Torstai 13.12.2018

Suomalaistutkimuksessa paljastui yllättävä tieto tupakoinnista: Kasvattaa psykoosiriskiä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.3.2018 11:50
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Runsas päivittäinen tupakointi kasvattaa psykoosiriskiä, selviää akatemiatutkija, professori Jouko Miettusen johtamasta tutkimuksesta.

Vähintään kymmenen tupakan polttaminen päivittäin on yhteydessä kohonneeseen psykoosiriskiin. Myös alle 13-vuotiaana aloitettu tupakointi kasvattaa psykoosiriskiä. Tiedot selviävät akatemiatutkija, professori Jouko Miettusen johtamasta tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimus julkaistiin Acta Psychiatrica Scandinavica -aikakauskirjassa. Sen tarkoituksena oli selvittää, onko nuorten päivittäisellä tupakoinnilla yhteyttä psykoosiriskiin useiden tunnettujen sekoittavien tekijöiden kuten psykoosin esioireiden, muun päihteiden käytön ja psykoosin sukurasituksen huomioimisen jälkeen.

Miettunen korostaa, että tupakoinnin vaikutus psykoosiriskiin havaittiin nyt itsenäisenä tekijänä.

–Tulosten perusteella nuorten tupakoinnin ennaltaehkäisyllä on todennäköisesti positiivisia vaikutuksia väestön mielenterveyteen myöhemmällä iällä, Miettunen toteaa.

Ryhmä julkaisi myös kannabikseen liittyvän tutkimuksen The British Journal of Psychiatryssä. Sen tulosten mukaan teini-iässä käytetty kannabis oli yhteydessä korkeampaan psykooriskiin kuin nuorilla, jotka eivät olleet käyttäneet kannabista.

Lisäksi havaittiin, että ryhmällä, jolla oli sekä kannabiksen käyttöä että psykoottisia kokemuksia nuoruudesssa, ilmeni enemmän psykooseja seurannan aikana.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: