Sunnuntai 26.5.2019

Presidentti Niinistö: Britannian murhayritys on vakava isku kansainväliselle turvallisuudelle

Luotu: 
14.3.2018 17:58
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    "Ison-Britannian maaperällä tapahtunut sotilasluokan hermomyrkyllä tehty murhayritys on järkyttävä teko", presidentti Niinistö sanoo.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää Britannian maaperällä tapahtunutta hermomyrkkyiskua huolestuttavana kansainvälisen turvallisuuden kannalta. Niinistö lausui asiasta keskiviikkona.

– Ison-Britannian maaperällä tapahtunut sotilasluokan hermomyrkyllä tehty murhayritys on järkyttävä teko ja erittäin vakava isku kansainväliselle turvallisuudelle. Suomi tuomitsee myrkyllisten kemikaalien käytön aseena kaikissa tilanteissa ja kenen tahansa toimesta, Niinistö sanoo.

Britannia on epäillyt Venäjän valtion olevan entiseen venäläisagenttiin ja tämän tyttäreen kohdistuneen iskun takana. Venäjä kiistää syytteet, mutta ei ole antanut Britannialle maan pääministerin Theresa Mayn vaatimaa selvitystä.

– On välttämätöntä että tapaus tutkitaan perusteellisesti. Tapauksesta on saatava täysi selvyys ja syylliset on saatettava vastuuseen teostaan. Venäjän myötävaikutus asian selvittämiseksi on tarpeen. Molemmat tapauksen taustasta esitetyt vaihtoehdot, Venäjän tietoinen toiminta tai se, että vaaralliset aineet eivät ole sen hallinnassa, ovat hyvin huolestuttavia, Niinistö sanoo.

– Suomi on valmis antamaan kaiken tukensa ja apunsa Isolle-Britannialle. Keskustelemme asiasta tiiviisti muiden EU-maiden ja kumppaniemme kanssa.

Lue myös: Britannialta jäätävä syytös Venäjälle: Epäilee ”suoraa valtion operaatiota” Skripalin myrkytyksessä

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit