Maanantai 10.12.2018

Uusi merkki kertoisi kännykän alkuperästä? Suomi ja Ruotsi haluavat käyttöön

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.3.2018 09:20
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva

Suomi ja Ruotsi alkavat edistää uutta kaivosalan vastuullisuussertifikaattia. Sen tarkoitus on kertoa esimerkiksi akkujen vastuullisuudesta koko tuotantoketjun osalta: louhinnasta ja valmistuksesta, käyttöön ja kierrätykseen.

Suomen ja Ruotsin elinkeinoministerit Mika Lintilä (kesk.) ja Mikael Damberg sopivat vastuullisuussertifikaatin valmistelusta maanantaina Brysselissä.

– Sähköautojen yleistyessä akkumineraalien kysyntä kasvaa. Tämä korostaa vastuullisuutta ja kestävän kehityksen näkökulmaa autonvalmistajien puolella. Akkujen tuotantoketjun vastuullisuus kiinnostaa kuluttajia, toteaa Lintilä.

– Myös jotkut puhelinvalmistajat ovat ottamassa tiukemman otteen akkumineraalien hankintaketjujen hallinnassa, hän lisää.

Akkujen mineraaleja louhitaan osin alueilla, missä ympäristö-, työturvallisuus-, työehto- ja muissa yhteiskuntavastuukysymyksissä asiat eivät elinkeinoministeriön mukaan ole aina parhaalla mahdollisella tolalla. Alalla esiintyy esimerkiksi lapsityövoiman käyttöä.

– Näkemyksemme mukaan on perusteita luoda kestävien mineraalien sertifikaatti, jotta kuluttajat tietävät autonsa akun tai jopa kännykkänsä akun mineraalien lähteen, Lintilä selittää.

Lintilä arvioi, että vastuullisuussertifikaatti voi olla tuoda Suomelle ja Euroopalle kilpailuetua. Hän korostaa, että EU:n on syytä olla asiassa edelläkävijä.

– Kuluttajien vaatimus vastuullisuudesta on Suomen kannalta suuri mahdollisuus. Vaativalla sääntelyllä voimme edistää eurooppalaisen akkuteollisuuden teknologista etumatkaa ja kilpailukykyä, Lintilä sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: