Lauantai 15.12.2018

4000€/kk ja palkkakuopassa? – Joka neljäs vaihtoi heikompaan palkkaan it-alalla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.3.2018 08:02
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Kohentunut taloustilanne ei näy käytännössä lainkaan it-alan palkoissa, kirjoittaa Tivi.

Tietoala ry:n tuoreen palkkatilaston mukaan palkat ovat jämähtäneet paikoilleen, eikä koodareiden kovalla kysynnällä ole yleiseen tasoon vaikutusta.

Mediaanipalkka oli vuonna 2017 tasan 4000 e/kk, eikä se noussut edellisvuodesta lainkaan. Keskiarvopalkassa muutosta oli 19 euroa, se oli viime vuonna 4060 e/kk.

Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa sanoo Tiville, että alalla ei viime vuonna ollut yleiskorotuksia. Muita yleisiä syitä tai tekijöitä ei palkkakehitykselle tutkimuksesta löytynyt.

–Viime vuosina palkkakehitys on ollut tosi hidasta. Syynä on ennen kaikkea se, että minkäänlaisia yleiskorotuksia ei tehty palkkoihin vuoden 2016 jälkeen ja tätä ennenkin yleiskorotukset ovat olleet hyvin matalia, hän toteaa.

Meriittikorotuksia oli saanut vain 13 prosenttia vastaajista. Korotusten keskimääräinen suuruus oli noin 200 euroa.

Työpaikkaa vaihtaneita vastaajia oli aiempaa enemmän. Se oli myös varmin tapa nostaa omaa palkkaansa, Larjomaa toteaa: keskimäärin palkka kohosi 550 euroa.

Joka neljäs vastaaja vaihtoi matalampipalkkaiseen työhön: tällöin palkka laski keskimäärin 300 euroa.

–Kyselyssä ei kysytty syitä, mutta niitä voi olla taustalla useampia. Jos henkilö tulee irtisanotuksi, voi hän joutua ottamaan vastaan työtä myös matalammalla palkalla. Kaikki eivät vaihda omasta tahdostaan.

Silloin, kun henkilö siirtyy uuteen tehtävään omalla työpaikallaan, korotus on ollut keskimäärin 350 euroa.

Tietoalan työmarkkinatutkimuksesta ilmenee myös, että alle 40-vuotiaat vastaajat työllistyvät aiempaa paremmin. Heitä ei ole työttöminä käytännössä lainkaan.

Työllisyys kuitenkin heikkenee radikaalisti ikääntymisen myötä: 40-49-vuotiaiden vastaajien kohdalla työttömiä oli noin 5 prosenttia vastaajista, 60 ikävuoden ylittyessä työttöminä on jo joka kolmas.

Tietoalan tutkimus toteutettiin lokakuussa 2017. Siinä selvitettiin alan palkkatasoa ja jäsenkunnan rakennetta. Erityisteemoina tänä vuonna olivat työaika, työn vaativuuden arviointi sekä työn kuormittavuus. Vastaajia oli kaikkiaan 1288, joista naisia 35 prosenttia.

Lue juttu kokonaisuudessaan Tivistä täältä.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

4000 ei ole Suomen olissa pieni palkka, me ollaan matalan pallkatason maa. Ei ihme ettei nuoria lapsenteko kiinnosta, asumiskulujen jälkeen ei paljon elämiseen jää. Ja asunnotkaan ei koirankopista paljon eroa, niin pieniä ne nykyään on ja hinta aivan huikea.

Jorma Nordlin

"Tietoala ry:n tuoreen palkkatilaston mukaan palkat ovat jämähtäneet paikoilleen, eikä koodareiden kovalla kysynnällä ole yleiseen tasoon vaikutusta."

Työn kysynnän kasvu ei lisää palkkaa, ei siis päde normaali markkinatalous.

Heikki Paananen

Kodari usein valitsee duuninsa ammatillisin perustein, eli sen mukaan, mikä kiinnostaa, eikä sen mukaan mistä maksetaan (e.g. valita Rust MUMPS:n sijaan)
Palkanalennus saattaa johtua esimerkiksi siitä, että kodari on siirtynyt Tiedolta start-uppiin.