Sunnuntai 26.5.2019

Helsinki järjesti sote-yllätyksen: Valtuusto koolle - ”tällaisena sen ei pitäisi mennä läpi”

Luotu: 
13.3.2018 15:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen 4. huhtikuuta linjatakseen kannanotosta sote- ja maakuntauudistukseen. Arkistokuva.
|

Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään maakunta- ja sote-uudistusta. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuuli Kousa (vihr.) lähetti kutsun kokoukseen tänään tiistaina.

Kousa kertoo Uudelle Suomelle, että kokouksessa valmistellaan pääkaupungin kannanotto uudistukseen. Kannasta odotetaan kriittistä.

–Ainoa asia asialistalla on sote- ja maakuntauudistus. Ajatus on se, että uudistusta on käsitelty kaupunginhallituksessa ja valtuustossakin, mutta hyvin kapeissa osissa ja oikeastaan vain paloina. Kun kyse on aivan todella merkittävästä kokonaisuudesta, niin on luontevaa, että valtuusto pystyy ottamaan kantaa kaupungin puolesta ja samalla evästää meidän edunvalvojiamme, Kousa sanoo.

Helsinkiläispäättäjien kannat uudistukseen ovat olleet kriittisiä. Kaupungin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on toistuvasti moittinut etenkin maakuntamallia kelvottomaksi.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) uskoo, että nyt muodostettavasta kaupungin kannasta koko uudistukseen tulee kriittinen. Kokousta varten kaupungin virkamiehet luovat kokoukseen pohjaesityksen kannanotosta.

–Helsingissä on yllättävän suuri yksimielisyys siitä, että tämä malli ei ole toteuttamiskelpoinen tällaisessa muodossa. Tässä mallissa on niin suuria ongelmia, joita on vaikea korjata jälkikäteen, että tässä ehdottomasti kannattaa hakea sellaista mallia, joka olisi toteuttamiskelpoisempi ja kestävämpi monella mittarilla: taloudellisesti ja sosiaalisesti.

–Minä olen sitä mieltä, että tämä malli jonka hallitus on tuonut, on hyvin monimutkainen. Siinä on todella suuria korjattavia asioita. Tällaisena sen ei pitäisi mennä läpi.

Vesikansa toivoo, että Helsingin esimerkki synnyttää keskustelua sote-uudistuksesta myös muissa kaupungeissa. Hänen mukaansa uudistus ei ole huono ainoastaan Helsingille, vaan maakuntauudistus on mallina heikko kaikille.

–Helsingin näkökulmasta olisi olennaista, että pääkaupunkiseutu on omanlaisensa kokonaisuus. Suomessa ei yksi samanlainen malli, jota on lain tasolla hyvin tarkkaan määritelty, – jopa mikromanageroitu – tule toimimaan.

–Toivon että myös muut kaupungit näkevät tässä mahdollisuuksia, koska kaupungeille tämä on valtavan suuri muutos.

Sote-uudistuksen käsittely on eduskunnassa vielä kesken, mutta Juha Sipilän (kesk.) hallitus hyväksyi lakiesityksen valinnanvapaudesta viime viikolla. Maakuntauudistuksesta on annettu lakiesitykset jo viime vuonna.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Auramäki

Toivon, että myös muut kunnat ottavat kriittisesti kantaa tähän ns. uudistukseen. Se tuskin tuo mitään hyvää syrjäisemmille alueille, jotka kuitenkin muodostavat suurimman osan maamme pinta-alasta. Mitään kilpailua syrjäalueille tuskin tulee ja vanhojen mallien mukaan keskuskunnat (etenkin kaupungit) kuppaavat rahat. Syrjemmillä alueilla kriittisiä tekijöitä ovat mm. välimatkat ja väestön ikärakenne. Nykyisellään syrjempien alueiden palveluja rahoitetaan mm. korkeiden kunnallisveroäyrien kautta. Luojan kiitos syrjemmissä kunnissa on fiksuja päättäjiä, jotka satsaavat mm. Sote-palveluihin. Samaan aikaan Helsinki laskee veroäyriä sen sijaan, että palkkaisi lisää sote-ammattilaisia. Ruotsin kokemuksethan valinnanvapaudesta ovat, että kustannukset karkasivat käsistä, melko terveiden isompien taajamien (erityisesti Tukholma) asukkaiden palvelut paranivat, sairaampien palvelut heikkenivät jne. Kyllä tää "hanke" pitää haudata, mutta uutta pitää rakentaa kaikkien ehdoilla, ei vain Helsingin ja kaupunkien.

Mikko Toivonen

On hyvä, että Helsinki maan ylivopimaisesti suurimpana talousveturin ja kasvukeskuksena ottaa kantaa meneillä olevaan sote ja maakuntahallintoryöstöön ja tekee kaikkensa, että molemmat hankkeet kokonaan torpattaisiin. Maakuntahallinto kepulle hanke ikuisesti ja sote hanke niin että oikeaa uudistus eli tehostusta lähdetään tekemään yhdistetyin asiantuntija ja käyttäjä esityksin ja tarpein, ei pörssiyhtiöiden himojen ja tarpeiden perusteella mihin nyt kokoomus ilmiselvästi ja maksimaalisesti on pyrkinyt.

Parhaimmillaan selvitään sote ja vanhustenhuollon palauttamisella hiukan julkisen suuntaan ja ammatinharjoittajayksityisen suuntaan. Terveyskeskusten eli perusterveydenhuollon potilas läpimenomäärää pitäisi jotenkin saada nostettua vaikka saksalaiselle tasolle ja tietenkin aivan ehdottomasti palautettava aidot ammatinharjoittajalääkärien itsenäiset "kotivastaanotot", jotka sitten tukevat kohtuu käyntihinnoin julkista.

Helsingin pitää tarvittaessa vaikka ilmoittaa irtautuvansa valtion sotesta ja hoitaa omansa Hus alueena kuten nytkin. Erikoissairaanhoitohan on julkisenakin toiminut pikkuviivein erinomaisesti

Irmeli Eklund

Kun nyt sitten Soten myötä tulee se valinnan vapaus niin, onko se ihan varmaa, että sitten jälkeen kotihoidonpalveluja käyttävä Suomalainen vanhus, saa halutessaan tilata kotikäynnille lääkärin mistä lääkärikeskuksesta vain ja kunnallisten alueellisten poliklinikkamaksujen hinnalla? Kertokaa minulle selkokielellä, tarkoittaako kohuttu "Sote" valinnanvapaus, jotain muuta kun sitä, että köyhät kansalaiset saavat ihan oikeasti vapaasti valita sen, kuka heitä hoitaa ja koska?

Kalevi Salonen

On kunnioitettavaa, että Helsinki rohkenee ottaa kantaa hallituksen sote-uudistukseen. Se luo pientä toivoa, että Suomen asioita voitaisiin hoitaa järjellisesti eikä vain puoluepoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hallitus on pilannut sote-keskustelun ilmapiirin ryhtymällä epäasialliseen ja totuutta karttavaan retoriikkaan. Mistään vuoropuhelusta ei ole tullut mitään. Asioita ei ole yritettykään selventää vaan toistetaan samoja perusteettomia väitteitä tai puolitotuuksia loputtomasti. Näin on päädytty tilanteeseen, jossa sote-uudistuksen keskeisiksi perusteluiksi ovat nousseet niin epä-älylliset väitteet kuin, ettei vaihtoehtoja ole tai että asiaa on jo valmisteltu tarpeeksi kauan. Kun on todettu, ettei uudistus saavuta ainuttakaan sille asetettua vaatimusta, on edesvastuutonta vedota siihen, että myöhemmin kaikki viat korjataan ja että toimeenpano ratkaisee. Tuollainenhan on täysin naurettavaa. Samalla periaatteella voitaisiin säätää mikä tahansa laki millaisena tahansa.

Mikko Toivonen

Jos Helsinki_Uusimaa, Tampere-Häme ja Turku-Varsinaissuomi sanoutuvat irti hallituksen sote-maakuntahallinto lehmänkaupasta niin mitä jää jäljelle? No eipä paljon muuta kuin ehta kepulandia missä ihmisiä on yhtä harvassa kuin herkkutatteja lepikossa.

Seppo Simonen

Dualismin portilla kaupunki vastaan maaseutu, tämäkö on vihervasemmiston ja osin kokoomuksen tavoite.
Uudenmaan maakuntavaltuuston aloittama kapina toisinto on nyt viriämässä
Helsingin Pormestarin aloittamassa alliansissa Uudellemaalle.

Helsinki joka on maamme pääkaupunki jossa sijaitsee kansanedustuslaitos eli eduskunta ministeriöineen. Helsinki saa monin tavoin kassaansa €-ja valtiolta.

Helsingin hallinto toimii vain infrafruktuurin toimeenpanijana, kapina lainsäädäntöä vastaan outoa, vastuutonta ja ennenkuulumatonta toimintaa jolla saattaa olla pitkälle ulottuva yhteikunnan jakautuminen.