Maanantai 20.5.2019

Li Andersson vastaa sote-asiantuntijoiden ulostuloon: ”Silloin terveyserot kasvavat”

Luotu: 
11.3.2018 18:45
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Li Andersson.
|

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson arvioi, ettei soten asiakassetelilinjauksen muuttaminen poista sote-esityksen keskeisiä rakenneongelmia.

–Oppositiolla hyvin tiedossa, että hallitus joulukuussa päätti luopua esityksestä, jonka mukaan asiakasseteli olisi ollut pakko ottaa käyttöön erikoissairaanhoidossa. Tämänhetkisen lakiesityksen mukaan maakunnille tulee velvoite tarjota asiakasseteliä useissa sosiaalihuollon palveluissa, sekä mahdollisuus tarjota niitä myös erikoissairaanhoidossa. Tämä muutos ei kuitenkaan miltään osin pelasta tai muuta niitä keskeisiä rakenneongelmia, jotka sisältyvät hallituksen sote-esitykseen, Andersson kirjoittaa Facebookissa vastauksenaan sotea Helsingin Sanomissa aikaisemmin sunnuntaina puolustaneille asiantuntijoille.

–Siirtyminen monituottajamalliin ja palveluiden markkinaehtoistaminen tarkoittaa edelleen, että sote-uudistukselle asetetut tavoitteet eivät tule toteutumaan, hän jatkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola, Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander kirjoittivat Helsingin Sanomissa, että että sote-uudistuksessa on riskinsä, mutta niin on valmistelun pitkittymisessäkin.

Lue tarkemmin: Sote-asiantuntijoilta painava ulostulo - HS: ”Tarpeettomalla pitkittämisellä arvaamattomat vaikutukset”

Andersson muistuttaa, että Heikki Hiilamo kirjoitti vielä 10. päivä joulukuuta, että Suomeen on tulossa "nykyistä huonompi terveydenhoito". Tuolloin Hiilamo oli vielä sitä mieltä, että uudistusta on valmisteltu huonosti ja että valinnanvapauden asettaminen integraation edelle ei ole oikea ratkaisu.

–Nyt Hiilamon mieli on muuttunut, mutta hallituksen sote-esitys ei, Andersson kuittaa.

Hän varoittaa, että palveluketjujen hajauttaminen yksityisiin terveyskeskuksiin, maakunnan liikelaitokseen, asiakasseteleiden ja henkilökohtaisen budjetin kautta tarjottaviin palveluihin tarkoittaa, että potilaiden pompottaminen lisääntyy nykyisestä, ja integraation sijasta saadaan vaikeammin hallittavissa ja ohjattavissa oleva järjestelmä.

–Kun kustannukset nousevat palvelutarjonnan laajentumisen myötä, on olemassa erittäin iso riski sille, että maakunnat joutuvat korottamaan asiakasmaksuja tai leikkaamaan palveluista. Silloin terveyserot kasvavat kaventumisen sijaan.

Anderssonin mukaan olisi täysin mahdollista rakentaa sote-järjestelmä maakuntahallinnon pohjalle, niin että maakunnat ovat sote-palveluiden järjestäjät ja pääasialliset tuottajat, jos hallitus haluaisi.

–Se olisi toisin sanoen mahdollista tehdä jo voimassa ja hyväksyttyjen lakien pohjalta, mikäli hallitus vaan on valmis luopumaan tavoitteesta palveluiden laajamittaisesta markkinaehtoistamisesta ja valmis antamaan maakunnille verotusoikeuden.

Eduskunta aloittaa alkavalla viikolla sote-lakipaketin käsittelyn.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Lin ehdotus muuten ok, mutta maakuntien määrää on karsittava. Maksimissaan 10 maakuntaa! Yksityiset toimijat myös ok. mikäli kannusteet ovat oikeanlaiset. Liian sirpaleinen sote kuitenkin lisää menoja entisestään, tulee väkisin päällekkäisiä toimintoja.

Hallituksen olisi annettava soten järjestely Suomen johtavien asiantuntijoiden käsiin. He tekisivät sen muutamassa kuukaudessa, koska tietoa on vuosien varrella kertynyt paljon. Poliitikot kokonaan pois valmistelusta. Eduskunta voi lopuksi hyväksyä muutamasta mallista se paras. Miksi tästä tehdään valtapeliä! Valtapelit ovat aiheuttaneet paljon tuhoa koska ne ovat estäneet hyvän sote-mallin syntymisen jo vuosikausien ajan

karttu1 .

Kiitos Li Andersson kirjoituksesta. Nykyjärjestelmä on kv-vertailuissa todettu erinomaiseksi. Terävimmälle huipulle kiipeäminen tarkoittaisi rahoituksen yksikanavaistamista (vastuu suoraan valtiolle ilman välikäsiä) ja poliitikkojen siivoamista kaikilta toiminnan organisaatiotasoilta.
Hiilamon takinkäännökset takana saattaa piillä vihreä oksa uudessa järjestelmässä tai peräti yksityisen palveluksessa.

Kari Kallio

Kun itse pohdin sitä, mihin pitäisi kirjautua potilaaksi, olennaisinta olisi kai se, että omalääkäriksi valikoituisi hyvä, ammattitaitoinen, empaattinen lääkäri - itse asiassa koko muut toiminnan raamit eivät ratkaise peliä, jos kerta yhteiskunta on valmis pitämään tätä 2:lla rattailla ajoa ideaalina ja potilaan kustannuksien kannalta samanlaisina. Mutta palveluiden täytyy olla laadultaan verrattavissa eli samaa tasoa. Jos toisella asemalla vastaanottoa pitää erikoislääkäri ja toisella tavallinen lääkäri - eihän siinä ole silloin puntit tasan! Tämä burana huuleen ja kotio - juoksetus on jo koettu! Nyt haetaan lääkäriltä oikeita neuvoja. Asiantuntemusta esim kivun syylle. Kivun lievitys ei ole se ongelman ratkaisu; se on ongelman lakaisua maton alle.

Pasi Käyhkö

Itselläni tulevat eduskuntavaalit ovat selkeästi sote-/maakuntauudistusvaalit.
Puolueen valitsen sen mukaan.
Tällä hetkellä parhaiten käsitystäni kyseisestä asiasta vastaavat RKP:n ja Kristillisten kannat. Kolmantena ovat Vihreät. Päätökseni teen kesäkuun eduskunnan äänestyksen jälkeen.

Tapio Mäkeläinen

Kaverini lonkassa ja jalassa ollut 5 viikkoa todella kova kipu ja käynyt työnsä takia julkisen puolen lekureissa. Lopulta tuli pe MRI lähete: 28.5. Kundilla on altistava perussairaus mutta siitä huolimatta homma etenee hitaasti.
Panacodia menee kuin Sisu pastilleja. Arvatakaa kannataako valinnanvapautta.

Pasi Käyhkö

Kyllä varmaan kannattaa. Niin minäkin suurelta osin. Minua hiertää suuresti sote-alueiden määrä ja älytön maakuntauudistus.
Miksi nykyiset hallituspuolueet eivät hyväksyneet alan ammattilaisten näkemyksiä? Tarkoitan lääkärikuntaa.

Kaikille tiedoksi, että maakunta- ja sote-uudistuksesta saa ajankohtaista tietoa, kun tilaa sen alla olevasta linkistä omaan sähköpostiinsa:

http://alueuudistus.fi/tilaukset

Näin pysytään kaikki paremmin kärryillä, mitä meille ollaan nyt päättämässä. Havaitsemistaan epäkohdista kannattaisi kertoa eteenpäin sille omalle kansanedustajalle - jos mahdollista - ja kirjoittaa vaikka tänne US:een, jotta voimme yhdessä miettiä, mitä kullekin asialle tulisi tehdä. Maakunta- ja sote-uudistus ei ole vielä kiveen hakattu.