Maanantai 10.12.2018

Paavo Väyryseltä raju ryöpytys: ”Keskustan tilanne on surkea”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.3.2018 10:37
Päivitetty: 
11.3.2018 12:37
  • Kuva: Alma Talent arkisto
    Kuva
    Paavo Väyrynen.
|

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen arvostelee kovin sanoin keskustaa, jonka puheenjohtajaksi hän aikoo pyrkiä ensi kesän puoluekokouksessa Sotkamossa. Väyrysen mukaan puolueen tilanne on murheellinen kansanvallan ja laillisuuden kannalta.

– Keskustan tilanne on surkea. Kansanvaltaan olennaisesti kuuluva avoin keskustelu puolueen tilasta ja tulevaisuudesta pyritään estämään jopa sääntöjen vastaisiin menettelyihin ja laittomuuksiin turvautuen, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Väyrynen on keskustan jäsen ja kunniapuheenjohtaja, mutta myös perustamansa Kansalaispuolueen jäsen. Keskusta on ilmoittanut aikovansa tarkentaa sääntöjään niin, ettei puheenjohtajaehdokas saa olla toisen puolueen jäsen edeltävän vuoden aikana. Väyrysen tie nousisi siis pystyyn, jos sääntömuutos ehditään hyväksyä puoluekokouksessa ennen puheenjohtajavaalia. Puolueen nykyisten sääntöjen mukaan on mahdollista, että puheenjohtajaksi valitaan henkilö, joka on juuri ennen puoluekokousta eronnut toisen puolueen jäsenyydestä

–Keskustan johtoon on noussut ryhmittymä, joka pyrkii estämään jopa keskustelun puolueen linjasta ja tulevaisuudesta. Olen keskustan jäsen. Sääntöjen vastaisesti puolueen nykyjohto pyrkii estämään ehdokkuuteni Sotkamon puoluekokouksen puheenjohtajanvaalissa, Väyrynen kommentoi.

–Puolueen tilaaman asiantuntijalausunnon nojalla puoluehallitus päätti, että en ole vaalikelpoinen. Myöhemmin puolueen johto myönsi, että vaalikelpoisuudesta päättää puoluekokous. Se on joutunut myöntämään senkin, ettei vaalikelpoisuutta voida nykyisten sääntöjen perusteella evätä. Siksi on pantu vireille peräti omituinen ja oikeudellisessa mielessä hyvin arveluttava sääntömuutos, hän jatkaa.

Lue myös: Paavo Väyrynen tarttuisi professorin ehdotukseen: ”Puoluehallituksen päätös on epäviisas”

Kes­kus­tan puo­lu­e­hal­li­tuk­sen ja puo­lu­e­val­tuus­ton jä­sen Ville-Veikko Rantamaula arvosteli hiljattain Suomenmaassa julkaistussa kirjoituksessaan Väyrystä siitä, ettei hän ole osallistunut puoluehallituksen kokouksiin vuoden 2015 jälkeen. Kunniapuheenjohtajana Väyrysellä on läsnäolo-oikeus kokouksissa.

– Hän on siis jät­tä­nyt käy­tän­nös­sä täy­sin huo­mi­oi­mat­ta puo­lu­een hä­nel­le an­ta­man ase­man ja kes­kit­ty­nyt sen si­jaan kri­ti­soi­maan jul­ki­ses­ti puo­lu­een po­li­tiik­kaa, Rantamaula sanoi.

Väyrynen vastaa blogissaan, ettei ole halunnut käyttää läsnäolo-oikeuttaan.

–Euroopan parlamentin jäsenenä minulla on läsnäolo- ja puheoikeus kevään puoluevaltuuston kokouksessa. Siihen aion osallistua. Euroopan parlamentin jäsenillä on ollut oikeus käyttää puheenvuoroja piirikokouksissa. Aion osallistua mahdollisimman moneen. Niissä on mahdollista keskustella asioista, kun mukana ovat puolueen johdon edustajat ja maakunnan kansanedustajat, hän sanoo.

"Oikeudellisessa mielessä tilanne on kaiken tapahtuneen jälkeen hieman epäselvä"

Väyrysen perustama Kansalaispuolue jakautui viime viikonloppuna kahtia Väyrysen ja Sami Kilpeläisen johtamiin lohkoihin. Kilpeläisen johtama siipi ehti jo ilmoittaa, että Väyrynen on erotettu perustamastaan puolueesta, mutta Helsingin käräjäoikeus keskeytti erottamisen keskiviikkona.

– Oikeudellisessa mielessä tilanne on kaiken tapahtuneen jälkeen toistaiseksi hieman epäselvä. Se on kuitenkin varmaa, että puolueen jäsenten vakaan enemmistön tahto lopulta toteutuu, Väyrynen kommentoi sunnuntaina.

Kilpeläisen johtama Kansalaispuolueen siipi julkaisi lauantai-iltana tiedotteen, jossa Väyrysen toimintaa moititaan salamyhkäiseksi. Tiedotteen mukaan hän kertoi Kansalaispuolueelle aikeistaan pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi vain tunti ennen kuin asia julkistettiin tiedotustilaisuudessa.

–Kuka luottaa henkilöön, joka ei pysty kertomaan suunnitelmistaan, koska omien sanojensa mukaan ”pelkäsi puoluejohdon reaktioita”, ja totta vie sai pelätäkin, Kilpeläinen sanoo tiedotteessa.

Kansalaispuolueen puoluehallituksen jäsenten mielestä Väyrysen ei herätä luottamusta. Väyrynen kertoi viime heinäkuussa kansalaispuolueen yleisessä kokouksessa ja tiedotustilaisuudessa, että jollei hän tule valituksi presidentiksi, on hän puolueen pääministeriehdokas.

–Tämä lupaus ei pitänyt. Samoin on käynyt lupauksissa palata eduskuntaan; paluuta on lykätty useaan kertaan jollakin verukkeella, tiedotteessa sanotaan.

Väyrynen vastasi tähän sunnuntaina.

–Tarkoitus tietysti oli, että eduskuntaan tultuani palaan puolueen johtoon, ja se alkaa toimia sääntöjensä mukaisena parlamenttipuolueena.

Lisää aiheesta:

Käräjäoikeus keskeytti Väyrysen erottamisen Kansalaispuolueesta – Vastasiipi vaikenee rahasta

Paavo Väyrynen astui esiin: ”Outoihin uutisiin on luonnollinen selitys”

Paavo Väyrynenkin otti yhteyden poliisiin – täysi sota Kansalaispuolueessa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Sami Kilpeläinen
Sami Kilpeläinen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Lindeman

Paavo, kun nyt menet Sotkamoon ja Katinkultaan, menet kotitilani maille ja perheeni perustamaan yritykseen. Syntymäkotini on Katinkullan vieressä, Jäätiön tila. Muistuta siellä Katinkullan historiasta ja sen ainutlaatuisen yrityksen ryöstöstä meiltä perustajilta. Yritys joka on työllistänyt siellä jo 25-vuotta suoranaisesti ja välillisesti yli 700 henkeä ja sadat perheet ovat saaneet perustamani yrityksen ansiosta leivän pöytään ja kodin perheilleen,

Pyydän ystävällisesti, että jakaisit tämän linkin kaikille puoluekokouksen osallistujille, että he tietäisivät, kenen ansiosta siellä kokousta pidetään ja mikä on Katinkullan historia.

https://yle.fi/uutiset/3-9339074

Risto Mäkinen

Paavo katselee koko ajan peruutuspeiliin eli olisi MINUN johdollani pitänyt aikoinaan 1990-luvulla tehdä sitä ja tätä niin Suomella menisi paremmin. Miten näillä eväillä on eväitä linjata Suomen tulevaisuutta ja uutta linjaa puolueelle. Ulkopolitiikassa Paavo ajaa eroa EU:sta ja Pohjoismaista liittoa. Enpä ole nähnyt yhdenkään näiden maiden johtohenkilön yhtyvän Paavon ajatuksiin. Paavolle on tullut hätä käteen kun Sipilä näyttää vievän sovin hallitusohjelman suuret strategiset tavoitteet maaliin, vaikka oppositio on käyttänyt kaikki parlamentaariset ja ulkoparlamentaariset keinot tavoitteiden estämiseen. Jopa Terrafame näyttää saavan Talvivaaran kannattavaksi ja ympäristöongelmat hallintaan. Siitäkin media yritti alkuun kaataa Sipilän.

Risto Nikandrr

"Kuka luottaa henkilöön, joka ei pysty kertomaan suunnitelmistaan". Kuka luottaa kepun ja kokoomuksen johtoon, jotka häikäilemättömömästi ajaavat puolueen etua ja ökyrikkaitten sijoittajien etua välittämättä kansasta, jota se johtaa. Varsinkin kun on Sipilän, Kaikkosen ja Pekkarisen toimet nähty.

Marja-Liisa Kalkela

Kuka yleensä on ikinä luottanut politikoihin? On joutunut pettymään heti kun oma ehdokas on päässyt Arkadianmäelle.
Miksikö? No siksi kun yksi politikko ei koskaan päätä yksin mistään . Kun päättäjiä on 199 muutakin ja eri puolueita on nytkin 9 . Se unohtui monilta persujenkin kohdalla-15.
Enemmistö tekee päätökset.

Markku Matikainen

Voi Paavo Paavo!!Katsoisit peiliin ja heräisit!Olet tehnyt pitkän ja sinäänsä kunnioitettavan päivätyön suomalaisessa politiikassa,mutta ny näyttää realismi elämään kadonneen.Ensin rettelöintiä oman puolueen kanssa ja sitten nuo ikuiset presidenttihaavet.Viisas vaimosi on jo varmaan kehoittanut sinua jäämään eläkkeelle ja keskittymään vaikka kivoihin kesäteatterirooleihin vaikkapa kuninkaana tai vaikkapa keisarina.Joskus on vaan aika pysähtyä ja tunnustaa elämän realiteetit.