sisäpuolisen velka/vero rahaisen eliitin/kokoomuksen etuja. Suomen ongelmat ovat jatkossa niin suuret että Vapaavuoren/kokoomuksen ehkä syytä miettiä koko Suomea. Kokoomus ollut hallituksissa pisimpään eli myös suurin vastuullinen suomen ongelmiin ja velkoihin, ja Kokoomuksen aikasemmat pääministerit vain pakoillet EUn hyväveli/suojatyöpaikkoihin.

Pasi Käyhkö

Jan Vapaavuori on 100 prosenttisesti oikeassa ajatuksissaan. Tämä Keskusta-puolueen kana,'Vehviläinen, puhuu huuhaata.
Pääkaupunkiseutu luovuttaa jo nyt hurjan summat veronmaksajiensa rahoja ympäri niemiä ja notkoja.
Kun ensisijaisesti pitäisi tukea kasvukeskuksia , etenkin asuntorakentamisessa, suuren maalta kaupunkeihin muuton takia.
Kyseinen muuttovirta tulee jatkumaan voimakkaana kauan.
Siitä pitää huolen evoluutio.

Seppo Simonen

Jan Vapaavuori on 100 prosenttisesti väärässä ja heittäytynyt punavihervasemmiston kelkkaan neukulan propakanda oppeja lanseeraamaan.

On se huuhaan levittely Anu Vehviläisestä jotenkin kornia kun vielä olet mieluusti Kokoomusta äänestävä Espoolainen.
Helsinki ei tule toimeen jos eivät pääse kuppaaman maaseutua mutta maaseutu elää tarvittassa ilman Helsinkiä.

Jukka Lehti

Kehä III sisäpuolen ajatellaan että raha tulee pankista, ruoka tulee kaupasta, sähkö tulee pistorasiasta, lämpö tulee lämpöpatterista. Ehkä Helsingin täytyy alkaa miettiin itsenäistymistä. Kyllä tosia asia että jos suomi meinaa selvitä jatkosta siihen tarvitaan koko suomen yhdistävää politiikkaa, eikä vain pelkiä rusinoiden keräilyä.

Irma Asikainen

"Kyllä tosia asia että jos suomi meinaa selvitä jatkosta siihen tarvitaan koko suomen yhdistävää politiikkaa, eikä vain pelkiä rusinoiden keräilyä."
Koko tuo toteamus on totta, mutta olen Jukka Lehden kanssa erimieltä siinä, että ketkä niitä rusinan kerääjiä oikeastaan ovat? Maan korvessa asuvat ihmiset puolustavat henkeen ja vereen oikeuksiaan nauttia samanvertaisista etuisuuksista, kuin kaupunkilaisetkin, mutta unohtavat sen, että kauppunkilaisilla ei ole mitään velvollisuutta maksaa heille tästä etuoikeudesta. Ei täällä kaupungissakaan vähäväkinen ihminen voi valita, missä hän asuu, vaan yhteikunta on jo täällä määritelylt raamit, joiden sisällä hänen asumiskustannuksesa saavat olla. Täällä infastruktuuri on huomattavasti edullisempaa per henkilö kuin siellä maan korvessa ja jos joku haluaa ehdoin tahdoin valita sen elämän tavan, kustannuksista piittaamatta, täytyy ihmisen mielestäni olla myös valmis maksamaan siitä itse.
Se, että tätä haja-asutusta puolustettaessa aina vedottaan ruoan tuottamiseen, ei sinänsä ole reilu puolustus, sillä harvemmin niiden pientilojen tuotannolla juurikaan on mitään merkitystä kokonaisuutta ajatellen. Kyse on vaan siitä, että ihmiset ovat halunneet jumittua paikoilleen johonkin korpeen ja vaativat yhteikuntaa kustantamaan elämäntapansa.
Tätäkö varten näitä maakuntauudistuksia halutaan, että nyysitään kaupunkilaisten rahat, että nämä pientilalliset saava noudattaa tätä elämisen muotoa? Kaiken muun lisäksi tämä on jo nyt todettu katoavaksi tai kuolevaksi tulevaisuuden näkymäksi, joten susille ja karhuilleko tätä maata ja maanteitä pitäisi sinne korpeen rakentaa?

Mikko Toivonen

Maa tarvitsee talouden vetureita joissa luominen ja yrittäminen tehostuu joka alalla mukaanlukien sote alat. Helsinki nyt vaan sattuu olemaan suurin ja tehokkain huolimatta harmillisesta viherpunaisesta taantumuksesta ja jarrusta. Helsinki on tehokas juuri siksi, että siellä ei ole kepua lompakolla ottamassa rahaa harrastuksilleen periferiassa.

Meillä on Helsingin lisäksi kehityskelpoisia alueellisia "metropoleja" ja juuri näiden ympärille ja varaan olisi koko maankin hallinto rakennettava. Se palvelisi parhaiteen koko maan ja silloin myös haja asutusalueen etuja.

Jukka Lehti

Nykyinen kaupunki asuminen ihmisen historiassa aika lyhyt historia, ja todella suurella riskillä tapahtuvaa, ja kaikenlisäksi velkarahalla tapahtuvaa, kysymys kuka tulevaisuudessa maksaa velat kykeneekö kaupungit siihen jatkossa kun nytkin velkaantuminen kiihtyvää, mitä enemmän ihmisiä siirtyy kaupungeihin. Yksi esimerkki on asumistuet pitäisi lopettaa täysin, ovat todella haitallisia pitemmän päälle Suomen yhteiskunnalle. Hieman toista mieltä mikä saastuttaa maailmassa onko se kaupungit vai maaseudut, tätä voi jokainen miettiä mielessään.

Irma Asikainen

"......asumistuet pitäisi lopettaa täysin, ovat todella haitallisia pitemmän päälle Suomen yhteiskunnalle."
On totta, että asumisen tukeminen on suora tulonsiirto asuntosijoittajien kukkaroon, mutta tällaisessa tukirakenteessa, niistä on mahdoton luopua, jollei vuokra-asumisen hintaa saada alemmaksi. Toinen vaihtoehto olisi omistusasumisen voimakas tukeminen, mutta se jättäisi suuren joukon vähävaraisia suureen pulaan, joten.....Taravittaisi suuri rakenteellinen muutos koko sosiaalisten tukien järjestelmässä.

Jukka Lehti

Olen elämäni aikana asunut maaseudalla ja kaupungeissa (suurisakin 25milj as) ja nytkin asun kaupungissa, en tosin Suomessa ja oman kokemuksen perusteella on vaikea sanoa että kaupungit pelastaa maailman. Kyllä maaseudun ihmiset varmasti miettii näitä asioita enemmän.

Irma Asikainen

Minulla ei ole mitään maseudun asuttamista vastaan sinänsä, mutt se ei saa tapahtua kapunkilaisten kustannuksellan.
Itse haluaisin nähdä, että kaupunkien ympäryskuntiin keskitettäisi enemän asunstorakentamista ja luotaisinin maaseutumaiselle asumiselle oikeat puitteet, jolloin ne,jotka haluavat ilmaa ympärilleen, voisivat valita tällaisen asumismuodon ja sen varustaminen hyvällä infastrukturila ei oleisi kohtuuttoman kallista ja se mahdollistaisi myös taajamissa työssäkäynnin. Näin sillä olisi myös työttömyyttä vähentävä vaikutus.

Kari Haapakangas

Vaan kun siellä "maaseudulla" pitäisi jonkinlainen infrastruktuuri säilyttää, jotta puu liikkuu tehtaisiin ja matkailukeskukset pyörivät. Näille työntekijöille ja turisteille pitää järjestää kulkuyhteydet, sähkö, lämpö ja vesi. Lapsille koulut, kaikille sotepalvelut. Ja sitten ne eläkeläiset. Kalliimmaksi kait tulisi raijata ne Helsinkiin hoidettavaksi?

Joten ei tuo sinun säästösuunnitelmasi oikein pitkälle kanna.

Irma Asikainen

Olisiko ollut toissailtainen A-talk tai jotain, jossa Vehviläinen ja Orpo ottivat mittaa Rinteestä ja Aallosta ja, vaikka olen tätä sote-hässäkkää seurannut ja yrittänyt pureutua sen ytimeen, niin nyt vasta tässä ohjelmassa esitetty lapsellinen kaavio, jossa toimintamalli oli pelkistetty meidän tyhmempienkin ymmärrrykselle sopivaksi, sai minut suorastaan kauhun valtaan. Tämä sotehan se vasta onkin hässäkkä, jolla ihmiset pannaan entistäkin kurjempaan tilanteeseen, vaikka koko ajan puhutaan valinnan vapaudesta. En tosiaan tiennyt, että sillä valinnan vapaudella tarkoitetaan tämän arvioivan elimen vapautta valita, saatko hoitoa vai et ja jos saat, niin mitkä ovat ne raamit, joiden puitteissa sinun hoitosi suosritetaan. Valitse ihan vapaasti, kunhan.....
Siinä on elementtejä, joilla hoitopaikkojen valinta ja sitä kautta hoidon taso voidaan tehokkaasti rajata.
Palveluseteli on yksi näistä ja se suo varakkaille ihan eritasoiset mahdolisuudet hakeutua parhaisiin paikkoihin hoitoon, kun varattomat joutuvat tyytymään siihen, mitä he sillä palvelusetelillä pystyvät ostamaan. Ja edelleen, hoidon arviointi säilyy nykyisenkaltaisena arvauskeskuksessa käyntinä, jolloin nämä samat tumpelot määrittelevät sen, tarvitsetko hoitoa ja jos,niin minkä laista hoitoa sinä tarvitset. Jos tämä on ollut ongelma nykyisin, niin rahan tullessa voimakkaamin kuvaan mukaan, voi vain kuviella, mihin kaaokseen silloin joudumme ja miten tätä silloin voidaan kutsua vapaaksi valinnaksi. Aina ne samat kerberokset siellä tekevät päätöksen puolestasi ja määrittävt, kuulutko armoitettuun vai hyljeksittyyn joukkoon.
Se sulkee vähävaraiset täysin kaiken hyvän hoidon ulkopuolelle ja suo varakkaille valtavan edun hoitopaikkojen valinnassa. Tämä koskee kipeimmin niitä, jotka tarvitsevat jatakuvaa tai laitoshoitoa, kuten vammaiset, vanhukset tai pitkäaikaissairaat.
Kaivakaa hyvät ihmiset sitä vähän syvemmältä ja nouskaa barrikaadeille.

Mika Venäläinen

Vehviläinen totesi myös, että jos maakunnan rahat loppuu, niin se on voivoi. Lisää ei tule, kuin tarveharkintaisesti, ja jatkuvista rikkeistä seuraa maakuntien ja sotealueiden yhdistämisiä. Eli maakunnan johdolla on taatusti intressi saada rahat riittämään. Samalla väki vanhenee, vähenee ja sairastaa entistä enemmän. Haiskahtaa palvelujen keskittämiseltä...

Irma Asikainen

Aivan niin Mika ja mehän tiedämme tämän tarveharkintaisen merkityksen jo sosiaalitukien kautta. Se on todellakin "voi, voi". On surullista, jos nyt jo pitää maalailla tällaisia skenaaarioita, vaikka ei olla edes saatu koko systeemille hyväksyntääkään.
Nyt ollaan tulossa kaiken lisäksi sellaiseen tilanteeseen, jossa me kaikki suurten ikäluokkien ihmiset tarvitsemme eniten palveluja ja kuten mainitsit, väki vähenee ja syntyvyyden vähenemisen myötä näin tulee käymään jatkossa vieläkin nopeammin, joten...... Lisäksi on vielä tämä suuri joukko näitä muualta tulleita, joiden hyvinvointi menee kaiken muun edelle.
Ajattelen todella näitä elämäni viimeisiä vuosikymmeniä kauhunsekaisn tuntein, jos Tuollaiset Vehviäisen ja Orpon kaltaiset, todellisesta elämästä vieraantuneet huuhailijat saavata päättää elämämme kulusta.

Kari Haapakangas

Mietipä jos Vaasa ja Seinäjoki ovat samassa "sotemaakunnassa", taikka Tampere ja Hämeenlinna. Mikkeli ja Kuopio. Lappeenranta ja Joensuu. Kovin sopuisaa menoa ei sellaisiin maakuntiin voi luvata, kun "suuret" käyvät totiseen kamppailuun keskinäisestä vallasta ja palveluiden sijainnista.

Arvo Tammela

Pasi Käyhkö, voisitteko perustella minulle "sivistymättömälle" maalaiselle, millä perusteilla kirjoitatte, " Tämä Keskusta-puolueen kana, "Vehviläinen, puhuu huuhaata". Mielestäni Käyhköltä suorastaan järkyttävä loukkaus.

Jukka Lehti

Mielestäni suomessa on paljon muitakin todellisesta elämästä vieraantuneita, ja jotka eivät ymmärrä että nykyään Suomi kuuluu EUhun. Suomen koko valtio ja kunnat on kerännyt liikaa vastuita ja kuluja ja liiallinen sossu+ "tasa-arvo"+vihreät, ylikoulutuksessa ja heidän keinotekoiset työpaikat ovat viemässä Suomen kohti melkoista alamäkeä, maaseudulla tmä alamäki tajuttu aikaa sitten, kaupugeissa sitä ylläpidetty velkarahalla, mutta samalla luotusellainen kulurakenne josta ei voi tulevaisuudessa selvitä tai siihen tarvitaan melkoinen romahdus tai palveluiden leikkauksia jotka ovat edessä niin maalla kuin kaupugissa.

Irma Asikainen

BKThen suhteutettuna meillä on Pohjooismaiden suurin julkinen sektori ja syntyvyyden laskiessa tällä vuhdilla, meillä tulee olemaan aina vaan kurjempi tilanne. Byrokratia, ennen kaikkea se turha byrokratia nielee rahaa, koulutus on riistäytynyt käsistä ja nyt havitellaan vielä ilmaista toisen asteen koulutusta nuorille, joille muutenkin koulun käynti on pakkopullaa, joten pitäisikö näitä vielä istuttaa lisää siellä opettajien mieliharmina ja yhteikunnan riesana.
Myös päiväkotiaikkojen tarjoaminen kotona olevien vanhempien lapsille on turha menoerä.
KELAn kautta valuu miljoonia ja taas miljoonia apteekkareille lääkemenoina, kun ei apteekkilakia saada kuntoon.
Nämä ovat vain jäävuoren huippu ja näitä voisi luetella "päivän syömättä", mutta mitä se hyödyttää, kun politikot eivät uskalla tai kykene tekemään asioille mitään.

Erkki Malinen

Siinä käy niin että hoitohenkilökunta tapetaan työllä, kun tästä nykytilasta pitää säästää. Naapurin rouva on hoitaja kun tuli puhe töistä sanoi että vessaa ei tahdo keritä eikä syömään ,saatika potilaalle aikaa muuta kuin pakolliset hoidot.

Kaarlo Erjala

Perjantain Savon Sanomien lukijan osastossa oli nilsiäläisen selkeä näkemys siitä, miksi Sote-uudistusta ei pitäisi toteuttaa maakuntamallilla. Mielestäni oppositiopuolueiden johtajilla Anna-Maija Henriksson ja Sari Essayah ovat selkeät ehdotukset Sote-uudistuksen toteuttamiseksi.

Pasi Käyhkö

Kaarlo, olen kanssasi samaa mieltä. RKP-:llä ja Kristillisillä ovat parhaat sote-tiedot. Molemmat käyttävät apunaan ja ovat kuunnelleet sote-asioiden todellisia asiantuntijoita. Esim. lääkärikuntaa. Samoin Vihreät ovat esittäneet asiasta järkeviä ajatuksia.

Esa Väyrynen

Viime vaalien jälkeen alias Sipilä sanoi, että heillä on KANSAN mandaatti. No, yli 85% äänioikeutetuista ei KEPUA äänestänyt, joten mandaatti on todella huteralla pohjalla.
Voisi tuo jeesustelija astua vaikka jalkaväkimiinaan ASAP:

Jari Kaisla

"Kansan mandaatti" on lähinnä vitsi nykyisessä puoluejärjestelmässä. Ensinnäkin jos äänestysprosentti on n. 60-70% vaaleissa ja puolue saa vain n. 20% äänistä valtakunnallisesti. Tämän jälkeen puolueen sisällä olevat äänestävät vielä erikseen asioista ja mielipide pakotetaan lopulta yhteiseen kantaan mikäli puolueen enemmistö eli 51% on jotain tiettyä mieltä asiasta. Jokainen voi laskeskella tästä vähenevästä prosenttipelistä, että n. muutaman prosentin todellisella kannatuksella (valtakunnallisesti) voidaan mainostaa joidenkin mielipidettä "koko kansan mandaatiksi". Vaikutusvaltainen lobbari (tässä tapauksessa vaikka terveysalan sisäpiiri) voi helpohkosti lobata omia etujaan läpi kun tukee luovilla tavoilla pientä poliittista sisäpiiriä.

Arvo Tammela

Käyhkö, ei minulta yöunet ole mennyt eikä mene espoolaisten eikä muidenkaan tolkun ihmisiin kohdistamista loukkauksista. Käyhkö, jätitte vastaamatta kysymykseeni. Tapahtuiko se tarkoituksellisesti vai unohditteko tahallisesti? Lopuksi vielä yksi kysymys, joko olette hylännyt puolueenne ja loikannut rkp:een tai vihreisiin?

Niilo Mäkelä

Asumistuella asutetaan hesan ruuhka-alueella ja samaan aikaan veroja halutaan alentaa eli yhtälö ei toimi ei toki toimi maakuntamallikaan sillä se luo vain yhden pyrokraattiportaan lisää.
Parempi olisi kaataa nykyhallitus ennen suurempia vahinkoja.

Kaikille tiedoksi, että maakunta- ja sote-uudistuksesta saa ajankohtaista tietoa, kun tilaa sen alla olevasta linkistä omaan sähköpostiinsa:

http://alueuudistus.fi/tilaukset

Näin pysytään kaikki paremmin kärryillä, mitä meille ollaan nyt päättämässä. Havaitsemistaan epäkohdista kannattaisi kertoa eteenpäin sille omalle kansanedustajalle - jos mahdollista - ja kirjoittaa vaikka tänne US:een, jotta voimme yhdessä miettiä, mitä kullekin asialle tulisi tehdä. Maakunta- ja sote-uudistus ei ole vielä kiveen hakattu.