Tiistai 18.12.2018

15 prosenttia nuorista jää peruskoulutasolle – Lukiosta ja ammattikoulusta ilmaisia?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.3.2018 10:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Opiskelijajärjestöt riemuitsevat, kun kansalaisaloite maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta saavutti 50 000 allekirjoitusta. Aloite etenee nyt eduskunnan käsiteltäväksi. Suomessa lukio- ja ammattioppilaitoksessa opetus on maksutonta, mutta opiskeluvälineistään ja oppikirjoistaan opiskelijat ja usein heidän perheensä vastaavat itse.

Suomen lukiolaisten liiton mukaan ylioppilas- ja lukion päättötodistukselle voi kertyä hintaa noin 2 500 euroa. Ammattiin opiskelevien Sakki ry:n mukaan ammatillisen tutkinnon hintalappu vaihtelee opiskeltavan alan ja oppilaitoksen mukaan aina sadoista euroista lähes tuhanteen euroon.

Opetushallituksen selvityksessä ilmeni, että 29 prosentilla lukiolaisista tai heidän perheistään on oman arvionsa mukaan taloudellisia vaikeuksia. Kuudella prosentilla taloudelliset vaikeudet ovat merkittäviä.

–Monille kustannukset ovat syy lukion lopettamiseen, ja tähän useat lukiolaiset haluavat nyt muutosta. Huoli on herännyt etenkin niiden lukiolaisten puolesta, joilla menee heikommin. Rahan puute ei saa katkaista kenenkään koulutuspolkua. Tämä on meille tärkeä asia, toivomme että se on sitä myös kansanedustajille, sanoo lukiolaisten liiton puheenjohtaja Alvar Euro.

–On ensiarvoisen tärkeää, että jokaisella nuorella on tulevaisuudessa aidosti yhdenvertainen mahdollisuus hankkia toisen asteen tutkinto ja opiskella haluamaansa ammattiin. Odotamme eduskunnalta kansalaisaloitteen perusteellista käsittelyä ja aktiivisia toimenpiteitä aidosti maksuttoman ja tasa-arvoisen toisen asteen puolesta, Sakki ry:n puheenjohtaja Jasmina Khabbal muistuttaa.

Toisen asteen koulutuksen kustannusten on nähty olevan yksi syy sille, miksi 15 prosentilla nuorista opinpolku tyssää peruskouluun. Luku on herättänyt huolta myös työllisyyspolitiikan näkökulmasta. Työllisyysaste pelkän peruskoulun suorittaneiden parissa on SAK:n tutkimuksen mukaan noin 43 prosenttia.

Poliitikot ovat ehdottaneet, että ongelmaan pitäisi puuttua joko muuttamalla toisen asteen koulutus ilmaiseksi tai korottamalla oppivelvollisuusikä 18 ikävuoteen. Palkansaajien tutkimuslaitos PT:n tutkijat esittivät viime syksynä, että perustulokokeilun tapaan myös maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta järjestettäisiin kokeilu.

LUE MYÖS:

Suomen nuorista 15% jää peruskoulutasolle – Tutkijat ehdottavat nyt isoa koetta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Kuinka monta tämä vain peruskoulun käyneet 15% on ? Varmasti pakolaiset rumentavat tilastoa, koska monen ei ole tarkoituskaan työskennellä (esim. kotirouvat) ja toisilla on kielitaidottomina töitä saada. Mm. kotirouvat)

Kauko Aalto

Näinhän se näyttää olevan. Näille työhaluttomille ja tuottavaan työhön kykenemättömille suutaroidaan sitten suojatyövirkoja, kuten kulttuuritulkki , maahanmuuttokoordinaattori, ja yhteisöpedagogi, joitakin mainitakseni tästä loputtomasta tyhjäntoimittajien listasta. He olisivat itse asiassa pienempi kustannuserä ollessaan työttömyyskortistossa, kuin pyörittelemässä maanmiehiensä papereita, jotka koostuvat yksinomaan sosiaalitukien lypsämistä. Miksi työttömät maahanmuuttajat eivät voisi toimia tulkkeina pelkästään sillä palkalla, että saavat vastikkeetta oleskella maassa.

Risto Salonen

Kukaan ei arvosta ilmaista.
Siinä lyhyesti vastaus ilmaiseen koulutukseen.
15%:n takia tehdään koulu "maksuttomaksi". Joku sen kuitenkin maksaa veroissa.
Miten ihmeessä ennen pärjättiin, kun oli lukukausimaksut, ruokailumaksut, ei opintorahaa, ei edes opintolainaa eikä asumistukea? No verot ainakin olivat kohtuuttoman paljon pienemmät. Muistaako kukaan, kun äyri oli lähempänä 14:ä % kuin 15%, siis keskimäärin.

Mikko Räsänen

Ilmainen ei ole minkään arvoista. Lukiota ei saa muuttaa ilmaiseksi. Päinvastoin - on otettava käyttöön lukukausimaksu. Vanhempiakin alkaa kiinnostaa mitä heidän kullannuppunsa koulussa puuhaavat. Aivan sama logiikka kuin vaatteissakin. Ilmaisia lumppuja ei juuri arvosteta, mutta samat ryysyt kalliista muotiliikkeistä saavat aivan toisenlaisen arvostuksen ja huolenpidon. Meillä on aivan liian paljon "ilmaisia" ja itsestään selviä asioita. Ihmiset eivät osaa arvostaa sitä mitä he yhteiskunnalta saavat.

Pasi Anttila

2500 € on mitättömän pieni summa kolmessa vuodessa vaikka siihen laitetaan se tietokoneenkin hinta päälle. Epäilen että syyt lopettamiseen ovat jossain muualla eikä niinkään tässä opiskelun hinnassa.

En kannata maksuttomuutta vaikka seuraavan 4 vuoden aikana kolme omaakin lasta aloittaa toisen asteen opinnot, tod.näk. lukion.

Kaikkea ei voi tehdä ilmaiseksi.