Torstai 13.12.2018

Orpo narautti Antti Rinteen sote-lupauksesta – Näin Rinne sanoi julkisesti 2017

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.3.2018 14:57
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoo, että hallitus on muokannut sote-esitystä malliksi, jollaisen SDP:n Antti Rinne on aiemmin katsonut hyväksymiskelpoiseksi.
|

”Sanoitte silloin, edustaja Rinne, että poistakaa tämä pakkoyhtiöittäminen, niin te voitte hyväksyä tämän mallin”.

Näillä sanoilla kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo höykytti SDP:n puheenjohtajaa, kansanedustaja Antti Rinnettä eduskunnan kyselytunnilla viime torstaina ja ihmetteli, miksi valinnanvapaus ja sote-uudistus ei nyt käy, kun pakkoyhtiöittäminen on poistettu.

Orpo viittasi Ylen viime vuonna Lahdessa järjestämään kuntavaalitenttiin. Tallenne paneelista löytyy Yle Areena -palvelusta (viitattu osuus alkaa kohdasta 1 t 22 min).

Keskustelussa Rinne painotti, että sote-uudistus on saatava satamaan kymmenen vuoden valmistelun jälkeen. Pakkoyhtiöittämisen lisäksi Rinne korosti, että hallituksen ”laaja valinnanvapausmallia” on otettava tarkasteluun.

–Me toivotaan tässä tilanteessa, että tämä pakkoyhtiöittäminen jäisi pois tästä ja tämä valinnanvapaus tällä mallilla. Ne pirstaloivat tätä, nostavat kustannuksia kuten Ville [Niinistö] tuossa totesi, lähtee pois osa palveluista ja jäljelle jäävä palvelukanta tulee olemaan kalliimpaa, Rinne totesi.

–Jos pakkoyhtiöittämien jää pois, niin sittenkö on hyvä? pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kysyi suoraan Rinteeltä.

–Pakkoyhtiöittäminen pois ja laaja valinnanvapaus tällä mallilla otetaan tarkempaan syyniin, niin sitten alkaa kelvata, Rinne vastasi.

Viime vuonna annettu esitys valinnanvapauslaiksi kaatui perustuslakivaliokunnassa. Yksi keskeinen syy kaatumiseen oli juuri ”pakkoyhtiöittäminen”, eli velvoite yhtiöittää julkiset palveluntuottajat arvioitiin perustuslain vastaiseksi. Kaatunutta esitystä hallitus kutsui itsekin ”laajan valinnanvapauden” malliksi. Rinne ei kuntavaalikeskustelussa täsmentänyt, mitä hän tarkoittaa laajalla valinnanvapaudella.

Hallitus hyväksyi uuden valinnanvapausesityksen viime torstaina. Tästä esityksestä yhtiöittämisvelvoite on poistettu. Myös asiakassetelien käyttöä on rajattu uudelleen. Muutokset ovat saaneet ainakin osan sote-asiantuntijoista hyväksymään hallituksen esittämän mallin.

LUE MYÖS:

Sote-asiantuntijoilta painava ulostulo - HS: ”Tarpeettomalla pitkittämisellä arvaamattomat vaikutukset”

Li Andersson vastaa sote-asiantuntijoiden ulostuloon: ”Silloin terveyserot kasvavat”

Nyt tuli hallituksen luku: Jopa 25 000 sote-työntekijää siirtyy yksityisille – Li Andersson tyrmistyi

Hallituksen malli julki: Valinnanvapaus luo 5 miljardin euron markkinan – palveluntuottajien täytyy julkaista verotietonsa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Mäkelä

Aluksi Kokoomus perääntyi yhtiöittämispakosta, jota EU tosin vaatii. Sitten vedettiin pois koko erikoissairaanhoidon valinnanvapaus. Vain täysin hullu Kokoomuslainen hyväksyy sen mitä on jäljellä, eipä juuri mitään. Kokoomusta viedään. Hullua on, että ei kelpaa oppositiolle vieläkään. Edes Rinne ei osannut pyytää näin suuria myönnytyksiä.

Kari Kallio

> 1. Olisiko Kokoomuksessa edes yksi sellainen "hullu", joka pyrkisi näkemään tätä "ongelmanratkaisua" lähinnä IHMISEN - potilaan näkökulmasta, eikä organisaation/palveluntuottajan kylmänä "rauta-ongelmana"!
Ei Suomessa ole liian vähän lääkäreitä eikä kapasiteettia, resurssit ovat vain väärin kohdennettuja! Ei yrityksissäkään ongelmia ratkaista aina lisäämällä kapasiteettia kun on vain pullonkaulasta kysymys. Hulluhan se sellainen yrittäjä olisi, joka niin toimisi. Ei järjen häivää. Näitä yrityksen taloustieteen oppeja ja viisauksia saa ihan vapaasti mutta älykkäästi käyttää Sotessakin hyväksi, mutta mielellään sen IHMISEN hyödyksi ja potilaan iloksi.