Maanantai 20.5.2019

Uusimaa tyrmäsi soten – ”Otetaan valta itsellemme”

Luotu: 
13.3.2018 16:48
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Maria Ohisalo.
|

Uudenmaan maakuntavaltuusto pitää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ehdottamaa sote-uudistuksen maakuntamallia vahingollisena. Valtuusto äänesti tänään tiistaina kriittisestä kannanotosta, joka oli jaettu maakuntavaltuutetuille sähköpostitse maanantaina.

–Maakuntaa hallintomallina ja uudistusta ei tule toteuttaa Uudellamaalla esitetyllä tavalla, kannanotossa todetaan.

Valtuusto hyväksyi kannanoton äänin 57–12. Äänestys järjestettiin käsiäänestyksenä, eikä valtuutettujen äänestystietoja kirjattu pöytäkirjaan.

Kannanotossa korostetaan, että 1,7 miljoonan asukkaan Uusimaa tuottaa koko Suomen bruttokansantuotteesta 40 prosenttia. Sote-palveluiden järjestäjäksi perustettavat maakunnat Uudenmaan valtuutetut kokevat laajalti byrokraattiseksi kasvun tulpaksi.

–Maakunnan rakentaminen toisi tullessaan suuria toiminnallisia ja taloudellisia haasteita ja lisäisi byrokratiaa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta tulisi tällä mallilla vaikeasti hallittava ja monimutkainen. Kasvavalle Uudenmaan maakunnalle osoitettaisiin kustannusten hillinnän tavoitteesta kolmasosa, noin miljardi euroa, valtuutetut arvioivat kannanotossa.

Kriittisen kannanoton Uudenmaan maakuntavaltuutetuille esitteli [videolinkki, noin 49 minuutin kohdalla] vihreiden varapuheenjohtaja, helsinkiläinen Maria Ohisalo.

–Nyt esitetty sote-malli tuntuu monella tavalla karanneen niistä alkuperäisistä, tärkeistä tavoitteistaan, Ohisalo sanoo.

RKP:n helsinkiläisvaltuutettu Björn Månsson myönsi, että maakuntavaltuuston tekemä kannanotto on poikkeuksellinen toimi, mutta arvioi tilanteen Uudenmaan kannalta ”hyvin kriittiseksi”. Hän pitää siksi kannanottoa enemmän kuin tarpeellisena.

–Me olemme olleet vähän kumileimasin koko valtuusto. Otetaan nyt sitten valta itsellemme ja näytetään kaapin paikkaa. Ei ole tarkoitus sabotoida koko sote-uudistusta. Se jää hallituksen ja eduskunnan ratkaistavaksi. Me painotamme nyt Uudenmaan erityisoloja ja erityistarpeita, Månsson toteaa.

LUE LISÄÄ:

Helsinki järjesti sote-yllätyksen: Valtuusto koolle - ”Tällaisena sen ei pitäisi mennä läpi”

Näkökulma: Ben Zyskowicz pilasi Elina Lepomäen soolon

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Saattaa olla parempi että Uudellamaalla on oma järjestely, koska täällä asuu niin paljon enemmän ihmisiä kuin muualla Suomessa. Maakuntamalli sopii paremmin harvaan asutuille alueille, jolloin suurempi alue pystyy integroimaan toimintaa paremmin. Tosin ei 18 maakuntaa, pienempi määrä riittää.

Kalevi Salonen

Enoikein ymmärrä miksi niin moni on takertunut tuohon viiteen sote-alueeseen. Yksi keskushallintoyksikkö riittäisi ja sen alla sairaanhoitopiirit olisivat lähinnä operatiivisia toimijoita. Keskitetyllä ratkaisulla ei olisi lainkaan päällekkäisyyksiä ja mittakaavaedut tulisivat parhaiten hyödynnetyiksi. Jos maakuntiin mennään, mittakaavaedut jätetään ainoastaan suurille kansainvälisille yrityksille.

Kalevi Salonen

Maakuntavaltuuston kannanotto on eräänlainen mielenosoitus ja erittäin aiheellinen. Toivottavasti tämän seurauksena hallitus ottaa lusikan kauniiseen käteen ja suostuu lähtemään uuteen sote-uudistuksen valmisteluun, jossa ei edetä poliittisten tavoitteiden kautta sanelemalla vaan yritetään aidosti parantaa terveydenhuoltoa. Siihen on erinomaiset mahdollisuudet säästöineen päivineen. Uskoisin, että prosessi voitaisiin viedä läpi vuodessa ja lopputulos olisi niin paljon toteuttamiskelpoisempi, että kokonaisuus olisi lopullisessa kunnossa huomattavasti aikaisemmin kuin hallituksen esityksellä myöhempine korjauksineen on mahdollista. Myös oikeita säästöjä saataisiin miljardikaupalla.

Yhdeksi työkaluksi uudistuksen valmisteluun ehdottaisin kansalaisfoorumia, johon kuka tahansa saisi tuoda ideoitaan. Se tarkoittaisi eräänlaista jäsenneltyä sote-suunnitelmaa ja sen perusteluja. Jos sellaista ylläpitäisi asiantunteva käsittelijä, joka kokoaisi ajatukset ehjäksi kokonaisuudeksi niin, että siinä samalla tulisivat esille erilaiset vaihtoehdot, olisi päättäjille paljon helpompaa miettiä lopullisia ratkaisuja. Juuri valmisteltujen vertailukohtien puute oli yksi hallituksen nykyisen suunnitelman suurimpia puutteita.

Arvo Tammela

Nythän se riemu repesi, kun Uudenmaan maakuntavaltuusto ja Helsingin kaupunginvaltuusto asettuivat poikkiteloin hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen. Hillner, Käyhkö ja Salonen ovat aivan haltioissaan. Se näkyy heidän lukuisissa kommenteissaan. Ei kuitenkaan kannattaisi nuolaista ennen kuin tipahtaa kuuluu vanha sananlasku. Siispä täällä kaukana kehäkolmosen ulkopuolella asuva tolkun kansalainen voi nukkua edelleenkin yöt varsin rauhallisin mielin.
Voisivatko uusimaalaiset ajatella oman maakunnan perustamista. Se antaisi teille mahdollisuuden toimia täysin omilla ehdoilla eikä teidän tarvitsisi "elättää" meitä maalaisia. Tietenkään Suomen pääkaupunkina ei olisi silloin Helsinki vaan vaikkapa Jyväskylä.

Nita Hillner

En ole riemuissani, olen surullinen tilanteesta. Mielestäni puolueet ja poliitikot eivät kykene tekemään järkeviä malleja koska politikointi, valtataistelut ja omat etupiirit menevät aina edelle. Kansan ja Suomen parasta ei ajattele kukaan. Siksi asiantuntijoiden pitäisi tehdä muutama hyvä malli, josta eduskunta saisi valita mieleisensä.

Helsinkiläisten asema ei ole niin hyvä kuin monet maakunnissa luulee. Asuminen on poskettoman kallista, vie suurimman osan tuloista, vanhusten kotihoito on vitsi, heidät jätetään heitteille. Minusta pitäisi hyvän sään aikana lopettaa toistemme kadehtiminen/syyttäminen - Pääkaupunkiseudulla on omat ongelmansa ja maaseudulla omansa.

Kari Kallio

Jos Sote kaatuu - se avaa portit yksityisten yritysten osalle valloittaa koko maa. Ennuste 10 Meri-Lapista ei lie epärealaistinen tapahtuma - se on Suomeksi 10 miljardin potti. Valinnan "vapaus" toteutuisi yli Kokoomuksen unelmien... ?

Jukka Lehti

Jep samalla linjalla Arvon kanssa Helsingin alueen tullut aika erota Suomesta. Kohta muu Suomi voi alkaa miettiin uutta pääkaupunkia, esim Turku, (vaikka Tampereelta lähtöisin :)).
Yritys pääkonttorien myös syytä alkaa miettiin sijoitustaan. ;)