Tiistai 21.5.2019

Sipilän hallitus avaamassa ripeästi työvoimapalveluita: Arviolta 400 milj. €:n markkina yrityksille

Luotu: 
15.3.2018 07:56
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ministereitä eduskunnassa. Arkistokuva. Lakimuutokset koskisivat työvoima- ja yrityspalveluista annettua lakia, minkä lisäksi muutokset edellyttäisivät esimerkiksi työttömyysturvalain muutoksia.
|

Hallitus on alkanut valmistella rivakkaa tahtia lakimuutosta, joka mahdollistaisi yksityisten palvelutuottajien laajemman käytön työvoimapalveluiden tuottajana. Ajatuksena on, että yritykset voisivat esimerkiksi haastatella työnhakijoita, arvioida näiden palvelutarvetta ja laatia työnhakijoiden kanssa työllistymissuunnitelmia.

Muutos liittyy maakuntauudistukseen, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2020, ja joka siirtää vastuun työvoimapalveluista maakunnille. Nyt esitetyn muutoksen on tarkoitus antaa mahdollisuus kokeilla malleja, joista on tarkoitus tulla pysyviä maakuntauudistuksen jälkeen.

–Kokeiluja tehdään, jotta aloitus olisi mahdollisimman sujuva, kun maakunnat aloittavat toimintansa vuonna 2020, kertoo Jarkko Tonttila työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM).

Nyt esitetyt muutokset ovat väliaikaisia, sillä maakuntauudistus myllää lainsäädäntöä uusiksi tullessaan voimaan vuonna 2020. Tarkoituksena on, että yksityiset yritykset voisivat tuolloin hoitaa laajemmin työllisyyspalveluita.

Esitys voi toteutuessaan avata väylän isoon markkinan työvoimapalveluyrityksille. Tonttilan mukaan uudistukset voivat teoriassa avata yrityksille jopa 400 miljoonan euron markkinan. Suuruutta on kuitenkin vaikeaa arvioida, sillä maakunnat päättävät aikanaan siitä, minkä verran palveluita ostavat.

Henkilöstöpalveluyritysten Liiton mukaan hallituksen esitysten perusteella voi arvioida, että mahdollisen markkinan koko voisi lopulta nousta jopa 400–450 miljoonaan euroon.

Ajatus otetaan alalla tietysti tyytyväisinä vastaan. Yksityisellä sektorilla on alan mukaan paljon tarjottavaa: suhteita yrityksiin, toimialojen tuntemusta, joustavuutta ja kehittyneitä työkaluja.

Henkilöstöpalveluyritys Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen taas korostaa yksityisen sektorin joustavuutta. Vanhala-Harmanen toimii myös Henkilöstöpalveluyritysten Liiton hallituksen puheenjohtajana.

–Julkisella sektorilla on hidasta lisätä ja vähentää työvoimaa. Ostopalveluilla palveluntarvetta pystytään muokkaamaan sen mukaan kuinka paljon palveluita tarvitaan ja mitä palveluita, hän sanoo.

Lakiehdotus on tällä hetkellä lausuntokierroksella, joka päättyy huhtikuun 6. päivä. Hallitus aikoo antaa esityksen mahdollisimman pian eduskunnalle.

Lue koko juttu Talouselämästä

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Erityisesti työministeri Lindström on kääntänyt takkinsa täysin.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250148-tyoministeri-lind...

Bisnestä pukkaa yhä lisää ja rahantuloa ei voi estää - bisneshän on tällä hallituskaudella kasvanut voimakkaasti. Talouselämä kertoi toukokuussa 2017 kuinka Suomen sadan suurimman yritystyönantajan listalle mahtuu jo 25 yritystä, jotka tarjoavat henkilöstöpalveluja eli vuokratyötä, ulkoistusta, alihankintaa ja rekrytointipalveluja.

Suurimpana toimijana Barona Group

Helmikuussa Barona Groupiin siirtyi alan toinen toimija Opteam. Näiden vuoden 2016 yhdistetty liikevaihto on yhteensä noin 320 miljoonaa euroa, joten kyseessä on selkeästi tämän toimialan merkittävin yritys. Tarkan luvun laskeminen vaatisi melkoisesti, sillä yritysryppäässä on Asikastiedon mukaan yli 40 yritystä.

Baronan on perustanut Markus Oksa ja sen omistuksesta 75% on sen johdolla. Kun katselin Baronan tietoja törmäsin mielenkiintoiseen asiaan useissa paikoissa. Niiden tietojen mukaan sekä Markus Oksa että toinen perustaja Mikko Leppänen ovat lestadiolaisia. Minulla ei ole keinoa vahvistaa asiaa ja tuo tieto on lukuislta keskustelupalstoilta sekä kommenteista. Mitään rekisteriä asiasta ei ole ja tuntuu, että tämä asia ja sen vaikutus suomalaiseen liike-elämään on median taholta "no go zone". Joten en tiedä asiaa varmasti.

Barona Group on myös tytäryhtiönsä Luonan kautta osallistunut voimakkaasti maahanmuuttajien ympärille muodostuneeseen liiketoimintaan ja vuonna 2016 Luona Oy teki vastaanottokeskuksilla yli kolmen miljoonan euron voiton viime vuonna. Samalla yhtiö yli kolminkertaisti liikevaihtonsa 52,8 euroon edellisvuoteen verrattuna.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ajatuksena on, että yritykset voisivat esimerkiksi haastatella työnhakijoita, arvioida näiden palvelutarvetta ja laatia työnhakijoiden kanssa työllistymissuunnitelmia.

Eli Sipilän hallitus ulkoistaa Sos ja terv.ministeriön/TEM ja Kelan tehtäviä yrityksille?
Miten se on mahdollista?
Yrityksetkö nyt alkaa päättää työttömien tuista? Ketkä saa karenssin ,kenelle työttömälle tarjotaan työtä ja mille yritykselle tarjotaan työllistämistukea?

Mikä on kansalaisen oikeusturva enää kun yksityiset yritykset saa kaikki henkilötiedot käyttöönsä .Myös terv.palveluiden tuottajat?
Alkaa menä aika pitkälle touhu jo kun yritysten itse irtisanomisten ex-palkansaajien,veronmaksajien työttömyydellä aletaan tehdä bisnestä.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Yksityisellä sektorilla on alan mukaan paljon tarjottavaa: suhteita yrityksiin, toimialojen tuntemusta, joustavuutta

Voihan se ollakkin noin . Mutta on myös tietoa siitä miksi yritykset ei palkkaa työvoimaa lisää jota ne ei tarvitse.
Näinkö yritykset nyt aiotaan "pakottaa" työllistämään TES mukaisella palkoilla työttömiä?
Tuota nyt ei usko "Erkkikään " että työttömyys tuolla korjataan ,teki sitä mikä taho tahansa.

Marja-Liisa Kalkela

Saisikohan tuo yksityinepuoli niitä työpaikkoja myös hallitusten irtisanomille työttömille?

900 työntekijää sai potkut valtiolta –
Lähes 900 valtion työntekijää irtisanottiin vuonna 2014 käytyjen yt-neuvottelujen jälkeen. Säästöt pakottavat.

Ankarien henkilöstöleikkausten syynä ovat peräkkäin toteutetut säästöohjelmat. Matti Vanhasen hallituksen vuonna 2003 aloittama valtion tuottavuusohjelma linjasi, että puolet eläköitymisen ja työntekijöiden muualle siirtymisen takia vapautuvista työpaikoista jätetään täyttämättä.
Yle 15.4-15

Matti Vanhanen HS:lle: Kuntien pitäisi irtisanoa kymmeniä tuhansia
Uusi Suomi
Luotu: 2.8.2013
Valtion ja kuntien tulisi sopia ohjelmasta, joka vähentäisi merkittävästi kuntien työntekijämäärää, sanoo entinen pääministeri, Perheyritysten liiton puheenjohtaja Matti Vanhanen Helsingin Sanomille.
–Aikanaan pääministerinä teimme valtionhallinnon tuottavuusohjelman, jossa piti vähentää 100 000 työntekijästä 14 000. Jos kunnissa vähennettäisiin työntekijöitä samassa suhteessa, kuntatalous olisi sen jälkeen ylijäämäinen, Vanhanen sanoo HS:lle.

Se siitä työttömyyden "vähentämisestä".

Marja-Liisa Kalkela

Mihin "hävisi" vanha kikka?
Työpaikkailmoitukset lehdistä? Kannattas kysellä hyvin menestyviltä yrityksiltä onko niillä ollut koskaan työvoimasta pulaa. "Puskaradion" kautta avoimesta työpaikasta kulkeutuu nopeasti alan osaajille.Jos palkka ja muut asiat on yrityksessä kohdallaan.
"Hyvä kello kaus kuuluu,paha vielä kauemmaksi"!
Jo-60 luvulla kiersi puskaradiossa tieto yrityksistä mitä kannatti vältää jos työpaikkaa aikoi vaihtaa.

Harri Kota-aho

Ammattisa osaavat ihmiset eivät tarvitse tälläistä palvelua. Joko heidät ostetaan tai he hakevat itsenäisti työpaikkaa. Nythän luodaan vain yksityisyritykselle rahastaa veromarkkoja. Olevinaan paremilla osaamisella. Millä eväillä yksityinen palveluntarjoaja pystyy tarjoamaan enemmän työpaikkoja ok. Verkostumoinen suhteet liike-elämään ? Näkis vaan.

Harri Kota-aho

Ammattinsa osaavat ihmiset eivät tarvitse tälläistä palvelua. Joko heidät ostetaan tai he hakevat itsenäisti työpaikkaa. Nythän luodaan vain yksityisyritykselle rahastaa veromarkkoja. Olevinaan paremilla osaamisella. Millä eväillä yksityinen palveluntarjoaja pystyy tarjoamaan enemmän työpaikkoja. Verkostumoinen suhteet liike-elämään ? Näkis vaan.

Teemu Terava

Suuri osa asiantuntijoiden ja osaajien työpaikoista välitetään jo nyt työkkärin ulkopuolella.
Vuokratyövoiman käyttö ja määrä on kasvanut. Työvoiman vuokraajat toimivat yritysmuotoisina työnvälittäjinä.
Erilaiset head-hunterit, henkilöstökosultit ja rekrytointipalvelut toimivat myös yritysmuotoisina työnvälittäjinä.
Myös ammattijärjärjestöt kehittävät omia työnvälityspalvelujaan.
Työkkärin ohella työvoimapalveluja tuottaa jo nyt suuri joukko erilaisia toimijoita. Tärkeää on työllistymisen tehostaminen ja oikean työpaikan löytäminen tuottavalla tavalla ... mutta pidetään epärehellinen välitystoiminta ja epäreilu rahastaminen poissa.

Harri Kota-aho

Työvoiman vuokraajat rahastavat ilman vastuuta nollatunti sopimuksilla mitä yrittäjyyttä se on. Ei se ole mitään yrittämistä vaan hyväksi käyttöä. Ihmetttelen kyllä kuka yrittäjä voi rakentaa toimivan yrityksen vuokratyöntekijöihin ja elää sillä. Vastuullinen työnantaja haluaa ammattitaitoista työntekijöitä jotka ovat sitoutuneet yritykseen ja haluavat tehdä tulosta,mikä myös edellyttää läpinäkyväättä johdon puolesta. Tieto lisää tuskaa sen paremmin henkilökunta ymmärtää, että riskinottajan on saatava korvaus riskinotosta. Jos yrittäjällä menee huonosti se myös heijastuu henkilökuntaan. Budjetit auki. Rehellisyys maan perii ja kaikilla on mahdollisuus yrittää. Jos joku meillä vaurastuu yrittämällä nostan hattua ja arvostan.

Teemu Terava

Onneksi on vastakkaisiakin esimerkkejä.
Työvoiman vuokraajat menestyvät siksi, että työmarkkinoilla on kysyntää heidän palveluilleen ja resursseja tarjolla.
Järjestämällä työmarkkinat ja työehdot toisin, saattaisi se vaikuttaa vuokratyövoiman markkinoihin. Ay-liike voisi olla yksi toimija. Olisivatko seuraukset hyödyllisiä, on sitten toinen kysymys.

tom brunila

"Ajatus otetaan alalla tietysti tyytyväisinä vastaan. Yksityisellä sektorilla on alan mukaan paljon tarjottavaa: suhteita yrityksiin, toimialojen tuntemusta, joustavuutta ja kehittyneitä työkaluja."

Työnantaja palkkaa lisää työntekijöitä vain silloin kuin niitä tarvitsee, eikä sen takia, että työnvälittäjä on tuttu!

Harri Tapani

Netti riittäsi uudistuksita ja sinne Saksan mallin työkeikkojen nettihuutokaupat, se saa homman joka lupaa tehdä sen halvimmalla...tuo Hallituksen uudistustouhu taas kerran on turhaa ja tulee kalliiksikin, mutta jotkut sillä tekee bisnestä kyllä, onhan mm. yksi maailman suurimpia työllistäjiä amerikkalainen työnvälitysyhtiö nimeä mainitsematta.