Tiistai 25.6.2019

Kokoomuslaisen väite yllätti Jan Vapaavuoren: ”Höpö höpö – Kokoomus ei ole koskaan kannattanut maakuntahallintoa”

Luotu: 
14.3.2018 12:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma haastoi soten vastustajana tunnetun puoluetoverinsa, Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren.
|

Maakuntauudistusta vastustava Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sekä puoluetoveri, kansanedustaja Pia Kauma ovat ajautuneet kiistelemään uudistuksesta.

Sote- ja maakuntauudistuksesta käydään tänään eduskunnassa iso keskustelu. Kauma kommentoi Vapaavuoren räväkkää twiittiä, jonka Vapaavuori latasi illalla maakuntauudistusta vastaan.

– Jos maahan luodaan maakuntahallinto, jota en vielä usko, se olisi kuin kansallismaiseman avohakkuu, jota ei korjata 30 vuoteen. Päiväkohtaiset puolueiden kannatuspohdiskelut ovat tämän rinnalla hyvin pieniä asioita. Historiankirjoihin voi itse kukin jäädä monella tavalla!

Kauman mukaan maakuntahallinto tarvitaan, mistä kaikki ovat yhtä mieltä. Sen sijaan kokoomus on yksin valinnanvapaustavoitteensa kanssa.

– Kaikki puolueet ovat sitä mieltä, että jonkinlainen maakuntahallinto tarvitaan. Kokoomus ainoa, joka haluaa myös valinnanvapauden. Miksi antaisimme muiden puolueiden päättää ilman meitä?

Vapaavuori tyrmää väitteen täysin huutomerkin kera.

– Höpö höpö. Olen aika kauan ollut mukana eikä Kokoomus ole koskaan kannattanut maakuntahallintoa. Ei koskaan!

Kauman mukaan kyse on oikeastaan pelkästä semantiikasta.

–Kannatimme viime eduskuntakaudella usean kunnan muodostamia sotealueita eli ajatusta ”kuntia laajemmista hartioista”. Kutsutaanko sitä maakunnaksi vai miksi, on enemmänkin semanttinen kysymys, Kauma twiittaa.

Vapaavuori kuittaa näkemyksen lyhyesti.

– Ei ole semanttinen kysymys, kaikkea muuta, Vapaavuori twiittaa.

Nykyinen sote- ja maakuntamalli syntyi poliittisena kompromissina, jossa keskusta sai 18 maakunnan mallin ja kokoomus valinnanvapauden. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uhkasi kaataa hallituksen, jos maakuntien määrästä ei synny sopua.

Sote-kierrokset ovat koventuneet jälleen viime viikkoina, kun kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) ilmoitti pari viikkoa sitten, että uudistus on ”aika kaataa”. Sittemmin kokoomuksen rivit ovat rakoilleet, joskin puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) on vakuuttanut puolueen seisovan uudistuksen takana.

Vapaavuori asettui tukemaan Lepomäen ulostuloa ja sanoi blogissaan, ettei usko maakuntauudistuksen toteutuvan.

Uudenmaan maakuntavaltuusto hyväksyi eilen tiistaina kriittisen kannanoton, joka pitää maakuntamallia vahingollisena. Helsingin kaupunginvaltuusto puolestaan ilmoitti kokoontuvansa ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään maakunta- ja sote-uudistusta 4. huhtikuuta. Kokouksessa linjataan kaupungin kannanotosta, josta odotetaan kriittistä.

LUE MYÖS:

Uusimaa tyrmäsi soten – ”Otetaan valta itsellemme”

Sote-kapinalliselta uusi täyslaidallinen – Elina Lepomäki: Syntyy ohituskaista ja ”lukkiutumisilmiö”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Muukkonen

Itseasiassa jos totta puhutaan, kokoomuksen puoluekokous muistaakseni 2005 päätti hyväksyä maakuntahallintoa kannattavan aloitteen. Tosin tämän aloitteen perusidea oli lakkauttaa samalla kaikki kunnat niiden alaisuudesta, joka taas ei hirveästi poikkea siitä, että meillä olisi x kaupunkeja. Seuraavassa puoluekokouksessa muistaakseni kanta muutettiin. Se mitä joskus olisi pitänyt tehdä, olisi ollut kuntien tehtävien velvoittava määrittäminen. Tämä olisi johtanut luonnolliseen muutokseen, mikäli kuntarakennetta olisi haluttu yksinkertaistaa.