Tiistai 11.12.2018

”Farssinomainen torikokous ja kaaos” – Valtuutettu epäilee Uudenmaan kannanottoa laittomaksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.3.2018 18:31
Päivitetty: 
14.3.2018 18:35
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Maakuntavaltuusto ei käyttänyt sähköistä äänestysjärjestelmää, vaan päätti linjauksesta käsiäänestyksellä. Arkistokuva.
|

Uudenmaan maakuntavaltuusto päätti laittomasti kannanotostaan maakunta- ja sote-uudistukseen, arvioi valtuuston jäsen, espoolainen Jukka Kilpi. Hän edustaa hallituspuolue Sinisiä.

-Se oli farssinomainen torikokous. En ole ikinä elämässäni kuvitellut, että joudun tällaiseen julkista valtaa käyttävän päättävän elimen kokoukseen, joka on kaoottinen, Kilpi kertoo Uudelle Suomelle tiistain maakuntavaltuuston kokouksesta.

-Teiniliitossa oli joskus 40-50 vuotta sitten vähän vastaavia kokouksia. Mutta nekin olivat minusta paremmin järjestäytyneitä kuin tämä kokous, hän jatkaa.

Julkisuudessa on kummasteltu, kuinka valtuusto päätti ensin äänestyksellä, että kriittisestä kannanotosta äänestetään käsiäänestyksellä. Näin pöytäkirjaan ei jää merkintää siitä, kuka valtuutettu mitenkin äänesti. Kokous järjestettiin Helsingin kaupungintalon valtuustosalissa, jossa on sähköinen äänestysjärjestelmä.

Kilpi kuitenkin katsoo, että jo pelkästään tapa, millä asia tuotiin kokouksessa esiin, oli laiton. Hän nostaa esiin, että maakuntavaltuuston päätöksentekoa sitoo kuntalain pykälät. Nykyiset maakuntavaltuustot ovat lain edessä kuntayhtymiä.

-Valtuuston päätöksenteossa se tarkoittaa sitä, että valtuustolle asiat valmistelee ja esittelee hallitus. Tätä asiaa ei ollut hallitus valmistellut tai käsitellyt, sanoo Kilpi.

-Ylimääräisenä asiana valtuusto voi päättää ottaa työjärjestyksen ulkopuolelta jonkun asian käsiteltäväkseen. Mutta se vaatii työjärjestyksen muutoksen, ja kun sitä ei ole kokouskutsussa mainittu, päätöksen pitää olla yksimielinen, hän jatkaa.

Kilpi katsoo, että maakuntavaltuustossa näin ei menetelty.

-Ihan katsomatta sitä, mikä sen lausunnon sisältö on, niin se päätös on minusta laiton. Julkisessa hallinnossa lain noudattaminen on itseisarvo. Siihen perustuu demokratia ja oikeusvaltio.

Uudenmaan maakuntavaltuusto pitää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ehdottamaa sote-uudistuksen maakuntamallia vahingollisena Uudellemaalle. Valtuusto hyväksyi äänin 57–12 kannanoton, jonka mukaan sote-mallia ei tule hyväksyä. Kannanoton esitteli maakuntavaltuustolle vihreiden varapuheenjohtaja, helsinkiläinen Maria Ohisalo.

Lue tarkemmin:

Uusimaa tyrmäsi soten – ”Otetaan valta itsellemme”

Orpo Uudenmaan sote-tyrmäyksestä: ”Osasin aavistaa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Et sitten katsonut sitä videolinkkiä, mikä tähän uutiseen linkatussa jutussa oli. Jukka Kilven kuvaus tapahtumista oli pikemminkin maltillinen kuin liioitteleva. Mutta ehkäpä Kyhkö ja hänen hengenheimolaisensa vierastavat nimenomaan sitä asiallista käsittelyä.

Harri Tapani

Tämä alkaa muistutta hieman kuin kehitysmiden menoa, sielläkin näiden uusliberaalien uudistusten (rakennensopeutusohjelmat) tekeminen on aiheutunut kapinoita ja kansanousuja, jopa sisällissotia ja tietysti pakolaisuutta...

Kalevi Salonen

Äänestyksen laillisuus tai laittomuus on sivuasia, sillä eihän tuloksella ole mitään muuta merkitystä kuin, että se osoittaa selkeän enemmistön kannan. Se tuskin miksikään muuttuisi tehtiinpä äänestys teknisesti miten vain.

Olennaista on valtuuston antama signaali. Olisi nyt varmaankin hyvä, jos muutkin maakuntavaltuustot tekisivät saman, jolloin saataisiin kannanotot juuri niiltä tahoilta, joita maakuntauudistus koskee.

Kari Kallio

Pitää kysyä myös, millainen mandaatti tuolla kokouksella on tehdä eri asioista päätöksiä, vai ovatko ne sittenkin vain "julkilausumia"!
Samaa on kyselty mm. Paavon KP:ssä - kenen pitämällä kokouksella on sielläkin jotakin sanavaltaa ja kenen ei!
Taitaa mennä jo ns juristerian puolelle. Silloin mm. muotoseikoilla on oma paino-arvonsa. Kunnissa riidellään aika usein, onko jossakin kokouksessa "jyrätty" vai ei.

Jaakko Muranen

Asiallisesti ja laillisesti järjestettynä ei äänestyksen lähettämä viesti varmastikaan olisi ollut vähemmän painava. Ja jotenkin tuntuu vastuun pakoilulta järjestää käsiäänestys, ettei voida selvittää, kuka oli mitäkin mieltä.

Ari Tähti

Vastustus ei yllätä, koostuuhan valtuusto suurimmaksi osaksi helsinki/espoo/vantaan valtuutetuista jotka "helsinki ensin" politiikan mukaisesti vastustaa maakuntauudistusta.

Mielestäni tämä maakuntauudistus ei ole ollenkaan hullumpi idea. Nythän on kaikenlaisia aveja, elyjä yms. Nyt niiden toiminta tulisi vaaleilla valitun maakunnan alle. En ko. organisaatioita varsinaisesti rakasta, ja voisi olla hauskaa kommentoida niiden toimintaa vaalien muodossa.

Uudenmaan tapauksessa tosin on ongelma demokratiavaje, nyt näyttää hki:stä olevan n. 50 edustajaa ja vaikka hangosta 2, kannattaako hankolaisten lähteä uurnille jos tämä suhdeluku säilyy.

https://www.uudenmaanliitto.fi/uudenmaan_liitto/paatoksenteko/maakuntava...

Mikko Toivonen

Siinä on vain esitetty massamielipide järjestäytyneessä kokouksessa, että sote ja maakuntahallinto ovat susia joita ei missään tapauksessa pitäisi hyväksyä edes valcopesu muutosten jälkeen. Luonnollisesti olen itse 100% samaa mieltä kun on jo varsin pitkän ja värikkään elämänkokemuksen seurauksena täysin selvä mielipide, että maakuntahallintoa eli kepu hallintoa ei tarvita ja että kaavailtu sote perusta oli sekä susi että ilkeämielisesti suunniteltu pörssiyhtiöiden etu silmissä kiiluen