Perjantai 22.2.2019

Keskustalaiselta kova syytös vasemmistolle: ”Punapääoman historia ei ole kovin hyvä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.3.2018 16:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Antti Rantakangas, kesk.
|

Keskustan kansanedustaja Antti Rantakangas syyttää Tradekan edustajistoon kuuluvien SDP:n ja vasemmistoliiton kansanedustajien pelaavan kaksilla korteilla, kun he kritisoivat sote-uudistusta.

Hän nostaa esiin Osuuskunta Tradekan omistama Tradeka-Yhtiöt Oy:n tekemän kaupan, jossa se osti Med Groupin kotiin vietävien palveluiden, ensihoidon ja julkisen terveydenhuollon palveluihin liittyvät toiminnot.

Osuuskunnan edustajistossa istuvat kansanedustajat Li Andersson (vas.), Paavo Arhinmäki (vas.), .), Jouni Backman (sd.), Eero Heinäluoma (sd.), Antti Lindtman (sd.), Jari Myllykoski (vas.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Sirpa Paatero (sd.), Johanna Ojala-Niemelä (sd.). Osuuskunnan hallituksessa istuu SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson.

Rantakangas hämmästelee, kuinka Tradeka-päättäjät ovat mukana tekemässä kauppaa hoivapalveluista, mutta eduskunnassa kritisoivat sosiaali- ja terveyspalveluiden avaamista markkinoille. Keskustalaisen kansanedustajan puhe aiheutti vastalauseiden myrskyn eduskunnan vasemmalta laidalta.

–Itsekin kuuluun Tradekan edustajistoon ja voin sanoa Rantakankaalle, että kannattaa tarkistaa faktat, ketkä päätöksen ovat tehneet. Yksikään teidän mainitsemistanne henkilöistänne ei ole tehnyt näitä päätöksiä, tyrmäsi vasemmistoliiton Arhinmäki.

–Tässä tapauksessa kotimainen sijoittaja osti ulkomaiselta pääomasijoittajalta jo olemassaolevan yrityksen. Se on teidän mielestänne ilmeisesti ongelmallista, hän jatkoi.

Rantakangas ei Arhinmäen vastalauseista häkeltynyt, vaan kuittasi toteamalla, että ”punapääoman historia ei ole kovin hyvä”.

–Arvoisat SDP:n ja vasemmiston edustajat: älkää yrittäkö kiemurrella tästä päätöksenteosta. Te olette edustajiston jäseninä olleet valitsemassa hallituksen jäseniä. Edustaja Gustafsson on siellä Tradekan hallituksessa, Rantakangas vastaa.

Gustafsson kiisti jyrkästi olleensa tekemässä päätöstä.

–Te levitätette väärää tietoa syyllistämällä yksittäisiä kansanedustajia asioista, joita he eivät ole olleet päättämässä. Hävytöntä, edustaja Rantakangas! Gustafsson jylisi.

Gustafssonin mukaan Rantakankaan syytökset paljastavat ”kaiken sen hädän ja tuskan, joka hallituksella on” sote-uudistuksen suhteen.

–Minä olen osuuskunta Tradekan hallituksen jäsen, enkä ole ollut tekemässä päätöstä, jonka yhteydessä nimeni mainitsitte, Gustafsson sanoo.

–Sen sijaan päätöksen on tehnyt Tradeka-Yhtiöiden hallitus niistä lähtökohdista, että on varmaan hyvä, että myös yksi fiksu yrittäjäkin hoivatoiminnassa mukana, jolloin saamme vertailevaa tietoa, miten sote-uudistus etenee.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Ilmeisesti vasemmiston pitäisi tehdä tuottamatonta liiketoimintaa, jotta oltaisiin tyytyväisiä - kenties perustaa kolhooseja? Onhan se ikävää, että vasemmistotaustainen ammattimaisesti johdettu yritys tekee voittoa ja pärjää omistamalla mm Restelin.

Huolimatta Soten toteutumisesta väestön ikääntyessä liiketoiminta tulee kasvamaan. Talouselämässä todetaan:
"Med Group toimii hoiva-alalla Onni-brändin alla. Tiedotteessa Onnia kuvataan Suomen suurimmaksi kotiin vietävien hoivapalveluiden tuottajaksi ja henkilökohtaisen avustamisen markkinajohtajaksi. Lisäksi brändi kasvaa voimakkaasti vanhusten kotihoidon alalla. "

Yritys ostettiin ulkomaiselta pääomasijoittajalta - ilmeisesti mieluummin olisitte nähneet sen omistamassa hoivapalveluja kuin vasemmistoon liittyvän yrityksen?

Sote-kantaan tällä ei ole mitään vaikutusta ja Tradeka toimii ammattimaisesti sijoittaen kuten pitääkin markkinoilla muiden yritysten kanssa. Koittakaa vaan kestää, kun siinä onnistuvat.

Vesa Partanen

No suoraan sanoen, kyllähän se huvittuneisuutta aiheuttaa, kun näkee kommunistin kovalla äänellä kadunkulmassa huutamassa: "Ostakaa Kansan Uutiset, vain 2€!". Ei muuten mutta kun esim mukana olevalle lapselle pitää kertoa, mitä se setä kommunistina tavoittelee... Eikä se vassari nyt kommarista niin kauheasti eroa. Kyllä vasemmisto tämän rahastuspuolen osaa, näkyyhän se AY:nkin hommissa. Ei ne kiinteistöjen omistukset ihan puhtaita ole, vaan rahantekokoneita. Punapääoma taustalla näissäkin.

Vesa Partanen

Juu, saahan voittoa tehdä mutta ei nämä vasemmiston rahantekomekanismit ihan noin viattomia ja suoria ole. Rötöstoveruutta siinä kuin rötösherruuttakin. Muistetaan parin vuoden takainen juttu (referoin osin YLE:n uutista.

Ay-liike on saanut viiden vuoden aikana lähes 50 miljoonaa euroa VVO:n vuokraosinkoja. Ammattiliitot kuittaavat vuokratuotoista verovapaat osingot. Vuokrien nousua maksetaan suuressa määrin pienituloisille maksetuilla asumistuilla.

Nykyisin pääkaupunkiseudulla ei yhden hengen palkalla pysty vuokraa maksamaan ilman asumistukea. Samaan aikaan ammattiliitot kuittaavat verovapaat osingot verovaroista tuetun vuokra-asuntoyhtiön vuokratuotoista.

Outo juttu liittojen kannalta, jotka huolehtivat jäsentensä tulokehityksestä ja ostovoimasta sekä paheksuvat suuryhtiöiden jakamia osinkoja ja omistajien ahneutta.

Vuokrien nousua, VVO:n voittoja ja ay-liikkeen osinkoja maksetaan myös valtion ja kuntien kasvavista asumis- ja toimeentulotuista.

Li Anderson ja siskot (sekä aateveljet) tai SDP eivät ainakaan yleensä vastusta tukia ja niiden nostoa.

Reilua peliä? Enkä tätä Keskustalaisena kysy.

Niko Kaistakorpi

Onko muiden asunnot siis halvempia kuin VVO:n? Eli muut eivät saa voittoa asunnoistaan? Eivätköhän ne noudattele ihan yleistä hintatasoa.

Maksetaanko asumistukea riippumatta vuokranantajasta - kyllä. Joten ihan yhtä lailla muiden firmojen ja yksityisten omistamista osakkeissa asuu tuensaajia.

VVO eli nykyään Kojamo on nykyään voittoa tavoitteleva yritys eikä sillä ole yleishyödyllistä tavoitetta kuten vaikkapa Keskustatataustaisella Nuorisosäätiöllä.

Suurimmat omistajat ovat muuten Eläkeyhtiöt, miksi et niitä kritisoi?

Edelleen ilmeisesti Vasemmiston ja ay-liikkeen tulisi sijoittaa ilmeisesti rahansa kannattamattomasti, niin oltaisiin tyytyväisiä - erikoista.

Vesa Partanen
Vastaus kommenttiin #8

En tiedä ovatko halvempia mutta sen tidän, että Ammattiyhdistykset (ja niihin usein liittyvät vasemmisopuolueet edustajineen):

a) eivät maksa veroja,
b) ovat päötämässä tukipolitiikasta.

Näitä asioita voi katsoa myös tässä valossa.

Teemu Terava

Punapääoman alkutaival meni opetellessa. Se mitä ei näköjään ole opittu, on että kaikki vasemmiston broilerit istuvat edelleen kaikissa edstajistoissa, jotka eivät päätä mistään mitään, eikä niillä ainakaan omasta mielestään ole päätösvaltaakaan mihinkään.
Kaikki tärkeät edustajat todistavat nyt, etteivät ole osallistuneet mihinkään päätöksiin, eivätkä siten voi olla vastuussakaan mistään. Outoa poliittista vastuuta?
Punapääoma ei sinänsä ole hävinnyt mihinkään. Se on hylännyt aatteen ja oppinut noudattamaan markkinatalouden lakeja. Se osaa myös pysyä poissa näkyvistä ja toimia kaikessa hiljaisuudessa.

Vesa Partanen

Juuri näin! Se toimii piilossa, koska se ei sovi vasemmistolaisuuteen, jota Vasemmistoliitto ja SDP edustavat. Siksi on pitänyt löytää mekanismit "riistää" piilossa, ettei ao. puolueiden imago kärsi. Eli tämä kannattaa tehdä mahdollisimman mutkikkaaksi, että duunarit uskovat äänestävänsä heitä puolustavaa tahoa.

Marja-Liisa Kalkela

Aivan. Kepulla on tapana nostaa vasurit tapetille aina kun kannatus on alamaissa.
Metkaa kun markkintaloudessa vain porvarit saisi kerätä voitot verovaroista? Mikä siitä tekee sen yksinoikeuden siihen? "Punapääoma" tuli kai kuitattua kansalta Ahon hallituksen aikaan SYP ja KOP moneen kertaan. Mitä taas VVO ja Tradekaan tulee niin eikö lait ole thnyt -03-19 Kepu,kok johtoiset hallitukset ?
Joko unohtui Nuorisosäätiö,Talvivaara,Lannoitetehtaan myynti miljard.tappiolla-10,tuulivoimala-tuet? Kaikki on revitty kansan taskuilta.
Olihan Kepulainen sanomassa irti kaikki julkisenpuolen työntekijät ,eläkkeiden takia -90 luvulla ,Aho nimittäin. Tuskin "punapääoman" takia .
Kertoili IL nyt avatussa arkistosta.
Missä Kepu,kok siellä ongelma.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #14

Missä Kepu,kok siellä ongelma.

Vaikka esim. Kaksikon lupaamassa EVM 14 Mrd.maaliskuussa-11 Brysselin huippukokouksessa.
(Joka sekin lykättiin Demareiden Urpilaisen syyksi).
Tais olla kepulainen itse joka tuon kertoi muistaakseni US?

Kun tarkistin asian eduskunnan asiakirjoista niin noinhan siinä kävi. VM asiakirjojen mukaan.
Summa nousi vielä Vanhasen sopimuksen takia koska korot oli unohtunut sopimuksesta-10.
Senkin kertoi US
JK.Joten jokunen "Tradeka ja punapääoma" on Kepunkin taholta kansaa köyhdyttänyt.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Outoa poliittista vastuuta?
Totta. -87 lähtien on porvarienemmistö ollut eduskunnassa.
-03-19 kepu,kok johdolla .
Nyt vas ,sdp yht: 46-154 porvaripuolueen kansanedustajaa. Kepu,kok,vihr,rkp,krst,Ps,sinis.

Tietääkö EU että yhä Kekkosen jälkeen 2 vasemmistopuoluetta johtaa Suomea?
Ja Sipilän hallitukselle ohjeet tulee Hakaniemestä ja AY?

Seija Nikkilä

Eihän tässä mikään muu herätä kysymystä kuin seuraava menettelytapa: ensin arvostellaan Sotea tulonsiirtona hoiva-alan yrityksille ja sitten kuitenkin hankitaan itse hoiva-alan yritys, joka myös hyötyy tulonsiirrosta. Siitä seuraa vääjämättä ajatus oudosta moraalista: 'Olemme moraalisia, joten kaikki mitä teemme on moraalista'. Logiikka on kestämätöntä Eläinten vallankumous -logiikkaa. Kaiken kruunaa kommentti 'Hyvä että mukana on edes yksi fiksukin yritys.' Implikaationa tässä on tietysti se, että muut terveys- ja hoiva-alan yritykset eivät ole 'fiksuja'. Mihin tämä väite mahtaa perustua? Varmaan jokainen yksityisiä palveluita ostanut kansalainen pystyy itsekin vertaamaan näiden yritysten tasoa esimerkiksi julkisen sektorin tuottamiin palveluihin. Onko Suomessa todella näin epä-älyllistä argumentaatiota tuottava älymystö?