Keskiviikko 16.1.2019

Näin hillitset kesämökin perintöveroa – Lakimieheltä vinkki suurille ikäluokille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.3.2018 09:36
  • Kuva: Alma Media arkisto / Outi Järvinen
    Kuva
|

Suomessa on jopa satoja tuhansia mökkejä, joille pitäisi löytää omistaja suurten ikäluokkien vanhetessa, kertoo Talouselämä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen reilusta puolesta miljoonasta mökistä 80 prosenttia on yli 50-vuotiailla ja mökinomistajan keski-ikäkin on kivunnut yli 60 vuoden. Monessa perheessä onkin ajankohtaista pohtia sitä, mitä rakkaalle, vuosikymmeniä palvelleelle kesämökille tehdään.

Jos mökillä on arvoa, verotuksellisesti mökki kannattaa testamentata suoraan yhden sukupolven yli lapsenlapsille. Näin vinkkaa Nooa Säästöpankin varainhoidon lakimies Piia Jeremejeff. Hän puhuu perintöveron sudenkuopista ja nikseistä perintöveron pienentämiseksi Vero2018- tapahtumassa alkavalla viikolla.

Tämä saattaa mietityttää isovanhempia, jos lapsenlapset eivät ole osoittaneet kiinnostusta mökkiin. Hallintaoikeuden voi kuitenkin antaa lastenlasten vanhemmille, eli testamentin tekijän omille lapsille, jotka tavallisesti ovat nuorisoa innokkaampia mökinkäyttäjiä. Näin mökki pysyy todennäköisemmin myös kunnossa.

Sukupolven yli hyppääminen on toimiva järjestely, jos perheenjäsenet tulevat hyvin toimeen eikä riitaa siitä, kuka saa viettää aikaa mökillä, tule. Perinnönjättäjän lapset voivat hallintaoikeuden myötä paitsi käyttää mökkiä, myös saada omaisuudesta tuottoa. Hallintaoikeuden tulee olla todellinen.

– Jos välit lapsilla ja lastenlapsilla ovat riitaisat, tällainen järjestely ei käytännössä ole järkevä. Myös se, jos omaisuus jakautuu monille lastenlapsille, voi tuoda omat haasteensa. Eli periaate, "mitä enemmän kokkeja, sitä suurempi soppa", toimii tässä, Jeremejeff sanoo Talouselämän haastattelussa.

Järjestelyn hyöty on siinä, että se säästää perintöverot yhdessä polvessa.

Siihen, kuinka paljon perintöveroissa voi säästää, Verohallinnolla on oma laskentakaavansa. Huomioon otettavia seikkoja ovat esimerkiksi omaisuuden vuosituotto ja aika – hallintaoikeus voidaan pidättää määräajaksi tai sitten se voi olla elinikäinen.

Jos hallintaoikeus on elinikäinen, vähennyksen suuruuteen vaikuttaa haltijan ikä. Tästä määräytyy laskennassa käytettävä ikäkerroin. Mitä alhaisempi ikä, sen suurempi on ikäkerroin.

Lue koko juttu Talouselämästä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Tuominen

Kyllä tuottoa saa kun vuokraa kuten isäni tekee Ylläksen mökillä.Tonni viikossa tulee sesonkina hyvinkin vuokraa.Pereen käytössä on muitakin mökkejä niin oivallinen tapa on säästää perintöveroissa.Yli miljoonan perinöllä on suuri vero verraten pieniin perintöihin joiden vero on hyvin alhainen.Pienten omaisuuksien kanssa jos vielä jakautuu monelle henkilölle ei kannata järjästellä.

Rainer Puskala

Kun puhutaan suurista ikäluokista, tarkoitetaan yhä sodan jälkeen syntynyttä sukupolvea, vaikka se ei enää ole suurin ikäluokka. Siitä ikäluokasta on kuollut jo 20 % ja kuolee joka päivä lisää. Nykyään taitaa suurin ikäluokka olla 70-luvulla syntyneet.