Torstai 13.12.2018

Ben Zyskowicz hiiltyi eduskunnassa: ”Miten te kehtaatte toistaa tätä mantraa?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.3.2018 10:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sotesta väännettiin eduskunnassa kiihkeästi. Ben Zyskowicz puolusti hallituksen mallia. Arkistokuva.
|

Eduskunnassa on käyty pitkä keskustelu hallituksen suurimmasta uudistuksesta, eli sote- ja maakuntauudistuksesta. Konkaripoliitikko Ben Zyskowicz (kok.) äityi kiistelemään opposition kanssa jo haudatusta kuntayhtymämallista sekä asiantuntijoiden kannoista.

Keskustelu jatkui lähes puoleen yöhön saakka.

Opposition sitkeä argumentti massiivista uudistusta vastaan on ollut asiantuntijoiden esittämä kritiikki. Hallituspuolueista vedottiin kuitenkin nyt valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.) myöten Iltalehden eilen keskiviikkona julkaistuun kyselyyn. Hallituksen sote-asiantuntijaryhmän jäsenistä 9 oli sitä mieltä, että hallituksen malli pitäisi viedä maaliin ja 5 torjui mallin. Kaksi ei ottanut asiaan kantaa, yksi ei hyväksyisi mallia sellaisenaan ja yhtä ei tavoitettu.

Jo viikonloppuna kolme sote-asiantuntijaa tuotti oppositiolle pettymyksen ja asettui puolustamaan hallituksen korjaamaa mallia. Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander katsoivat Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että sote-kritiikki on ajastaan jäljessä.

Hiilamo tarkensi Uudelle Suomelle, että korjausten myötä lakiesitys on parantunut merkittävästi ja asiantuntijoita on ensimmäistä kertaa todella kuultu. Hiilamo kertoi voivansa elää nykymallin kanssa huolimatta sen ongelmista, sillä tärkeintä on saada pitkään junnannut uudistus eteenpäin. Vikoja voisi korjata myöhemmin.

Lue Hiilamon haastattelu: Professori Hiilamo näyttää nyt keltaista valoa sotelle – ”Asiantuntijan tehtävä ei ole kerätä suosiota oppositiosta”

Oppositio on ollut asiantuntijoiden täyskäännökseen pettynyt. Vasemmistoliitosta syytettiin Hiilamoa jopa takinkäännöstä.

Moni kansanedustaja viittasi asiantuntijoihin myös eilisessä sote-keskustelussa. Esimerkiksi Aino-Kaisa Pekonen (vas.) huomautti, että useiden asiantuntija-arvioiden mukaan kustannukset ovat nousemassa uudistuksen johdosta. Asiantuntijoiden kuuntelemista vaati Sari Tanus (kd.), jonka mukaan ”monet pitkän linjan asiantuntijat ovat kriittisesti esittäneet, että tavoitteisiin ei näillä malleilla päästä”.

Asiantuntijoihin viittasi myös Paavo Arhinmäki (vas.), jonka mielestä asiantuntijoiden ”tyrmäävää kritiikkiä” ei juurikaan ole hallituksen esityksessä huomioitu.

–Hallituksen merkittävin oma asiantuntija, joka ei ole punavihreä, ei sinivihreä, ei edes sininen, sellaisia ei varmaan löydykään, vaan omien sanojensa mukaan patamusta porvari, emeritusprofessori Kekomäki sanoi, että tämä sote-esitys on väärinpäin pyörivä sirkkeli, Arhinmäki sanoi viitaten HS:n viime viikon haastatteluun.

Maria Guzeninan (sd.) mielestä hallituksen omatkaan asiantuntijat eivät usko malliin. Hän huomautti, että Iltalehden kyselyssä enemmistö asiantuntijoista ei pitänyt hallituksen mallia riittävän hyvänä, sillä 9 tarkoittaa vain puolta asiantuntijaryhmän jäsenistä.

Simon Elon (sin.) mukaan 9 on riittävä määrä.

–Jos yhdeksän asiantuntijaa sanoo, että hallituksen esitys on riittävän hyvä, niin se on sitten riittävän hyvä, eli he kannattavat sitä. Ja silloin, kun Heikki Hiilamo esitti kritiikkiä, niin moni vasemmistolainen oli sitä mieltä, että kyllä siinä on fiksu mies. Mutta kun Heikki Hiilamo sitten muuttaakin näkemystään fiksuna miehenä, niin teiltä sanotaan, että hän on takinkääntäjä.

Ben Zyskowicz kertoi lukeneensa viime torstain kyselytunnin puheenvuoroja ja tulkinneensa, että demareiden, vihreiden ja vasemmistoliiton keskeisin argumentti hallituksen esitystä vastaan oli se, ettei ”muka löydy ainuttakaan asiantuntijaa, joka olisi valmis tämän hyväksymään”.

–Miten te kehtaatte nyt toistaa tätä mantraa täällä, kun tänään hallituksen asiantuntijaryhmästä yhdeksän on sanonut, että tältä pohjalta tulee viedä eteenpäin ja neljä on sanonut, että ei tule viedä eteenpäin? Zyskowicz kyseli mainiten Iltalehden selvityksen virheellisesti, sillä 5 asiantuntijaa torjui mallin jutussa.

–Sitten te sanotte, että kustannuksia ei pystytä hillitsemään. Ei voi samanaikaisesti sanoa, että tämä budjettirajoite toimii ja johtaa esimerkiksi Uudellamaalla satojen miljoonien säästöihin, ja toisaalta sanoa, että tämä budjettirajoite ei toimi ja sen takia kustannukset kasvavat aivan sikana. Eli päättäkää nyt, kummalla kannalla te olette, Zyskowicz sanoi viitaten viime aikoina ryöpsähtäneeseen Uudenmaan poliitikkojen huoleen.

Lue lisää: Uusimaa tyrmäsi soten: ”Otetaan valta itsellemme”

Zyskowicz nosti esille myös kuntayhtymämallin, jota oppositio Helsingin Sanomien (HS) mukaan haikailee. HS kysyi viime viikolla oppositiopuolueilta vaihtoehtoa sote-uudistukselle. Kaikki halusivat nykyistä ”laajemmat hartiat”, mutta yhtenäistä linjaa ei löytynyt. Vain vasemmistoliitto osti hallituksen 18 maakunnan mallin. SDP ja vihreät väläytti kuntayhtymäpohjaa, joka hylättiin viime vaalikaudella sopivan mallin puuttumisen takia.

Zyskowicz iski keskustelussa tähän.

– Vihreät ja demarit taitavat kannattaa kuntayhtymämallia. Touko Aalto, olette puolueen puheenjohtaja. Eikö kukaan ole teille kertonut, että viime vaalikaudella perustuslakivaliokunta piti kuntayhtymämallia perustuslain vastaisena?

Aalto totesi vastauksessaan, että vihreät haluaa eroon hallituksen esityksen markkinamallista, eli kokoomuksen ajamasta valinnanvapaudesta. Hänen mukaansa kukaan ei myöskään halua aloittaa täysin alusta, sillä eduskunnalla on vielä mahdollisuus korjata uudistuksen virheet.

–Jos markkinamallista luovuttaisiin, ei olisi EU-oikeuden ongelmia, ei olisi kustannusten kasvuun liittyviä ongelmia eikä olisi näiden saumattomien hoivaketjujen toteutumiseen liittyviä ongelmia. Poistakaa markkinamalli, niin päästään eteenpäin, Aalto sanoi.

Aalto huomautti, että perustuslakivaliokunta kirjasi mietintöönsä kolme erilaista tapaa edetä sote-uudistuksen kautta.

–Joko valtio ottaa kaiken tehtäväkseen tai mennään yksitasoisen kuntayhtymän kautta tai tehdään maakuntamalli verotusoikeudella. Minä puhuin, kun minulta kysyttiin, millä tavalla voidaan mennä eteenpäin. Nämä ovat ne kolme tapaa, millä pitää mennä eteenpäin. Vihreät ovat valinneet näistä malleista maakuntamallin.

Hallituksen mallissa maakunnat eivät ole saamassa verotusoikeutta, johon oppositio on vaatinut korjausta.

Lue myös:

Sipilän hallitus avaamassa ripeästi työvoimapalveluita: Arviolta 400 milj. €:n markkina yrityksille

Kansanedustaja kauhistui vanhusten siivua sote-säästöistä – ”Aivan valtava luku”

”Farssinomainen torikokous ja kaaos” - Valtuutettu epäilee Uudenmaan kannanottoa laittomaksi

Keskustalaiselta kova syytös vasemmistolle: ”Punapääoman historia ei ole kovin hyvä”

Heinäluoma: ”Tästä on tulossa Suomen historian suurin harhalaukaus – seurauksia ei tiedä kukaan”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Minun neuvoni on että Ben Zyskowicz pitää neuvonpitoa Rkp, PS ja KD suuntaan olla olematta oppositiona tässä uudessa sote ja maakuntamallissa Pasi mukaan luettuna kiitos etukäteen. Elina Lepomäkikin voi sievästi hymyillä harhapolulleen takaisin Benin kannalle tultuaan.

Marja-Liisa Kalkela

Pitäisikö ajatella niin että lehmäkauppa Kepu-Kok on jo lyöty lukkoon ?
" kun maakunnat aloittavat toimintansa vuonna 2020"??

Sipilän hallitus avaamassa ripeästi työvoimapalveluita: Arviolta 400 milj. €:n markkina yrityksille
Luotu: 15.3.2018
US
MAAKUNTAUUDISTUS
Hallitus on alkanut valmistella rivakkaa tahtia lakimuutosta, joka mahdollistaisi yksityisten palvelutuottajien laajemman käytön työvoimapalveluiden tuottajana.

–Kokeiluja tehdään, jotta aloitus olisi mahdollisimman sujuva,
-kun maakunnat aloittavat toimintansa vuonna 2020,
- kertoo Jarkko Tonttila työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM).

Vesa Partanen

Vistottaa tuo termi "takinkääntäjä", jota vasemmisto käyttää. Meillä kaikilla, niin tavaihmisillä, politiikoilla kuin tutkijoillakin pitää olla oikeus muuttaa mielipidettään. Ihme hommaa tuommoinen ajatus-/mielipidevartiointi (ajatuspoliiseja).

Juha Koponen

..demarit ja vihreät meuhkaavat samoin eduskunnassa oppivelvollisuuden lisäämisestä 18 vuoteen saakka. Joka on käynyt kouluja ymmärtää, että ehdotus on täydellistä p:skaa. Monet nuoret eivät ole halukkaita istumaan koulussa ollenkaan, saatikka 18 ikävuoteen. Toisaalla ammattikouluihin osoitetaan nuoria, jotka eivät myös sinnekkään olle kykeneväisiä menemään. Heille yksinkertaisesti on parasta aikuistua, vuosi taikka pari, kolme. Sitten pitäisi olla tarjollla mahdollisuus ammattikouluun ja lukioon jne. moni 20 vuotiaana herää murrosiän kapinasta, tai toisilla se alkaa ja kestää lopuelämän, kuten monesta demarista näkee.
Jäitä hattuun tässäkin ideassa. parannetaan koulujen opetustasoa ei pakoteta kaikkia samalle viivalle! moni nauttii siitä, että pääsee työhön ja sitäkautta oppimaan!...

Teemu Terava

Ihan turhaan Ben hiiltyi, jos edes todella hiiltyi? Hänen pitäisi ymmärtää, että kyseessä oli poliittisen teatterin Sote-näytelmä, jossa jokainen puolue ja edustaja esittää ja toistaa omia, ennalta kirjoitettuja vuorosanojaan.

Teemu Terava

Validi huomio. Enemmän kuitenkin huolettaa eduskunnan sote-koulutus. Käytettyjen puheenvuorojen perusteella ainakin toisen puolen kansanedustajista on pakko olla asiasta pihalla kuin lumiukko.
Täysin vastakkaiset väittämät ja tulkinnat samasta asiasta eivät molemmat voi olla yhtaikaa oikeita. Jää nähtäväksi, kumpi puolikas on enemmän väärässä.

Veijo Paasonen

Nykyisin useasti käy niin että eri laitosten ja virastojen budjetti käytetään loppuun paljon ennen vuoden päättymistä, joten Ben on oikeassa budjetti pitää. Toinen asia onkin että mistä rahat loppu vuodeksi?

Voisipa sanktioida sotea äänestävät kansanedustajat ja tukevat tutkijat puolella sukunsa omaisuutensa arvosta, niin ehkä miettisivät rahanjakoaan