Tiistai 21.5.2019

Kansanedustaja kauhistui vanhusten siivua sote-säästöistä – ”Aivan valtava luku”

Luotu: 
14.3.2018 19:39
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Sote-uudistuksen laskennallisista kolmen miljardin euron säästöistä 0,7 miljardia eli 700 miljoonaa tavoitellaan vanhuspalveluista, joissa on tarkoitus vähentää tehostettua laitoshoitoa.
|

Hallituksen sote-uudistuksen säästöistä hyvin huomattavaa osaa tavoitellaan vanhustenhoidosta, huomioi oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko blogissaan.

Sote-uudistuksella tavoitellaan kolmen miljardin euron säästöjä suhteessa nykyiseen kustannuskehitykseen. Näistä 0,7 miljardia tulisi laskelmien mukaan vanhuspalveluista, Niikko kertoo. Hän pitää summaa valtavana.

– Valtioneuvoston teettämien laskelmien mukaan tämä edellyttäisi muun muassa sitä, että 40 % ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaista siirrettäisiin kotihoitoon, Niikko kirjoittaa.

– Neljäkymmentä prosenttia on aivan valtava luku, kun tietää, kuinka suuressa palveluntarpeessa useimmat palvelutalojen iäkkäät ovat. Vaikka heille järjestettäisiin erillisiä tukipalveluita, näin moni heistä ei voi turvallisesti pärjätä yksin kotona. Ellei sitten kotihoito ole uusi nimi jollekin uudelle palveluasumisen mallille.

Valtioneuvoston laskelmien mukaan vanhuspalveluista haetaan 690 miljoonan euron säästöjä, mistä valtaosa, 500 miljoonaa euroa, syntyisi ympärivuorokautisen hoivan vähentämisestä lisäämällä niin sanottua kotihoivaa. Tämä tarkoittaa uutta palvelumuotoa, joka syntyisi kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen väliin. Vantaan kaupungin kehittämän kotihoiva-konseptin ajatuksena on, että asiakkaat asuvat kiinteistöissä, joissa on huomioitu ikääntyvien henkilöiden erityistarpeet sekä rakennettu yhteisiä tiloja. ”Kotihoivassa” arvioitu asukaskohtainen resurssinkulutus eli vuosikustannus on laskelmien mukaan 33 prosenttia pienempi kuin tehostetussa palveluasumisessa. Lisäksi 147 miljoonan euron säästöt syntyisivät kotihoidon tuottavuuden kasvattamisesta.

Sote-uudistuksen suurin säästöpotentiaali on selvityksen mukaan terveyspalveluissa, joista haetaan 1,7 miljardin euron säästöä. Suurin yksittäinen palanen on leikkaustoiminnan 420 miljoonan euron säästötavoite.

Niikko toteaa, että vanhuspalveluiden säästötavoitteen toteutuminen edellyttäisi myös sitä, että kotihoidon henkilöstön tuottavuutta nostettaisiin.

– Kotihoidon henkilöstö on jo tällä hetkellä äärimmäisen lujilla. On sinänsä hyvä, että etsitään hoitajien työtä sujuvoittavia ratkaisuja, mutta niistä syntyvät lisäminuutit tarvitaan laadun parantamiseen, ei lisätyöhön.

– Ylimitoitetut säästöt sosiaali- ja terveydenhuollossa kääntyvät paitsi ihmisarvoa myös itseään vastaan, kun asiakkaiden kunto heikkenee huonossa hoidossa, Niikko uskoo.

Eduskunta on tänään keskustellut hallituksen sote- ja maakuntauudistuslakiesityksistä. Lue täältä juttujamme.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Ilaskivi

"Nimet muuttuu vain, ja niillä peitetään, ettei mikään muuttuis lain, kaikki säilyy entisellään" Muistui vaan mieleen vanha viisu, kun luin sanan kotihoiva. Mitäpä se muuta on kuin omaishoitoa, sitä jonka avulla kunnat säästävät säästämästä päästyään ja uuvutetaan omaishoitajat loppuun. Että vanhusten hoidosta satojen miljoonien säästöt, sallikaa minun ihmetellä. Ja vielä: Yhteiskunnan politiikan sivistyksellistä ja humanistista tasoa mitataan parhaiten sillä, kuinka se pitää huolta heikoimmistaan, mm. vanhuusväestöstä. Ei tule korkeaa arvosanaa ....

Nita Hillner

On aivan mieletöntä nämä hallituksen touhut. Perheeni on aina äänestänyt Kokoomusta yrittäjätaustan vuoksi, mutta nyt kyllä kiukkuni kiehuu enemmän kuin koskaan ennen.

On käsittämätöntä että Kokoomus ajaa tätä valinnanvapautta kuin käärmettä pyssyyn. Se nostaa terveydenhuoltomenoja nykyistä nopeammin, mikä johtaa vaikeasti sairaiden, moniongelmaisten ja vanhusten tilanteen heikkenemiseen. Suomen julkinen talous ei ole kovin hyvällä tolalla, joten emme saisi ottaa liian suuria riskejä.

Jopa nykysysteemimme on hallituksen kaavailuja parempi - Systeemimme kaipaa vain vähän justeerausta ja kehittämistä. Keski-Suomessa ja Itä-Suomessa on jo kehitetty hyviä järjestelmiä ja hallitus on "uudistuksellaan" mitätöimässä alueiden hyvän työn.

Helena Nyman

SOTEa on sorvattu kohta jo vuosikymmeniä. Rahaa palaa ja tulee palamaan jos koko kansaa koskeva epäsikiö ja enemmistö periaatteella tuotettu uudistus menee läpi hallituksessa. Moni kunta odottaa tuota kurjuuden poistajaa sote ratkaisua valitettavasti heidät on hypnotisoitu rahan kuvalla joka ei säästä vaan siirtää heikoilta vahvoille valuutat eri kohteiden kautta vauraiden pörssiyhtiöihin ja siltä loistoelämään. Voi kun olisivat valmiit kuoppaamaan moisen kahleen jonka sulkevat heikoimpien nilkkoihin. Herra armahtakoon poliittiset vääryydet ja niiden mukanaan tulevat kärsimykset. Nopea päätös tuottaa ...piip ... ratkaisuja ei lapsia. Olkaa päättäjät tietoisia luomastanne polusta jota nyt rakennatte siltä vielä korjaatte.

Mikko Toivonen

Yksi epäonnistuneimpia ajatuslinjoja onkin juuri vanhusten kotihoiva.
Se on ensinnäkin hirvittävän kallista vaikka kulu meneekin eri nimikkeeltä kuin vanhainkodit,

Nykylinja nimittäin kustannuksen lisäksi tarkoittaa sitä, että yksin elävä vanhus j'tetään täysin henkisesti turvattomaan tilaan heti kun kotikäynti poistuu.

Ei ole myöskään uponnut kunta ja valtionpäättäjioen tajuntaan että suuri osa ihmisistä on todellakin yksinään jo ennen virallisesti tulemistaan yksinäiseksi vanhukseksi.

Kyllä olisi viisaampaa palauttaa meilläkin takaisin kunnalliset vanhainkodit ja yksityisten ammatinharjoittajien ylläpitämät vanhainkodit julkisen alihankkijoina ja julkisen tarkassavalvonnassa. Meinaan siis oikeassa valvonnassa, missä valvoja käy haastattelemassa sellaisessa palvelutalossa olevia vanhuksia eikä vain netissä kysy operoijalta, että hyvinkö menee!

Joka tapauksessa tuo yksinäisten vanhusten määrä tulee vain lisääntymään ilman omaishoidon mahdollisuutta. Pitäisi kyetä elämään ajassa ja ennakoimaan todellisen huollon tarve ja sen todellinen kustannus

Nita Hillner

Olen täysin samaa mieltä kanssasi! Vanhainkoteja on vielä, mutta kyllä ne ovat harvassa. Kokoomuksella ei ole enää aatteita, ei hyveitä, se on tyhjää täynnä.
Elina Lepomäki taitaa olla ainoa rehellinen kokoomuksen eduskuntaporukasta.
Elina voi katsoa itseään aamulla peilistä.

Harri Tapani

Monien mukaan Kokomus on ollut suuren rahan puolue jo vuosikausia tai jopa vuosikymmeniä, ei pienyrittäjien tukija. EU taas on ollut vahingollinen pienyrityksille muutamallakin tapaa.

"Myös lukuisten pientuottajien kilpailun ylläpitämät markkinat on tuhottu muutamien yhtiöiden oligo- tai monopoleilla."

https://www.uusisuomi.fi/comment/314185#comment-314185

Toinen kirjailija myös:

"Suuri osa EU-direktiiveistä vaikeuttaa eri tavoin pienimuotoista paikallista tuotantoa ja vahvistaa suurisuuntaisen tuotannon ja suurten yritysten asemaa suhteessa pienempiin kilpailijoihinsa...Pienimuotoisemman tuotannon alasajo tapahtuu pääasiassa kahta tietä..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/314609#comment-314609

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kyllä olisi viisaampaa palauttaa meilläkin takaisin kunnalliset vanhainkodit ja yksityisten ammatinharjoittajien ylläpitämät vanhainkodit julkisen alihankkijoina ja julkisen tarkassavalvonnassa.

Samaa mieltä. IS on juuri tänään eläkeläisten verotuksesta. Siihen päälle ALV24% +veroluonteiset maksut . Luulisi niillä rahoilla pystyvän järjestämään kunnon palvelut
niille jotka ikänsä on tänne veroja maksaneet.
Isostaikäluokasta on kaikki hyöty kyllä revitty jo työelämässä ja nyt sillä aiotaan vielä rahastaa vielä loppumetreilläkin.
Onko tietoa monta miljardia yli miljoona eläkeläistä maksaa veroja vuodessa? Mihin ne rahat häviää?
Paljonko edm.maksaa palveluista ja kuluttaa . Paljonko edm.työllistää esim.PK-yrityksiä. Ei puhuta mistään pienistä summista.

Nita Hillner

Ei kun rahat laitetaan kansainvälisiin pörssiyhtiöihin ja sieltä veroparatiiseihin - Myös perusterveille suurissa kaupungeissa tulee vähän enemmän palveluja. Mutta vaikeasti sairaat, vammaiset ja vanhukset joutuvat säästämään. Yhteiskunnan arvot ovat näes tällaiset tänä päivänä.

Irmeli Eklund

Suomi on takuulla vanhusvastaisin maa. Tässä maassa kun kansa, oman etunsa vastaisesti sallii käytettävän pitkää elinikää aiheelliseksi syyksi rangaista ikäihmisiä kaikilla mahdollisilla hallituksen kehittelemillä rajuilla, perusturvalainvastaisilla vanhusten elämää vaikeuttavilla rangaistusmenetelmillä. Miksi?